De beste soundbars van dit moment – 2024 / 2025

27 december 2024 + 10 minuten 15 Reacties
Samsung HW-Q950T 3

Hoewel veel mensen nog steeds niet geloven in soundbars, zijn er toch echt goede modellen te koop. Hier een overzicht van de beste soundbars.

De beste soundbars van 2024 / 2025

Een overzicht van de beste soundbars geven zal menig audioliefhebber nog steeds niet overtuigen er eentje te kopen. Maar dat betekent niet dat het in de basis slechte producten zijn. Soms moet je je verwachtingen een beetje bijstellen, maar met een soundbar is het vrijwel altijd mogelijk een mooi geluid uit je televisie te krijgen. In ieder geval stukken beter dan het geluid van de tv zelf. Middels verschillende audiotechnieken wordt die geluidsweergave ook steeds beter en beter. In de afgelopen maanden zijn er heel wat overtuigende soundbars uitgebracht en die tref je op deze lijst aan.

Dit artikel wordt continu bijgewerkt om je een overzicht te geven van de beste soundbars van het moment. De laatste update is gedaan in december 2024.

Waar moet je op letten?

Veel soundbars doen in de basis hetzelfde: ervoor zorgen dat er piekfijn geluid uit je televisie komt. De ene soundbar is daar natuurlijk beter in dan de andere soundbar en meestal heeft dat te maken met de prijs die je ervoor neerlegt. Een hogere prijs is echter niet het beste argument voor een soundbar, omdat goedkopere modellen ook aan bepaalde eisen kunnen voldoen. Laat je dus niet zomaar inpakken door mooie marketingtermen of verkooppraatjes. Voordat je op zoek gaat, is het belangrijk om vast te stellen wat je belangrijk vindt.

Zo kan het belangrijk zijn dat je soundbar e-arc ondersteunt , met name wanneer je audioformaten als Dolby Atmos in de hoogste kwaliteit wilt beluisteren. In andere gevallen is de voorganger hdmi-arc nog steeds een goede optie. Het is maar net hoeveel waarde je hecht aan Dolby Atmos: surroundsoundtechnologie die audio door de kamer verplaatst. Voor zelfs de beste soundbars kan dit een uitdagend onderdeel zijn, omdat ze niet kunnen leunen op andere speakers in de kamer. Dolby Atmos-soundbars beschikken vaak over extra drivers die naar boven en de zijkanten wijzen om zo middels weerkaatsing een ruimtelijk Atmos-effect te kunne verzorgen. Daarnaast halen fabrikanten akoestische trucjes uit om toch iets overtuigends te presenteren (mits je er ook goed voor zit).

Mocht je een soundbar willen hebben vanwege het gemak en het compacte design (twee punten die erg voor zo’n apparaat spreken) en toch achterspeakers willen gebruiken, dan kan dat gewoon. Veel soundbars bieden die optie aan, maar je moet daar dus wel even op letten. Je kutn soundbars kopen die standaard over draadloze (wel een stroomkabel) achterluidsprekers beschikken of soundbars die later nog met draadloze achterluidsprekers uit te breiden zijn. Heb je geen subwoofer nodig? Kies dan een soundbar waarbij de subwoofer optioneel is of helemaal niet aanwezig is.

Verder is het goed om te checken of de soundbar met WiFi komt en of er een app bijhoort waarmee het apparaat bediend kan worden en er extra mogelijkheden ontsloten worden. Ook is het belangrijk te controleren welke streamingtechnieken er ondersteund worden, zoals Google Chromecast, bluetooth of Apple AirPlay 2. Op deze manier kun je altijd wel een mogelijkheid vinden om je favoriete muziek af te spelen.

Tot slot is het van belang om te kijken naar de fysieke aansluitingsmogelijkheden. Sluit je meerdere bronnen (gameconsole, blu-rayspeler, settopbox, etc.) aan op je tv, dan is het niet belangrijk dat de soundbar over meerdere HDMI-ingangen beschikt. Eén is voldoende. HDMI is echter in alle gevallen aan te raden aangezien je hiermee de hoogste audiokwaliteit behaalt én dus e-ARC en ARC als functies krijgt. Wil je de bronnen direct op de soundbar aansluiten, dan heb je een soundbar met meerdere HDMI-ingangen nodig.

