Review: Sennheiser AMBEO Soundbar Mini en AMBEO Sub

29 oktober 2023 + 10 minuten 2 Reacties
Sennheiser AMBEO Soundbar Mini

Tijdens de IFA 2023 introduceerde Sennheiser een compactere en goedkopere versie van de veelgeprezen AMBEO-soundbar. Kan de Sennheiser AMBEO Mini dezelfde kwaliteit leveren als de twee grote AMBEO-soundbars van het merk?

Sennheiser had tot aan de IFA 2023 twee AMBEO soundbars in het assortiment; de gewone AMBEO Soundbar, die tegenwoordig AMBEO Max heet, en de iets compactere en goedkopere AMBEO Soundbar Plus. Beide apparaten werden door ons zeer goed beoordeeld, met name door de zelfontwikkelde techniek voor surroundweergave. Nu is er dus de Sennheiser AMBEO Mini, een soundbar die een stuk kleiner én goedkoper is, maar wel over dezelfde AMBEO-technologie beschikt. De Sennheiser AMBEO Soundbar Mini heeft een verkoopadviesprijs van 799 euro. We combineren de soundbar met de Sennheiser AMBEO Sub (subwoofer). Deze gaat voor 749 euro over de toonbank.

Dit is de Sennheiser AMBEO Soundbar Mini

De Sennheiser AMBEO Soundbar Mini is een compacte soundbar en dat zien we ook aan het aantal drivers in vergelijking met de grote broers. Er wordt 250 watt klasse D-versterking geleverd met vier full-range drivers en dubbele 4” subwoofers. Uiteraard staat ook hier de AMBEO-technologie centraal om een surroundbeeld te creëren door fantoomspeakers om je heen te plaatsen. Zo heb je in feite een 7.1.4-soundbar tot je beschikking met dit model. Vier microfoons op de soundbar staan centraal voor de AMBEO-ruimtekalibratie. De kamer wordt door middel van geluid gemeten en vervolgens geoptimaliseerd voor de beste surround-ervaring. De microfoons doen daarnaast ook dienst voor toegang tot stemassistent Alexa.

De soundbar biedt verschillende presets voor geluid, een nachtmodus en de mogelijkheid om stemmen te versterken. Je hebt een HDMI-ingang met eARC tot je beschikking om de soundbar aan te sluiten op je tv of monitor. De Sennheiser Smart Control-app voor je smartphone of tablet geeft je toegang tot diverse instellingen en kan ook als remote dienst doen. Verder ondersteunt de Mini Dolby Atmos-, DTS:X-, MPEG-H-codecs, en 360 Reality Audio-formaten en -ervaringen. Ook is er brede ondersteuning van digitale muziekdiensten via wifi of bluetooth, zoals Spotify, TIDAL, Amazon Music, en Apple Music. AMBEO|OS integreert de Mini met onder meer Spotify Connect, TIDAL Connect of AirPlay 2. Je kunt draadloos een subwoofer toevoegen. De soundbar biedt ondersteuning tot maar liefst vier Sennheiser AMBEO Subs tegelijk. Wij vinden één subwoofer wel genoeg en dus gaan we in deze review ook met de Sennheiser AMBEO Sub aan de slag met een zelfontwikkelde 8-inch woofer en 350-watt D-klasse versterker.

Design en aansluitingen

De Sennheiser AMBEO Soundbar Mini is een stukje kleiner dan de AMBEO Max en AMBEO Plus. Met een lengte van 70 centimeter, diepte van 10 centimeter en hoogte van 6,5 centimeter valt deze soundbar niet zo op. Zelfs hier op kantoor bij een 43-inch televisie is de soundbar echt nog een flink stukje kleiner. Qua design is het vrijwel identiek aan de Sennheiser AMBEO Plus, zij het een stukje kleiner.

Qua design is het duidelijk dat we hier met een hoogwaardig apparaat te maken hebben. Rondom is de soundbar voorzien van een hoogwaardige zwarte stof. De onderste rand biedt, vooraan, plaats voor het logo, maar ook voor een lampje met de tekst AMBEO wanneer deze technologie is ingeschakeld. Bovenop vinden we fysieke touchknoppen. Deze harde bovenkant is niet helemaal horizontaal, maar loopt een beetje schuin af naar de voorkant toe. De stof loopt voor een deel ook nog over in de bovenkant. Het geeft een speels uiterlijk aan de soundbar. Je kunt met de touchknoppen onder andere het volume wijzigen, bluetooth inschakelen of de microfoon uitschakelen.

