Review: Harman Kardon Citation Multibeam 1100 – topmodel met Atmos

08 oktober 2022 + 10 minuten 5 Reacties
Review- Harman Kardon Citation Multibeam 1100 5

Door sterk in te zetten op hedendaags designs is de Citation-familie van Harman Kardon al enkele jaren een knap alternatief voor Sonos. Met de Citation 1100 is er nu eindelijk binnen deze lijn een Dolby Atmos-soundbar. 

Deze soundbar komt niet enkel met een ellelange modelnaam. Het grote cijfer in type-aanduiding geeft eveneens aan dat het hier een nieuw topmodel in de Citation-lijn van Harman Kardon betreft. De Multibeam 1100 komt onder meer naast de oudere Multibeam 700 te staan, een compacter toestel dat je voor circa 480 euro kunt oppikken. Voor de soundbar die we hier gaan bekijken moet je heel wat meer neerleggen: 999 euro. Het is een ‘echte’ Dolby Atmos-soundbar op groot formaat, uitgerust met extra speakers aan de bovenkant om geluidseffecten hoog in de kamer af te spelen. De doelgroep bestaat uit mensen die design belangrijk vinden en niet al te veel apparatuur in hun woonkamer wensen. Daarom komt het zonder subwoofer. Die kun je optioneel toevoegen, net als draadloze rear-speakers.

Er zijn overigens nog veel meer Citation-luidsprekers, waaronder leuke apparaten zoals een Citation-wekkerradio en een draagbare speaker. Eigenlijk is er voor elke Sonos-speaker wel een Citation-tegenhanger, plus nog unieke zaken zoals de grootse Citation Tower-vloerstaanders. Maar in tegenstelling tot Sonos kun je de Citation Multibeam 1100 niet uitbreiden met een paar willekeurig Citation-modellen. Enkel de Citation Surround-speakers van 449 euro per paar zijn bruikbaar om een echte surroundopstelling te bouwen.

 

Wat 5.1.2 Dolby Atmos-soundbar
Streaming Chromecast, AirPlay 2, Spotify Connect, Bluetooth
Ingangen HDMI-eARC, HMDI-in, optisch, aux
Extra's Kalibratiefunctie, Touchscreen, uitbreidbaar met subwoofer en rear-speakers 
Afmetingen 115 x 6,5 x 13 cm
Gewicht 4,6 kilogram
Adviesprijs 999 euro

Organisch Scandi-design

De Harman Kardon Citation 1100 is een hele mooie soundbar. Smaken verschillen uiteraard, maar de ontwerpers hebben toch wel heel hard hun best gedaan om een breed designminnend publiek aan te spreken. Het is bijzonder knap afgewerkt met een trendy stofje, waarmee het apparaat bijna helemaal aangekleed is. Een toestelbrede strook van aluminium aan de bovenkant en designelementen aan de zijkanten uit hetzelfde metaal maken hem enkel nog meer attractief. Zoals de meeste soundbars uit het hoogste segment is de Harman Kardon ontworpen om visueel bij een 55-inch tv te passen. Het is ongeveer even breed, maar het afgeronde design geeft hem een zachter profiel dan vele hoekigere rivalen.

Een groot deel van zijn look wordt bepaald door de knappe stofafwerking. Net als bij de voorgaande Citation-producten kiest Harman Kardon voor een gewoven stofje uit wol en gefabriceerd door Kvadrat. Design- en meubelliefhebbers kennen die naam vast, want het Deense bedrijf is een van de bekendste leveranciers van textiel aan designfabrikanten. Zoals gebruikelijk bij Citation kun je kiezen uit lichtgrijze en een bijna-zwarte uitvoering.

Z’n design maakt deze soundbar even geschikt voor plaatsing op een meubel als montage op de muur. Zoals gewoonlijk bij deze type soundbars, moet je er wel voor zorgen dat die bovenliggende speakers vrij naar het plafond kunnen wijzen. De Multibeam-technologie maakt bovendien sterk gebruik van geluid dat links en rechts uitstraalt. Je ziet daarom aan elke zijkanten een opening met een bijzondere vorm. Ook links en rechts zet je dus best niet al te veel spullen.

Gericht op streaming

Bovenaan de Citation Multibeam 1100 ontdek je een klein en breed touchscreen, net zoals op de meeste andere Citation-toestellen. Als blikvanger is het heel geslaagd, want het scherm presenteert mooi en reageert perfect op aanrakingen. Het laat toe om bijvoorbeeld instellingen aan te passen en bepaalde geluidsmodi te selecteren. Als je muziek afspeelt via streaming verschijnt hier zelfs in het klein coverart. Maar is het handig? Dit is toch een geval van design boven functie, waardoor het eerder een gimmick wordt. Zodra je gaat zitten in de sofa, kun je het namelijk niet meer aflezen. Dat is een tikje spijtig aangezien de display op de Citation Multibeam 1000 de enige manier is om te zien welke instellingen geselecteerd zijn. In tegenstelling tot de meeste rivalen bezit de soundbar geen bijhorende app om instellingen aan te passen via je smartphone.

