Dolby Atmos: wat is het en hoe werkt het?

25 juni 2014 5 Minuten 11 Reacties
Dolby-Atmos-2

We hebben al menig artikel over receivers met ondersteuning voor Dolby Atmos geschreven, maar wat is dit nieuwe audioformaat precies en hoe werkt het? In dit artikel leggen we kort uit wat je er aan hebt en hoe je het kunt gebruiken.

Dolby Atmos in de bioscoop

Dolby Atmos is geen compleet nieuw audioformaat. In bioscopen wordt er al langer gebruik van gemaakt en dus is de kans aanwezig dat je reeds een film gezien hebt waarbij Dolby Atmos gebruikt werd. In 2013 waren er wereldwijd 300 bioscopen die het surroundformaat ondersteunden. Middels opnamesoftware en stereohardware maakt Atmos het mogelijk een ongelimiteerd aantal audiotracks naar verschillende speakers in meerdere gebieden van het theater te sturen om zo een realistische audioweergave en een indrukwekkend surround-geluid te bieden.

Dolby Atmos in de huiskamer

De engineers van Dolby hebben nu een manier gevonden om Dolby Atmos naar de huiskamer te brengen en ook hier de surround-ervaring nog indrukwekkender te maken. Het belangrijkste kenmerk van Dolby Atmos zijn de surround-effecten die boven de luisterpositie plaatsvinden. Hierdoor wordt bijvoorbeeld het vallen van regen op een dak of een overvliegend vliegtuig realistischer weergegeven en wordt je als luisteraar in de actie ondergedompeld. In onderstaande video geeft Onkyo een introductie van Dolby Atmos.

Advertentie

In het plafond

De beste manier om Dolby Atmos in de huiskamer in te zetten is om speakers boven de luisterpositie, in het plafond dus, te plaatsen. Hiervoor kun je alle soorten speakers gebruiken, maar er is wel een receiver/versterker nodig die de Dolby Atmos audiotrack kan decoderen en vervolgens naar de verschillende speakers kan sturen. Er zijn verschillende opstellingen mogelijk; bijvoorbeeld de 5.1.4 opstelling bestaat uit een traditionele 5.1-kanaals opstelling, plus vier speakers boven de luisterpositie. De 7.1.2 opstelling maakt gebruik van de 7.1-kanaals lay-out met twee speakers boven de luisteraar. Ook is er een 5.1-kanaals opstelling met vier Dolby Atmos speakers mogelijk. De opstelling die je in jouw huiskamer kunt gebruiken is afhankelijk van wat je receiver of versterker biedt en natuurlijk wat de mogelijkheden van speakers in de ruimte zijn.

Dolby Atmos speakers

Maar, de kans is groot dat je helemaal geen speakers kwijt kunt in het plafond of het gewoon niet ziet zitten om je plafond aan te passen. Dan zijn er gelukkig ook andere opties in de vorm van Dolby Atmos speakers. Dit zijn luidsprekers die volledig en gedetailleerd ‘overhead’ geluid kunnen weergeven, van de plek waar je huidige speakers opgesteld staan. Deze luidsprekers beschikken over een ingebouwde module die geluid via het plafond naar de luisterpositie weerkaatsen. Dit kunnen alleen de speakers aan de voorzijde zijn maar ook de surround-speakers kunnen over een dergelijke module beschikken. Je hoeft dus geen speakers in het plafond te plaatsen maar je hebt wel nieuwe speakers nodig voor de volledige ervaring.

Add-on module

Toch kan het zijn dat je ook het budget niet hebt om compleet nieuwe speakers te kopen of je huidige speakers zijn gewoon al erg goed. Ook dan is er een oplossing want fabrikanten van speakers gaan ook Dolby Atmos add-on modules op de markt brengen. Deze kunnen in combinatie met je huidige speakers gebruikt worden en in de meeste gevallen simpelweg op de bestaande speakers worden geplaatst. Ook hier geldt dat je kunt kiezen voor alleen de speakers aan de voorzijde of ook de speakers aan de achterzijde.

Hoe er moet de laatste twee opties geluid dat zich boven de luisteraar bevindt gecreëerd wordt is een lastig uit te leggen proces waarbij geluidsgolven een belangrijke rol spelen, maar volgens Dolby is deze surround-ervaring niet te evenaren met de standaard 5.1-kanaals of 7.1-kanaals opstelling.

Lees meer over het plaatsen van Dolby Atmos luidsprekers.

Receivers met Dolby Atmos

Om Dolby Atmos thuis te kunnen beluisteren zijn dus extra speakers, nieuwe speakers of add-on modules nodig maar dat is niet alles. De receiver of versterker die je hebt staan moet het audioformaat kunnen decoderen en vervolgens naar de speakers kunnen sturen. Het is dus van belang dat je nieuwe receiver deze ondersteuning biedt. Verschillende fabrikanten hebben reeds receivers met Dolby Atmos aangekondigd.

Blu-ray discs met Dolby Atmos

Gelukkig is er geen nieuwe Blu-ray speler vereist om de Dolby Atmos audiotrack te kunnen lezen. Huidige Blu-ray spelers kunnen het audioformaat van een Blu-ray disc halen en in bitstream naar een compatibele receiver sturen. Deze maakt er vervolgens een signaal van dat door de speakers te verstaan is. Dolby verwacht dat voor het einde van dit jaar de eerste Blu-ray discs met Dolby Atmos audiotrack in de winkels liggen. Ook moeten begin 2015 de eerste streamingdiensten ondersteuning voor het nieuwe audioformaat gaan bieden.

De eerste films met Dolby Atmos audiotrack zijn;

  • Transformers: Age of Extinction
  • Teenage Mutant Ninja Turtles
  • Step Up All In
  • The Expendables 3
  • Gravity (Diamond Luxe – release in februari 2015)

Concurrentie

Dolby is natuurlijk niet het enige bedrijf dat met ‘3D audio’ aan de slag is gegaan. Een ander formaat dat we steeds vaker voorbij zien komen is Auro 3D, grotendeels te vergelijken met Dolby Atmos maar net wat andere opstellingen voor de luidsprekers gebruikt. Ook DTS werkt aan een eigen formaat dat we waarschijnlijk begin 2015 zien verschijnen.

Meer informatie

Meer informatie over en tips voor het aanschaffen en gebruiken van luidsprekers en receivers vind je in onze tips en advies-sectie.

Reacties (11)