We komen tenslotte bij een designkeuze die wij enigszins vreemd vinden. Er is geen display die informatie toont op deze soundbar. Volume wordt aangetoond met een lichtbalkje bovenop en achteraan de soundbar. En die kun je alleen goed zien als je staat. Zit je voor de tv, dan zie je hier helemaal niets van. Hetzelfde geldt voor de oplichtende tekst bovenop. Kijk je naar content met Dolby Atmos-ondersteuning? Dolby Atmos gaat oplichten, maar ook dit zie je alleen wanneer je staat. Je kunt de soundbar met de app bedienen, maar ook met de meegeleverde afstandsbediening. Een ontzettend zware en goedgebouwde remote waar je de belangrijkste basisfuncties op kunt vinden.

Qua aansluitingen achterop is het minimaal, maar wel precies wat je nodig hebt. Er is een aansluiting voor een stroomkabel, voor HDMI eARC en voor usb. Andere HDMI-aansluitingen of een optische ingang ontbreekt. Tevens vind je hier een resetknop om de fabrieksinstellingen terug te zetten.

Sennheiser Smart Control-app en AMBEO-meting

Na het fysiek aansluiten van de soundbar downloaden we de Sennheiser Smart Control-app. Het verbinden met een wifi-netwerk is een fluitje van een cent en vervolgens komen we terecht op een overzichtelijk thuisscherm. Hier vind je onder andere de bron (HDMI TV), AMBEO aan of uit, de AMBEO Demo Experience, de verschillende presets, nachtmodus, voice enhancement en tot slot de System Calibration. Deze laatste is de eerste keer het belangrijkste, want de vier microfoons worden aan het werk gezet voor de kalibratie. Het duurt ongeveer drie minuten en eventuele oordopjes zijn aan te raden, want er wordt op sommige momenten flink hard geluid de ruimte in gestuurd voor de meting.

Eenmaal gereed moet het geluid aangepast zijn aan je woonkamer en is er bepaald waar de zogenaamde fantoomspeakers zich bevinden en hoe het geluid goed weerkaatst kan worden in jouw ruimte voor een surroundgeluid. In de app zelf kun je bij Instellingen nog verschillende zaken aanpassen, zoals het in- of uitschakelen van de led-verlichting, het geluid van de middelste twee speakers of de aanwezigheid van de subwoofer. Handige optie is de Codec, waar je meteen kan zien welke bron er binnenkomt.

Sennheiser Ambeo Soundbar Mini

Beter in kleine ruimtes

Relatief gezien is de Sennheiser AMBEO Soundbar Mini een kleine soundbar vergeleken met de twee groter broers. Daarom zou dit model met name in kleinere ruimtes beter tot z’n recht komen. En dat bleek ook bij ons zo te zijn. In de grote woonkamer verdwijnt het geluid simpelweg doordat er geen wand dichtbij zit aan één kant. Het geluid kan niet weerkaatst worden. En dus verhuizen we de soundbar naar de kantoorruimte, een veel kleinere kamer. En wat een ervaring blijkt AMBEO-technologie ook met deze Mini-versie te zijn! We pakken als eerste het demomateriaal vanuit de Sennheiser Smart Control-app en dat werkt echt heel erg goed. Vogels vliegen om ons heen en de kamer wordt gevuld met regendruppels.