Sonos Arc
Lees ook

De voordelen en nadelen van een soundbar: dit moet je weten

Samsung HW-Q990D

De HW-Q990D is een waardige opvolger van de HW-Q990C van vorig jaar en mag dus zeker gezien worden als één van de beste soundbars van dit moment. Dit model brengt zowel machtige kaskrakers als subtiele dialooggedreven films heel overtuigend. Bij het gamen ga je ook niet teleurgesteld zijn, al zorgt je best wel dat die next-genconsole rechtstreeks aan je tv hangt. Ook muziek brengt deze Samsung uitstekend. Steken laten vallen doet het amper. Is het even goed als een losse speakeropstelling die correct is ingesteld? Dat weer niet, omdat zo’n complexer en opvallend systeem meestal toch accurater zal zijn. Vergeleken met nagenoeg alle andere soundbars is dit wel een referentie. Ten opzichte van de C-versie van vorig jaar komt de D-versie met HDMI 2.1.

Met een prijs van (op het moment van schrijven) zo’n 900 euro mag je ook wel wat verwachten natuurlijk. Het topmodel biedt 11.1.4-kanaals audio en een vermogen van ruim 650 Watt, en komt met draadloze speakers voor de achterzijde van de kamer. In totaal zijn er maar liefst 22 speakers aanwezig. Dolby Atmos en DTS:X worden ondersteund en een draadloze subwoofer zorgt voor de lage tonen. De soundbar komt verder met Apple AirPlay 2, bluetooth, WiFi en een functie voor automatische kamerkalibratie, genaamd ‘Q Calibration / Space Fit’. Ondersteuning voor HDMI eARC is aanwezig, en spraakbediening vindt plaats via Google Assistant. Tot slot is net als vorig jaar ‘Q-Symphony‘ aanwezig zodat de soundbars perfect samenwerken met de tv’s van Samsung.

9.0
Samsung HW-Q990C product
FWD award

Beoordeling
Samsung HW-Q990C

Pluspunten
  • Uitstekende achterspeakers die voor echte omhulling zorgen
  • Referentie op vlak qua grootte surroundveld
  • Ingebouwde SmartThings-hub
  • Prima af te stellen via app
  • Sobere, understated design
Minpunten
  • Nog altijd geen HDMI 2.1
  • Grotere rearspeakers die correct moeten geplaatst worden
  • Smarthomehub is leuk, maar niet noodzakelijk

Beoordeling Samsung HW-Q990C

De HW-Q990C is net als zijn voorganger, de HW-Q990B, een steengoede soundbar waaraan heel weinig rivalen kunnen tippen. Als je bereid bent permanent naast je sofa twee relatief compacte achterspeakers te plaatsen, dan vind je in deze Samsung zowat de beste prestaties die je van een soundbar kunt verwachten. Of de HW-Q990C dan zelfs een must-have upgrade is ten opzichte van zijn voorganger? Dat dan weer niet. Toch niet op geluidsvlak, al is die automatische SpaceFit-functie wel een interessante toevoeging. Moet je hem kopen omdat je dan in één ruk ook een veelzijdige smarthomehub in huis haalt? Dat is toch wel een persoonlijke beslissing.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Samsung HW-Q990C

Sennheiser Ambeo Plus

Als je gaat voor de beste surround-ervaring zonder extra luidsprekers achterin de kamer, dan kun je eigenlijk niet om de Sennheiser Ambeo Plus heen. Deze soundbar heeft een normaal, compact formaat en kent een adviesprijs van zo’n 1.500 euro. Dat is een flink bedrag, maar het unieke aan deze soundbar is de Ambeo-techniek. Hiermee creëer je namelijk een surroundgeluid dat vrijwel hetzelfde klinkt als wanneer je twee speakers achter de luisterpositie zou zetten. Wij waren er in ieder geval zeer van onder de indruk.

Daarnaast is de Ambeo Plus ook een volledig uitgeruste soundbar, met onder meer Ambeo Self-Calibration dat de akoestische eigenschappen van een ruimte leest en dan zeven virtuele luidsprekers rond de luisteraar plaatst, plus nog vier extra boven zijn hoofd. De Sennheiser Ambeo Soundbar Plus maakt gebruik van het AmbeoOS-platform. Dit omvat ondersteuning van gangbare diensten en standaarden, zoals Apple AirPlay 2, Chromecast built-in, Spotify Connect en TIDAL Connect, en werkt met een Google Assistant, Alexa en Siri. Qua aansluitingen zit je met drie hdmi-poorten ook zeker niet verlegen om meer.

Ben je echt fan van het Ambeo-geluid van Sennheiser maar heb je een kleiner budget en een kleinere ruimte? Bekijk dan onze review van de Sennheiser Ambeo Mini.

