Review: Harman Kardon Citation 200 – draagbare slimme luidspreker

04 oktober 2020 + 10 minuten 6 Reacties
Harman Kardon Citation 200

In deze review gaan we aan de slag met de Harman Kardon Citation 200. Dit is de nieuwe draagbare slimme speaker van het bedrijf en kan 8 uur muziek afspelen zonder opladen op zowel wifi als bluetooth.

In januari werd de Harman Kardon Citation 200 al aangekondigd, maar een release liet nog altijd even op zich wachten. Vorige maand was het dan eindelijk zover. De geduchte concurrent voor de Sonos Move is eindelijk beschikbaar.

Wat is het?

De Harman Kardon Citation 200 is een draagbare slimme speaker die zowel thuis op wifi als onderweg met bluetooth te gebruiken is. De luidspreker is spatwaterdicht (IPX4), kan 8 uur muziek afspelen op de batterij, heeft een Chromecast built-in en heeft ondersteuning voor AirPlay. Je kunt al je favoriete streamingdiensten gebruiken op dit model en ook radio luisteren via TuneIn is uiteraard mogelijk. De ingebouwde Google Assistent helpt je tevens met al je vragen of commando’s voor je slimme huis. Hiermee is de Harman Kardon Citation 200 een geduchte concurrent voor de vorig jaar uitgebrachte Sonos Move. Niet alleen vallen ze in dezelfde prijscategorie (399 euro voor de Sonos Move en 349 euro voor de Citation 200), ook zitten ze qua afmetingen ongeveer op dezelfde lijn. De Harman Kardon Citation 200 lijkt dus een geduchte concurrent te worden voor de draagbare topper van Sonos.

De luidspreker komt met een basis die je in het stopcontact kunt steken. Hier zet je de luidspreker gemakkelijk op om op te laden. Je kunt muziek afspelen terwijl de speaker op dit basisstation staat, maar je kunt deze er ook gewoon aftillen en meenemen naar buiten of een andere kamer in het huis. Muziek wordt niet onderbroken en blijft gewoon doorspelen.

Harman Kardon Citation 200-4

Specificaties

De Harman Kardon Citation 200 beschikt over één 25 mm tweeter en één 120 mm woofer. Het uitgangsvermogen is 50W RMS. Vergeleken met de Harman Kardon Citation One is de speaker dan dus ook iets groter. De speaker kent de afmetingen 178 x 219 x 172 mm (B x H x D) en het oplaadstation is 123 x 15 mm. Audio-formaten die ondersteund worden zijn HE-AAC, LC-AAC, MP3, Vorbis, WAV (LPCM), FLAC en OPUS. De Citation 200 speelt volgens Harman Kardon muziek in high-definition.

De speaker is met 2,85 kilogram redelijk zwaar te noemen, maar wel lichter dan de Sonos Move. Harman Kardon heeft gekozen voor het oudere bluetooth 4.2 op dit model. Dit komt het bereik wellicht niet overal ten goede, maar blijf een beetje bij de speaker in de buurt en je zult je daar geen problemen mee hebben. Bovendien heb je thuis natuurlijk ook gewoon je wifi-netwerk. De luidspreker werkt zowel op wifi als op bluetooth, dus je hebt thuis je wifi-netwerk en buitenshuis de bluetooth-verbinding.

De batterij heeft een capaciteit van 4.800 mAh. Via het oplaadstation is de luidspreker binnen 3 uur helemaal opgeladen. Een opgeladen batterij zorgt ervoor dat je tot 8 uur lang muziek kunt luisteren. Uiteraard is dit wel afhankelijk van het volume van de muziek.

De kenners van de Citation-serie van Harman Kardon weten inmiddels wel dat de fabrikant gebruikmaakt van de mooie stoffen van de Deense stoffenmaker Kvadrat. Wederom zijn de kleuren van deze draagbare speaker in balans met de andere modellen binnen de serie. Je kunt kiezen voor de grijze of zwarte stof. Ook anno 2020 is het design van de Citation-serie van zeer hoge kwaliteit. De luxe uitstraling van de speaker wordt aangevuld met het lichtbruine leren handvat. Het is een gewaagde keuze, maar het resultaat is een tijdloos en luxe design.

