Review: Canton Smart Soundbar 10 en Smart Sub 10

29 april 2023 + 10 minuten 0 Reacties
Canton Smart Soundbar 10
FWD award

Er zijn steeds meer opties voor wie op zoek is naar een soundbar die echte Atmos-prestaties kan bieden. De Canton Smart Soundbar 10 maakte al veel indruk. Maar nu is het toe aan een tweede generatie die meer dan ooit uitpakt met een ongeziene flexibiliteit. We kennen geen enkele andere soundbar die je kunt uitbreiden met hifi-speakers of echte Atmos-speakers aan het plafond.

Cantons Smart Soundbar 10 is op veel vlakken een echt buitenbeen onder de soundbars. Ja, het is een topmodel met Dolby Atmos-ondersteuning en de nodige ingebouwde speakers om soundtracks omhullend te presenteren. Daarmee onderscheidt het zich niet van pakweg een Sonos Arc of Bose Smart Soundbar 900. Wat wél uniek is, is het onderliggende Smart-platform van de Duitse fabrikant. Je kunt het niet zomaar vergelijken met rivaliserende platforms, zoals BluOS of Sonos. Je kunt natuurlijk de Smart Soundbar 10 als alleenstaande oplossing voor je tv-geluid gebruiken. Maar dankzij het Smart-platform kun je het toestel desgewenst aanvullen met een varia van andere speakers en subwoofers. Het aanbod is heel groot en diverser dan bij de concurrentie. Zo kun je heel uiteenlopende surroundopstellingen bouwen, tot zelfs een heuse Dolby Atmos-klare 5.1.2-opstelling met echte, draadloze speakers. Heel indrukwekkend.

Wat 5.1.2 soundbar
Formaten Dolby Atmos (en ouder), DTS:X (en ouder)
Streaming AirPlay 2, Chromecast, Spotify Connect, DLNA, Bluetooth
Ingangen HDMI-ARC, 3 x HDMI, optisch, coaxial, cinch
Extra's Canton Smart-platform, uitbreidbaar, tv-interface
Afmetingen 99 x 7 x 10 cm
Gewicht 5,24 kg

Veel opties in het Smart-verhaal

Flexibiliteit is dus het sleutelwoord in het Canton Smart-verhaal. Om te beginnen zijn er veel Smart-toestellen, waaronder een aantal echt bijzondere. Het gaat niet enkel om draadloze luidsprekers of soundbars. De Smart Amp 5.1 en Smart Connect 5.1 bijvoorbeeld, zijn een AV-receiver respectievelijk een meerkanaals-voorversterker. Met de Amp 5.1 kun je sommige luidsprekers bekabeld en andere draadloos aansluiten, wat uniek is. Bouw je een echte surroundopstelling met losse speakers, dan kan dit met de Smart Connect 5.1 helemaal draadloos. Met een stuk of vier Smart-centerspeakers, een zestal boekenplankmodellen en zeven draadloze vloerstaanders kun je niet klagen over keuzemogelijkheden. Er zijn bovendien drie subwoofers die je draadloos of bekabeld kunt inzetten.

Wat heeft dat nu met de Smart Soundbar 10 te maken? Dat is net het speciale aan dit model. De vele Smart-speakers die Canton uitbrengt kun je ook bijna allemaal met deze soundbar huwen om een echte surroundopstelling te bouwen. En dat zonder veel bekabeling die overal ligt te slingeren, wat net de hinderpaal is om echt surround naar je woonkamer te brengen. Er zijn veel combinaties mogelijk, bijvoorbeeld met twee vloerstaanders vooraan (bijvoorbeeld een paar Smart GLE 9’s) en een duo boekenplankspeakers (pakweg Smart GLE 3 S2’s) achteraan. De soundbar zelf neemt dan minder kanalen voor zijn rekening dan als je hem zonder extra Smart speakers gebruikt. Doe er een Smart subwoofer bij, en je spreekt over een 5.1.2-opstelling waarbij de hoogtekanalen door de soundbar worden verzorgd. Maar als je dat wenst, kun je hoog aan het plafond ook een setje Smart Soundbox 3-speakers hangen om de stap naar echte hoogtekanalen te maken.

