Review: Sonos Ray – kleine krachtpatser niet zonder gebreken

26 juni 2022 + 10 minuten 1 Reacties
Sonos Ray

Vorige maand lanceerde Sonos een nieuwe compacte soundbar met de naam Sonos Ray. Met een prijskaartje van 299 euro is het de goedkoopste soundbar in het assortiment van het Amerikaanse bedrijf. Weet dit model net zo te overtuigen als de grote broers Arc en Beam?

De Sonos Ray is de derde soundbar in het assortiment naast de high-end Sonos Arc en de middenklasse Sonos Beam. Het bedrijf belooft dat ook de Ray gebalanceerd geluid, kristalheldere dialogen, een robuuste bass en kamervullend geluid weet te produceren. Het bedrijf spreekt over ‘Blockbuster Sound’ en ‘Kraakheldere dialogen’. Het is een stand-alone soundbar zonder subwoofer, maar die kun je natuurlijk wel toevoegen. Je kunt ook twee Sonos One-speakers toevoegen voor draadloos surround en TruePlay wordt ook ondersteund om de audioweergave af te stemmen op je omgeving. De Sonos-app kun je ook met dit model gebruiken, zodat je toegang krijgt tot alle populaire streamingdiensten, Sonos Radio en natuurlijk multiroom audio. AirPlay 2 en Spotify Connect worden ook ondersteund en je kunt de soundbar bedienen via de afstandsbediening van je televisie of via de Sonos-app. De Sonos Ray is een rijk uitgeruste soundbar voor 299 euro, maar weet het de verwachtingen waar te maken?

Sonos Ray - design en aansluitingen

Wat ten eerste opvalt wanneer je de Sonos Ray uit de doos haalt is hoe klein deze soundbar is. De verwachting was een klein model, maar zo klein? De Sonos Ray is met een breedte van 55 centimeter slechts 19 centimeter breder dan de eerder dit jaar geteste Polk MagniFi Mini AX. De Sonos Ray valt dan ook helemaal weg bij een 55-inch tv en het doet vermoeden dat deze soundbar dan ook met name geschikt is voor kleinere televisies in de slaapkamer of werkkamer. Daar is natuurlijk niets mis mee. Het standaardgeluid van de huidige platte televisies is vaak ontzettend slecht, waardoor vrijwel iedere soundbar direct van toegevoegde waarde is.

Ondanks het kleine formaat is wel duidelijk te zien dat het hier gaat om een product van Sonos. Ons testmodel heeft een witte behuizing met een harde grille aan de voorzijde. Een zwarte variant is ook verkrijgbaar. Het geheel oogt solide, misschien ietwat saai, maar in deze prijsklasse voldoet het zeker. De speakers zitten allemaal aan de voorkant, dus je kunt dit model zelfs in een televisiekast plaatsen. Achterop heb je weinig mogelijkheden. Je hebt een aansluiting voor de voeding, voor de optische kabel en voor een netwerkkabel. Ook is er nog een sync-knop, maar dat is het. Bovenop vind je nog een aantal touch-knoppen voor de bediening.

Achterop komen we het eerste minpuntje tegen. Je kunt deze soundbar enkel via een optische kabel aansluiten op je televisie. Geen HDMI ARC dus en dat maakt meteen duidelijk dat je ook geen Dolby Atmos hoeft te verwachten, want daarvoor is HDMI vereist. Stereo PCM, Dolby Digital 5.1 en DTS Digital Surround worden wel ondersteund. Hoe dan ook, het is altijd even weer zoeken achter de televisie waar je de optische kabel ook alweer moet aansluiten als je met name HDMI gewend bent. We mogen eigenlijk in deze prijsklasse verwachten dat Sonos niet alleen met een optische aansluiting aan komt zetten.

Sonos Ray aansluiten

Het aansluiten van de Sonos Ray is een fluitje van een cent. Download de Sonos-app en volg de duidelijke stappen bij het toevoegen van een nieuw product. Dit kan eigenlijk niet fout gaan. Je steekt de stekker in het stopcontact en de optische kabel vanuit de soundbar achterin de tv. Een afstandsbediening wordt niet meegeleverd. Het is de bedoeling dat je de soundbar kunt bedienen met de afstandsbediening van je televisie. En dat zal bij veel mensen nog een probleem opleveren. De Sonos Ray werkt met IR-afstandsbedieningen en veel nieuwe tv’s hebben RF of bluetooth remotes. Nu heeft Sonos een hele pagina op de website welke stappen je moet zetten om het werkend te maken (en dat lukt niet altijd), maar out-of-the-box ben je eerst aangewezen op de app om het volume te wijzigen. Als het je al lukt, want op één tv hier in huis kreeg ik het echt niet voor elkaar.

