De beste soundbars van dit moment – 2021 / 2022

30 december 2021 + 10 minuten 0 Reacties
Samsung HW-Q950T 3

Hoewel veel mensen nog steeds niet geloven in soundbars, zijn er toch echt goede modellen te koop. Hier een overzicht van de beste soundbars.

De beste soundbars van 2021 / 2022

Een overzicht van de beste soundbars geven zal menig audioliefhebber nog steeds niet overtuigen er eentje te kopen. Maar dat betekent niet dat het in de basis slechte producten zijn. Soms moet je je verwachtingen een beetje bijstellen, maar met een soundbar is het vrijwel altijd mogelijk een mooi geluid uit je televisie te krijgen. In ieder geval stukken beter dan het geluid van de tv zelf. Middels verschillende audiotechnieken wordt die geluidsweergave ook steeds beter en beter. In de afgelopen maanden zijn er heel wat overtuigende soundbars uitgebracht en die tref je op deze lijst aan.

Dit artikel wordt continu bijgewerkt om je een overzicht te geven van de beste soundbars van het moment. De laatste update is gedaan in december 2021.

Waar moet je op letten?

Veel soundbars doen in de basis hetzelfde: ervoor zorgen dat er piekfijn geluid uit je televisie komt. De ene soundbar is daar natuurlijk beter in dan de andere soundbar en meestal heeft dat te maken met de prijs die je ervoor neerlegt. Een hogere prijs is echter niet het beste argument voor een soundbar, omdat goedkopere modellen ook aan bepaalde eisen kunnen voldoen. Laat je dus niet zomaar inpakken door mooie marketingtermen of verkooppraatjes. Voordat je op zoek gaat, is het belangrijk om vast te stellen wat je belangrijk vindt.

Zo kan het belangrijk zijn dat je soundbar e-arc ondersteunt , met name wanneer je audioformaten als Dolby Atmos in de hoogste kwaliteit wilt beluisteren. In andere gevallen is de voorganger hdmi-arc nog steeds een goede optie. Het is maar net hoeveel waarde je hecht aan Dolby Atmos: surroundsoundtechnologie die audio door de kamer verplaatst. Voor zelfs de beste soundbars kan dit een uitdagend onderdeel zijn, omdat ze niet kunnen leunen op andere speakers in de kamer. Dolby Atmos-soundbars beschikken vaak over extra drivers die naar boven en de zijkanten wijzen om zo middels weerkaatsing een ruimtelijk Atmos-effect te kunne verzorgen. Daarnaast halen fabrikanten akoestische trucjes uit om toch iets overtuigends te presenteren (mits je er ook goed voor zit).

Mocht je een soundbar willen hebben vanwege het gemak en het compacte design (twee punten die erg voor zo’n apparaat spreken) en toch achterspeakers willen gebruiken, dan kan dat gewoon. Veel soundbars bieden die optie aan, maar je moet daar dus wel even op letten. Je kutn soundbars kopen die standaard over draadloze (wel een stroomkabel) achterluidsprekers beschikken of soundbars die later nog met draadloze achterluidsprekers uit te breiden zijn. Heb je geen subwoofer nodig? Kies dan een soundbar waarbij de subwoofer optioneel is of helemaal niet aanwezig is.

Verder is het goed om te checken of de soundbar met WiFi komt en of er een app bijhoort waarmee het apparaat bediend kan worden en er extra mogelijkheden ontsloten worden. Ook is het belangrijk te controleren welke streamingtechnieken er ondersteund worden, zoals Google Chromecast, bluetooth of Apple AirPlay 2. Op deze manier kun je altijd wel een mogelijkheid vinden om je favoriete muziek af te spelen.

Tot slot is het van belang om te kijken naar de fysieke aansluitingsmogelijkheden. Sluit je meerdere bronnen (gameconsole, blu-rayspeler, settopbox, etc.) aan op je tv, dan is het niet belangrijk dat de soundbar over meerdere HDMI-ingangen beschikt. Eén is voldoende. HDMI is echter in alle gevallen aan te raden aangezien je hiermee de hoogste audiokwaliteit behaalt én dus e-ARC en ARC als functies krijgt. Wil je de bronnen direct op de soundbar aansluiten, dan heb je een soundbar met meerdere HDMI-ingangen nodig.