Zoals gezegd kun je de Smart Soundbar 10 gewoon zonder iets extra gebruiken. Maar mocht je later toch zin krijgen in een indrukwekkendere opstelling, dan kun je stapsgewijs dat doen. En dat is wel aangenaam. Het enige nadeel is dat de vele keuzes het concept ook wel complex doen overkomen. Canton doet zijn best op z’n website om enkele configuraties te tonen, maar het blijft wel wat puzzelen.

In deze review gaan we de Smart Soundbar 10 van 999 euro niet in zo’n indrukwekkende opstelling met hifi-speakers plaatsen. Eerst gaan we hem zo testen, en daarna aanvullen met de gloednieuwe Smart Sub 10 (van 799 euro) en een paar Soundbox 3-luidsprekers die we achteraan plaatsen.

Eleganter dan de rest

We hebben al veel soundbars in de woonkamer zien passeren, maar deze Canton-balk is toch iets anders. En dat bedoelen we op een positieve manier. Het plastic-gevoel dat je vaak hebt bij deze producten ontbreekt helemaal. De Smart Soundbar 10 is op fraaie wijze opgetrokken uit metaal, met een glanzen bovenkant die zorgt voor wat extra cachet. Er zijn twee uitsparingen in deze plaat, met roosters voor twee naar boven gerichte luidsprekers. Zoals bij de meeste high-end soundbars wordt via deze speakers het geluid van de hoogtekanalen naar het plafond gestuurd en weerkaatst het terug richting de sofa. Zo krijg je dat ruimtelijkere 3D-geluid waar Dolby Atmos voor staat. En DTS:X, want dat ondersteunt de Canton ook. Op die bovenkant zijn ook enkele touchknoppen aangebracht. Al vragen we ons altijd af wie controls op soundbars echt gebruikt. Werken via de remote is veel handiger.

Het toestel dat wij op bezoek kregen was helemaal uitgevoerd in het wit. Bij het tv-meubel uit licht hout en de witte muren in de woonkamer paste dat wel heel mooi. Maar zwart is ook een optie én je kunt hem ophangen als je het wenst. De Smart Soundbar 10 is trouwens niet zo groot. Met een breedte van 99 cm is het kleiner dan de onderzijde van een 55-inch tv bijvoorbeeld. De meeste rivalen zijn wat forser.

De Smart Sub 10 past er helemaal bij. Deze subwoofer is eveneens in het wit beschikbaar én het bezit een glazen afwerking. Wel ongewoon is dat deze sub ontworpen is om aan de muur te hangen. Dat verklaart ook de plattere vorm als je hem uitpakt, op wat schijnbaar voetjes zijn en met een woofer naar beneden gericht. Maar eigenlijk is het toestel niet ontworpen om zo op de grond te plaatsen. De juiste plaatst is aan de muur, en met meegeleverde beugels hang je het ding inderdaad makkelijk op. De woofer interacteert dan met de muur om diepere bassen te produceren. Voor onze tests hebben we hem tegen de muur geplaatst, maar niet bevestigd.

Instellen via Google Home

We hebben het uitgebreid over het Smart-verhaal gehad. Maar de Canton Smart Soundbar 10 is ook los daarvan goed uitgerust. Er zijn veel ingangen op dit apparaat, incluis drie HDMI-ingangen en een HDMI-eARC-aansluiting. Dat is best veel, en dan komt er nog een optische, coaxiale en cinch-input bij. De HDMI-ingangen verwerken 4K60, maar niet 4K120 of 8K60. Dat is een nadeel voor bezitters van een next-genconsole. Je PS5 of Xbox Series X moet je in dit geval rechtstreeks op je tv aansluiten. Alle inputs zitten achteraan verstopt in een nis. De HDMI-ingangen zitten wat dicht op elkaar, maar tenzij je heel exotische stekkers gebruikt is dat niet een probleem.

De meeste Smart-toestellen, incluis deze Smart Soundbar 10, kun je via ethernet met het netwerk verbinden. Dat is iets dat steeds minder vaak voorkomt bij soundbars. WiFi kan natuurlijk ook. Het instellen doe je dan via de Google Home-app; ook bij een bekabelde aansluiting moet je even via de Google-app instellen als je wil casten. Het stappenplan in Google Home is in elk geval simpel te volgen. De Canton online krijgen doe je dus hooguit in een minuut of twee.

