Review: Robomow RK1000 – grasmaaien zonder moeite

01 mei 2021 + 10 minuten 0 Reacties
Robomow RK1000 tuin

Heb je een hekel aan grasmaaien? Kijk dan eens naar een robotgrasmaaier. In deze review gaan we aan de slag met een nieuw model van Robomow.

Het voorjaar is aangebroken en het gras in de tuin begint weer flink te groeien. Een smarthome beperkt zich niet alleen tot het huis, maar kun je ook verder doortrekken in de tuin. Heb je een hekel aan grasmaaien? Denk dan eens aan een robotgrasmaaier. Fabrikant Robomow heeft een serie nieuwe modellen uitgebracht. In deze review gaan we aan de slag met de Robomow RK1000 met een verkoopadviesprijs van 1.299 euro.

Wat is het?

De Robomow RK1000 is een autonome robotgrasmaaier voor middelgrote tuinen. Je kunt een robotgrasmaaier vergelijken met een robotstofzuiger. De duurdere modellen zijn vaak verkrijgbaar met ‘Smart Mapping’ (waarbij ze het huis in kaart brengen) en de goedkopere modellen rijden willekeurig door het huis. Ditzelfde zien we ook terug bij de robotgrasmaaiers. Er zijn duurdere modellen die de tuin helemaal in kaart brengen en in keurige lijnen het gras maaien zonder dat je een begrenzingsdraad hoeft te leggen. Daarnaast heb je modellen die kriskras door de tuin rijden en ondertussen zorgen voor een strak gazon. De modellen met een zogenaamde ‘Mapping’-functie zijn nog erg duur. De Robomow RK1000 valt dan ook in de laatste categorie, maar komt wel met diverse slimme functies en een bijbehorende app.

De Robomow RK1000 is voor gazongroottes tot 1000 m2 en heeft een snijbreedte van 21 centimeter. Het maaigedeelte vinden niet over de hele breedte aan de onderkant, maar juist aan één kant. De snijhoogte is instelbaar van 15 tot 100 millimeter. Dit model kan hellingshoeken van maximaal 45 procent aan en heeft een geluidsniveau van maximaal 60 decibel. De grote achterwielen zorgen ervoor dat ieder terrein met gemak overwonnen kan worden. En wil je direct stoppen met het maaiproces? De grote rode stopknop bovenop laat het maaien direct stoppen. Via deze stopknop kun je dit model ook optillen. De Robomow RK1000 heeft een typisch uiterlijk van een robotgrasmaaier met de kleuren groen en zwart. Je kunt tot maximaal vier subzones of startpunten instellen en twee afzonderlijke zones via de app of via het 4,3″ HD colour touchscreen op de robotgrasmaaier. Dit model beschikt over een 18,15V Li-Ion-batterij. Je kunt ongeveer 50 tot 60 minuten maaien op een volle batterij. Is de batterij bijna leeg? Dan keert dit model terug naar het basisstation om te laden. De oplaadtijd bedraagt 60 tot 120 minuten. Al het installatiemateriaal wordt meegeleverd. Van begrenzingsdraad tot draadpennen en van het laadstation (basisstation) tot extra maaimessen.

Installatie

Voordat je met je nieuwe robotgrasmaaier aan de slag kunt moet je het begrenzingsdraad door de tuin leggen. Hiermee geef je een barrière aan waar de robotgrasmaaier tussen moet blijven. Doe je dit niet, dan rijdt de robotgrasmaaier dwars door je bloemperkjes of de tuin uit en de straat op. Dat willen we natuurlijk niet. Begrenzingsdraad wordt ook wel perimeterdraad genoemd en gelukkig krijg je 250 meter aan draad meegeleverd.

