Review: Yamaha True X SR-X50A – Soundbar met flexibele achterspeakers

12 augustus 2023 + 10 minuten 1 Reacties
Yamaha True X SR-X50A-2

Yamaha staat bekend om de sound projector-soundbars die je herkent aan de YSP-naam. Met de True X-lijn introduceert het echter soundbars die traditionelere technologie huwen met een aantal slimme ideeën, zoals losse achterspeakers die je mee op vakantie kunt nemen.

Goedkopere soundbars zijn er bij de vleet, maar ook als het gaat om topmodellen die Dolby Atmos zo authentiek mogelijk weergeven heb je tegenwoordig best veel keuze. Yamaha zorgt zelfs voor een bijkomende optie in de vorm van de True X-familie. Wel pakt de Japanse muziekmaker het echt anders aan. Twee zaken die meteen opvallen: de True X-soundbar is wat slanker en subtieler dan vele concurrenten én het is combineerbaar met twee kleine rear-speakers die je op andere momenten vlot als Bluetooth-speakers kunt gebruiken. Het is dus wel een volledig pakket dat je krijgt voor die 1.099 euro die Yamaha vraagt.

Voor de volledigheid geven we nog aan dat wij hier dus een volledig pakket testen, bestaande uit de SR-X50A (SR-X40A-soundbar plus SW-X100A-draadloze subwoofer) en een paar WS-X1A-draadloze luidsprekers. Hiermee krijg je een surroundopstelling waarbij geluid ook achter je komt. Je kunt deze toestellen ook los kopen en achteraf combineren. Het leuke is dat die WS-X1A’s ook makkelijk te gebruiken zijn als losse Bluetooth-speakers. Handig als je op vakantie vertrekt en iets zoekt om in je vakantiehuis naar muziek te luisteren. Omdat de speakers waterafstotend zijn is de camping ook een optie.

Wat 5.1.2-soundbar
Formaten Dolby Atmos (en ouder, incluis Dolby MAT)
Streaming AirPlay 2, Chromecast, Spotify Connect, Bluetooth
Ingangen HDMI-eARC, HDMI, optisch
Extra's optionele draadloze speakers
Afmetingen 101,5 × 6,3 × 11,2 cm (soundbar)
Gewicht 3,9 kg

Koolstofvezel

De soundbar zelf is heel wat korter dan de meeste topmodellen die we al gezien hebben. De meeste toestellen tegenwoordig zijn even lang gemaakt als de breedte van een 55-inch tv, een aantal zijn zelfs op de maat van een 65-inch scherm. Vooral die grote jongens passen niet zo mooi bij een kleinere tv, al is er qua geluidskwaliteit natuurlijk geen reden waarom je een grotere soundbar niet bij een kleiner scherm mag plaatsen. Het is puur een esthetische overweging.

De True X is een bescheiden 101 cm breed, wat hem nog compact doet overkomen bij onze LG OLED55C9-televisie. Het let-niet-op-mij-effect wordt nog sterker gemaakt door de afgeronde hoeken en de afwerking in een fraai donkergrijs stofje. Wij hebben de carbon-editie getest, maar er is ook een lichtgrijze uitvoering – een zeldzaam alternatief voor de vele doorgaans zwarte soundbars. Nu doet het woord ‘carbon’ misschien denken aan iets flitsend en sportief, maar deze True X is eerder zacht en fijnzinnig van uitstraling. De bouwkwaliteit maakt ook een goede indruk. Met één HMDI-eARC en een HDMI-ingang heeft de True X een redelijk aanbod, daarnaast is er nog een optisch ingang.

Alle delen verfijnd

Het is positief dat ook de andere delen van de set op hetzelfde niveau als de soundbar zijn afgewerkt. Zowel de subwoofer als de twee draadloze speakers zijn getooid in hetzelfde fraaie stofje. Subs bij soundbars worden vaak wat goedkoper afgewerkt omdat fabrikanten veronderstellen dat zo’n toestel ergens weggestopt wordt. Dat is hier niet het geval. De enige opmerking die we hebben is dat er achteraan een power-ledje is die wel wat licht verspreidt. In een verduisterde woonkamer wil je er misschien een stukje tape over kleven.

De verbinding tussen soundbar en subwoofer wordt automatisch gelegd, wat bij ons altijd probleemloos verliep. De subwoofer zelf plaats je toch best vooraan. Dat is bij nagenoeg elke soundbar aan te raden. Het is een open model met een baspoort, dus als de bassen te overweldigend klinken moet je eens experimenteren met een andere plaatsing.