Na een reeks teleurstellende ervaringen met eigen apps, zet Harman Kardon tegenwoordig volledig in op het Chromecast-platform (en AirPlay 2). Dat betekent dat je de Citation 1100 instelt via de Google Home-app, wat op zich heel vlot gaat. De soundbar wordt automatisch gedetecteerd, waarna je hem in enkele stappen verbindt met het WiFi-netwerk en koppelt aan je Google-account. Als je niet van plan bent Chromecast te gebruiken, kun je de soundbar eveneens met je draadloos netwerk verbinden via de WiFi-instellingen op je iPad of iPhone.

Google Home of AirPlay geeft je echter geen echte controle over je soundbar. Via deze wegen kun je wel het volume aanpassen. Muziek selecteren en afspelen doe je gewoon via de app van je favoriete dienst. Dat werkt prima en je hebt veel keuze, daar nagenoeg elke dienst Chromecast en/of AirPlay ondersteunt. Ook internetradio beluisteren of je eigen muziekbestanden afspelen is geen probleem. Harman Kardon biedt trouwens nog een derde manier om te streamen: Bluetooth.

Kortom, je krijgt wel veel manieren om je eigen muziek af te spelen. De Citation Multibeam 1100 is daarmee geen uitschieter. Deze drie streamingtechnologieën (AirPlay, Chromecast en Bluetooth) zijn stilaan de norm geworden bij soundbars, natuurlijk. Iets ongewoner is dat de Citation Multibeam 1100 de nieuwe Alexa MRM-standaard ondersteunt. Maar zolang Alexa geen Nederlands verstaat, vinden we dat een minder relevant platform voor onze lezers.

Geen microfoon

Wel opvallend: oorspronkelijk onderscheiden de Citation-toestellen zich door de aanwezigheid van een ingebouwde microfoon. Je kon ze dus ook met de stem bedienen via Google Assistant. Bij de Citation Multibeam 1100 is die microfoon echter verdwenen. Stembediening kan, net zoals bij andere Chromecast-apparaten, maar daarvoor heb je dus nog een extra apparatuur nodig. We herinneren ons wel van een eerdere Citation-soundbar dat die microfoon soms tv-geluid interpreteerde als een Google Assistant-vraag, waardoor het geluid even wegviel. Misschien dat die bug Harman Kardon nu tegenhield – en ook heel wat andere soundbarbouwers, want vaak kom je een ingebouwde microfoon niet tegen bij een soundbar.

Een extra HDMI-input

Op vlak van connecties is de Harman Kardon redelijk goed uitgerust. Er is een optische ingang, een aux-aansluiting en een extra HDMI-input. Hierop kun je bijvoorbeeld een mediaspeler of een console aansluiten. 4K-content is geen probleem en ook HDR-standaarden worden goed ondersteund. Bij een next-genconsoles zoals de PlayStation 5 moet je wel accepteren dat 4K/120 of 8K/60 geen optie is. De verbinding met de tv leg je best via de HDMI-eARC-poort.

Tijdens het testen sloten we op de extra ingang een Apple TV 4K aan. Dat werkte prima. De Citation Multibeam 1100 reageerde perfect op HDMI-CEC-commando’s van de Apple-speler.

Kleine remote

Aangezien er geen app-controle is, bedien je deze soundbar volledig via de meegeleverde remote. Of het kleine aanraakscherm – maar opnieuw: echt praktisch is dat niet. Het is afstandsbediening met een heldere layout, met knoppen voor de geavanceerde functies. Naast het volume (dat je ook met de tv-remote kunt aanpassen), zal je wellicht af en toe met de treble- en bas-knopjes spelen. Ook de Atmos- en Surround-toetsen zijn de moeite waard om bij een film of game uit te proberen. Het eerste laat toe om het volume van de twee bovenliggende speakers aan te passen, zodat Atmos-effecten uitdrukkelijker uit de mix treden. Deze instelling heeft drie standen, maar we vonden niet dat aanpassingen in onze woonkamer spectaculair veel verschil uitmaakte. We kozen snel voor ‘3’ – de hoogste stand – bij de meeste content. De Surround-knop heeft wél een dramatische impact. Ingeschakeld wordt het een tikje kunstmatiger maar wel grootser. Leuk bij films en games, bij muziek geen echte aanrader.

Op de remote zie je ook een opschrift ‘Calibrate’. Deze Harman Kardon Citation Multibeam 1100 komt namelijk met een ingebouwde kamerkalibratiefunctie. Dat zie je steeds vaker bij deze type toestellen, zeker in het hoogste segment. En terecht, want zo’n functie kan de prestaties in een ‘moeilijke’ woonkamer danig verbeteren. Het is bijna een must, zouden we stellen. De kalibratiefunctie bij de Citation Multibeam 1100 is snel ingeregeld. De knetterende testtonen weerklinken niet lang, een minuut of zo. Het is wel betrekkelijk luid allemaal, dus je gaat tijdens het afspelen best even een kopje koffie zetten in de keuken. In onze woonkamer wist de functie een kamermode netjes te verzachten, zodat bassen helderder klonken.