Sonos Arc
Lees ook

De voordelen en nadelen van een soundbar: dit moet je weten

Samsung HW-Q950A

De Samsung HW-Q950A is met rechte één van de beste soundbars van dit moment. Met een adviesprijs van ruim 1500 euro mag je ook wel wat verwachten natuurlijk, maar je kunt deze soundbar nu al voor minder dan 1.000 euro kopen. De soundbar uit de hoogste klasse is in staat audio in 11.1.4 kanalen aan te bieden, oftewel een overcomplete Dolby Atmos-ervaring. De soundbar zit propvol speakers (maar liefst 22 stuks) en wordt geleverd met een draadloze subwoofer en twee draadloze achterspeakers. Dit zijn speaker smet een extra hoogtekanaal, waardoor er ruimte is voor het surround- en het hoogte-effect.

De Samsung-soundbar biedt ondersteuning aan voor een verscheidenheid aan audioformaten, je bedient hem via de SmartThings-applicatie en heeft e-arc-ondersteuning. Niet iedereen heeft zo’n high-end tv met meerdere HDMI-ingangen of zelfs een toestel van Samsung met One Connect Box. In dat geval zijn de twee extra HDMI-ingangen op de HW-Q950A zeer praktisch. Het klopt dat rivalen zoals de Sonos Arc helemaal gaan voor slechts één HDMI-poort, maar wij zien op topmodellen toch nog graag een paar extra ingangen. Sluit je een videobron hierop aan, dan kun je rekenen op 4K- en HDR-ondersteuning. De soundbar heeft in tegenstelling tot zijn voorganger ook Chromecast en AirPlay 2, naast bluetooth en Spotify Connect.

9.0
Samsung HW-Q950A product

Beoordeling
Samsung HW-Q950A

Pluspunten
 • Volledig pakket met rear-speakers
 • Prima kalibratie voor lage tonen
 • Referentieklasse surroundprestaties
 • Goede centerkanaalweergave
 • Streamingopties
Minpunten
 • Bereikt volledig potentieel enkel met recente Samsung-tv
 • Moet vrij geplaatst staan
 • Hogere prijsklasse
 • Zeer onhandig schermpje

Beoordeling Samsung HW-Q950A

De HW-Q950A blijft net als zijn voorganger de soundbar om te verslaan in het high-endsegment. De stap naar twee extra kanalen is geen papieren upgrade, maar levert effectief een ruimere soundstage achteraan op. De voorwaarde is wel dat je die rear-speakers goed kunt plaatsen en afregelt. Hét minpunt van deze Samsung komt daarmee meteen in zicht: dat kleine schermpje, wat het finetunen net moeilijker maakt. Op alle andere gebieden scoort de Samsung HW-Q950A zeer goed tot uitstekend. Het is een van de allerbeste keuzes die je kunt maken qua surroundbeleving bij films en games. Wil je meer, dan moet je de stap maken naar een discrete surroundopstelling. Maareh Samsung, volgend jaar hoef je niet nog een paar kanalen toe te voegen. 11.1.4 is meer dan genoeg.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Samsung HW-Q950A

Bluesound Pulse Soundbar+

Voor ongeveer hetzelfde geld krijg je de Bluesound Pulse Soundbar+. Een soundbar als geen ander, het is een beschrijving die perfect past bij dit nieuwe toestel van Bluesound. Met een high-end aanpak, Dolby Atmos-ondersteuning en veel streamingopties via BluOS gooit de Pulse Soundbar+ overtuigende argumenten op tafel.

De Pulse Soundbar+ is de nieuwste soundbar van Bluesound, een bedrijf dat zich inmiddels probleemloos heeft gepositioneerd als de ‘betere’ uitdager voor Sonos. Streaming en multiroommogelijkheden staan dus hoog op het menu bij Bluesound, net als bij Sonos, maar het Canadese merk heeft wel degelijk eigen sterke punten die vrij uniek zijn. Een van de belangrijkste troeven: een achtergrond in de hifi-wereld, waardoor hun producten op geluidsvlak meestal goed presteren. Minder bekend is dat die achtergrond ook custom install omvat en daardoor ook zorgt voor een goede integratie met smarthomeplatforms zoals Crestron en Control4.