9.5
Sennheiser Ambeo Plus
FWD award

Beoordeling
Sennheiser Ambeo Plus

Pluspunten
  • Zeer overtuigend surround-effect
  • Ambeo-techniek is magisch
  • Brede soundstage
  • Groot aantal aansluitingen
  • Groot aantal instellingen (plus kalibratie)
  • Een echte all-rounder
Minpunten
  • Net te hoog voor vóór een tv
  • Niet goedkoop
  • App crasht zo nu en dan

Beoordeling Sennheiser Ambeo Plus

Na een kleine twee weken spelen en beleven met de Sennheiser Ambeo Plus is datgene dat het meest blijft hangen toch de indrukwekkende surroundervaring die Ambeo uit één langwerpige soundbar biedt. Daar scoort Sennheiser vooral de punten mee en daar kan eigenlijk geen andere soundbar aan tippen. Is het exact zoals fysieke luidsprekers? Nee, daarvoor lever je teveel in qua hoogte en audio-effecten direct achter de luisterpositie, maar veel dichter in de buurt van fysieke luidsprekers ga je niet komen. Ook kan de Ambeo Plus overtuigen met zijn heldere maar warme dialogen, de krachtige bas en (ook) voor muziek de brede en levendige soundstage. En dan hebben we nog niet eens de handige en effectieve kalibratie genoemd. Als we een minpunt moeten noemen dan is het de zo nu en dan crashende app.

1.499 euro is veel geld voor een soundbar, maar als je op zoek bent naar puur een soundbar die met alle soorten content uit de voeten kan, je een overtuigende surroundervaring biedt én met een groot aantal aansluitingen en connectiviteitsopties komt, dan is de Sennheiser Ambeo Plus absoluut aan te raden.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Sennheiser Ambeo Plus

Bluesound Pulse Soundbar+

Voor ongeveer hetzelfde geld krijg je de Bluesound Pulse Soundbar+. Een soundbar als geen ander, het is een beschrijving die perfect past bij dit toestel van Bluesound. Met een high-end aanpak, Dolby Atmos-ondersteuning en veel streamingopties via BluOS gooit de Pulse Soundbar+ overtuigende argumenten op tafel. Inmiddels heeft de soundbar ook een update gekregen naar BluOS 4.0.

De Pulse Soundbar+ is de nieuwste soundbar van Bluesound, een bedrijf dat zich inmiddels probleemloos heeft gepositioneerd als de ‘betere’ uitdager voor Sonos. Streaming en multiroommogelijkheden staan dus hoog op het menu bij Bluesound, net als bij Sonos, maar het Canadese merk heeft wel degelijk eigen sterke punten die vrij uniek zijn. Een van de belangrijkste troeven: een achtergrond in de hifi-wereld, waardoor hun producten op geluidsvlak meestal goed presteren. Minder bekend is dat die achtergrond ook custom install omvat en daardoor ook zorgt voor een goede integratie met smarthomeplatforms zoals Crestron en Control4.

De Pulse Soundbar+ komt met HDMI eARC, diverse audio-aansluitingen, AirPlay 2, bluetooth, ondersteuning voor Dolby Atmos én is Roon Ready. En net zoals heel wat rivalen kun je hem uitbreiden met een subwoofer en/of twee draadloze Bluesound-speakers die je naast de zetel kunt plaatsen.

9.0
PULSE-SOUNDBAR_WHT_Front
FWD award

Beoordeling
Bluesound Pulse Soundbar+

Pluspunten
  • Klinkt als een speaker, niet als een soundbar
  • Zeer goed voor muziek
  • Uitgebreide streamingopties
  • Gebruiksvriendelijk BluOS-app
  • Smarthome-integratie
  • Uitbreidbaar
Minpunten
  • DLNA-ondersteuning ontbreekt, enkel SMB-shares
  • Geen HDMI-ingangen
  • Sub+ is dure upgrade

Beoordeling Bluesound Pulse Soundbar+

De Pulse Soundbar+ is een soundbar die zich moeilijk laat vergelijken met de andere toestellen in het segment. Het groter design liet de akoestische ontwerpers toe om een soundbar te bouwen die meer klinkt als een grotere speaker. Dat maakt hem muzikaler dan de meesten en ook in staat om veel subtiliteit tentoon te stellen. Dialoogweergave is treffelijk. Die keuze voor nuance en detail maakt dat de Bluesound Pulse Soundbar+ minder machtig en overweldigend kan overkomen. De brede uitstraling en natuurlijke klank maken deze soundbar echter net een heel goede keuze voor alle mogelijke films en tv-series, ook diegene die het niet moeten hebben van ontploffende auto’s of transformerende robots. Dat je dankzij BluOS over veel streamingmogelijkheden en multiroomopties beschikt is de kers op de taart.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Bluesound Pulse Soundbar+

Sonos Arc en Arc Ultra

De Sonos Arc-soundbar is al een tijdje op de markt, maar nog altijd een product dat met name een mooie toevoeging is voor de mensen die al flink geïnvesteerd hebben in het ecosysteem van Sonos. Met een hoge adviesprijs van ruim 900 euro mag je echter meer verwachten en gelukkig zien we dat Sonos levert. De Arc biedt bijvoorbeeld ondersteuning aan voor AirPlay 2 en Dolby Atmos. Vooral dat laatste is belangrijk, omdat veel videostreamingdiensten en videogames kiezen voor die standaard. Het mooie aan AirPlay 2 is dat je ook andere speakers dan die van Sonos in een mutliroomopstelling kunt gebruiken. Overigens is inmiddels ook ondersteuning voor DTS surround audio toegevoegd.