Je legt het begrenzingsdraad helemaal aan de buitenkant van het te maaien oppervlak. De duidelijke handleiding en de zogenaamde ‘RoboRuler’ (een liniaal met de juiste afstanden) geven aan welke afstand je moet houden. Staat er een border langs een perkje? Dan leg je het draad op standje drie ernaast. Eindigt het gras naast een tegelpaadje? Dan kies je standje één. Ook in de hoeken is er een specifieke afstand die je aan moet houden. En heb je midden in de tuin bepaalde objecten staan die je wilt beschermen? Ook daar leg je het perimeterdraad neer, zolang je maar één route creëert en je het perimeterdraad elkaar nooit laat kruisen. Zo ga je op je knieën (tegen de klok in) het hele grasveld rond met de meegeleverde draadpennen waarmee je om de twee meter het draad vastpint op het gras. De begin- en eindpunten sluit je aan op het basisstation. Eenmaal aangesloten heb je het veld gecreëerd waar de Robomow RK1000 tussen moet blijven. Hier zal dit model dan ook nooit buiten kunnen komen. Het basisstation steek je vervolgens met het lange snoer en de stekker in het stopcontact.

Vervolgens is het zaak om een testritje te doen. Open de zwarte klep bovenop de robotgrasmaaier en je ziet het display met enkele knoppen. Hier stel je de eerste keer de tijd in, de datum en kun je al aan de slag met een maaischema. We willen echter eerst een testritje gaan doen. Op het display druk je op het huisje, waarna de robotgrasmaaier zelfstandig een rondje langs het begrenzingsdraad zal rijden. Neemt de robotgrasmaaier alles mee? Of zijn er bepaalde plekken die beter kunnen? Het is zaak om nu de benodigde aanpassingen te doen aan het begrenzingsdraad, net zolang totdat de hele buitenste rand goed gemaaid kan worden, de bochten soepel genomen worden en de robotgrasmaaier nergens meer tegenaan botst. Het is even een klus waar je flink wat tijd mee bezig zult zijn, maar ben je eenmaal klaar, dan heb je er geen omkijken meer naar. Je hoeft trouwens de draadpennen niet perse te gebruiken. Heb je het draad helemaal goed gelegd? Dan kun je er ook voor kiezen om dit net onder het gras in te graven. Zo kijk je niet meer tegen het perimeterdraad aan.

Robomow RK1000-2 (1)

Het maaiproces

Is de installatie helemaal klaar en het testritje goed geslaagd? Dan kun je aan de slag met maaien. Op het display van de robotgrasmaaier kun je tijdschema’s instellen. Hierbij kies je eerst de grootte van het gazon en vervolgens volgt er een indicatie hoeveel tijd het kost om dit goed te onderhouden. Wij kozen voor maandag, woensdag en vrijdag, waarbij er iedere keer voor 4 uur gemaaid zou worden. Voor een eerste gebruik (of de eerste keer maaien in het voorjaar) kun je een weekprogramma met intensief maaien kiezen. Hierbij wordt er vaker gemaaid, zodat er een goede basis is voor de rest van het jaar.

Vergeet niet om de maaihoogte goed in te stellen. Dit doet je door de grote draaiknop onder het display. Iedere draai verhoogt of verlaagt de ophanging iets, waardoor er dichter op het gras, of juist hoger gemaaid wordt. Dit loopt van 15 mm tot 100 mm en wordt in stappen van 10 mm op het display aangegeven. Dat wil echter niet zeggen dat dit in klikjes per 10 mm gaat. Iedere draai verhoogt of verlaagt geleidelijk. Wil je dus tussen 30 en 40 mm in gaan maaien, dan moet je dit een beetje op de gok doen. Het display geeft alleen de stappen per 10 mm aan. Wil je op 35 mm maaien? Zet de maaier op 30 mm, draai even door naar 40 mm en tel het aantal rondjes. Draai vervolgens de helft van het aantal rondjes weer terug en je zit op 35 mm. Het is een beetje omslachtig, maar het werkt wel. Maaien op 15 mm is echt heel kort. De tweede keer kozen we dan ook voor 30 mm.

Naast een programma kun je ook zelf aangeven of er gemaaid moet worden. Open de klep boven het display en kies voor willekeurig maaien of willekeurig maaien met randmaaien. In het laatste geval volgt de robotgrasmaaier eerst het begrenzingsdraad om helemaal aan de buitenkant te maaien. Is het rondje gemaakt, dan gaat het model over op willekeurig maaien. En dat willekeurig maaien betekent eigenlijk gewoon kriskras door de tuin rijden. Alsof je een kind van twee een setje kleurpotloden geeft en deze zich even helemaal uit mag leven. Er lijkt namelijk geen enkel idee achter te zitten. Is de robotgrasmaaier net vijf minuten bezig, dan heb je allemaal maailijnen door de tuin staan. Hoe langer het maaien duurt, des te gelijker het gazon weer wordt.