De Pulse Soundbar+ komt met HDMI eARC, diverse audio-aansluitingen, AirPlay 2, bluetooth, ondersteuning voor Dolby Atmos én is Roon Ready. En net zoals heel wat rivalen kun je hem uitbreiden met een subwoofer en/of twee draadloze Bluesound-speakers die je naast de zetel kunt plaatsen.

9.0
PULSE-SOUNDBAR_WHT_Front
FWD award

Beoordeling
Bluesound Pulse Soundbar+

Pluspunten
 • Klinkt als een speaker, niet als een soundbar
 • Zeer goed voor muziek
 • Uitgebreide streamingopties
 • Gebruiksvriendelijk BluOS-app
 • Smarthome-integratie
 • Uitbreidbaar
Minpunten
 • DLNA-ondersteuning ontbreekt, enkel SMB-shares
 • Geen HDMI-ingangen
 • Sub+ is dure upgrade

Beoordeling Bluesound Pulse Soundbar+

De Pulse Soundbar+ is een soundbar die zich moeilijk laat vergelijken met de andere toestellen in het segment. Het groter design liet de akoestische ontwerpers toe om een soundbar te bouwen die meer klinkt als een grotere speaker. Dat maakt hem muzikaler dan de meesten en ook in staat om veel subtiliteit tentoon te stellen. Dialoogweergave is treffelijk. Die keuze voor nuance en detail maakt dat de Bluesound Pulse Soundbar+ minder machtig en overweldigend kan overkomen. De brede uitstraling en natuurlijke klank maken deze soundbar echter net een heel goede keuze voor alle mogelijke films en tv-series, ook diegene die het niet moeten hebben van ontploffende auto’s of transformerende robots. Dat je dankzij BluOS over veel streamingmogelijkheden en multiroomopties beschikt is de kers op de taart.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Bluesound Pulse Soundbar+

Sonos Arc

De Sonos Arc-soundbar is een product dat met name een mooie toevoeging is voor de mensen die al flink geïnvesteerd hebben in het ecosysteem van Sonos. Met een hoge adviesprijs van ruim 900 euro mag je echter meer verwachten en gelukkig zien we dat Sonos levert. De Arc biedt bijvoorbeeld ondersteuning aan voor AirPlay 2 en Dolby Atmos. Vooral dat laatste is belangrijk, omdat veel videostreamingdiensten en videogames kiezen voor die standaard. Het mooie aan AirPlay 2 is dat je ook andere speakers dan die van Sonos in een mutliroomopstelling kunt gebruiken. Overigens is inmiddels ook ondersteuning voor DTS surround audio toegevoegd.

Verder is het belangrijk om te weten dat de Sonos Arc ondersteuning aanbiedt voor HDMI e-ARC. Bovendien werkt de soundbar met de nieuwe mobiele applicatie van het bedrijf, de Sonos S2; daardoor kan het zijn dat sommige opstellingen met oude speakers van het bedrijf niet helemaal meer lekker werken. Aan de andere kant heb je meteen volledige toegang tot het zeer goede en uitgebreide ecosysteem van Sonos. En op het gebied van gebruiksgemak scoort het bedrijf nog altijd een dikke tien. Mocht je echt helemaal in to Sonos zijn, dan kun je de soundbar voorzien van twee Subs en Sonos One-speakers voor een echt bioscoopgevoel in huis.