Verder is het belangrijk om te weten dat de Sonos Arc ondersteuning aanbiedt voor HDMI e-ARC. Bovendien werkt de soundbar met de nieuwe mobiele applicatie van het bedrijf, de Sonos S2; daardoor kan het zijn dat sommige opstellingen met oude speakers van het bedrijf niet helemaal meer lekker werken. Aan de andere kant heb je meteen volledige toegang tot het zeer goede en uitgebreide ecosysteem van Sonos. En op het gebied van gebruiksgemak scoort het bedrijf nog altijd een dikke tien. Mocht je echt helemaal in to Sonos zijn, dan kun je de soundbar voorzien van twee Subs en Sonos One-speakers voor een echt bioscoopgevoel in huis.

Maar, natuurlijk mag de nieuwe Sonos Arc Ultra niet ontbreken in deze lijst. Het concept van de Ultra is gelijkaardig aan dat de normale Arc, maar de prestaties zijn van een niveau hoger. Deze premium soundbar is dan ook zeker het overwegen waard. Aan de andere kant; dit is wel het moment om de zeer goede normale Arc voor een hele aantrekkelijke prijs te kopen.

9.0
Sonos Arc klein
FWD award

Beoordeling
Sonos Arc

Pluspunten
  • TruePlay past klank aan de akoestiek aan
  • Uitstekende ruimtelijkheid en positionering van Atmos-effecten
  • Veel streamingopties
  • Multiroom-mogelijkheden
  • Industrieel design
Minpunten
  • Geen DTS-ondersteuning
  • Geen optie om te upmixen
  • Geen individuele volumeregeling hoogtekanalen
  • iOS-toestel vereist voor TruePlay

Beoordeling Sonos Arc

De Arc is een echte tour de force. De soundbar presteert sterk als je hem voedt met Dolby Atmos-content en profiteert mee van alle troeven van het Sonos-universum. Denk dan aan de brede ondersteuning van streamingdiensten, het gebruiksgemak en de multiroom-functie. De prijs is voor het segment zelfs vrij competitief, al groeit het prijskaartje fors aan als je de Arc wil uitbreiden met een Sub en twee Sonos-speakers. We voegen er meteen bij dat we denken dat je vanwege de slimme speakeropstelling minder gauw die Sub nodig gaat hebben – al zullen we hier in een follow-up review van een uitgebreide Arc-opstelling in de diepte op ingaan.

Al bij al is de Arc een zeer geslaagde soundbar die veel biedt en zeer competitief is. Al kunnen we wel minpunten bedenken. Er is vooralsnog geen manier om de achterste Atmos-hoogtekanalen weer te geven, iets dat bijvoorbeeld Samsungs HW-Q950T (of de HW-Q90R) wel kan. Sonos kiest zoals altijd voor een Apple-iaans eenvoudig van bediening, wat voor vele mensen net goed is. Maar we zouden toch graag iets meer controle hebben, bijvoorbeeld over het volumeniveau van de bovenste speakers. Een optie om 5.1 te upmixen naar een virtuele Atmos-ervaring was eveneens een mooi extraatje geweest.

Toch denken we dat de Arc alles in huis heeft om een van de populairste soundbars ter wereld te worden. Het is niet enkel een goede keuze voor wie al in de Sonos-universum vertoeft, maar is ook een competitief geprijsde soundbar die ten opzichte van veel rivalen uitstekend presteert en over unieke pluspunten beschikt.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Sonos Arc

Canton Smart Soundbar 10 en Smart Sub 10

Er zijn steeds meer opties voor wie op zoek is naar een soundbar die echte Atmos-prestaties kan bieden. De Canton Smart Soundbar 10 maakte al veel indruk. Maar nu is het toe aan een tweede generatie die meer dan ooit uitpakt met een ongeziene flexibiliteit. We kennen geen enkele andere soundbar die je kunt uitbreiden met hifi-speakers of echte Atmos-speakers aan het plafond.