De kracht van de Robomow RK1000 zit hem dan ook in de herhaling. Een enkele maaibeurt is wellicht helemaal niet genoeg om al het gras te maaien. Een tweede keer komt de robotgrasmaaier weer op andere punten dan tijdens de eerste maaibeurt. Wanneer je de robotgrasmaaier iedere week meerdere keren laat maaien, dan zie je hier uiteraard helemaal niets meer van. Juist in de herhaling wordt al het gras gemaaid. En dat doet de Robomow RK1000 erg goed. Je kunt natuurlijk kiezen voor een veel duurdere robotgrasmaaier met Smart Mapping-functie die je hele tuin in kaart brengt en efficiënt en volgens een bepaalde route het gras maait. Het eindresultaat is echter hetzelfde. In beide gevallen krijg je een keurig gemaaid gazon. Fijn is ook dat dit model weinig geluid maakt met de borstelloze gelijkstroommotor. Je kunt er rustig naast gaan zitten zonder dat het je stoort.

Het willekeurig maaien laat na enkele maaibeurten geen enkele lijnen in het gras na. Je hebt een gelijkmatig getrimd gazon wat je handmatig zeker niet beter had kunnen doen. En is het eenmaal kort, dan zorgt de Robomow RK1000 ervoor dat het ook kort getrimd blijft met een goed ingesteld programma. Ook langs de hoeken wordt er goed gemaaid, maar dit is natuurlijk afhankelijk hoe goed je het begrenzingsdraad hebt gelegd. Heb je een border langs een perk staan of moet er langs een muurtje gemaaid worden? Dan pakt de robotgrasmaaier niet alles mee. Er wordt vrij strak langs de wielbasis gemaaid, maar daar uiteraard niet naast. En dus moet je in sommige tuinen nog met een grastrimmer aan de slag. Dat moet je echter met een gewone grasmaaier ook op zulke plekken in de tuin.

De robotgrasmaaier houdt zelf de batterij in de gaten. Is deze bijna leeg? Dan rijdt deze naar het begrenzingsdraad toe. Vervolgens wordt het draad automatisch gevolgd richting het laadstation, waarna er omgedraaid wordt en er keurig achteruit ingeparkeerd wordt op het laadstation. Over dat laadstation gesproken. Deze heeft een deurtje aan de achterkant waar je het begrenzingsdraad op aansluit. Dat deurtje is echt van een slechte kwaliteit en sluit gewoon niet lekker af. In principe kun je het de robotgrasmaaier en het laadstation buiten laten staan, maar de vraag is in hoeverre dit deurtje goed afsluit voor een eventuele regenbui.

Robomow 3.0-app en het display

De Robomow RK1000 beschikt zoals eerder gezegd ook over slimme functies. En daar komt de app om de hoek kijken. Je gebruikt deze robotgrasmaaier in combinatie met de Robomow 3.0-app. Dat is echter volledig optioneel. Wil je geen app, dan kun je ook gewoon het display gebruiken.

Via het touchscreen kun je alles instellen voor je robotgrasmaaier. Het menu is overzichtelijk en is in drie pagina’s ingedeeld met het programma en tijdschema, instellingen voor de robotgrasmaaier en instellingen voor het maaiproces. Je moet wel stijf drukken op het display om iets te selecteren. Het is geen touchscreen zoals op je smartphone of tablet. Het werkt echter allemaal prima en je vindt snel wat je zoekt.