9.0
Sonos Arc klein
FWD award

Beoordeling
Sonos Arc

Pluspunten
 • TruePlay past klank aan de akoestiek aan
 • Uitstekende ruimtelijkheid en positionering van Atmos-effecten
 • Veel streamingopties
 • Multiroom-mogelijkheden
 • Industrieel design
Minpunten
 • Geen DTS-ondersteuning
 • Geen optie om te upmixen
 • Geen individuele volumeregeling hoogtekanalen
 • iOS-toestel vereist voor TruePlay

Beoordeling Sonos Arc

De Arc is een echte tour de force. De soundbar presteert sterk als je hem voedt met Dolby Atmos-content en profiteert mee van alle troeven van het Sonos-universum. Denk dan aan de brede ondersteuning van streamingdiensten, het gebruiksgemak en de multiroom-functie. De prijs is voor het segment zelfs vrij competitief, al groeit het prijskaartje fors aan als je de Arc wil uitbreiden met een Sub en twee Sonos-speakers. We voegen er meteen bij dat we denken dat je vanwege de slimme speakeropstelling minder gauw die Sub nodig gaat hebben – al zullen we hier in een follow-up review van een uitgebreide Arc-opstelling in de diepte op ingaan.

Al bij al is de Arc een zeer geslaagde soundbar die veel biedt en zeer competitief is. Al kunnen we wel minpunten bedenken. Er is vooralsnog geen manier om de achterste Atmos-hoogtekanalen weer te geven, iets dat bijvoorbeeld Samsungs HW-Q950T (of de HW-Q90R) wel kan. Sonos kiest zoals altijd voor een Apple-iaans eenvoudig van bediening, wat voor vele mensen net goed is. Maar we zouden toch graag iets meer controle hebben, bijvoorbeeld over het volumeniveau van de bovenste speakers. Een optie om 5.1 te upmixen naar een virtuele Atmos-ervaring was eveneens een mooi extraatje geweest.

Toch denken we dat de Arc alles in huis heeft om een van de populairste soundbars ter wereld te worden. Het is niet enkel een goede keuze voor wie al in de Sonos-universum vertoeft, maar is ook een competitief geprijsde soundbar die ten opzichte van veel rivalen uitstekend presteert en over unieke pluspunten beschikt.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Sonos Arc

Philips Fidelio B97

In het hogere segment zien we ook de Philips Fidelio B97 terug. De Philips Fidelio B97 haalt alles uit de kast om de concurrentie aan te gaan met andere topmodellen in de soundbarmarkt. Onder meer dankzij ondersteuning voor Dolby Atmos belooft deze Philips een omhullende surroundervaring bij het bekijken van films en tv-reeksen via streamingdiensten als Netflix en Disney+. Om die ervaring zo goed mogelijk te maken, beschikt de B97 over bovenliggende speakers op de soundbar en twee satellietluidsprekers die je kunt loskoppelen en achter je plaatsen. Zo bekom je een ‘echte’ surroundopstelling die beter moet werken dan een enkele soundbar bij je tv. Op streamingvlak zet Philips overtuigd in op Play-Fi, maar ook Bluetooth, Chromecast en AirPlay 2 zijn aanwezig. Je krijgt dus heel wat opties om muziek af te spelen.

De 7.1.2-kanaals soundbar is inmiddels voor iets meer dan 900 euro te koop.

9.0
Philips fidelio B97 soundbar 4

Beoordeling
Philips Fidelio B97

Pluspunten
 • Makkelijke plaatsing rear-speakers
 • Bijzonder veel streamingopties
 • Effectieve hoogtekanalen vooraan
 • Uitgebreide tuningopties via app
 • Spectaculaire, heftige presentatie voor actiefilms
Minpunten
 • Apps nog wat werk nodig qua connectiviteit
 • Grotere subwoofer, plaatsing vooraan verplicht
 • Kalibratie was mooi geweest

Beoordeling Philips Fidelio B97

De Philips Fidelio B97 biedt je verschillende manieren om een meeslepende surroundervaring te krijgen bij het bekijken van films en tv-reeksen. Die flexibiliteit is iets dat deze high-end soundbar echt onderscheidt van doorsnee toestellen. Het heeft bovendien een aantal troeven die je niet terugvindt bij rivalen met gelijkaardige afneembare speakers, zoals de reserve-speakers die blijven zorgen voor een brede soundstage en de tuningmogelijkheden via een app. Er is heel goed nagedacht over het design van de Fidelio B97, waardoor deze Philips-soundbar gelikter is dan sommige rivalen. De funfactor is hoog bij deze Philips en we zouden hem zeker aanraden aan liefhebbers van actiefilms. Voor muziek scoort het met veel streamingopties en een weergave die vooral past bij mainstreamgenres.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Philips Fidelio B97