Cantons Smart Soundbar 10 is op veel vlakken een echt buitenbeen onder de soundbars. Ja, het is een topmodel met Dolby Atmos-ondersteuning en de nodige ingebouwde speakers om soundtracks omhullend te presenteren. Daarmee onderscheidt het zich niet van pakweg een Sonos Arc of Bose Smart Soundbar 900. Wat wél uniek is, is het onderliggende Smart-platform van de Duitse fabrikant. Je kunt het niet zomaar vergelijken met rivaliserende platforms, zoals BluOS of Sonos. Je kunt natuurlijk de Smart Soundbar 10 als alleenstaande oplossing voor je tv-geluid gebruiken. Maar dankzij het Smart-platform kun je het toestel desgewenst aanvullen met een varia van andere speakers en subwoofers. Het aanbod is heel groot en diverser dan bij de concurrentie. Zo kun je heel uiteenlopende surroundopstellingen bouwen, tot zelfs een heuse Dolby Atmos-klare 5.1.2-opstelling met echte, draadloze speakers. Heel indrukwekkend.

Belangrijk om nog te vermelden is dat er inmiddels een lichte update is naar een S2-versie met AirPlay 2 en HDMI-eARC.

9.0
Canton Smart Soundbar 10 – product
FWD award

Beoordeling
Canton Smart Soundbar 10

Pluspunten
  • Slanke vormgeving (Smart Sub 10)
  • Knap en luxueus design
  • Uitbreidbaar op vele manieren
  • Sterk in muziek, gedetailleerde surroundweergave
  • Streamingopties
Minpunten
  • Geen HDMI 2.1
  • Remote te functioneel
  • Wachten op app

Beoordeling Canton Smart Soundbar 10

De elegante Canton Smart Soundbar 10 maakt de ‘smart’ in de naam helemaal waar. Als soundbar is het een geduchte uitdager voor andere Atmos-soundbars in het topsegment. Het presteert goed, met een meer verfijnde aanpak bij films, en het blijkt een uitstekende muziekweergever te zijn. Wat het echt sterk maakt, is de uitbreidbaarheid en flexibiliteit van het onderliggende Canton-platform. Deze soundbar kun je zo naar wens uitbouwen tot een spectaculair surroundsysteem.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Canton Smart Soundbar 10

Yamaha True X SR-X50A

Goedkopere soundbars zijn er bij de vleet, maar ook als het gaat om topmodellen die Dolby Atmos zo authentiek mogelijk weergeven heb je tegenwoordig best veel keuze. Yamaha zorgt zelfs voor een bijkomende optie in de vorm van de True X-familie. Wel pakt de Japanse muziekmaker het echt anders aan. Twee zaken die meteen opvallen: de True X-soundbar is wat slanker en subtieler dan vele concurrenten én het is combineerbaar met twee kleine rear-speakers die je op andere momenten vlot als Bluetooth-speakers kunt gebruiken. Het is dus wel een volledig pakket dat je krijgt voor die 1.099 euro die Yamaha vraagt.

Het eerste wat echt opviel bij het testen: die kleine achterspeakers doen heel goed hun werk. Je kunt ze nu ook niet drie meter van je af plaatsen, maar op 1 tot 2 meter afstand dragen ze heel wat bij. Ze zijn ook heel vol van klank, waardoor geluidseffecten impactvol blijven. Dat is verrassend, want het gebeurt wel vaker dat soundbars met grotere rear-speakers minder sterk uit de hoek komen. De True X slaagt er ook goed in om een surroundbeeld met veel definitie neer te zetten. Dialogen en special effects hebben hun eigen plek in de mix.

8.5
Yamaha True X SR-X50A–product

Beoordeling
Yamaha True X SR-X50A

Pluspunten
  • Volledig pakket
  • Dubbele rol van draadloze speakers
  • Gedetailleerde, natuurlijke surroundweergave
  • Lichtere kleuroptie
  • (Ont)koppelen van losse speakers gaat heel vlot
Minpunten
  • Geen MusicCast, wel andere streamingopties

Beoordeling Yamaha True X SR-X50A

De True X is net weer anders dan de meeste soundbars uit het hoogste segment. Je kunt kiezen om alles op je eigen tempo te kopen of meteen als volledig pakket incluis draadloze speakers. Die functioneren prima; ondanks hun kleinere formaat zorgen ze voor een passende weergave die de surroundbubbel groots maakt. Dat je ze ook kunt gebruiken als losse Bluetooth-speakers is een leuk extraatje.

