Review: LSC Smart Connect slimme buitenlampen – niet voor iedereen

29 mei 2021 + 10 minuten 2 Reacties
LSC Smart Connect

In deze review gaan we aan de slag met de slimme buitenverlichting van Action. Onder de naam LSC Smart Connect vinden we een pilaar, spotjes, een wandlamp en een led-strip voor buiten.

In navolging van supermarktketen Lidl heeft ook Action nu slimme buitenverlichting in het assortiment. De slimme tuinverlichting werkt via de LSC Smart Connect-app en je wifi-netwerk. Wil je goedkope slimme verlichting voor in de tuin? Dan zit je bij Action goed. De Smart Outdoor Garden Lamp (led-tuinlamp pilaar) kost 11,95 euro, de Smart Outdoor Up and Down Light (wandlamp) 13,95 euro, de Smart Outdoor Spotlight 11,95 euro en de ledstrip 19,95 euro. De prijs is goed, maar hoe zit het met de kwaliteit? Wij vertellen het je in deze review.

Wat is het?

De vier nieuwe producten in de LSC Smart Connect-serie van Action zijn slimme lampen voor in de tuin. Alle vier de producten leveren gekleurd of wit licht. Via de LSC Smart Connect-app kun je de lampen bedienen. Zo kun je ze aan- en uitzetten met één druk op de knop, maar ook wittinten of de kleur kiezen. De lampen werken via het wifi-protocol. Je hebt dus geen hub nodig. Het achterliggende platform komt van Tuya. Ook de slimme producten van Lidl, Hema en Kruidvat werken via het Tuya-platform. De buitenlampen van Action zijn waterdicht en dus kun je ze prima in de tuin laten staan. Ook tijdens een regenbui.

Installatie

De installatie via de app moet geen probleem zijn. Download de LSC Smart Connect-app uit de Google Play Store of Apple’s App Store en je kunt aan de slag. Wie dat wil kan ook een andere Tuya-app gebruiken zoals de Smart Life-app. De installatie is dit keer nog eenvoudiger gemaakt doordat er bluetooth gebruikt wordt om het apparaat te herkennen. Sluit het product aan en druk op het plusje rechts bovenin op het thuisscherm van de app. Het juiste product wordt direct gekozen middels bluetooth en je hoeft alleen nog maar je wifi-wachtwoord (alleen 2.4 GHz) in te vullen. Dat is het, meer hoef je niet te doen.

LSC Smart Connect-installatie

De fysieke installatie is een ander verhaal. Er moet een stroomvoorziening in de tuin aanwezig zijn. De lampen werken gewoon op 230 Volt. De standaard netspanning dus en dit terwijl Philips Hue en Innr bijvoorbeeld ook buitenlampen hebben op laagspanning. De grondkabels op 230v moeten echt flink diep ingegraven worden, dus het is te hopen dat jij al zo’n stroomvoorziening in de tuin aanwezig hebt, want anders wordt de initiële aanschafprijs toch weer flink duurder. En je moet je hele tuin overhoop halen om de grondkabels te plaatsen. Dit geldt dan met name voor de pilaar en de ledstrip. Je kunt je huidige buitenlamp aan de muur relatief makkelijk vervangen door de Smart Outdoor Up and Down Light. Die kabels hangen er tenslotte al. Wel even de stroom eraf halen als je bezig gaat. De ledstrip en het spotje beschikken overigens gewoon over een stekker, dus deze steek je in het buitenstopcontact en klaar. De pilaar en de wandlamp beschikken niet over een stekker, daar moet je dus zelf met de bedrading aan de slag.

Smart Outdoor Garden Lamp

De Smart Outdoor Garden Lamp (pilaar) beschikt over 380 lumen en kan verschillende wittinten en kleuren weergeven. De lamp kan 10.000 keer aan- en uitgezet worden en heeft een levensduur van 15.000 branduren. Het wifi-bereik is 25 meter, maar uiteraard is dit afhankelijk van je wifi-netwerk. De lamp is ‘Splash proof’ met ip44.

In de verpakking vinden we twee handleidingen. Zo is er een handleiding voor installatie met de app en een handleiding voor de fysieke installatie. Deze laatste handleiding vertelt je hoe je de bedrading moet aansluiten en is een welkome aanvulling op het geheel. Schroefmateriaal is ook aanwezig, net als een ‘prikker’ om de lamp in een perkje te plaatsen.

De lamp zelf bestaat uit vier identieke ringen. De bovenste (wit doorzichtige) ring is de lamp, de onderste drie ringen zijn van zwart plastic. Je kunt zelf kiezen hoe hoog de lamp moet zijn. Zijn de vier ringen te hoog? Draai er simpelweg een ring af om de lamp lager te plaatsen. Alhoewel de lamp van plastic is zit het met de kwaliteit wel goed. Het is een stevig gebouwde lamp en ziet er fraai uit in de tuin. De pilaarvorm is ideaal om een tuinpaadje te verlichten.

