Overzicht: Welke producten zijn compatibel met Matter?

29 december 2022 2 Minuten 0 Reacties
Eve smart home

Matter is klaar voor de officiële uitrol en dat betekent dat er een hoop nieuwe producten gelanceerd worden en dat diverse bestaande producten een upgrade krijgen waarmee compatibiliteit wordt toegevoegd. In de eerste maanden na lancering houden we in dit artikel een overzicht bij van producten en diensten waarvoor compatibiliteit met Matter aangekondigd is.

Wat is Matter?

Het idee achter Matter is vrij eenvoudig maar revolutionair; alle apparaten die Matter ondersteunen kunnen met elkaar communiceren, ongeacht het soort apparaat of het ecosysteem. Een Matter compatibel apparaat van Samsung kan communiceren met een Matter compatibel apparaat van Samsung, binnen de Matter compatibele Home-app van Google. De Matter-standaard reikt over alle platformen en productgroepen en moet het creëren van een volwaardig smarthome een stuk eenvoudiger en gebruiksvriendelijker maken. Daarbij moet de installatie een stuk sneller en eenvoudiger gaan, ben je niet afhankelijk van de cloud (lokale communicatie) en kun je apparaten met meerdere ecosystemen of platformen aansturen.

Een volledige uitleg over de Matter-standaard en de onderliggende protocollen – waaronder Thread – lees je in onderstaand artikel.

Matter header
Lees ook

Wat is Matter en wat kun je ermee in je smart home?

Matter 1.0

Matter 1.0 is inmiddels officieel en dat bekent dat de eerste producten gecertificeerd kunnen worden. Echter, momenteel biedt de standaard alleen ondersteuning voor de onderstaande productgroepen. Later wordt ondersteuning voor meerdere productgroepen toegevoegd.

  • Lampen en schakelaars
  • Smart plugs (stekkers)
  • Slimme sloten
  • Sensoren
  • Media-apparaten, waaronder televisies
  • Slimme raamdecoratie
  • Garagedeur controllers
  • Thermostaten
  • Verwarming, ventilatie en airconditioning controllers
Matter
Lees ook

Video: Matter Network Transport met Thread en IP uitgelegd

Welke smarthome-producten zijn Matter compatibel?

De komende maanden worden er tal van producten op de markt verwacht die compatibel zijn met de Matter-standaard. Ook hebben diverse fabrikanten van smarthome-producten laten weten dat producten updates krijgen waarmee Matter-ondersteuning wordt toegevoegd. hieronder houden we een lijst bij van producten waarvoor Matter-ondersteuning reeds is aangekondigd. Indien beschikbaar kun je op het product klikken voor meer informatie.

Software en platformen

Hubs

Hardware

Op zoek naar het laatste nieuws over de Matter-standaard? Lees dan verder in ons nieuwsarchief.

Reacties (0)