De surroundprestaties van de Yamaha True X zijn zeer goed. De soundbar en speakertjes zetten niet alles in op spektakel, maar produceren net een iets verfijnder en gedetailleerde klank. De soundbar is ook dynamisch goed uitgebalanceerd, waardoor je zelden de grote volumecontrasten ervaart die sommige rivalen plagen.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Yamaha True X SR-X50A

Loewe Klang bar3 mr

Stijlvol en modieus compact, en toch in staat om Dolby Atmos-geluid te leveren. Dat zijn de ingrediënten van de Loewe klang bar3 mr, een soundbar met een premiumuiterlijk die je kunt uitbreiden met extra draadloze speakers.

Als je op zoekt bent naar goede audioprestaties bij het filmkijken zonder je interieur te verzwaren met een gigantische, lompe soundbar, dan zit je bij de Loewe klang bar3 mr gebeiteld. Dit toestel mag niet groot zijn, het is wel piekfijn afgewerkt. De klang bar3 mr is op designvlak een hoogvlieger, dankzij het gebruik van betere materialen.

8.5
Loewe klang bar3 mr – 1

Beoordeling
Loewe Klang bar3 mr

Pluspunten
  • Speelt hi-resaudio
  • Veel streamingopties en ingangen
  • 1-modus via pre-outs of draadloos
  • Krachtig geluid met verrassend laag
  • Klein met een gesofistikeerd design
  • Verwerkt Dolby Atmos en DTS:X
Minpunten
  • Beperkte hoogte-effecten
  • Play-Fi-app mocht gestroomlijnder zijn

Beoordeling Loewe Klang bar3 mr

Als je op zoekt bent naar goede audioprestaties bij het filmkijken zonder je interieur te verzwaren met een gigantische, lompe soundbar, dan zit je bij de Loewe klang bar3 mr gebeiteld. Dit toestel mag niet groot zijn, het is wel piekfijn afgewerkt. De klang bar3 mr is op designvlak een hoogvlieger, dankzij het gebruik van betere materialen.

Ook op technisch vlak valt de Loewe op. Met een rijk functieaanbod, waarbij de pre-outs opvallen en de mogelijkheid om een surroundopstelling te bouwen met bijkomende draadloze of bekabelde speakers of subwoofer. Muziek streamen kan op vele manieren, onder meer via het degelijke Play-Fi-platform. De schoonheidsfoutjes in de Play-Fi-app belemmeren je niet om volop naar muziek te luisteren.

Het belangrijkste is dat ondanks z’n kleine formaat de klang bar3 mr een overtuigende surroundervaring levert. Misschien niet met de driedimensionaliteit van Atmos, maar wel omhullend en rijk aan detail. Dat maakt dat deze kleine Loewe geen compromis maakt op vlak van geluid.

Lees de volledige review

Harman Kardon Citation Multibeam 1100

De Multibeam 1100 komt onder meer naast de oudere Multibeam 700 te staan, een compacter toestel dat je voor circa 400 euro kunt oppikken. Voor de Harman Kardon Citation Multibeam 1100 moet je heel wat meer neerleggen: iets minder dan 1.000 euro. Het is een ‘echte’ Dolby Atmos-soundbar op groot formaat, uitgerust met extra speakers aan de bovenkant om geluidseffecten hoog in de kamer af te spelen. De doelgroep bestaat uit mensen die design belangrijk vinden en niet al te veel apparatuur in hun woonkamer wensen. Daarom komt het zonder subwoofer. Die kun je optioneel toevoegen, net als draadloze rear-speakers. Belangrijk is ook de uitgebreide kalibratiefunctie, waarmee het mogelijk wordt een brede soundstage te realiseren.

Ook qua geluidsweergave gaat de Citation Multibeam 1100 voor een verfijnde weergave. Je ervaart een sterk detailgevoel, ook als het Atmos-effecten betreft, en voor muziek is dit toestel heel goed geschikt. Wie echt houdt van spectaculaire actie- en SF-films waarbij het geklop van de buren op de muren wordt overstemd door explosies, zouden we wel de extra aankoop van een Citation-subwoofer aanraden.

Een goedkoper alternatief waar we zeer te spreken over zijn is de Harman Kardon Multibeam 700. Net als met zijn duurdere en grotere broer is het met dit model mogelijk een multiroomopstelling te maken via de Google Home-applicatie en kun je rekenen op ondersteuning voor AirPlay 2, Google Chromecast en de Google Assistent. Daardoor kun je hem gebruiken in je smarthome en is het mogelijk draadloos muziek op het apparaat af te spelen.