Standaard biedt de soundbar al een hele verbetering ten opzichte van de ingebouwde tv-speakers. Stemmen komen veel beter naar voren. Het volledige AMBEO-effect bij films en series komt echter niet vanzelf. We hebben de soundbar eerst aangesloten zonder subwoofer. En dat is geen aanrader. De subwoofer is echt een essentieel onderdeel van de Sennheiser AMBEO Soundbar Mini. Je mist niet alleen erg veel laag (de twee woofers in de soundbar stellen teleur), maar daardoor ook heel veel impact bij films, series en games. Opzichzelfstaand valt het geluid namelijk best een beetje tegen. Niet qua helderheid of detail in het midden of hoog, maar vooral het gebrek aan laag. En dat is toch heel wat anders dan bij de Sennheiser AMBEO Plus en de reguliere AMBEO (Max), waar een subwoofer eigenlijk niet eens nodig was. Bij dit model wel. De AMBEO Sub van Sennheiser is daarmee onlosmakelijk verbonden met de AMBEO Soundbar Mini. Koop je de soundbar, dan heb je gewoon de AMBEO Sub ook nodig. Eigenlijk is het samen één goed product. Losstaand is de soundbar dat niet, want dan mis je een heel groot deel van de ervaring en zijn er betere alternatieven.

Samen presteren beide apparaten echter uitstekend. We bekijken Guardians of the Galaxy 3 met Dolby Atmos en de bioscoopervaring komt echt binnen. De ruimteschepen vliegen ons om de oren, terwijl de actiescenes echt de kamer in denderen. De subwoofer is standaard vrij subtiel, maar met een kleine aanpassing in de app brengen we ook het laag echt in deze film naar voren. We schakelen af en toe AMBEO eens uit met één druk op de knop van de afstandsbediening en horen direct het verschil. AMBEO heeft echt een zeer grote impact en is een fantastische technologie dat echt diepte en beweging naar het geluid brengt. Je zit er echt middenin. Laat het dus ook vooral aan. Er is geen reden om het uit te zetten, want AMBEO maakt geluid echt mooier. Dat doet het zelfs in stereo met het upmixen, wanneer er geen surround beschikbaar is. Het brandend haardvuur knispert daadwerkelijk links op de muur en lijkt absoluut niet uit de soundbar te komen.

Ook muziek komt goed uit de verf via de soundbar en sub tegelijk. Muziek klinkt helder met veel detail en ook hier vinden we het AMBEO-effect van meerwaarde voor een veel grotere soundstage. Ook erg fijn bij opnames van liveconcerten waardoor het lijkt alsof je een groot podium voor je hebt. Uiteraard kan je AMBEO ook uitzetten als je gewoon van stereo wil genieten, uiteindelijk is het vooral bij muziek een persoonlijke voorkeur.

Horizontaal heeft de Sennheiser AMBEO Soundbar Mini een enorme soundstage. Verticaal is dat helaas wat minder. De virtuele hoogtekanalen komen minder goed uit de verf. Dat doet voor een deel wel afbreuk aan de ervaring, maar aangezien je horizontaal toch redelijk door het geluid omgeven wordt is het niet heel storend. Jammer is het wel, want dat is wat Sennheiser wel beoogd heeft met deze soundbar. Het is me wel duidelijk dat de omgeving een hele grote rol speelt. Voor het maximale effect zet je de kamer niet al te vol met meubels en andere spullen, maar muren zijn wel ontzettend belangrijk. Heb je geen muur aan één kant of zet je de soundbar juist schuin omdat je de tv ook in een hoek hebt staan, dan mis je echt de gecreëerde AMBEO-bubbel. We horen ook duidelijk verschil tussen meubelstukken die we weggehaald hebben in combinatie met het AMBEO-effect. Erg realistisch in een dagelijkse omgeving is dat natuurlijk niet, maar houd er wel rekening mee als je een aanschaf overweegt.

Niet voor iedereen

Het steekt nogal nauw, daar komt het op neer. De kamer moet niet te groot zijn, want dan kan de Sennheiser AMBEO Soundbar Mini de kamer niet goed vullen. Er moeten geen vervelende meubels in de weg zitten, maar muren aan de zijkant zijn wel noodzakelijk om het geluid voor de surroundervaring te kunnen weerkaatsen. Daarnaast is de subwoofer echt noodzakelijk bij deze soundbar, dit in tegenstelling tot bij de twee grotere broers. Voldoe je echter aan alle ‘voorwaarden’? Dan kun je pas ervaren hoe goed AMBEO eigenlijk werkt. In een horizontale straal van 180 graden voor je hoor je het geluid. Een alternatief voor achterspeakers biedt deze Mini echter niet en ook de hoogtekanalen laten iets te wensen over. Dat is beter op orde bij de twee grote broers van dit model.

