Audio Beoordeling 8.5

Review: Harman Kardon Citation MultiBeam 700 – kleine soundbar met imposante prestaties

03 mei 2020 + 10 minuten 15 Reacties
Harman Kardon Multibeam 700

Na een mooie (maar soms wat hobbelige) start met de Citation-reeks, presenteert Harman Kardon nieuwe Citation-speakers. Zo deze Citation MultiBeam 700, een 500-euro kostende mini-soundbar met spraakbediening, Chromecast en een omhullende weergave.

Harman Kardon Citation Multibeam 700

Harman Kardon lanceerde vorig jaar de Citation-familie, bestaande uit een reeks draadloze speakers met Chromecast, multiroom via Google Home, en ingebouwde microfoon waarmee je de Google Assistent kunt aanspreken. Nog een kenmerk was een modern design die inpikte op Scandinavische woontrends, voornamelijk door het gebruik van een fraai stofje van hippe textielfabrikant Kvadrat om de toestellen mee te omhullen. In 2020 zorgt Harman Kardon voor een verdere gezinsuitbreiding door nog meer Citation-producten uit te brengen. Een blikvanger in 2020 is de Citation MultiBeam 700-soundbar die we in deze review bekijken. Het is de tweede soundbar met Citation-label, na de grote Citation Bar die we eerder bekeken. De MultiBeam 700 is een heel ander ding: veel compacter, veel goedkoper (499 euro in plaats van 999 euro) en voorzien van een intrigerende surroundmodus. Vandaar de naam MultiBeam, een marketingterm die een ruimtevullende weergave beloofd. Vooral dat prijskaartje spreekt aan, want voor 500 euro biedt de Multibeam 700 wel wat interessante zaken.

Mooi om te zien

Qua design is de MultiBeam 700 geen stijlbreuk met de voorgaande Citation-toestellen. Positief, want daardoor zal deze soundbar wellicht ook in jouw moderne, strakke interieur niet misstaan. Los van de audiokwaliteiten van de Citation-speakers, kan niet ontkend worden dat Harman Kardon echt zijn best heeft gedaan om toestellen te creëren die inpikken op de woontrends van nu. Alle Citation-speakers pronken met zachte, afgeronde lijnen en zijn voor het grootste deel bedekt met textiel. En niet zomaar een stofje, maar een materiaal van Kvadrat, een Deense textielfabrikant die aan talloze meubelfabrikanten in het hoger segment levert. Elke Kvadrat-stofje heeft een naam en referentie, maar we weten niet zeker welke stoffen Harman Kardon hier juist gebruikt. Je hebt in elk geval de keuze tussen twee kleurversies: een zwart met donkergrijze draad en een lichtgrijze met donkere draadjes.

Inmiddels hebben verschillende andere audiobedrijven Kvadrat ook ontdekt, dus hun materialen sieren inmiddels veel audiotoestellen. Je vindt een Kvadrat-stofje bijvoorbeeld bij de Bang & Olufsen BeoSound Stage of de Samsung HW-Q800T.

Advertentie

De Citation Multibeam 700 zit er dus niet zo ‘technologisch’ uit, waardoor minder een storend element wordt in je interieur. Het blijft uiteraard een soundbar, maar als je de kabels netjes weg kunt werken krijg je iets dat visueel minder opvallend is wanneer het op een meubel voor je tv geparkeerd wordt. Dankzij de bescheiden hoogte van 6,5 cm ga je de Citation MultiBeam 700 voor de meeste tv’s kunnen plaatsen zonder dat het scherm deels bedekt wordt.