Harman Kardon Multibeam 700

Een ander alternatief met een iets lager prijskaartje is de Harman Kardon Multibeam 700. Het is één van de beste soundbars van dit moment om verschillende redenen. Zo zien we het kenmerkende design van de Citation-serie erin terug, is het mogelijk een multiroomopstelling te maken via de Google Home-applicatie en kun je rekenen op ondersteuning voor AirPlay 2, Google Chromecast en de Google Assistent. Daardoor kun je hem gebruiken in je smarthome en is het mogelijk draadloos muziek op het apparaat af te spelen.

Belangrijker is nog de uitgebreide kalibratiefunctie, waarmee het mogelijk wordt een brede soundstage te realiseren. En dat terwijl je ten eerste niet de hoofdprijs betaalt en ten tweede ook relatief weinig ruimte kwijt bent. Mocht het geluid je toch niet helemaal aanstaan (wat we ons niet kunnen voorstellen), dan heb je de mogelijkheid de soundbar uit te breiden met achterspeakers en een losse subwoofer. Maar in principe is die subwoofer niet nodig, wat in dit geval toch een sterk punt is wanneer je weinig tot geen ruimte voor randapparaten hebt.

8.5
Review-Harman-Kardon-Citation-Multibeam-700-9-1024×565

Beoordeling
Harman Kardon Multibeam 700

Pluspunten
 • Heel knap design en topafwerking
 • Multiroom mogelijk
 • AirPlay 2, Chromecast en Google Assistant
 • Heel brede soundstage vooraan
 • Uitbreidbaar met subwoofer en achterste speakers
 • Effectieve kalibratiefunctie
Minpunten
 • Muurmontage is niet zo subtiel
 • Balans geluidseffecten en dialogen soms moeilijk te vinden
 • Werkt het best in kamers die niet overvol staan

Beoordeling Harman Kardon Multibeam 700

De Citation MultiBeam 700 is niet alleen een zeer knappe, stijlvolle verschijning die door zijn compact formaat goed in een interieur past. Het presteert goed, dankzij een brede uitstraling en indrukwekkende basprestaties. En dat zonder aparte subwoofer. De integratie met Google Assistant en streaming via Chromecast en AirPlay 2 leveren ook zeer goede streamingmogelijkheden. Ook multiroom is mogelijk. Er zijn een paar minpunten, zoals het sporadisch ongewenst reageren van de microfoon, maar die staan een goede beoordeling niet in de weg.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Harman Kardon Multibeam 700

LG DSP8YA

Wil je liever iets minder uitgeven maar toch goed surround geluid en hoge kwaliteit? Dan is de LG DSP8YA één van de interessante opties. Het is een 3.1.2-soundbar met aparte draadloze subwoofer en optioneel uitbreidbaar met de SPK8-speakerset bestaande uit twee speakers die je achter de sofa plaatst. Je krijgt dan een 5.1.2-kanaals ervaring.

De DSP8YA biedt voor zo’n 500 euro best wel wat. Om te beginnen ondersteuning voor Dolby Atmos (zoals gebruikt door streamingdiensten als Netflix en Disney+) maar ook DTS:X. Er zijn verder veel streamingopties voor muziek, een kalibratiefunctie, een hi-res audiolabel en ook een HDMI 2.1-input. Dat laatste is vooral relevant voor vooruitstrevende gamers en vind je nog altijd niet zo vaak op soundbars. En ja, LG blijft samenwerken met de Britse hifi-bedrijf Meridian, bekend van high-end muzieksystemen en hofleverancier van audio voor merken als Jaguar en Land Rover.