De touch-bediening van de Citation One is wel overboord gegooid. Dit keer hebben we echte fysieke knoppen aan de bovenkant en dat werkt toch even wat prettiger. Zo kun je gemakkelijk het volume verhogen, de speaker aan- of uitzetten of even pauzeren. Aan de achterkant onderaan vind je overigens wel een usb-c-aansluiting om de speaker aan het stroom te hangen. Zo kun je deze luidspreker ook gewoon bedraad gebruiken en tegelijk opladen zonder het basisstation te gebruiken.

Installatie

Net zoals veel andere luidsprekers met Google Assistant aan boord installeer je dit model ook via de Google Home-app. Steek de stekker van het basisstation in het stopcontact, plaats de speaker hierop en installeer de Google Home-app. Staat de app al op je smartphone? Dan zal je direct een melding krijgen dat je een nieuw apparaat kunt toevoegen. Vervolgens doorloop je de stappen, voer je wifi-wachtwoord in (2.4 GHz en 5GHz worden ondersteund), geeft de speaker een naam en voegt deze toe aan een kamer in je huis. Heb je dit nog niet gedaan dan kun je de VoiceMatch van de aanwezige Google Assistent nog instellen. Al met al duurde het geheel van de speaker uitpakken naar muziek luisteren nog geen vijf minuten.

De aanwezige Google Assistent is uiteraard precies hetzelfde als op andere Google Home-speakers. Je kunt het weerbericht opvragen, vragen stellen, je slimme huis bedienen of uiteraard vragen om muziek af te spelen. Begin het commando met ‘Hey Google’ en je kunt helemaal los met stemcommando’s. Heb je geen behoefte aan de microfoon en Google Assistant? Via de schuif op de achterkant schakel je de microfoon simpel uit.

Dankzij Google Home creëer je gemakkelijk een multiroom-opstelling. Maak een speakergroep aan en voeg aanwezige speakers toe. Je kunt twee Citation 200-luidsprekers gebruiken voor een draadloos stereogeluid, maar ook een Google Home-ondersteunende speaker van een ander merk kun je toevoegen aan je multiroom-opstelling. Overigens heb je alleen echt stereo-geluid als je twee Citation 200’s gebruikt.

Geluid

Ondergetekende heeft ook een Harman Kardon Citation One in bezit en dit is dan ook een ideaal moment om beide speakers met elkaar te vergelijken. De Citation One is een goede wifi-speaker, maar de te aanwezige bas gooide toch wat roet in het eten bij bepaalde muziekstijlen. Ondanks de belofte om een equalizer voor de wifi-luidspreker uit te brengen is deze nooit gekomen (in plaats daarvan kwam de Citation One Mark 2 met minder bas). Niet heel netjes van het bedrijf. Gelukkig is het geluid op de Harman Kardon Citation 200 veel meer in balans. De bas is niet meer zo overdreven aanwezig, maar heeft nog altijd voldoende punch om blij van te worden.

Luister naar Drake met het nummer Toosie Slide en je voelt de bas daadwerkelijk door de kamer vliegen met een vol en warm geluid. Luister je vervolgens naar Hotel California van de Eagles of Africa van TOTO dan is de bas nog steeds aanwezig, maar het nummer wordt er niet meer door verpest. Het geheel, met name de bas, is veel meer in balans ten opzichte van de Citation One en dat kunnen we alleen maar toejuichen.

Toch is het niet helemaal perfect en kan de bas soms nog even flink uit de bocht vliegen. Ik heb de afgelopen weken deze luidspreker continue op kantoor aan laten staan met een variatie aan verschillende soorten muziek. Er zijn enkele momenten geweest waarbij de Citation 200 flink de mist in is gegaan. De basgitaar in het nummer Rollercoaster van Danny Vera is hier een goed voorbeeld van. Zelfs op relatief laag volume neemt de bas continue de overhand en neem je de rest van het geluid nauwelijks meer waar. In iets mindere mate geldt dit ook voor The Sound of Silence van Disturbed, waarbij de bas soms door merg en been gaat, maar op andere moment weer beter in balans is.

Gelukkig is dit een uitzondering. Over het algemeen is het geluid helder en in balans, waarbij je de hoge, lage en middentonen goed kunt onderscheiden. Het relatief compacte formaat weet de kamer qua geluid goed te vullen. Het rijke geluidsprofiel blijft over het algemeen ook op hoog volume goed in balans. En over volume gesproken, je kan prima een feestje geven met deze speaker in de tuin. Je kunt het volume behoorlijk opkrikken.