Hoe dan ook, met de iPad op schoot als remote kom je ook een heel eind. En die iPad of iPhone heb je wel nodig om het geluid te optimaliseren. Standaard is het geluid namelijk vrij vlak, mist het helderheid en klinkt met name de bas zeer dof. Gelukkig is daar TruePlay.

TruePlay

De Sonos Ray heeft ondersteuning voor TruePlay. Je kunt een kamermeting laten doen om het geluid te optimaliseren voor de locatie waar jij de soundbar hebt neergezet. Je hebt er alleen wel een iPhone of iPad voor nodig. Hoezo is dit nou weer exclusief voor eigenaren van een Apple-apparaat? Dat was ook mijn eerste reactie, maar er zit een logica achter, zo heb ik me laten vertellen. TruePlay maakt gebruik van de microfoon van je mobiele apparaat om een kamermeting te doen. Daar zit bij Android teveel verschil in. Teveel fabrikanten, teveel verschillende toestellen en zelfs per toestel kunnen er verschillende productieruns met onderdelen gebruikt worden.

Apple heeft natuurlijk veel minder mobiele apparaten in het assortiment waar de variëteit aan microfoons dus ook niet zo groot is en daarom kan men TruePlay gemakkelijk optimaliseren voor een Apple-product. TruePlay heeft tenslotte alleen maar zin als er echt een gedegen meting gedaan kan worden. Hoe dan ook, de iPad moest even van stal gehaald worden om TruePlay uit te voeren. Hierbij voer je twee metingen uit. De eerste meting is op je favoriete plek voor je televisie waarbij je de iPad verticaal omhoog houdt en bij de tweede meting moet je voorzichtig rondlopen en je iPad (letterlijk) alle hoeken van de kamer laten zien. Ondertussen speelt de Sonos Ray hypnotiserende tonen af die de iPad vervolgens oppikt om het geluid te optimaliseren. Je bent even een paar minuten bezig, maar het resultaat is zeer bevredigend. Waar het geluid standaard eigenlijk heel vlak is, daar hoor je echt verschil nadat je TruePlay hebt ingesteld.

Geluid van de Sonos Ray

Het belangrijkste bij een soundbar is natuurlijk het geluid. Dankzij de app en de mogelijkheden voor allerlei streamingdiensten en Sonos Radio kan je dit model ook gewoon als speaker gebruiken en hoef je de soundbar echt niet alleen voor de televisie te zetten. Het kan ook gewoon als losse speaker op een kast. Hoe dan ook, nadat we de metingen via TruePlay hebben uitgevoerd is muziek luisteren echt een genot op de Sonos Ray. Het is knap wat Sonos qua geluid in deze betaalbare soundbar heeft weten te stoppen, want je zult weinig soundbars in deze prijscategorie vinden die beter geluid produceren als het over muziek gaat. Stemmen zijn kraakhelder en het midden zit boordevol detail. Aan de bovenkant van het geluidsspectrum kan de Ray het soms even kwijtraken, maar dat is een unicum. Waar de bas voordat we TruePlay uitvoerden veel te dof was, daar is het nu veel beter in balans en horen we een groot verschil. Wel lijkt de diepte van de bas wat afgenomen te zijn na het uitvoeren van TruePlay, maar ook dat is niet zo erg. De Ray wilde voor de TruePlay-meting veel dieper klinken dan het eigenlijk kon produceren. Je kunt natuurlijk een subwoofer van Sonos toevoegen, alhoewel het bedrijf op dit moment alleen de dure Sub Gen3 in het assortiment heeft. En een subwoofer van 849 euro bij een soundbar van 299 euro is een beetje overdreven. Toch lijkt het erop dat Sonos ook een goedkopere subwoofer gaat lanceren (zeer binnenkort!) met de naam Sonos Sub Mini. Dat zou de ideale partner zijn in combinatie met de Sonos Ray.