9.0
LG DSP8YA soundbar

Beoordeling
LG DSP8YA

Pluspunten
 • HDMI 2.1
 • Prima kalibratiefunctie
 • Eerder verfijnd en gedetailleerd dan machtig
 • Goede streamingopties en app
 • Integratie met subwoofer
Minpunten
 • App verliest soms connectie
 • Remote mocht iets chiquer

Beoordeling LG DSP8YA

De DSN8YG van vorig jaar vonden we een zeer goede soundbar. Aangezien de LG DSP8YA eerder een evolutie is van dat toestel en niets aan het recept verandert, blijft onze beoordeling positief. Voor een scherpe 699 euro biedt deze LG-soundbar heel wat goede zaken: een overtuigende maar subtiele Atmos-presentatie bij alle films, een degelijke muziekweergave, kamerkalibratie en goede streamingopties. De fel verbeterde app en de HDMI 2.1-ingang zijn mooie toevoegingen. De dingen waarop we kritiek hebben, zoals een wat goedkopere remote, doen geen afbreuk aan de positieve vibe.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker LG DSP8YA

Denon Home 550

De Home 550 is zeker niet de eerste soundbar van Denon, maar wel de eerste die past binnen de nieuwe Home-lijn van het inmiddels 110 jaar oude Japanse merk. De Home-familie van draadloze speakers is weliswaar niet helemaal nieuw. Het bouwt immers verder op het HEOS-platform dat Denon al geruime tijd inbouwt in allerlei audioproducten, zoals hun AV-receivers. We bekeken eerder de Home 150-, 250- en 350-speakers. De Home-label staat vooral voor een nieuw design dat heel wat modieuzer en zachter overkomt dan de oudere HEOS-apparaten. Blijkbaar staat Home ook voor frissere ideeën over wat een soundbar moet zijn. De Home Soundbar 550 die we hier bekijken is zo toch anders dan voorgaande Denon-soundbars: compacter, mooier afgewerkt en met Dolby Atmos-ondersteuning. Het lust daarnaast DTS:X, is ruim voorzien qua aansluitingen en biedt veel streamingopties.

De Home 550 Soundbar is een compacte middenklasser die Atmos reproduceert met een kleiner aantal speakers. Acht om precies te zijn, en ze wijzen allemaal naar de voorkant. Inmiddels heeft deze soundbar ook een software-update gekregen zodat je hem kunt verbinden met de DSW-1H draadloze subwoofer en een paar Home-speakers (je kunt kiezen welke modellen).

9.0
Denon Home 550

Beoordeling
Denon Home 550

Pluspunten
 • AirPlay 2 of HEOS-app
 • Kleiner dan meeste Atmos-soundbars
 • Hi-res audio
 • Uitbreidbaar met draadloze subwoofer en speakers achteraan
 • Dynamisch en gedetailleerd
Minpunten
 • HEOS-app is toe aan een opsmukbeurt
 • Bluetooth-pairknop zit op een onhandige plek

Beoordeling Denon Home 550

Denon heeft zijn huiswerk zeer goed gemaakt met deze soundbar. De surroundprestaties zijn niets minder dan puik te noemen, gegeven zijn compacte vorm en middenklasseprijs. Het kan allemaal nog omhullender en beter, maar dan geef je meer geld uit en moet je meer apparatuur in de kamer plaatsen. Op dit prijspunt is de Denon Home 550 Soundbar zonder twijfel een topper. De vele streamingopties zijn daarbij een zeer mooie extra, maar ook zonder die muziektalenten is de Home 550 Soundbar een indrukwekkende bar. En het is mooi dat je desgewenst nog een sub en/of rears kunt toevoegen voor een machtige surroundopstelling.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Denon Home 550

Samsung HW-Q800A

Een andere aanrader in hetzelfde prijssegment is de Samsung HW-Q800A. Dit is een 3.1.2-kanaals soundbar met ondersteuning voor Dolby Atmos en DTS:X. Om die Atmos- of DTS:X-soundtracks goed te laten klinken, heeft Samsung naast drie speakers vooraan ook twee hoogtespeakers voorzien. Je kunt deze Samsung-soundbar nog verder uitbreiden met draadloze speakers voor achteraan je woonkamer. Deze speakers (SWA-9500S) kun je optioneel bijkopen voor circa 279 euro.

