Review: Loewe Klang bar3 mr – Kleine soundbar met premiumkwaliteiten

25 mei 2024 + 10 minuten 0 Reacties
Loewe Klang bar3 mr

Stijlvol en modieus compact, en toch in staat om Dolby Atmos-geluid te leveren. Dat zijn de ingrediënten van de Loewe klang bar3 mr, een soundbar met een premiumuiterlijk die je kunt uitbreiden met extra draadloze speakers.

Bij high-end soundbars is er een duidelijke trend: ze worden steeds groter. Ergens logisch, want zo houden ze gelijke tred met televisies. Waar 55-inch enkele jaren geleden gold als een groot scherm, vertellen marktcijfers dat die schermmaat inmiddels bijna standaard is geworden en 65- en zelfs 75-inch steeds meer op het menu van tv-minnaars komt te staan. Niet gek dat soundbars die trend volgen. Een voordeel daarvan is dat je in een grotere soundbar meer speakers kunt plaatsen die bovendien verder uit elkaar staan. Dat laat betere akoestische prestaties toe.

Maar niet iedereen wil zo’n gigantische soundbar in huis halen. Het is op die mensen dat Loewe de klang bar3 mr mikt – wie het anders wilt, vindt z’n gading bij de grotere klang bar5 mr. Maar de 95-cm lange bar3 is een kleiner toestel, met een bescheiden grootte van 6,8 cm. Het is niet heel hoog bovendien, waardoor je hem makkelijk voor een televisie op een voet plaatst.

De Loewe klang bar3 mr is echter geen budgettoestel. Het is compact, dat klopt, maar ook luxueus. Dat merk je aan de afwerking en aan het prijskaartje van 999 euro. Daarvoor krijg je een soundbar die Dolby Atmos kan verwerken (maar 3.1 afspeelt) en beschikt over een volle menukaart met streamingopties. Belangrijk is de aanwezigheid van Play-Fi, waardoor je de Loewe-soundbar via dezelfde app kunt bedienen als andere compatibele speakers van Loewe én derden. Daarnaast is het mogelijk om de klang bar3 mr uit te breiden met extra speakers vooraan én achteraan. En dat zowel draadloos als bekabeld, wat behoorlijk uniek is. Zo is die kleine soundbar ook een klein beetje een AV-processor. En aangezien dit een Loewe is, mag het ook niet verbazen dat er nog accessoires zijn om de soundbar beter te laten integreren met stands van Loewe-tv’s. Dat is altijd een sterk punt van het merk. Die mix van elegantie en functionaliteit leverde deze soundbar vorig jaar een EISA Award op.

Wat 3.1-soundbar
Formaten Dolby Atmos (en ouder), DTS:X (en ouder)
Streaming Play-Fi, AirPlay 2, Chromecast, Spotify Connect, Bluetooth
Ingangen HDMI-ARC, 2 x HDMI, optisch, aux, USB (voor opslag)
Extra's 5.1 pre-outs, uitbreidbaar met speakers en subwoofer
Afmetingen 95 x 6,8 x 16 cm (soundbar)

Geen grijze mus

Qua design zit het bij de klang bar3 mr erg goed. Het is zelfs bijzonder geslaagd te noemen, onder meer dankzij het grijze textiel op ons testtoestel. Die “basalt grey” textielbedekking loopt rond de soundbar, met bovenaan een groot rooster met kunstig aangebrachte gaatjes. De vele openingen zijn er niet enkel voor de show: aan de bovenkant van de soundbar bevinden zich twee grote woofers. Die leveren niet de hoogtekanalen als je Dolby Atmos-geluid afspeelt, zoals bij typische Atmos-soundbars. Het zijn woofers die ervoor moeten zorgen dat deze klein soundbar zelfs zonder subwoofer diepe bassen kan produceren.

Mooi design zit echter niet enkel in de grote lijnen. Loewe heeft ook oog gehad voor de kleine zaken. Het scherm dat subtiel achter het stofje vooraan verstopt zit bijvoorbeeld, net als het gebruik van een gekleurde led om aan te geven welke ingang er geselecteerd is. Helemaal zichtbaar is dit lichtje niet vanuit de sofa, maar het is wel een leuk idee. Je ziet het bijvoorbeeld turquoise branden als er Dolby Digital-geluid wordt afgespeeld, paars als er Atmos door de tv of een verbonden speler wordt aangeleverd.

Echt 5.1 geluid

Slim design is ook het afneembare paneel aan de achterzijde. Je verwijdert het om alle kabels in te steken, daarna bevestig je het weer zodat die kabelspaghetti uit het zicht blijft. Dat is zeker handig als je gebruik wil maken van de unieke aansluitingen op de klang bar3 mr. We hebben het dan over de pre-outs (5.1) die je op de Loewe-soundbar vindt, te gebruiken om actieve speakers aan te sluiten en zo een grotere surroundopstelling te bouwen.