En dat de Sonos Ray een beetje een vreemde soundbar is, dat blijkt wanneer we van muziek overschakelen naar televisie en film. Vooropgesteld zijn stemmen bij het kijken van een talkshow of het journaal wederom kraakhelder, daar blinkt de Ray echt in uit. Sonos heeft hier ook volop aandacht aan gegeven en dat blijkt helemaal te kloppen. Bij het regulier televisiekijken voldoet dit model dan ook prima. Schakel je echter over naar films of series en wil je een beetje spektakel? Sonos belooft ‘Blockbuster Sound’, maar dat valt eigenlijk een beetje tegen. Het geluid mist dan echt de diepte en klinkt met name veel smaller. Waar muziek behoorlijk kamervullend klinkt, daar heb je de neiging om het volume verder op te krikken bij het kijken van films en series. Over dat volume gesproken, dat kun je gelukkig flink opkrikken op dit model. Tijdens actiescenes klinken explosies echter allesbehalve indrukwekkend en alhoewel het stereogeluid soms goed werkt bij een langsvliegende kogel, weet het op veel andere momenten niet te overtuigen. Het is allemaal net wat te vlak en tam. Eigenlijk is het geluid van films en series passend bij een soundbar van een dergelijk formaat als de Sonos Ray en weet het juist bij muziek boven zichzelf uit te stijgen. En het is natuurlijk vrij uniek te noemen dat een soundbar beter presteert bij muziek dan bij films en series. Het zorgt er wel voor dat je de Sonos Ray ook gewoon op de kast kan zetten om als volwaardige muziekspeaker te dienen, want de gebruiksvriendelijke app, multiroom-mogelijkheden, geïntegreerde streamingdienstopties en Sonos Radio maken van de Sonos Ray naast een betaalbare soundbar voor je televisie ook een uitstekende luidspreker voor muziek. Twee Sonos One-speakers kopen in de aanbieding is echter vrijwel net zo duur en mogelijk een betere keuze, afhankelijk van je gebruik.

Conclusie

De Sonos Ray doet veel goed, maar heeft ook tekortkomingen. Tijdens het testen van de Ray was de uitdrukking ‘Op twee gedachten hinken’ echt van toepassing. Aan de ene kant verbazing als je de uitstekende muziekprestaties in deze prijsklasse hoort, aan de andere kant toch een lichte teleurstelling vanwege de prestaties bij films en series. Eigenlijk is het een echte Sonos-speaker, maar dan vormgegeven als een soundbar. Als soundbar is de Sonos Ray een goede update ter vervanging voor de interne tv-speakers. Dialogen zijn kraakhelder, zodat je favoriete talkshow of het journaal goed te volgen is. Als soundbar voor films en series loop je al snel tegen de beperkingen van het formaat aan, want dat beloofde ‘Blockbuster Sound’ is niet aanwezig. Ook het ontbreken van HDMI en de problemen met de afstandsbediening dragen niet bij aan een echte topscore. De vele opties met de Sonos-app, de multiroom-mogelijkheden, TruePlay, geïntegreerde streamingdiensten en Sonos Radio maken een aanschaf van de Sonos Ray echter wel de moeite waard, want daar blinkt Sonos pas echt op uit.

8.0
Sonos Ray product

Beoordeling
Sonos Ray

Pluspunten
  • Goede prijs
  • Sonos-app met ongekend veel mogelijkheden
  • TruePlay echt van meerwaarde
  • Geluid bij muziek
  • Kraakheldere dialogen
Minpunten
  • Geen HDMI
  • Remote van tv werkt niet altijd
  • Geluid bij films en series mist net dat beetje extra's
  • TruePlay werkt alleen met iOS-apparaten

Beoordeling Sonos Ray

De Sonos Ray doet veel goed, maar heeft ook tekortkomingen. Tijdens het testen van de Ray was de uitdrukking 'Op twee gedachten hinken' echt van toepassing. Aan de ene kant verbazing als je de uitstekende muziekprestaties in deze prijsklasse hoort, aan de andere kant toch een lichte teleurstelling vanwege de prestaties bij films en series. Eigenlijk is het een echte Sonos-speaker, maar dan vormgegeven als een soundbar. Als soundbar is de Sonos Ray een goede update ter vervanging voor de interne tv-speakers. Dialogen zijn kraakhelder, zodat je favoriete talkshow of het journaal goed te volgen is. Als soundbar voor films en series loop je al snel tegen de beperkingen van het formaat aan, want dat beloofde 'Blockbuster Sound' is niet aanwezig. Ook het ontbreken van HDMI en de problemen met de afstandsbediening dragen niet bij aan een echte topscore. De vele opties met de Sonos-app, de multiroom-mogelijkheden, TruePlay, geïntegreerde streamingdiensten en Sonos Radio maken een aanschaf van de Sonos Ray echter wel de moeite waard, want daar blinkt Sonos pas echt op uit.

Prijsvergelijker Sonos Ray

Reacties (1)