Wat we wederom weer missen is een equalizer. Je kunt dus niet zelf aan de slag om het geluid aan te passen, maar moet het doen met het geluidsprofiel dat is getuned door Harman Kardon zelf. Nu is er met het geluid weinig mis, maar voor de echte audio-liefhebber is dit wel een gemis.

Harman Kardon Citation 200 – in gebruik

Je koopt een dergelijke luidspreker als de Harman Kardon Citation 200 niet als hifi-liefhebber. Daarvoor zijn er uiteraard betere opties beschikbaar. Je koopt een dergelijke speaker om gewoon prima geluid in huis te halen en flexibel te zijn in de plaatsing van dit model. Thuis of onderweg, je hebt met deze draagbare luidspreker overal de mogelijkheid om van muziek te kunnen genieten. Een muziekje in de keuken? Je tilt de luidspreker zo op en zet deze op het aanrecht. Daarna even klussen in de schuur? De speaker gaat weer mee. Zit je achterin de tuin te genieten? Wederom til je de luidspreker zo weer op om zonder onderbreking van muziek verder te kunnen luisteren. Je hoeft niet bang te zijn dat jouw streamingdienst niet ondersteund wordt, want je hebt toegang tot meer dan 300 muziekstreamingdiensten via Chromecast built-in. Ook Apple’s AirPlay wordt ondersteund.

Dit zorgt ervoor dat de Harman Kardon Citation 200 een keuze is voor gebruikers die een speaker zoeken die flexibiliteit biedt. In huis, in de tuin, op vakantie, op feestjes, overal. Het is geen vervanging voor je hifi-set in de woonkamer, maar dat pretendeert het ook niet te zijn.

Qua prijs vallen de Sonos Move en Harman Kardon Citation 200 in dezelfde categorie, maar de Chromecast built-in van de Citation 200 heeft toch een flink streepje voor. Qua geluid krijgen beide luidsprekers een ruime voldoende. De Sonos Move heeft echter een equalizer die bij de Citation 200 weer mist. Het geluidsprofiel van de Harman Kardon-luidspreker is echter in de meeste gevallen ruime voldoend, maar hier en daar zal er toch een vervelende uitschieter tussen zitten. Beide speakers zijn dan ook aan elkaar gewaagd, waarbij je persoonlijke voorkeuren uiteindelijk de doorslag zullen geven.

Harman Kardon Citation 200 - conclusie

De Harman Kardon Citation 200 is een uitstekende keuze voor mensen die flexibiliteit willen in een alles-in-één luidspreker. Je kunt dit model niet vergelijken met een bluetooth-luidspreker van 100 euro. De Harman Kardon blaast de lager geprijsde concurrentie gewoon weg met een rijk en vol geluid. Je zult echter wel diep in de buidel moeten tasten, want 349 euro voor een luidspreker is veel geld. Het gebrek aan een equalizer moet je daarnaast ook nog eens voor lief nemen en dat kan eigenlijk niet in deze prijscategorie. Ben je op zoek naar een flexibele speaker met een goed geluid die je overal kunt plaatsen waar je maar wilt? Dan is de Harman Kardon Citation 200 zeker het overwegen waard.

8.0
harman-kardon-citation-200-1

Beoordeling
Harman Kardon Citation 200

Pluspunten
  • Schitterend design
  • Rijk en vol geluid
  • Draagbaar, wifi én bluetooth
Minpunten
  • Prijzig
  • Soms nog altijd teveel bas
  • Geen equalizer

Beoordeling Harman Kardon Citation 200

De Harman Kardon Citation 200 is een uitstekende keuze voor mensen die flexibiliteit willen in een alles-in-één luidspreker. Je kunt dit model niet vergelijken met een bluetooth-luidspreker van 100 euro. De Harman Kardon blaast de lager geprijsde concurrentie gewoon weg met een rijk en vol geluid. Je zult echter wel diep in de buidel moeten tasten, want 349 euro voor een luidspreker is veel geld. Het gebrek aan een equalizer moet je daarnaast ook nog eens voor lief nemen en dat kan eigenlijk niet in deze prijscategorie. Ben je op zoek naar een flexibele speaker met een goed geluid die je overal kunt plaatsen waar je maar wilt? Dan is de Harman Kardon Citation 200 zeker het overwegen waard.

Prijsvergelijker Harman Kardon Citation 200

Reacties (6)