Wil je liever niet op je knieën achter de robotgrasmaaier zitten om zaken in te stellen op het touchscreen? Dan gebruik je de app. Je download de Robomow 3.0-app uit de App Store of Play Store, waarbij je jouw robotgrasmaaier een naam kunt geven. Wij kozen voor ‘Robby’. In de app kun je voor het grootste deel ook de instellingen wijzigen. Zo kun je een tijdschema maken, maar ook de robotgrasmaaier besturen middels pijltjes op je smartphone-scherm. Het vreemde is wel dat je de robotgrasmaaier enkel kunt besturen wanneer deze niet aan het maaien is. Je kunt, in tegenstelling tot veel robotstofzuigers, dus niet even de grasmaaier tijdens het maaien naar een bepaald punt sturen waar deze al een tijdje niet geweest is. Heb je echter last van je rug of ben je al op leeftijd? Dan kun je wel de robotgrasmaaier zo uit de garage rijden of naar een andere zone sturen zonder deze op te tillen. Het is namelijk nogal een zwaar geheel.

Robomow 3.0 app

De app is over het algemeen vrij duidelijk. Wel laat de vertaling hier en daar te wensen over. Wil je over naar de besturing via de pijltjes op je smartphone? Het icoontje hiervoor toont een controller van een spelcomputer, maar de tekst erbij zegt ‘Handleiding’. Je leidt de robotgrasmaaier wel min of meer met je hand, maar handleiding betekent in het Nederlands toch echt iets anders. Leuk is wel dat ‘Robby’ ons elke keer laat weten wat hij aan het doen is. In het laadstation is Robby aan het slapen en ook bij randmaaien of willekeurig maaien kun je precies zien hoe het met je nieuwe beste vriend gaat.

De Robomow 3.0-app laat je niet alles instellen. Wil je de maaihoogte wijzigen? Dan moet je dit echt met de draaiknop op de robotgrasmaaier zelf doen. Wel kun je uiteraard het maaien via de app starten, waarbij je ook het maaiproces en eventuele ingestelde zones kunt selecteren. De app komt echter wel met een nadeel en dat is het bereik. De verbinding vindt plaats middels bluetooth. Zit je dus in huis en staat de robotgrasmaaier achter in de tuin? Grote kans dat je geen verbinding kunt maken. Zo heb ik het maaiproces een keer hangend met de smartphone vanuit het badkamerraam op de eerste verdieping gestart. Ben je wat minder lui aangelegd, dan kun je natuurlijk ook even de tuin in lopen om verbinding te maken. Er is verder geen wifi-verbinding mogelijk en dat beperkt ook gelijk de verdere smarthome-integratie. Dat is er verder dus ook niet.

Beveiliging

Het idee van een robotgrasmaaier is dat deze gewoon in de tuin blijft staan. Je haalt hem in principe niet naar binnen tijdens de maanden wanneer het gras gemaaid moet worden. En dat maakt een robotgrasmaaier interessant voor kwaadwillenden. De Robomow RK1000 is uitgerust met anti-diefstal beveiliging. Zo kun je een pincode instellen van vier cijfers. De robotgrasmaaier kun je niet bedienen zonder deze pincode. Voer je de pincode in, dan is het apparaat voor tien minuten ontgrendeld. Til je de robotgrasmaaier zomaar op? Dan gaat er een vervelende piep af. Het is alleen jammer dat de piep een beetje aan de zachte kant is, want in huis kun je de piep niet horen als iemand er met je robotgrasmaaier vandoor gaat.

Naast anti-diefstal beveiliging is er ook een kinderslot aanwezig, zodat ze niet zomaar de instellingen kunnen veranderen. Sowieso zijn kinderen en deze robotgrasmaaier niet zo’n goed idee. Sensoren aan de voorkant zijn niet aanwezig en je moet er niet aan denken dat de robotgrasmaaier over een kindervoetje heen gaat rijden. Gelukkig zit er wel een grote rode stopknop op de bovenkant, dus je kunt het maaiproces snel stoppen. De robotgrasmaaier blijft anders gewoon maar doorrijden en stopt alleen als het begrenzingsdraad bereikt is of als het ergens tegenaan gebotst is. Het laadstation bijvoorbeeld? Over het vlakke deel rijdt de Robomow RK1000 gewoon overheen. Het hoge deel van het laadstation wordt tegenaan gebotst. Dan gaat de maaier even uit, wordt er even gekeerd, en gaat het maaiproces weer verder. Het gevolg is wel dat de Robomow RK1000 na een paar maaibeurten al onder de krassen zit, met name aan de zijkant wanneer er langs een muurtje of border gereden wordt. Daar schaaft de zijkant gewoon langs. Je kunt het begrenzingsdraad iets verder weg leggen, maar dan moet je zelf weer vaker met de grastrimmer aan de slag. Het ontbreken van deze sensoren zorgt er wel voor dat de Robomow RK1000 eigenlijk niet zo slim is.