De bekabeling aansluiten is relatief eenvoudig bij deze lamp. De lichtopbrengst is bij wit licht meer dan prima, maar valt bij kleur toch wat tegen. Voor 11,95 euro kun je dat voor lief nemen.

Smart Outdoor Up and Down Light

De Smart Outdoor Up and Down Light is de wandlamp van het stel. Deze plaats je op de buitenmuur, aan de garage of aan je overkapping of schuurtje. Ook deze lamp moet je bedraad aansluiten. Het leuke aan deze wandlamp is dat het zowel licht aan de boven- en de onderkant geeft. Je hebt dus 2x 380 lumen tot je beschikking. De overige eigenschappen zijn identiek aan de pilaar. Je hebt verschillende wittinten en kleuren bij deze lamp en je krijgt wederom twee handleidingen voor de app en de fysieke installatie.

Deze wandlamp is aan de zware kant, maar is daardoor wel stevig gebouwd. Leuk is ook de rubberen afdekring voor de bedrading aan de achterzijde. Een nadeel is dat het een ontzettend gepriegel is om de lamp weer op de achterste afdekplaat te krijgen. De kabel zit in de weg. Met een flinke dosis geduld kom je er uiteindelijk wel, maar het is geen fijn klusje. Action heeft twee keer deze wandlamp opgestuurd. En het tweede exemplaar was veel gemakkelijker om aan te sluiten. De interne kabels waren simpelweg te lang van de eerste lamp om deze goed weg te kunnen werken tussen de lamp en het afdekplaatje. De kwaliteitscontrole laat hier en daar dus te wensen over.

Het schroefmateriaal wordt ook weer meegeleverd, dus ophangen moet verder geen probleem zijn. Deze lamp is ook voorzien van een ip44-certificaat en is dus spatwaterdicht. Qua lichtopbrengst is deze lamp identiek aan de pilaar. Wit licht heeft een prima lichtopbrengst, maar kleur valt wederom wat tegen.

Smart Outdoor Spotlight

Heb je geen zin om met bedrading aan de slag te gaan? Dan is de Smart Outdoor Spotlight iets gemakkelijker. Dit led-spotje beschikt gewoon over een stekker, dus heb je de beschikking over een stroomvoorziening buiten, dan is dit geen enkel probleem. Ook van deze lamp zijn de specificaties en mogelijkheden identiek aan de bovenste twee lampen. Je kunt het spotje in de tuin neerzetten, maar ook ophangen aan een wand. Het voetje beschikt over schroefgaten en kan dus opgehangen worden. Het spotje zelf kun je buigen in de gewenste hoek.

Het zwarte spotje is stevig gebouwd en is relatief klein van formaat. De bouwkwaliteit is over het algemeen uitstekend te noemen. Installatie middels de app is een fluitje van een cent en daarna kun je aan de slag met diverse wittinten en kleur. De wittinten zijn wederom vele malen feller dan kleur. Waar het led-spotje met wittinten een kleine schijnwerper van 380 lumen is, daar is de lichtopbrengst bij kleur meer dan de helft minder. Toch is het een fijn product voor extra sfeer in je tuin. Houd je rekening met de verminderde lichtopbrengst bij kleur, dan is dit zeker geen miskoop te noemen. Er wordt wederom een tuinprikker meegeleverd om de Smart Outdoor Spotlight in de tuin te plaatsen en het benodigde schroefmateriaal wanneer je kiest voor plaatsing op een wand.

Smart Outdoor Led Light Strip

De Smart Outdoor Led Light Strip (20 watt) heeft een lengte van vijf meter en kan kleuren en de wittint ‘Cool White’ weergeven. Je kan dus wel allerlei kleuren van de regenboog kiezen, maar qua wit heb je enkel ‘Cool White’ tot je beschikking. Je kunt dus geen andere wittinten kiezen. In de doos wordt ook een fysieke afstandsbediening meegeleverd. Deze ledstrip voor buiten is iets dikker dan een ledstrip voor binnen. Dit door de rubberen beschermlaag om de ledstrip heen. De ledstrip doet wat het moet doen, maar komt ook precies met hetzelfde nadeel als de vijf meter ledstrip voor binnen van LSC Smart Connect. De ledstrip is aan het einde minder fel dan aan het begin. Vijf meter is eigenlijk te lang. Bij de ledstrip voor binnen kun je gemakkelijk een stuk afknippen, maar dat is bij dit model voor buiten niet mogelijk.

