Athom introduceert Homey Pro (Early 2023) met ondersteuning voor Matter

12 oktober 2022 3 Minuten 0 Reacties
Homey Pro 2023

Athom heeft vandaag een nieuwe versie van de Homey Pro aangekondigd. De nieuwe smarthomehub volgt de Homey Pro uit 2019 op en komt met tal van nieuwe mogelijkheden en verbeteringen, waaronder Matter en Thread. En voor de echte fanatiekelingen: de Homey Pro (Early 2023) komt met een dongel waarop een ethernetkabel aangesloten kan worden.

Matter en Homey Pro

De Homey Pro (Early 2023) is op vrijwel alle vlakken verbeterd. Allereerst biedt de smarthomehub 5x de processorkracht, tweemaal de hoeveelheid RAM (2GB) en tweemaal de opslag (8GB) van de vorige generatie. De Zigbee-antenne is verbeterd, inclusief de toevoeging van de Thread-techniek voor communicatie. Z-Wave heeft nu drie antennes en de Homey Pro kiest automatisch de juiste antenne, afhankelijk van jouw regio. Zowel Zigbee als Z-Wave moeten nu 1,5 keer zo snel werken als bij de vorige generatie Homey Pro. Ook de infraroodled is flink verbeterd en kan nu vrijwel alle apparaten in een ruimte bereiken. Volgens Athoms zijn de prestaties viermaal beter. 433MHz is ook nog steeds aanwezig en biedt 1,2 maal betere prestaties. Ook Wi-Fi (zowel 2.4GHz als 5GHz) en bluetooth low energy zijn van de partij.

Het meest opvallende is de volledige ondersteuning voor de nieuwe Matter-standaard, waarmee apparaten van verschillende fabrikanten en ecosystemen moeiteloos met elkaar kunnen communiceren. Volgens Athom werken alle Matter compatible apparaten met de Homey Pro (Early 2023) en kunnen ze zoals Zigbee- en Z-wave-apparaten in Flows gebruikt worden. Daarnaast zorgt de Homey Pro ervoor dat gekoppelde niet-Matter-apparaten gebruikt kunnen worden in Matter-netwerken. Athom voegt er nog een extraatje aan toe, want Homey-apps bieden ook ondersteuning voor Matter waardoor ontwikkelaars van deze apps extra mogelijkheden aan Matter-apparaten kunnen toevoegen.

Satellite Mode met Homey Bridge

Een ander uniek onderdeel van de nieuwe Homey Pro is de Satellite Mode. Dit betekent dat je de eerder aangekondigde Homey Bridge (69 euro) als versterker voor de Homey Pro kunt gebruiken. Je kunt een Bridge plaatsen op een andere verdieping voor een beter meshnetwerk voor Z-Wave of zigbee, of je kunt een Bridge in een mediaruimte plaatsen waar je apparatuur met infrarood wilt bedienen. Je kunt meerdere Bridges aan de nieuwe homey Pro koppelen.

Zoveel mogelijk lokaal

Hoewel Homey cloud heeft werkt de Homey Pro (Early 2023) zoveel mogelijk lokaal. Alle communicatie met sensoren en apparaten verloopt nog steeds lokaal en de smarthomehub werkt ook wanneer er geen actieve internetverbinding is. Die internetverbinding kan overigens via WiFi gemaakt worden maar ook via ethernet. Hiervoor is een losse adapter beschikbaar die op de usb-c-poort van de Homey Pro aangesloten wordt.

Athom introduceert ook Local API Keys waarmee je toegang kunt verlenen tot jouw Homey, voor specifieke apparaten, functies of apps. Daarnaast is Local Port Forwarding mogelijk waardoor je ook buitenshuis direct verbinding kunt maken met de smarthomehub. Tot slot is er een belangrijke vernieuwing voor de back-ups. Deze kunnen voortaan lokaal gemaakt worden, door de Homey Pro te koppelen aan een computer en via de browser een back-up te maken. Dit is een volledige back-up, inclusief het besturingssysteem. Cloud back-ups werken nog steeds (0,99 euro per maand) maar zijn dus niet meer noodzakelijk.

Prijs en beschikbaarheid

De Homey Pro (Early 2023) is vanaf nu te pre-orderen voor een prijs van 399 euro. De ethetnetadapter kan voor 29 euro bijbesteld worden. Mooie bijkomstigheid is dat de onlangs aangekondigde Advanced Flows inclusief zijn. De levering wordt op ‘first come, first serve’ basis gedaan en de eerste leveringen worden voor kerst verwacht.

Wat nog wel belangrijk is, is dat de Homey Pro (Early 2023) in eerste instantie in de betafase (Early Access) zit. In het eerste kwartaal van 2023 wordt de Satellite Mode geactiveerd, in het tweede kwartaal van 2023 wordt Matter geactiveerd en in het derde kwartaal van volgend jaar kun je ook Thread gebruiken.

Reacties (0)