Grasmaaien zonder moeite

Ik geef het maar toe. Ik heb een enorme hekel aan grasmaaien. Een robotgrasmaaier als de Robomow RK1000 is dan echt een uitkomst. Het kost even wat tijd om je er helemaal in te verdiepen, het begrenzingsdraad goed neer te leggen en een tijdschema te maken. Heb je dat eenmaal gedaan, dan heb je helemaal geen omkijken meer naar de robotgrasmaaier. Op de ingestelde tijden wordt er gemaaid totdat de batterij leeg is, de robotgrasmaaier keert weer terug naar de lader en gaat na het opladen weer aan de slag, net zolang totdat de tijd verstreken is. Afhankelijk van de indeling van je tuin moet je soms nog even met de grastrimmer aan de slag, maar dat heb je ook met een gewone grasmaaier.

Conclusie

Ondanks het willekeurig maaien zorgt de herhaling ervoor dat je gazon er altijd strak uit blijft zien. De Robomow RK1000 maait uitstekend. Op het maaiproces valt dan ook helemaal niets op aan te merken. De app met bluetooth-verbinding is handig, maar door het korte bereik van bluetooth moet je wel enigszins in de buurt van de robotgrasmaaier staan om verbinding te maken.

De piep bij de anti-diefstal beveiliging is daarnaast te zacht, de Robomow RK1000 is ietwat aan de domme kant door het ontbreken van sensoren aan de voorkant en de slechte kwaliteit van het deurtje van het laadstation zijn de minpunten die je voor lief moet nemen. Daar krijg je echter wel een strak gazon voor terug zonder dat het je zelf enige moeite kost. Het is een behoorlijk stevige uitgave van 1.299 euro, maar daar krijg je zoveel voor terug. Pak een tuinstoel of neem plaats op je loungeset en geniet van de zon terwijl de Robomow RK1000 het werk doet. Wat wil een mens nog meer?

8.0

Beoordeling
Robomow RK1000

Pluspunten
  • Grasmaaien zonder moeite
  • Gebruiksvriendelijk menu op het touchscreen
  • App is een leuke extra
  • Weersbestendig
  • Geheel autonoom op een ingesteld programma
Minpunten
  • Bluetooth-bereik app niet ideaal
  • Ietwat aan de domme kant
  • Deurtje laadstation
  • Piep anti-diefstal beveiliging te zacht

Beoordeling Robomow RK1000

Ondanks het willekeurig maaien zorgt de herhaling ervoor dat je gazon er altijd strak uit blijft zien. De Robomow RK1000 maait uitstekend. Op het maaiproces valt dan ook helemaal niets op aan te merken. Deze robotgrasmaaier kan een uur lang maaien en keert vervolgens zelf weer terug om op te laden. Is het programma nog niet afgelopen? Dan gaat dit model zelf weer verder na het opladen. De app met bluetooth-verbinding is handig, maar door het korte bereik van bluetooth moet je wel enigszins in de buurt van de robotgrasmaaier staan om verbinding te maken.

De piep bij de anti-diefstal beveiliging is daarnaast te zacht, de Robomow RK1000 is ietwat aan de domme kant door het ontbreken van sensoren aan de voorkant en de slechte kwaliteit van het deurtje van het laadstation zijn de minpunten die je voor lief moet nemen. Daar krijg je echter wel een strak gazon voor terug zonder dat het je zelf enige moeite kost. Het is een behoorlijk stevige uitgave van 1.299 euro, maar daar krijg je zoveel voor terug. Pak een tuinstoel of neem plaats op je loungeset en geniet van de zon terwijl de Robomow RK1000 het werk doet. Wat wil een mens nog meer?

Prijsvergelijker Robomow RK1000

Reacties (0)