Van twee markten thuis

Ook de kleine draadloze speakers zien er prima uit. Dat is in dit geval nog belangrijker. Je kunt ze immers op twee manieren gebruiken: als achterste speakers bij de soundbar, naast je op de sofa. Of als alleenstaande Bluetooth-speaker. Met het stofje en wat designelementen in een bronzen kleur is zo’n luidspreker zeker knap genoeg om op het terras op tafel te zetten. Bovenaan zijn er enkele touchknoppen om het volume te regelen en media te bedienen

Zoals je zou verwachten van een speakers die twee rollen kan opnemen, hebben ze een accu ingebouwd. Die gaat een respectabele 12 uur mee. Opladen kan via een USB-C-poort. Haal je smartphonelader en bijhorende USB-kabel maar boven. Op die manier zou je ook permanent van stroom kunnen voorzien. Maar veel handiger zijn de optionele laders die Yamaha aanbiedt. Gedaan met kabels insteken, je moet gewoon de twee speakers op deze schijven plaatsen.

Er zijn wel meer fabrikanten die uitpakken met rear-speakers die je ook los kunt gebruiken. JBL op hun recente JBL Bar 1000 of 1300 bijvoorbeeld. Sonos van zijn kant laat je toe om een paar WiFi-speakers (zoals twee Era 100’s) te koppelen aan een van hun soundbars. Wat Yamaha hier anders doet? De speakers zijn heel wat kleiner dan die rears van JBL en het koppelen van de toestel met de soundbar verloopt heel vlot. Je moet enkel een toets enkele seconden ingedrukt houden. Met name vergeleken met de JBL’s presteren die Yamaha-speakertjes ook wat beter.

Geen MusicCast

Yamaha heeft zijn eigen streaming- en multiroomplatform: MusicCast. Het is heel volwassen en bezit een uitgebreide streaming- en multiroomfunctionaliteit. En toch is MusicCast op de True X is niet aanwezig. De Japanse fabrikant verkiest om het anders aan te pakken, wat betekent dat je deze soundbar iets minder makkelijk combineert met andere Yamaha-producten.

Geen MusicCast wil echter niet zeggen dat je niet kunt streamen. Er zijn zelfs behoorlijk wat streamingopties, onder meer Spotify Connect en via AirPlay 2. Deze laatste optie laat je vanaf een iPad of iPhone elke streamingsdienst afspelen op de soundbar. Er is ten slotte Bluetooth aanwezig, nog een optie waarmee je kunt streamen vanaf ieder mobiel apparaat. Qua codec-ondersteuning kun je rekenen op SBC en AAC.

In de stereomodus klinkt de Yahama goed voor een soundbar. Uiteraard mis je de openheid en de diepte van een soundstage geleverd door een paar stereospeakers, maar Yamaha zorgt wel voor een natuurlijkere muziekweergave die niet gecomprimeerd klinkt. Daarmee is deze soundbar eigenlijk wel trouw aan waar ook dure Yamaha-hifi-toestellen voor staan.

Makkelijk te tunen

De True X bedien je met de meegeleverde remote. Het volume veranderen kan natuurlijk gewoon met de tv-afstandsbediening, toch als je de tv en soundbar via een HDMI-kabel verbindt. Het is echter de moeite waard om de Yamaha-remote er bij te nemen. Er zitten een aantal knoppen op waarmee je de True X-prestaties kunt aanpassen aan je ruimte en wat je bekijkt. Heel handig zijn de aparte volumeknoppen voor de linkse en rechtse surround-speakertjes. Hierdoor kun je bijvoorbeeld de linkse luidspreker wat dichterbij hebben staan dan het rechtse toestel – in een typische woonkamer lukt het misschien niet om die speakertjes netjes symmetrisch rond je zitplaats te parkeren. Ook nuttig is de Clear Voice-functie, die effectief dialogen uit de mix tilt. Dat gezegd zijnde vonden we de True X standaard stemmen al prima weergeven.

Bediening van de soundbar kan ook met Yamaha’s Sound Bar Controller-app. Toen wij de True X in primeur konden testen, was de koppeling met de app nog niet helemaal gereed. We kennen het echter van voorgaande tests; het is eerder sober opgevat en bedoeld als alternatief voor de fysieke remote. Bij de True X-soundbar ontbreekt de mediaspelerfunctie (die heb je wel bij andere Yamaha-soundbars)

Mooi geheel

Het eerste wat echt opviel bij het testen: die kleine achterspeakers doen heel goed hun werk. Je kunt ze nu ook niet drie meter van je af plaatsen, maar op 1 tot 2 meter afstand dragen ze heel wat bij. Ze zijn ook heel vol van klank, waardoor geluidseffecten impactvol blijven. Dat is verrassend, want het gebeurt wel vaker dat soundbars met grotere rear-speakers minder sterk uit de hoek komen. De True X slaagt er ook goed in om een surroundbeeld met veel definitie neer te zetten. Dialogen en special effects hebben hun eigen plek in de mix.