Goede plaatsing, iets te weinig spektakel

Een soundbartest beginnen we altijd met het afspelen van een reeks Dolby Atmos-demo’s. Hoewel ze allemaal gemixt zijn om Atmos-effecten overdreven uitgesproken te presenteren, kun je wel vaak meteen een indruk krijgen van hoe goed een toestel geluid presenteert. In dit geval is er meteen rond het scherm een goed gedefinieerd geluidsbeeld, zowel horizontaal als verticaal. Er zit echt wel wat fijndetail in wat we horen, ook later als we de lange beginscène van ‘Roma’ (Dolby Atmos, Netflix) afspelen. De kwetterende vogels, de radio in een andere kamer, de stappen die de hoofdrolspeelster doorheen het huis zet, ze klinken behoorlijk natuurlijk. Als de camera pant terwijl de meid haar werk doet, horen we die effecten ook bewegen. Het is een bovengemiddeld goed resultaat. Tegelijkertijd speelt de actie zich echt wel rond het scherm af; een geluidsbubbel die je meer omhult krijg je nu ook weer niet. Misschien met de bijkomende rear-speakers.

De Citation Multibeam 1100 scoort zeker op vlak van dialogenweergave. Ook bij filmfragmenten met een drukke soundtrack werden dialogen helder gepresenteerd én waren ze zeer goed gepositioneerd ten opzichte van het scherm. Soundbarbouwers besteden de afgelopen jaren steeds meer aandacht aan dit aspect, dus dit is wat minder uniek. Maar niettemin: het is wel een goede prestatie.

Bij grootse actiescènes waarin veel beweegt, doet de Harman Kardon het op veel vlakken prima. De race in ‘Ready Player One’ (Dolby Atmos, UHD Blu-ray) of de aanval op de nucleaire installatie in ‘Top Gun: Maverick’ (Dolby Atmos, Apple TV) worden met veel gevoel voor drama en beweging neergezet. De soundbar raakt niet snel overweldigd door de vele geluiden in deze fragmenten en ook dynamisch sprongen worden prima genomen. Een grote explosie of een crash overstemt dus niet alles. Tegelijkertijd krijgen we bij een iets hoger volume wel soms de indruk dat de ingebouwde woofers tegen hun limieten aanlopen. Of misschien zijn ze gewoon te strak afgesteld. Hoe dan ook, dat ondermijnt wel af en toe het spektakelgevoel. De achtervolging door de straten van een Toscaanse stad in ‘No Time To Die’ (Dolby Atmos, Ultra HD Blu-ray) komt bijvoorbeeld wel snel en meeslepend over, maar als de slechteriken massaal het vuur openen op de prachtige Aston Martin DB5 – wat een misdaad! – hebben de vuurschoten iets minder impact. Volgens ons moet de persoon die een echt thuisbioscoopgevoel wil, daarom toch deze soundbar uitbreiden met een Citation-subwoofer. Van een oudere tests van de eerste Citation-Bar-soundbar herinneren we ons dat met name de forse Citation-subwoofer van hoge kwaliteit was en echt wel een kamer kon vullen. Inmiddels is er ook een goedkopere en kleinere Citation Sub S voor wie iets onopvallender zoekt.

Conclusie Harman Kardon Citation Multibeam 1100

Qua looks kan je weinig slechts zeggen over deze Harman Kardon Citation Multibeam 1100. Het is een elegante en gesofistikeerde verschijning die niet als ‘technologie’ aanvoelt maar mooi bij de meubels past. Ook qua geluidsweergave gaat de Citation Multibeam 1100 eerder voor een verfijnde weergave. Je ervaart een sterk detailgevoel, ook als het Atmos-effecten betreft, en voor muziek is dit toestel heel goed geschikt. Wie echt houdt van spectaculaire actie- en SF-films waarbij het geklop van de buren op de muren wordt overstemd door explosies, zouden we wel de extra aankoop van een Citation-subwoofer aanraden.

9.0
Review- Harman Kardon Citation Multibeam 1100 4

Beoordeling
Harman Kardon Citation Multibeam 1100

Pluspunten
  • Bijzonder mooi afgewerkt
  • Heldere presentatie van geluidseffecten
  • Veel streamingopties, goede muziekprestaties in stereo
  • Uitbreidbaarheid
  • Kalibratiefunctie
Minpunten
  • Geen controle-app
  • Plaatsing touchscreen

Beoordeling Harman Kardon Citation Multibeam 1100

Qua looks kan je weinig slechts zeggen over deze Harman Kardon. Het is een elegante en gesofistikeerde verschijning die niet als ‘technologie’ aanvoelt maar mooi bij de meubels past. Ook qua geluidsweergave gaat de Citation Multibeam 1100 eerder voor een verfijnde weergave. Je ervaart een sterk detailgevoel, ook als het Atmos-effecten betreft, en voor muziek is dit toestel heel goed geschikt. Wie echt houdt van spectaculaire actie- en SF-films waarbij het geklop van de buren op de muren wordt overstemd door explosies, zouden we wel de extra aankoop van een Citation-subwoofer aanraden.

Prijsvergelijker Harman Kardon Citation Multibeam 1100

Reacties (5)