Toch is het verschil niet zo overdreven duidelijk als van de ledstrip van LSC Smart Connect voor binnen. Dit model voor buiten is duidelijk van een betere kwaliteit. Leg je de gehele ledstrip voor buiten uit, dan zal het je nauwelijks opvallen. Houd je het begin en het einde naast elkaar, dan kun je wel verschil zien. Eenmaal uitgerold is het verschil te verwaarlozen. Het geheel komt met een stevige stekker voor buiten en de ledstrip is degelijk gebouwd. Door de rubberen beschermlaag is de Smart Outdoor Led Light Strip lang niet zo kwetsbaar als dat we wel eens zien bij ledstrips voor binnen. Ondanks het verschil in felheid tussen het begin en het einde is de ledstrip zeker een aanrader.

App en smarthome-integratie

De LSC Smart Connect-app is een typische ‘White label’-app van Tuya. Alle apps van de winkelketens met smarthome-producten lijken op elkaar, alleen het logootje is eigenlijk anders. Ze maken gebruik van het Tuya-platform die zorgt voor de achterliggende cloud. De Tuya-app is dan ook de basis van de LSC Smart Connect-app. De app is zeer overzichtelijk en over het algemeen gebruiksvriendelijk. Alleen de mogelijkheid tot automatisering en smart regels kent een leercurve. Wil je groepen maken om alle lampen met één druk op de knop tegelijk aan of uit te zetten? Kijk dan eens naar dit artikel.

Ook voor de slimme tuinlampen is er wederom ondersteuning voor Google Assistant en Amazon Alexa. Je kunt de slimme tuinlampen dus toevoegen aan Google Home en dat betekent dat ook stembediening mogelijk is. Je kunt de lampen met je stem in- of uitschakelen of van kleur laten veranderen. Het IFTTT-logo vinden we niet meer terug. Sinds een jaar is er vanuit Tuya geen ondersteuning meer voor If This Then That.

LSC Smart Connect-9 (1)

Plus- en minpunten

Het is wederom ongekend knap wat Action met de LSC Smart Connect buitenlampen heeft neergezet. Voor deze lage prijzen je tuin slim maken, dat is echt goed gedaan. De kwaliteit van de buitenlampen is over het algemeen erg goed. Het design is fraai, de bouwkwaliteit over het algemeen goed en de lampen tonen fraaie kleuren en heldere wittinten.

Toch is niet alles perfect en dat kunnen we ook eigenlijk niet verwachten in deze prijscategorie. Waar ik me zorgen om maak is het ip-certificaat. De buitenlampen beschikken over ip44. Een spatje regen is dus geen probleem, maar tijdens een flinke regenbui zou ik me toch zorgen gaan maken. Dit komt met name omdat niet alle afdekrubbertjes er even stevig uitzien. Het spotje heeft een loszittend rubbertje over het schroefje om het voetje te kunnen draaien en de rubbertjes langs de wandlamp zitten eigenlijk te los om echt goed af te kunnen dekken. Of dat gegronde zorgen zijn omtrent waterdichtheid is nog onduidelijk. Veel buitenlampen beschikken over ip44 en in principe moet dat voldoende zijn voor buitengebruik.

LSC Smart Connect Up and Down

Ten tweede moet je de beschikking hebben over de juiste stroomvoorziening in de tuin. De lampen werken op de standaard netspanning van 230v. Heb je dit al, dan is het geen probleem. Wil je dit zelf aanleggen zonder kennis? Doe maar niet. In principe kan iedereen met buitenlampen en laagspanning aan de slag, maar een 230v-systeem is toch een ander verhaal. Tenzij je weet wat je doet is het niet verstandig om dit zelf provisorisch in de tuin aan te leggen. Je moet met grondkabels aan de slag en dit moet allemaal op de juiste wijze aangesloten worden. Die grondkabels moeten toch zeker op een halve meter onder de grond geplaatst worden. Schakel een professional in om dit voor je te doen. Hoe dan ook, de lage prijs van de buitenlampen zal hoe dan ook gaan oplopen als je nog geen 230v-stroomvoorziening in de tuin hebt. De buitenlampen zijn dan wellicht goedkoop in de aanschaf, maar zijn dus lang niet voor iedereen geschikt. Beschik je al over de juiste stroomvoorziening in de tuin, dan valt dit minpunt natuurlijk weg.