Je kunt de Harman Kardon-soundbar ook aan de muur plaatsen. Dat is niet zo moeilijk om te doen, maar het resultaat is – vinden wij toch – minder geslaagd. Zoals de vele nieuwe soundbars met bovenliggende Atmos-speakers monteer je het met de smalle achterkant tegen de muur. Daardoor steekt de Citation MultiBeam 700 uit, net als een boekenplank. Als je net je best hebt gedaan om je televisie zo dicht mogelijk bij de muur te monteren, valt dat wel tegen. Bij Atmos-soundbars snappen we dat het zo moet omdat anders die bovenliggende speakers niet functioneren, maar bij dit toestel geldt dat argument niet.

Touchscreen

De Multibeam 700 presenteert zich als een donker- of lichtgrijze staaf, naargelang de kleuruitvoering dat je kiest. Bovenaan wordt het uniforme design enkel doorbroken door een klein langwerpig aanraakscherm. Dezelfde display vind je ook op de meeste Citation-speakers, en je gebruikt het om de soundbar te bedienen en om functies als de drie instelbare presets te kiezen. Er zijn verder geen knoppen op het apparaat te bespeuren. Op zich is het wel een slim idee om alles te centraliseren bij een touchscreen en het houdt het design sober en strak, maar in de praktijk werkt het toch niet zo goed. Dat ligt niet aan het scherm zelf: het is mooi ding en reageert prima. Als je aan de soundbar staat, kun je het perfect gebruiken om zaken te regelen. Het probleem is dat je zelden aan je soundbar staat. Het toestel bevindt zich bij het tv-scherm en jij zit in de zetel. Die afstand van twee, drie meter maakt het schermpje snel nutteloos.

Qua bediening is dat niet zo erg. Harman Kardon levert een degelijke remote mee waarmee je bijna alle functies kunt bedienen en de afstandsbediening van de tv is voldoende om het volume te regelen. Je moet het scherm enkel echt zien als je de configuratie aanpast (bijvoorbeeld een subwoofer toevoegt) en om de presets vast te leggen. Minder is dat je het scherm door zijn plaatsing niet echt goed kunt lezen als je neerzit. Wanneer je geluidsmodi verandert, bassen bijstelt of de surroundmodus in/uitschakelt, dan krijg je daar geen zichtbare feedback over. Dat is wel spijtig.

Eenvoudig in te stellen

Zoals steeds meer soundbars komt de Multibeam 700 zonder ethernetaansluiting. Dat is geen ramp, want we vermoeden dat de meeste mensen toch geen zin hebben in een extra kabel aan hun tv-meubel. Je moet dus Wi-Fi gebruiken. Het instellen is heel makkelijk, net omdat er gekozen wordt voor het configureren via Google Home. Nadat je deze app installeert op je telefoon of tablet (Bluetooth niet vergeten in te schakelen), ga je in de buurt van de soundbar staan. In de Home-app zie je wellicht meteen een bericht dat er een nieuw apparaat is gevonden. Na het doorlopen van een stappenplan is de MultiBeam 700 verbonden met je draadloos netwerk en kun je er mee aan de slag. Het instellen is dus heel eenvoudig – en zou nog eenvoudiger zijn als tijdens het stappenplan Google je niet zo lastigvallen met allerlei extra vragen. Geen Google-gebruiker? Je stelt de Citation Multibeam 700 even eenvoudig in via de WiFi-instellingen van een iPhone of iPad. Je ziet daar de Harman Kardon-soundbar verschijnen, waarna je heel eenvoudig het wachtwoord van je draadloos netwerk kunt doorgeven.

De MultiBeam 700 is een middenklasser qua prijs en behoorlijk compact. We verwachten dus niet dat dit toestel uitgerust is met een dozijn aansluitingen. En inderdaad, Harman Kardon voorziet een typisch aanbod: één HDMI-ARC-ingang (voor de verbinding met je tv), één optische ingang (een alternatief voor de verbinding met je televisie of om een brontoestel aan te sluiten) en één analoge aux-ingang (om een bron aan te sluiten, zoals een muziekspeler of een draaitafel). Heel eenvoudig allemaal en voor de meeste mensen voldoende.