 

9.0
Review- Harman Kardon Citation Multibeam 1100 4

Beoordeling
Harman Kardon Citation Multibeam 1100

Pluspunten
  • Bijzonder mooi afgewerkt
  • Heldere presentatie van geluidseffecten
  • Veel streamingopties, goede muziekprestaties in stereo
  • Uitbreidbaarheid
  • Kalibratiefunctie
Minpunten
  • Geen controle-app
  • Plaatsing touchscreen

Beoordeling Harman Kardon Citation Multibeam 1100

Qua looks kan je weinig slechts zeggen over deze Harman Kardon. Het is een elegante en gesofistikeerde verschijning die niet als ‘technologie’ aanvoelt maar mooi bij de meubels past. Ook qua geluidsweergave gaat de Citation Multibeam 1100 eerder voor een verfijnde weergave. Je ervaart een sterk detailgevoel, ook als het Atmos-effecten betreft, en voor muziek is dit toestel heel goed geschikt. Wie echt houdt van spectaculaire actie- en SF-films waarbij het geklop van de buren op de muren wordt overstemd door explosies, zouden we wel de extra aankoop van een Citation-subwoofer aanraden.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Harman Kardon Citation Multibeam 1100

Klipsch Flexus Core 200

De nieuwe Flexus Core 200-soundbar van Klipsch is een 3.1.2-soundbar met Atmos-geluid om een avondje Netflix meeslepender te maken. Tuning door Onkyo én de flexibiliteit om tegen een bereikbare prijs een heel surroundsysteem te bouwen zijn de opvallend eigenschappen van deze goedkope soundbar.

Muziek doet de Klipsch niet slecht, maar de meeste indruk maakt de Flexus Core 200 bij grote producties en actiefilms. Je moet misschien even met de bass-instelling spelen om het juiste evenwicht te vinden voor je kamer, maar echt lang moet je daar niet mee bezig zijn om een mooi resultaat te krijgen. Bij heel wat goedkopere soundbars lukt het gewoonweg nooit. De beste surroundervaring krijg je met de sub en de achterspeakers erbij. Toch is het de solo Flexus Core 200 dat nog het meest indruk maakt, want voor z’n 500 euro speelt het op een niveau van een duurder product. Dat maakt het een sterke fundering voor een volledig surroundsysteem.

9.0
Klipsch Flexus Core 200 product

Beoordeling
Klipsch Flexus Core 200

Pluspunten
  • Heel goede prestaties voor het prijspunt
  • Uitbreiden naar surround is niet duur en effectief
  • Centerkanaal voor dialoogweergave
  • Makkelijk in te stellen
Minpunten
  • DTS-ondersteuning ontbreekt
  • De klank uit de doos kun je best finetunen
  • Wachten op de betere Surr 200-speakers

Beoordeling Klipsch Flexus Core 200

Muziek doet de Klipsch niet slecht, maar de meeste indruk maakt de Flexus Core 200 bij grote producties en actiefilms. Je moet misschien even met de bass-instelling spelen om het juiste evenwicht te vinden voor je kamer, maar echt lang moet je daar niet mee bezig zijn om een mooi resultaat te krijgen. Bij heel wat goedkopere soundbars lukt het gewoonweg nooit. De beste surroundervaring krijg je met de sub en de achterspeakers erbij. Toch is het de solo Flexus Core 200 dat nog het meest indruk maakt, want voor z’n 500 euro speelt het op een niveau van een duurder product. Dat maakt het een sterke fundering voor een volledig surroundsysteem.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Klipsch Flexus Core 200

Denon Home 550

De Home 550 is zeker niet de eerste soundbar van Denon, maar wel de eerste die past binnen de nieuwe Home-lijn van het inmiddels 110 jaar oude Japanse merk. De Home-familie van draadloze speakers is weliswaar niet helemaal nieuw. Het bouwt immers verder op het HEOS-platform dat Denon al geruime tijd inbouwt in allerlei audioproducten, zoals hun AV-receivers. We bekeken eerder de Home 150-, 250- en 350-speakers. De Home-label staat vooral voor een nieuw design dat heel wat modieuzer en zachter overkomt dan de oudere HEOS-apparaten. Blijkbaar staat Home ook voor frissere ideeën over wat een soundbar moet zijn. De Home Soundbar 550 die we hier bekijken is zo toch anders dan voorgaande Denon-soundbars: compacter, mooier afgewerkt en met Dolby Atmos-ondersteuning. Het lust daarnaast DTS:X, is ruim voorzien qua aansluitingen en biedt veel streamingopties.

De Home 550 Soundbar is een compacte middenklasser die Atmos reproduceert met een kleiner aantal speakers. Acht om precies te zijn, en ze wijzen allemaal naar de voorkant. Inmiddels heeft deze soundbar ook een software-update gekregen zodat je hem kunt verbinden met de DSW-1H draadloze subwoofer en een paar Home-speakers (je kunt kiezen welke modellen).