Verder is de HW-Q800A voorzien van HDMI eARC, diverse audio-aansluitingen, AirPlay 2, Chromecast, bluetooth en integratie van Samsungs SmartThings-platform. De adviesprijs is 799 euro, maar je kunt deze soundbar nu kopen voor minder dan 500 euro.

8.5
Samsung HW-Q800A

Beoordeling
Samsung HW-Q800A

Pluspunten
 • Uitstekend voor films, goed voor muziek
 • AirPlay 2 en (vanaf de zomer 2021) Chromecast
 • Goede integratie met nieuwere Samsung-tv’s
 • Strak en minimalistisch design
 • Kamerkalibratie (met compatibele Samsung-tv)
Minpunten
 • Sommige instellingen enkel bereikbaar via kleine display
 • Andere weer enkel via SmartThings
 • Geen 4K120 via extra HDMI-poort

Beoordeling Samsung HW-Q800A

Een minimalistisch design past goed bij deze nieuwe Samsung-soundbar. Het deelt veel eigenschappen met zijn voorganger van vorig jaar, maar dat is allesbehalve een probleem. Die HW-Q800T van 2020 was immers een toppertje. De muzikale prestaties van de HW-Q800A zijn goed en bij actiefilms kun je rekenen op een machtige presentatie die niettemin het centerkanaal (en dus dialogen) goed onderscheiden neerzet. Je moet soms wel de woofer via de remote wat bijregelen bij al te heftige stukken, maar dat is een kleine moeite. De grote toevoeging is AirPlay 2, waardoor je meer muziekopties krijgt vertrekkende van een Apple-toestel. Binnenkort komt daar bovendien Chromecast bij, Bluetooth-streaming is er ook. Dat geeft de HW-Q800A alle streamingopties die je maar kunt wensen. Het maakt de HW-Q800A, die klankmatig niet zoveel anders is dan zijn voorganger, wel een handigere soundbar voor de muziekliefhebber.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Samsung HW-Q800A

Samsung HW-S60A

In het lagere segment hebben we ook een mooie aanrader: de Samsung HW-S60A. Dit model wordt zonder draadloze subwoofer geleverd, maar kan zelf aardige bassen produceren. Doelgroep zijn mensen die wel beter tv-geluid willen zonder per se de woonkamer vol te stouwen met lelijke apparaten. Bescheiden afmetingen en een afwerking in een stofje van hippe meubeltextielspecialist Kvadrat moet deze soundbar nog meer acceptabel maken.

De soundbar is voorzien van HDMI eARC, Bluetooth, AirPlay 2, Chromecast, Spotify Connect en de mogelijkheid een draadloze subwoofer of draadloze surroundspeakers te koppelen. De prijs van dit model ligt op het moment van schrijven rond de 250 euro.

9.0
Samsung HW-60A-1

Beoordeling
Samsung HW-S60A

Pluspunten
 • Mooi, interieurvriendelijk
 • Goed dynamische prestaties bij muziek
 • Uitstekende prijs/kwaliteitverhouding
 • Brede soundstage, met helder gedefinieerde stemmen
 • Tap Sound
Minpunten
 • Heel hoog detail is soms te fel
 • Goede laagweergave, maar het stopt wel op een bepaald punt

Beoordeling Samsung HW-S60A

Met de HW-S60A bewijst Samsung het bouwen van topklasse soundbars echt onder de knie te hebben. Het bedrijf heeft hier de voorbije jaren zwaar in geïnvesteerd, en dat merk je. Zelfs bij dit toestel, dat niet bedoeld is als een high-end Dolby Atmos-weergever. Dit is een minimalistisch ogende soundbar die weinig plaats inneemt en zichzelf visueel wegcijfert, maar qua geluidskwaliteit precies doet wat er beloofd wordt. Zijn sterkste punt is dat je uit een relatief klein toestel een groot geluidsveld opgediend krijgt. De toevoeging van een centerspeaker is waardevol en zorgt dat dialogen fris en helder worden weergegeven.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Samsung HW-S60A

Meer lezen?

Wil je meer lezen over de beste soundbars, check dan ons uitgebreide nieuwsarchief. Ook hebben we inmiddels een groot aantal tips en recensies geschreven waar je doorheen kunt klikken.

Reacties (0)