Het grote mysterie

Tijdens het stappenplan in Google Home krijg je een aantal schermen te zien die te maken hebben met spraakbediening. Omdat de MultiBeam 700 uitgerust is met Chromecast kun je sowieso de Google Assistant gebruiken om deze soundbar (deels) te bedienen. Dat kan ook bij de vele andere toestellen met Chromecast. Ongewoner is dat de Harman Kardon uitgerust is met een eigen microfoon. Je hebt dus geen Google Nest Mini of de microfoon van je eigen smartphone nodig om “Hey Google” tegen te zeggen; de MultiBeam 700 reageert zelf op je bevelen. De microfoon in deze soundbar is zeer goed. Zelfs als we in de naastliggende kamer (met opening tussen de ruimtes) iets aan Google vroegen (“Hey Google, stop de muziek”), reageerde de soundbar correct.

Helaas werkt het soms té goed. Bij het bekijken van films en tv-series gebeurde het heel af en toe dat het geluid wegviel voor een seconde en vier. Het was een probleem dat we niet meteen konden plaatsen. Het kwam heel weinig voor én – en dat maakte het helemaal gek – als we terugsprongen in de media gebeurde het altijd op exacte dezelfde plek in de content opnieuw. Dan daagde het: iets dat in de film gezegd werd, activeerde de microfoon in de MultiBeam 700, wat automatisch gekoppeld wordt met een stevige volumedaling. Die link legde we niet meteen omdat we zonder nadenken in Google Home de typische geluiden hadden uitgezet die de Google Assistant maakt als het klaar staat om te luisteren. Een anekdotisch voorval? Even checken op supportfora leert dat wel meer MultiBeam 700-eigenaars hetzelfde meemaken. Nu is dit geen enorm probleem, want je kunt het oplossen door op je afstandsbediening de Google Assistant-microfoon uit te schakelen. We vermoeden bovendien dat Harman Kardon het probleem kan oplossen met een software-update. Bij tests van andere Google Assistant-soundbars, zoals de LG 8YNG of de Sonos Beam, of in de auto met Android Auto ondervonden we nooit iets gelijkaardig, wat ons doet vermoeden dat softwarematig de audio van je content van de input van de microfoon kan worden ‘afgetrokken’.

Alles via Google

De meeste soundbars komen met een eigen app waarin je instellingen beheert en misschien muziek kunt kiezen om te streamen. Met Citation koos Harman Kardon voor een andere aanpak – misschien wel na de vele tegenvallende ervaringen met eigen apps. Qua streaming en bediening wordt er resoluut voor het Google-platform gekozen. Dit betekent dat je de Multibeam 700 instelt via Google Home en dat je via Chromecast audio kunt streamen. Streamingfanaten worden zo in elk geval verwend, want het cast-icoontje is beschikbaar in de mobiele apps (iOS en Android) van bijna alle muziekdiensten. Je kunt dus een liedje met een tik op deze soundbar afspelen vanuit de app van Spotify, Apple Music, Deezer, Qobuz, Tidal, YouTube Music, Play Music, SoundCloud en meer. Wil je eigen muziekbestanden afspelen, dan gebruik je een app zoals Hi-Fi Cast, BubbleUPnP of mConnect Player. Internetradio? TuneIn heeft casting ingebouwd, net zoals talloze andere apps. Kortom, dankzij de Chromecast-functie kun je eigenlijk nagenoeg alle muziek op een heel makkelijke manier afspelen. Chromecast werkt ook vanaf iOS-toestellen, maar als je toch een meer Apple-gerichte aanpak verkiest kun je bij de MultiBeam 700 ook streamen via AirPlay. Zoals altijd bij soundbars kun je via Chromecast of AirPlay 2 enkel audio streamen, geen video.