Dankzij die koppeling met Google Home kun je Chromecast gebruiken. En bijgevolg nagenoeg elke muziekdienst met een app voor Android en iOS. AirPlay ondersteunt de soundbar ook, dus ook iPad- en iPhone-eigenaars kunnen nagenoeg elke dienst afspelen. Spotify Connect ondersteunt de Smart Soundbar 10 ook, dus voor gebruikers van die dienst is het eenvoudig om muziek af spelen. Ten slotte is er ook nog Bluetooth aanwezig. Manieren genoeg om streaming muziek af te spelen dus. En eigen bestanden? Dat kan via DLNA, met een app als BubbleUPnP of Mconnect, of via een nieuwe app waar Canton nog aan sleutelt.

Canton Smart Soundbar 10-5

Een eigen tv-interface

De soundbar kun je binnenkort verder instellen via die nieuwe app. Die hebben we al in bèta kunnen testen, eindgebruikers moeten nog even wachten. We mogen er ook nog geen screenshots van tonen. Het biedt ingebouwde streamingopties, wat wel handig is als je niet graag Chromecast of AirPlay gebruikt. Maar op zich is de app niet echt nodig. De Canton-soundbar heeft immers, net als een AV-receiver, een tv-interface. Die toont alle instellingen gewoon op het scherm. Dingen aanpassen gaat dus heel eenvoudig met de remote en via de tv. Wat je in de app te zien krijgt, is grotendeels hetzelfde als via de tv-interface – maar wel mooier gepresenteerd.

We vinden heel wat opties die je normaal nooit bij een soundbar vindt. Er is het draadloze gedeelte, waar je per kanaal koppelt met een ander Smart-toestel. Dat gaat heel vlot. De Smart Sub 10 en de soundbar vonden elkaar bijvoorbeeld op enkele seconden. Er zijn ook heel uitgebreide opties te vinden in het Speaker-menu, zoals aparte volumeniveaus per kanaal, subwooferinstellingen en meer. Je geeft ook aan hoe hoog je kamer is én op welke hoogte de soundbar staat. Voor het beste resultaat geef je per toestel de afstand naar de zitpositie aan. Dat is vooral belangrijk als je begint met het toevoegen van bijkomende Smart-speakers. Ook wel handig is dat je het touchpaneel bovenaan de soundbar kunt uitschakelen. Nuttig als je kleine kinderen hebt die wel eens graag op knopjes drukken, lijkt ons.

Knallend, met stijl

Als je het genre niet kent, dan prikkelt hip-hop je wellicht niet echt. De BBC-documentaire ‘Fight The Power: How Hip Hop Changed The World’ doet je dan misschien anders denken. De hele ontstaansgeschiedenis van het muziekgenre wordt uit de doeken gedaan, gepresenteerd door Chuck D, en dat levert boeiend kijkvoer op. De Canton-soundbar pakt het goed aan: interviews worden helder aangeleverd, spraak is duidelijk een aandachtspunt geweest van de ontwerpers. Maar ook de vele soul- en hiphopmuziek die aan bod komt klinkt prima. De subwoofer speelt daar een grote rol in. De Smart Sub 10 is goed ontworpen, niet een klassieke ‘woofer in een houten doos’ die je vaak bij goedkopere soundbars krijgt. Dat zorgt voor een laag met detail en subtiliteit.

Met ‘No Time To Die’ (Dolby Atmos) parkeren we ons brein even, al is deze 25ste James Bond-film net iets slimmer dan een doorsnee actiefilm. De lange (tweede) openingsscène in Matera in Zuid-Italië serveert veel mooie beelden van de historische tijd, met de typische orkestrale muziek om het romantisch te maken. Nadat Bond een explosie aan het graf van Vesper Lynd overleeft, wordt het tijd voor wat meer actie. Die explosie klinkt groots maar ook gedetailleerd, met brokstukken die over de grond vliegen en met de knal die weergalmt. In wat volgt is de mix van een grote presentatie, met toch iets meer helderder detail dan bij een doorsnee soundbar, de grote sterkte van de Canton.

De combinatie van Smart Sub 10 en Smart Soundbar 10 levert een imposanter geluid op dan je zou verwachten van twee eerder elegant ogende apparaten. Zelfs als die sub niet helemaal optimaal staat omdat we hem niet echt aan de muur wilden hangen. Schijn bedriegt echter, want ‘Jurassic Park Dominion’ (Dolby Atmos), met name de scène in Malta waarbij Owen en Claire hun dochter zoeken en de Franse inlichtingendienst dinosmokkelaars probeert aan te houden, komt sterk binnen. Er is prima ruimtelijk beeldvorming en bij de hectische achtervolging met de raptors die door de straten rennen heb je echt dat spannende gevoel. De LFE-gedragen effecten worden ook subtiel maar overtuigend overgebracht. Een echt mooi resultaat zoals je maar zelden bij een soundbarsubwoofer hoort – wellicht omdat dit onderdeel vaak wat genegeerd wordt. Canton als hifi-merk heeft daar wellicht wel een andere kijk op.