Dat kan trouwens ook op een andere manier. De Loewe-soundbar ondersteunt ook z’n eigen draadloze mr-speakers en sinds kort de multi.room amp. Met deze toestellen kun je de klang bar3 mr uitbreiden, bijvoorbeeld met speakers achteraan de sofa. Het is een upgrade die qua beleving bij films en tv-reeksen veel doet.

Echt uitgebreid hebben we het niet getest, maar omdat de multi.room amp toevallig ook in test was hebben we een paar Q Acoustics 5010-speakers aan de versterker gehangen en als achterspeakers ingesteld. Dat leverde een mooi resultaat op bij onze testvideo’s en ook als we een fragment bovenhalen van ‘Ready Player One’. De sleutel is wel de juiste geluidsmodus kiezen. Op Surround worden de speakers het effectiefst ingezet.

Een ongewone eigenschap van deze soundbar is dat je (draadloos of bekabeld) kunt uitbreiden met speakers vooraan. Doe je dat vooraan én achteraan, dan krijg je een 5.1-opstelling waarbij de klang bar3 mr de rol opneemt van centerkanaal. We kunnen niet meteen een andere soundbar bedenken waarmee dit mogelijk is, of het moet een zijn uit Cantons Smart-portfolio.

Goede connectiviteit

De meeste kleine soundbars besparen op aansluitingen. Dat is hier niet het geval. De klang bar3 mr beschikt over een HDMI-eARC-poort en twee extra HDMI-ingangen waarop je bronnen kunt aansluiten. Denk dan een Apple TV of een Blu-rayspeler. Een console kan ook, maar die 4K120-signalen van een next-gen PS5 of Xbox stuurt je beter rechtstreeks naar de tv. Een cd-speler of een ander audiotoestel kun je dan weer verbinden via een optische input of een aux-ingang. Via de USB-poort zou je ook eigen muziekbestanden kunnen afspelen. Maar echt handig is dit niet. De poort is niet echt zo bereikbaar, zeker als de kabelklep geplaatst is, en het afspelen doe je via de mediatoetsen op de remote of soundbar. Controle over het afspelen is niet mogelijk via een app. Loewe voorziet immers geen algemene remote-app voor de klang bar3 mr, ook niet om instellingen of geluidsmodi te veranderen. De meegeleverde afstandsbediening is wel een fraaier exemplaar met bijna-naadloze grote toetsen, zoals je van Loewe zou verwachten.

Play-Fi aan boord

Toch is er een app die bij de Loewe-soundbar hoort: Play-Fi. Hiermee bestuur je de ingebakken streaming- en multiroomopties. Play-Fi is immers een platform van DTS dat ook door andere fabrikanten wordt gebruikt. In tegenstelling tot pakweg Sonos kun je deze soundbar dus ook koppelen met compatibele speakers van derden. Al zal Loewe uiteraard het wel liever hebben dat je voor hun mr-designspeakers (met Play-Fi, uiteraard) opteert.

Play-Fi is zeker geen slechte app, maar je vindt er slechts een beperkt aantal streamingopties en internetradio in. Het is wel heel goed voor het afspelen van eigen bestanden over het netwerk, dankzij ondersteuning voor heel veel formaten (alleen DSD kan niet) en hi-resaudio.

Er zijn genoeg alternatieven als je geen zin hebt in het installeren van weer een app. De klang bar3 mr heeft Spotify Connect, Bluetooth, Airplay 2 en Chromecast aan boord. Dat is een mooi palet aan opties waarmee je makkelijk een manier vindt om pakweg Apple Music of YouTube af te spelen. Uit recent onderzoek blijkt dat steeds meer mensen muziek-app op hun tv gebruiken, dat werkt natuurlijk ook.

Verrassend krachtig voor een kleintje

De klang bar3 mr is een kleine soundbar, maar toch krijgen we bij het bekijken van Guy Richie’s The Gentlemen – niet de film uit 2019, de afgeleide serie op Netflix – veel sfeer en omhulling aangeleverd. Dialogen komen sterk uit de soundbar, goed geplaatst alsof ze uit het scherm komen. Ook de meer spirituele scènes in ‘Dune; part 2’, met complexere geluid dat bestaat uit voice-overs die ruimtelijk weerklinken samen met Hans Zimmers muziek en kleine details zoals zandkorrels die over de woestijn waaien. Voegen we weer die twee achterspeakers via de multi.room amp toe, dan hebben we meteen nog meer omhulling in de vorm van fluisterende stemmen die links en rechts van onze oren prevelen. Het is een knap effect, al kan het nog beter met bijvoorbeeld de (duurdere) HW-Q990C van Samsung die over meerkanaals achterspeakers beschikt.