Het grote probleem van deze soundbar is echter de prijs. Voor 799 euro ben je nog niet klaar, want de AMBEO Sub van 749 euro is echt noodzakelijk bij dit model. En dan ben je in totaal duurder uit dan een Sennheiser AMBEO Plus soundbar aan te schaffen, waar je geen subwoofer bij nodig hebt. Ook Sonos is een stevige concurrent met de goedkopere Beam en de high-end ARC waar Dolby Atmos een grote rol speelt en je zelfs achterspeakers voor hetzelfde bedrag bij kunt aanschaffen voor een volledig Dolby Atmos-effect. Achterspeakers zijn bij deze soundbar geen optie. De Sennheiser AMBEO Soundbar Mini met AMBEO Sub als totaalpakket is echt goed, maar veel te duur.

Conclusie

De Sennheiser AMBEO Soundbar Mini weet te verrassen, maar soms ook teleur te stellen. De soundbar opzichzelfstaand valt een beetje tegen door de afwezigheid van een bas, ondanks de twee ingebouwde woofers. Je hebt echt de AMBEO Sub nodig en pas dan word je omver geblazen door het wonder dat AMBEO heet. Sennheiser heeft geen gelijke als het gaat om deze technologie die de soundbar vele malen breder doet lijken. Geluid gaat van links naar rechts en lijkt echt diepte te hebben en in beweging te zijn. Een volledig alternatief voor een surroundset is het echter niet. Met name de hoogtekanalen (valt een beetje tegen) en het gebrek aan geluid achter je vallen dan op.

Zoek je een compacte soundbar voor een wat kleinere kamer en wil je Dolby Atmos ervaren uit een enkele soundbar met subwoofer? Dan kun je zeker een aanschaf overwegen. Alternatieven zijn er echter ook, in de vorm van de Sennheiser AMBEO Plus waar je geen subwoofer voor nodig hebt en de Beam en Arc van Sonos in combinatie met echte achterspeakers. De Sennheiser AMBEO Soundbar Mini met AMBEO Sub is echt een goede combinatie. We hebben genoten van het ruimtelijk effect, maar het geheel is echt veel te duur.

8.0
Sennheiser Ambeo Mini Soundbar

Beoordeling
Sennheiser AMBEO Soundbar Mini

Pluspunten
  • Stijlvol design
  • AMBEO-effect is fantastisch
  • Sennheiser Smart Control-app
  • Bioscoopeffect voor kleinere kamers
  • Zeer brede soundstage
  • Ook voor muziek
Minpunten
  • Naast soundbar ook AMBEO Sub nodig
  • Virtuele hoogtekanalen komen niet goed uit de verf
  • Veel goede alternatieven in deze prijsklasse
  • Erg duur

Beoordeling Sennheiser AMBEO Soundbar Mini

De Sennheiser AMBEO Soundbar Mini weet te verrassen, maar soms ook teleur te stellen. De soundbar opzichzelfstaand valt een beetje tegen door de afwezigheid van een bas, ondanks de twee ingebouwde woofers. Je hebt echt de AMBEO Sub nodig en pas dan word je omver geblazen door het wonder dat AMBEO heet. Sennheiser heeft geen gelijke als het gaat om deze technologie die de soundbar vele malen breder doet lijken. Geluid gaat van links naar rechts en lijkt echt diepte te hebben en in beweging te zijn. Een volledig alternatief voor een surroundset is het echter niet. Met name de hoogtekanalen (valt een beetje tegen) en het gebrek aan geluid achter je vallen dan op.

Zoek je een compacte soundbar voor een wat kleinere kamer en wil je Dolby Atmos ervaren uit een enkele soundbar met subwoofer? Dan kun je zeker een aanschaf overwegen. Alternatieven zijn er echter ook, in de vorm van de Sennheiser AMBEO Plus waar je geen subwoofer voor nodig hebt en de Beam en Arc van Sonos in combinatie met echte achterspeakers. De Sennheiser AMBEO Soundbar Mini met AMBEO Sub is echt een goede combinatie. We hebben genoten van het ruimtelijk effect, maar het geheel is echt veel te duur.

Reacties (2)