Je kunt natuurlijk ook aan de Google Assistant vragen om muziek te spelen. Niet iedereen vindt dat even handig, wij vinden het in sommige omstandigheden net wel praktisch. Als je snel wat achtergrondmuziek wil of heel specifiek weet wat je wil horen, werkt het prima. “Hey Google, speel wat indierock”, en het begint te spelen. Ook complexere opdrachten zoals “Speel het laatste album van Lana del Rey” worden verstaan. Let wel: als je muziek kiest via de Google Assistant, kun je enkel werken via Spotify Premium, YouTube Music of Google Play Music. Heb je een abonnement bij Apple Music, dan moet je op je mobiele toestel een muziekkeuze maken en kun je met spraak hoogstens het afspelen controleren (volume veranderen, pauzeren, naar het volgende/vorige nummer verspringen). Deze tweedeling – via Chromecast kan alles, via Google Assistant slechts enkele diensten – is voor gebruikers soms echt verwarrend.

Advertentie

Multiroom mogelijk

Zowel AirPlay 2 als Chromecast maken multiroom-gebruik mogelijk. Je kunt dus muziek tegelijkertijd afspelen op de Citation Multibeam 700 en andere compatibele speakers. Dat hoeven niet per se Citation-speakers van Harman Kardon te zijn, ook andere merken die een van die twee streamingprotocols ondersteunen zijn welkom.

Via Google Home verloopt multiroomgebruik wel wat anders dan bij rivalen als Sonos of Bluesound. Je sleept niet zomaar snel twee of meer speakers op elkaar in een app om ze te koppelen. Neen, je moet in Home een groep aanmaken en daarin de gewenste speakers stoppen. Dat is iets omslachtiger, bijvoorbeeld om het volume van alle speakers goed af te regelen, maar heeft ook zijn voordelen. Je kunt bijvoorbeeld met een spraakbevel heel makkelijk muziek afspelen op die groep. Elke speaker blijft ook altijd apart verschijnen, wat qua bediening makkelijk is.

Om de werking te testen hebben we de Citation MultiBeam 700 gecombineerd met de Citation 500-speaker, en zowel via casting in de Qobuz-app als met een spraakbevel muziek beluisterd. Qua synchroon spelen ondervonden we geen problemen; er is geen sprake van een lag of een echo. Opvallend vonden we wel bij het casten dat de Citation 500 iets later begon te spelen dan de Multibeam 700.

Aangepast aan je ruimte

Een kleine soundbar maakt een klein geluid. Als je dat gelooft, sta klaar om toch even verbaasd op te kijken wanneer je de MultiBeam 700 in actie hoort. Wij vallen niet van onze stoel bij het testen omdat het verrassingseffect enigszins afgezwakt door eerdere tests van compacte soundbars met potige prestaties. Maar toch, deze Harman Kardon maakt veel indruk. Het is technisch dan ook een gesofistikeerd toestel, ondanks het kleine formaat. Door het met-textiel-overtrokken-design merk je niet dat er vooraan vijf drivers zijn voorzien. Aan de zijkanten zie je wel telkens een grote opening met een soort trechtervorm die naar de kamer wijst. Dit zijn de – marketingspeak-alarm – multibeam-drivers die geluid schuin naar de zijkant uitstralen, zodat het kan terugkaatsen van je muur richting je zitplaats. Dit is een beproefde techniek die werkt, maar de prestaties hangen wel van de omstandigheden. Als je aan één kant geen muur hebt (of het is heel ver weg), dan krijg je aan dit zijde geen gereflecteerd geluid, om maar een voorbeeld te geven. Je kunt de soundbar ook niet in een meubel wegstoppen of laten omringen door boeken, een legobouwsel van je jongste spruit of porseleinen beeldjes die je schoonmoeder meebracht uit Oostenrijk. Opruimen die boel, de MultiBeam 700 wil een tv-meubel voor zichzelf. Harman Kardon zegt zelf dat de functie het best werkt met muren links en rechts op een afstand van 1,5 tot 4,5 meter. In onze woonkamer is dat links niet het geval; daarom hebben we geëxperimenteerd met het strategisch plaatsen van een akoestisch paneel uit onze testruimte. Het werd ons snel duidelijk dat dit een grote impact had op de geluidskwaliteit.