Met de volledige opstelling (incluis Smart Sub 10 en twee Smart Soundboxes 3) worden we helemaal omhuld door surroundgeluid. Dolby’s ‘Horizon’-demo maakt al de nodige indruk: de ruimteschepen vliegen mooi links en rechts onze LG-tv in. Beweging brengt de Canton goed over, dat merken we ook bij de eindstrijd in ‘Top Gun: Maverick’ (Dolby Atmos). Vliegtuigen scheren overtuigend door een kloof tussen de bergen terwijl de piloten vele SAM-raketten proberen te ontwijken komt overtuigend over. Ook tegen het einde, als Maverick en Rooster denken te ontsnappen maar er toch een hypermodern vijandelijk gevechtsvliegtuig opduikt, hangt de dromerige sfeer van de nakende ondergang heel dik in de lucht. De muziek die je even later hoort terwijl de jet het vliegdekschip nadert (en even een fly-by uitvoert) is een echte ode aan de originele film uit de jaren tachtig.

De twee Smart Soundbox 3-speakers zorgen voor een goede omhulling. Al bevatten ze niet een aparte speaker voor de achterste Atmos-kanalen, zoals je wel zal vinden bij een Sonos Arc met twee Era 300-speakers of het Samsung HW-Q990B-topmodel. Maar door hun kracht en detaillering zorgen de Cantons wel voor een meer uitgesproken ervaring achteraan dan bij de JBL Bar 1000 bijvoorbeeld.

Dit is bovendien een soundbar die muziek goed afhandelt. Muziek als de gitaarrock van The Hold Steady of de funky retropop van Isolde Lasoen op ‘Oh dear’ worden in Music-modus knap neergezet. Je kunt kiezen voor een stereomodus – bij soundbars is dat vaak de betere optie voor muziek. Maar hier is de omhullende muziekoptie wel echt heel geslaagd. ‘Douche Mélancolie’ of ‘Lune Noire’ weerklinken zo in de kamer met heel veel diepte en breedte, en met een warmte die deze odes aan Franse pop goed tot hun recht laten komen. Zelfs met complex klassieke werken doet deze Canton Smart 10 het nog goed, zeker voor een soundbar. Het baat wel om de subwoofer dan iets minder hevig in te regelen. Maar moeilijk is dat niet.

Conclusie

De elegante Canton Smart Soundbar 10 maakt de ‘smart’ in de naam helemaal waar. Als soundbar is het een geduchte uitdager voor andere Atmos-soundbars in het topsegment. Het presteert goed, met een meer verfijnde aanpak bij films, en het blijkt een uitstekende muziekweergever te zijn. Wat het echt sterk maakt, is de uitbreidbaarheid en flexibiliteit van het onderliggende Canton-platform. Deze soundbar kun je zo naar wens uitbouwen tot een spectaculair surroundsysteem.

9.0
Canton Smart Soundbar 10 – product
FWD award

Beoordeling
Canton Smart Soundbar 10

Pluspunten
  • Slanke vormgeving (Smart Sub 10)
  • Knap en luxueus design
  • Uitbreidbaar op vele manieren
  • Sterk in muziek, gedetailleerde surroundweergave
  • Streamingopties
Minpunten
  • Geen HDMI 2.1
  • Remote te functioneel
  • Wachten op app

Beoordeling Canton Smart Soundbar 10

De elegante Canton Smart Soundbar 10 maakt de ‘smart’ in de naam helemaal waar. Als soundbar is het een geduchte uitdager voor andere Atmos-soundbars in het topsegment. Het presteert goed, met een meer verfijnde aanpak bij films, en het blijkt een uitstekende muziekweergever te zijn. Wat het echt sterk maakt, is de uitbreidbaarheid en flexibiliteit van het onderliggende Canton-platform. Deze soundbar kun je zo naar wens uitbouwen tot een spectaculair surroundsysteem.

Prijsvergelijker Canton Smart Soundbar 10

Reacties (0)