Verder valt de lichtopbrengst bij kleur wat tegen. Waar de wittinten helder zijn en voor voldoende licht zorgen, daar gaat de lichtopbrengst bij kleur net iets teveel omlaag. Je moet het led-spotje echt van dichtbij op iets laten schijnen, want anders zie je er niets van. Dat de lichtopbrengst bij kleur iets minder is, dat zien we ook bij andere fabrikanten van slimme buitenverlichting terug. Hier is het verschil echter net iets te groot. Daarnaast valt de kwaliteitscontrole wat tegen. De eerste wandlamp die we probeerden had eigenlijk te lange interne kabels om het geheel weg te kunnen werken. Bij de tweede lamp waren deze ineens veel korter en dus was het veel gemakkelijker om het afdekplaatje te plaatsen. Uit eigen ervaring weet ik dat Action nooit moeilijk doet over het ruilen van een product, dus dat zou je in zo’n geval gemakkelijk moeten kunnen doen.

Naast deze minpunten heeft Action ook zeer veel goeds te bieden. Ten eerste is dat de prijs-kwaliteitsverhouding. De pilaar en het spotje koop je al voor rond de 10 euro. Philips Hue heeft de Calla in het assortiment. Qua uiterlijk zijn beide modellen vrijwel identiek. Toch is de Philips Hue Calla voorzien van een betere bouwkwaliteit en is ook de lichtopbrengst beter. Deze wint dus op vrijwel alle vlakken van de pilaar van Action, maar je koopt tien keer de Smart Garden Outdoor Lamp voor dezelfde prijs als één Philips Hue Calla. Dan neem je de minpunten toch veel sneller voor lief. De installatie middels de app is bij LSC Smart Connect ook zeer eenvoudig, doordat de slimme buitenlampen nu direct gevonden worden middels bluetooth. De installatie via de app is echt binnen 10 seconden klaar. Vervolgens kun je aan de slag met de app en heb je eigenlijk alle mogelijkheden tot je beschikking voor de buitenlampen als dat je ook hebt voor je binnenlampen. Schakel ze aan of uit, kies een kleur, creëer smart regels, maak groepen. De mogelijkheden zijn eindeloos. En dat is niet gek voor een lamp van een tientje.

Conclusie

Slimme tuinverlichting te duur? Niet bij Action. De buitenverlichting van LSC Smart Connect heeft me positief verrast. De betaalbaarheid van deze producten maken de minpunten als de tegenvallende lichtopbrengst bij kleur en het vraagstuk rond de waterdichtheid bij een flinke hoosbui voor een groot deel goed. De bouwkwaliteit en het design zijn over het algemeen vrij goed en de producten doen precies wat het moet doen. De slimme tuinlampen hebben dus een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.

Toch is het in veel gevallen niet simpelweg ‘plug-and-play’ en dat zorgt ervoor dat deze lampen niet voor iedereen even geschikt zijn. Je moet een goede stroomvoorziening (230v) in de tuin hebben liggen, want anders wordt de aanschafprijs toch weer een flink stuk duurder. En dan ben je alsnog goedkoper uit met slimme buitenverlichting van bijvoorbeeld Philips Hue of Innr met laagspanning. Beschik je al over de juiste stroomvoorziening buiten en wil je op een betaalbare manier de tuin voorzien van slimme verlichting? Dan zal je zeker geen miskoop doen met de slimme tuinverlichting van LSC Smart Connect.

7.5
productfoto spotlight

Beoordeling
LSC Smart Connect

Pluspunten
  • Uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding
  • Installatie via de app zeer eenvoudig
  • Fraai design
  • Wit én kleur
Minpunten
  • 230v in de tuin nodig
  • Kleuropbrengst valt tegen
  • Waterdichtheid twijfelachtig
  • Kwaliteitscontrole laat te wensen over

Beoordeling LSC Smart Connect

Slimme tuinverlichting te duur? Niet bij Action. De buitenverlichting van LSC Smart Connect heeft me positief verrast. De betaalbaarheid van deze producten maken de minpunten als de tegenvallende lichtopbrengst bij kleur en het vraagstuk rond de waterdichtheid bij een flinke hoosbui voor een groot deel goed. De bouwkwaliteit en het design zijn over het algemeen vrij goed en de producten doen precies wat het moet doen. De slimme tuinlampen hebben dus een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.

Toch is het in veel gevallen niet simpelweg 'plug-and-play' en dat zorgt ervoor dat deze lampen niet voor iedereen even geschikt zijn. Je moet een goede stroomvoorziening (230v) in de tuin hebben liggen, want anders wordt de aanschafprijs toch weer een flink stuk duurder. En dan ben je alsnog goedkoper uit met slimme buitenverlichting van bijvoorbeeld Philips Hue of Innr met laagspanning. Beschik je al over de juiste stroomvoorziening buiten en wil je op een betaalbare manier de tuin voorzien van slimme verlichting? Dan zal je zeker geen miskoop doen met de slimme tuinverlichting van LSC Smart Connect.

Reacties (2)