Harman Kardon poogt wel een deel van die zaken aan te pakken met een kalibratiefunctie. Door het kort afspelen van testtonen maakt de soundbar een soort meting van je kamer, zodat het de weergave kan aanpassen aan de eigenschappen van de woonkamer. Overigens moet je na elke verandering aan de kamer de Multibeam-kalibratie nog eens uitvoeren. Logisch.

Groots en omhullend

We hebben tot nu toe niet veel gezegd over de meegeleverde remote. Eens dat je effectief klaar bent om naar tv te kijken, ga je hem wel in de buurt willen houden. De afstandsbediening van de MultiBeam 700 komt namelijk met een aantal knoppen waarmee je het geluid naar eigen smaak kunt afregelen. Dat heeft Harman Kardon goed aangepakt. Je kunt bijvoorbeeld heel makkelijk bassen toevoegen of verminderen en ook het surroundeffect (lees: de zijspeakers) kun je met een eigen volumeknop bijregelen. De bedoeling is duidelijk dat je luistert en gaat voor iets dat je het beste vindt, wat op zich geen slechte aanpak is. Bijvoorbeeld, zoals gezegd, vanwege de plaatsing van het scherm kun je eigenlijk op je zitplaats wellicht niet zien welke geluidsmodus je gekozen hebt. In de praktijk druk je dus de geluidsmodusknop tot je iets hoort dat je verkiest. Blijkt het achteraf dat ‘Music’ beter vindt klinken bij het bekijken van een film dan de ‘Movie’-modus? Dat zou wel eens kunnen. Op de remote vind je ook drie preset-knoppen. Hiermee roep je snel een favoriete playlist of radiostation op die je via het touchscherm op de soundbar hebt toegewezen aan een bepaalde preset. Zelf gebruiken we presets eerder weinig, maar veel mensen vinden het wel prettig om te hebben, bijvoorbeeld om vlug een geliefd radiostation op te zetten. Een pluspunt, dus.

‘Mission Impossible: Rogue Nation’ was lange tijd een favoriete testfilm vanwege de vele scènes met geslaagde surroundmixes. Denk aan de beginscène met het grote vrachtvliegtuig of de aanslag in het Weense operahuis. Maar ook de nieuwere ‘MI: Fallout’ is een echte topper qua geluid. We springen meteen naar de epische achtervolging in Parijs, met Hunt achter het stuur van een vrachtwagen en daarna per motor, daarbij achtervolgd door elke politiewagen die de producers op de kop konden tikken. Als Hunt met zijn vrachtwagen een politietransport het water intikt, rolt de MultiBeam 700 met zijn spierballen. De knal davert door de ruimte en het geluid van de impact op het water zit breed uitgesmeerd vooraan in de woonkamer. Dat breed uitsmeren is knap gedaan. De muziek die continu speelt in deze scène en de sfeer enorm bepaalt zit met bepaalde instrumenten (zoals de percussie) heel ver links en rechts van het scherm. Ook de auto’s die toeterend langscheren als Hunt langs de verkeerde richting de rotonde om de Arc de Triomphe oprijdt geven echt de indruk zich links en rechts van je te bevinden. Is het accuraat zoals als we Fallout bekijken op onze surroundopstelling in de testruimte? Neen. Maar het is wel overtuigend, en dat is in veel woonkamers voldoende. We noteren dat ook de trommels van de militaire mars-versie van de MI-thema na de achtervolging in Fallout knap de kamer in rollen, als een muur. Wat ook de bedoeling is: de muziek speelt hier zonder andere geluidseffecten terwijl de geheimagenten met voldoening lijken te ontsnappen. De geweerschoten die daarna volgen in een dramatisch hoogtepunt, weergalmen ook lang door onze woonkamer. Bij de lange intro van ‘Roma’, de Oscar-winnende film op Netflix, worden we opnieuw mooi omhuld door die expansieve soundtrack vol microdetailgeluiden (denk vogels en radio’s in de achtergrond, met stadsgeluiden zoals roepende stadsventers en auto’s nog verder weg). Het is genoeg om je te overtuigen, vooral bij geluidseffecten vooraan in de mix. De extra beleving van speakers achteraan is niet echt, al zorgen die Multibeam-speakers wel voor een groots geluidsbeeld. Je kunt overigens de Multibeam 700 uitbreiden met draadloze rear-speakers en een subwoofer uit de Citation-reeks. Zonder dit getest te hebben, denken we dat in de meeste kamers de prestaties zonder subwoofer wellicht voldoende zijn maar dat achterspeakers misschien wel interessant zijn om te overwegen als je van surround houdt en veel naar content kijkt met surroundsoundtracks.