9.0
Denon Home 550

Beoordeling
Denon Home 550

Pluspunten
  • AirPlay 2 of HEOS-app
  • Kleiner dan meeste Atmos-soundbars
  • Hi-res audio
  • Uitbreidbaar met draadloze subwoofer en speakers achteraan
  • Dynamisch en gedetailleerd
Minpunten
  • HEOS-app is toe aan een opsmukbeurt
  • Bluetooth-pairknop zit op een onhandige plek

Beoordeling Denon Home 550

Denon heeft zijn huiswerk zeer goed gemaakt met deze soundbar. De surroundprestaties zijn niets minder dan puik te noemen, gegeven zijn compacte vorm en middenklasseprijs. Het kan allemaal nog omhullender en beter, maar dan geef je meer geld uit en moet je meer apparatuur in de kamer plaatsen. Op dit prijspunt is de Denon Home 550 Soundbar zonder twijfel een topper. De vele streamingopties zijn daarbij een zeer mooie extra, maar ook zonder die muziektalenten is de Home 550 Soundbar een indrukwekkende bar. En het is mooi dat je desgewenst nog een sub en/of rears kunt toevoegen voor een machtige surroundopstelling.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Denon Home 550

Sonos Ray

De Sonos Ray is de derde soundbar in het assortiment naast de high-end Sonos Arc en de middenklasse Sonos Beam. Het is een stand-alone soundbar zonder subwoofer, maar die kun je natuurlijk wel toevoegen. Je kunt ook twee Sonos One-speakers toevoegen voor draadloos surround en TruePlay wordt ook ondersteund om de audioweergave af te stemmen op je omgeving. De Sonos-app kun je ook met dit model gebruiken, zodat je toegang krijgt tot alle populaire streamingdiensten, Sonos Radio en natuurlijk multiroom audio. AirPlay 2 en Spotify Connect worden ook ondersteund en je kunt de soundbar bedienen via de afstandsbediening van je televisie of via de Sonos-app. De Sonos Ray is een rijk uitgeruste soundbar met een heel aantrekkelijk prijskaartje van 299 euro.

Eigenlijk is het een echte Sonos-speaker, maar dan vormgegeven als een soundbar. Als soundbar is de Sonos Ray een goede update ter vervanging voor de interne tv-speakers. Dialogen zijn kraakhelder, zodat je favoriete talkshow of het journaal goed te volgen is. Als soundbar voor films en series loop je al snel tegen de beperkingen van het formaat aan, want dat beloofde ‘Blockbuster Sound’ is niet aanwezig. De vele opties met de Sonos-app, de multiroom-mogelijkheden, TruePlay, geïntegreerde streamingdiensten en Sonos Radio maken een aanschaf van de Sonos Ray echter wel de moeite waard, want daar blinkt Sonos pas echt op uit.

8.0
Sonos Ray product

Beoordeling
Sonos Ray

Pluspunten
  • Goede prijs
  • Sonos-app met ongekend veel mogelijkheden
  • TruePlay echt van meerwaarde
  • Geluid bij muziek
  • Kraakheldere dialogen
Minpunten
  • Geen HDMI
  • Remote van tv werkt niet altijd
  • Geluid bij films en series mist net dat beetje extra's
  • TruePlay werkt alleen met iOS-apparaten

Beoordeling Sonos Ray

De Sonos Ray doet veel goed, maar heeft ook tekortkomingen. Tijdens het testen van de Ray was de uitdrukking 'Op twee gedachten hinken' echt van toepassing. Aan de ene kant verbazing als je de uitstekende muziekprestaties in deze prijsklasse hoort, aan de andere kant toch een lichte teleurstelling vanwege de prestaties bij films en series. Eigenlijk is het een echte Sonos-speaker, maar dan vormgegeven als een soundbar. Als soundbar is de Sonos Ray een goede update ter vervanging voor de interne tv-speakers. Dialogen zijn kraakhelder, zodat je favoriete talkshow of het journaal goed te volgen is. Als soundbar voor films en series loop je al snel tegen de beperkingen van het formaat aan, want dat beloofde 'Blockbuster Sound' is niet aanwezig. Ook het ontbreken van HDMI en de problemen met de afstandsbediening dragen niet bij aan een echte topscore. De vele opties met de Sonos-app, de multiroom-mogelijkheden, TruePlay, geïntegreerde streamingdiensten en Sonos Radio maken een aanschaf van de Sonos Ray echter wel de moeite waard, want daar blinkt Sonos pas echt op uit.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Sonos Ray

Meer lezen?

Wil je meer lezen over de beste soundbars, check dan ons uitgebreide nieuwsarchief. Ook hebben we inmiddels een groot aantal tips en recensies geschreven waar je doorheen kunt klikken.

Reacties (15)