Van een kleinere soundbar verwacht je niet dat actiescènes heel sterk overkomen. Maar bij de crash van het Duitse vliegtuig in ‘1917’ vliegen de planken van het houten schuurtje nog wel overtuigend in het rond en speelt de dramatische muziek goed z’n rol. De soundbar creëert ook een relatief brede soundstage waarop beweging goed te merken valt. Bijvoorbeeld als de soldaten naar het brandend wrak hollen en het geluid van de vlammen van rechts naar links over het scherm beweegt. Natuurlijk zijn er ook limieten. Hoewel de ingebouwde woofers echt wel verdienstelijk zijn, blijven we qua ultralage tonen wat op onze honger zitten, zelfs met de bas ingeregeld op +3. Wat er is, is wel zuiver, wat aangeeft dat die twee grote woofers bovenaan goed geïmplementeerd werden. Maar echt ultrabassen, dat is nu eenmaal bijna onmogelijk vanuit een enkele dunne speaker. De klang bar3 mr uitbreiden met een draadloze subwoofer is dus wel een aanrader in een grotere kamer. Of als je houdt van wat meer spektakel of een pakkend laag, ook bij muziek.

Deze kleine Loewe pakt muziek trouwens verder wel goed aan. Vooral als het gaat om muziek in een surroundformaat, zoals het John Williams-concert met het Wiener Philharmoniker. Het bekende Star Wars-thema wordt door de Klang bar3 mr groots gebracht, met strijkers en fluiten die fijn klinken. De dynamische pieken wordt ook goed afgehandeld, al mochten die hoorns en pauken natuurlijk wel wat meer massa hebben. Maar goed, het blijft een soundbar, niet een paar grote vloerstaanders.

Er is een redelijk volle sound bij de tracks op ‘The Tortured Poets Department’ van Taylor Swift, een betere prestatie dan bij veel rivaliserende kleine soundbars. Nummers als ‘Fortnight’ en ‘Down Bad’ worden vooral massief en breed neergezet, je moet wel voor de Music-modus kiezen om de vocals wat meer in de schijnwerpers te zetten. Met popmuziek voelt de Loewe zich duidelijk goed thuis. Streamend via Play-Fi kunnen we met de ingebouwde woofers zeker genieten van de epische techno op ‘where’s the drop?’ van deadmau5. Opnieuw: een subwoofer zou natuurlijk wel voor meer impact zorgen.

Conclusie

Als je op zoekt bent naar goede audioprestaties bij het filmkijken zonder je interieur te verzwaren met een gigantische, lompe soundbar, dan zit je bij de Loewe klang bar3 mr gebeiteld. Dit toestel mag niet groot zijn, het is wel piekfijn afgewerkt. De klang bar3 mr is op designvlak een hoogvlieger, dankzij het gebruik van betere materialen.

Ook op technisch vlak valt de Loewe op. Met een rijk functieaanbod, waarbij de pre-outs opvallen en de mogelijkheid om een surroundopstelling te bouwen met bijkomende draadloze of bekabelde speakers of subwoofer. Muziek streamen kan op vele manieren, onder meer via het degelijke Play-Fi-platform. De schoonheidsfoutjes in de Play-Fi-app belemmeren je niet om volop naar muziek te luisteren.

Het belangrijkste is dat ondanks z’n kleine formaat de klang bar3 mr een overtuigende surroundervaring levert. Misschien niet met de driedimensionaliteit van Atmos, maar wel omhullend en rijk aan detail. Dat maakt dat deze kleine Loewe geen compromis maakt op vlak van geluid.

8.5
Loewe klang bar3 mr – 1

Beoordeling
Loewe Klang bar3 mr

Pluspunten
  • Speelt hi-resaudio
  • Veel streamingopties en ingangen
  • 1-modus via pre-outs of draadloos
  • Krachtig geluid met verrassend laag
  • Klein met een gesofistikeerd design
  • Verwerkt Dolby Atmos en DTS:X
Minpunten
  • Beperkte hoogte-effecten
  • Play-Fi-app mocht gestroomlijnder zijn

Beoordeling Loewe Klang bar3 mr

Als je op zoekt bent naar goede audioprestaties bij het filmkijken zonder je interieur te verzwaren met een gigantische, lompe soundbar, dan zit je bij de Loewe klang bar3 mr gebeiteld. Dit toestel mag niet groot zijn, het is wel piekfijn afgewerkt. De klang bar3 mr is op designvlak een hoogvlieger, dankzij het gebruik van betere materialen.

Ook op technisch vlak valt de Loewe op. Met een rijk functieaanbod, waarbij de pre-outs opvallen en de mogelijkheid om een surroundopstelling te bouwen met bijkomende draadloze of bekabelde speakers of subwoofer. Muziek streamen kan op vele manieren, onder meer via het degelijke Play-Fi-platform. De schoonheidsfoutjes in de Play-Fi-app belemmeren je niet om volop naar muziek te luisteren.

Het belangrijkste is dat ondanks z’n kleine formaat de klang bar3 mr een overtuigende surroundervaring levert. Misschien niet met de driedimensionaliteit van Atmos, maar wel omhullend en rijk aan detail. Dat maakt dat deze kleine Loewe geen compromis maakt op vlak van geluid.

Reacties (0)