Het maakt indruk, eerlijk gezegd ook wel omdat de geluidseffecten vergeleken met de dialogen soms luider zijn. Tijdens latere kijksessies zitten we wel daarom vaker te spelen met de bascontrole en de geluidsmodi om iets meer balans te vinden. Het is niet dat de bassen wollig of lang doorklinken zodat de strakke weergave van geluidseffecten wordt tegengewerkt, iets dat je bij veel soundbars tegenkomt (ook met losse subwoofer). We merken ook een veel betere, evenwichtigere weergave nadat we het tv-meubel vrijmaakte en ons paneel aan de linkerzijde neerzette (en opnieuw kalibreerden).

Kortom, als de omstandigheden goed zijn presteert de MultiBeam 700 bij het filmkijken echt wel heel uitstekend voor deze categorie: krachtig, gedetailleerd en relatief groots. We zouden zelfs durven stellen: beter dan de duurdere Citation Bar.

Conclusie

De Citation MultiBeam 700 is niet alleen een zeer knappe, stijlvolle verschijning die door zijn compact formaat goed in een interieur past. Het presteert goed, dankzij een brede uitstraling en indrukwekkende basprestaties. En dat zonder aparte subwoofer. De integratie met Google Assistant en streaming via Chromecast en AirPlay 2 leveren ook zeer goede streamingmogelijkheden. Ook multiroom is mogelijk. Er zijn een paar minpunten, zoals het sporadisch ongewenst reageren van de microfoon, maar die staan een goede beoordeling niet in de weg.

8.5
Review-Harman-Kardon-Citation-Multibeam-700-9-1024×565

Beoordeling
Harman Kardon Multibeam 700

Pluspunten
  • Heel knap design en topafwerking
  • Multiroom mogelijk
  • AirPlay 2, Chromecast en Google Assistant
  • Heel brede soundstage vooraan
  • Uitbreidbaar met subwoofer en achterste speakers
  • Effectieve kalibratiefunctie
Minpunten
  • Muurmontage is niet zo subtiel
  • Balans geluidseffecten en dialogen soms moeilijk te vinden
  • Werkt het best in kamers die niet overvol staan

Beoordeling Harman Kardon Multibeam 700

De Citation MultiBeam 700 is niet alleen een zeer knappe, stijlvolle verschijning die door zijn compact formaat goed in een interieur past. Het presteert goed, dankzij een brede uitstraling en indrukwekkende basprestaties. En dat zonder aparte subwoofer. De integratie met Google Assistant en streaming via Chromecast en AirPlay 2 leveren ook zeer goede streamingmogelijkheden. Ook multiroom is mogelijk. Er zijn een paar minpunten, zoals het sporadisch ongewenst reageren van de microfoon, maar die staan een goede beoordeling niet in de weg.

Prijsvergelijker Harman Kardon Multibeam 700

Reacties (15)