Bij de race die de inleiding vormt van ‘Fast & Furious 9’ brengt de Yamaha de spanning zo geweldig over. We worden treffelijk omhuld door gierende banden en brullende motoren, maar ook de afstandelijke sfeer als de wagen van Vin Diesels vader spectaculair crasht wordt prima opgewekt. We hadden eerlijk gezegd iets minder verfijnd verwacht en veel meer een soundbar die op spektakel inzet. Dat is echter niet het geval. De True X zet net in op het creëren van een surroundbubbel waar geluidseffecten ruim worden neergezet. Daardoor doet het ook goed dienst bij tv-series en films die een gelaagde surroundmix bezitten waarbij zachtere geluidseffecten en kamervullende muziek een rol spelen. Denk dan bijvoorbeeld aan ‘1917’. Uiteraard heb je daar ook veldslagen en explosies – de scene met de rat is een mooi voorbeeld – maar de combinatie van muziek en omgevingsgeluid speelt op andere momenten een belangrijke rol in het overbrengen van de dwingende race tegen de tijd die de rode draad vormt in dit WOI-epos.

Machtig kan de Yamaha-soundbar echter ook aan. De bombing run op het einde van ‘Top Gun Maverick’ (Dolby Atmos) maakt indruk. Terwijl de piloten kreunen en zwaar ademen via de soundbar, krijgen we achteraan en breed vooraan de windgeluiden en turbulentie snel en duidelijk aangeleverd. De SAM-raketten die op de jets worden afgevuurd vliegen ook door de kamer. Er gebeurt heel wat op dit spannende moment, maar buiten wat wolligheid in het laag is het heel overtuigend overgebracht. Er is dus een goed evenwicht, wat natuurlijker klinkt dan bij sommige anderen die gaan voor over een the top-weergave. Met games is dat wel een troef, met name bij titels waarbij de audio informatie bevat die je wil kunnen horen en eventueel lokaliseren.

Conclusie

De True X is net weer anders dan de meeste soundbars uit het hoogste segment. Je kunt kiezen om alles op je eigen tempo te kopen of meteen als volledig pakket incluis draadloze speakers. Die functioneren prima; ondanks hun kleinere formaat zorgen ze voor een passende weergave die de surroundbubbel groots maakt. Dat je ze ook kunt gebruiken als losse Bluetooth-speakers is een leuk extraatje.

De surroundprestaties van de Yamaha True X zijn zeer goed. De soundbar en speakertjes zetten niet alles in op spektakel, maar produceren net een iets verfijnder en gedetailleerde klank. De soundbar is ook dynamisch goed uitgebalanceerd, waardoor je zelden de grote volumecontrasten ervaart die sommige rivalen plagen.

8.5
Yamaha True X SR-X50A–product

Beoordeling
Yamaha True X SR-X50A

Pluspunten
  • Volledig pakket
  • Dubbele rol van draadloze speakers
  • Gedetailleerde, natuurlijke surroundweergave
  • Lichtere kleuroptie
  • (Ont)koppelen van losse speakers gaat heel vlot
Minpunten
  • Geen MusicCast, wel andere streamingopties

Beoordeling Yamaha True X SR-X50A

De True X is net weer anders dan de meeste soundbars uit het hoogste segment. Je kunt kiezen om alles op je eigen tempo te kopen of meteen als volledig pakket incluis draadloze speakers. Die functioneren prima; ondanks hun kleinere formaat zorgen ze voor een passende weergave die de surroundbubbel groots maakt. Dat je ze ook kunt gebruiken als losse Bluetooth-speakers is een leuk extraatje.

De surroundprestaties van de Yamaha True X zijn zeer goed. De soundbar en speakertjes zetten niet alles in op spektakel, maar produceren net een iets verfijnder en gedetailleerde klank. De soundbar is ook dynamisch goed uitgebalanceerd, waardoor je zelden de grote volumecontrasten ervaart die sommige rivalen plagen.

Prijsvergelijker Yamaha True X SR-X50A

Reacties (1)