De best gelezen artikelen, reviews en tips van 2021 (audio)

27 december 2021 5 Minuten 0 Reacties
Sonos Five review

Het nieuwe jaar komt eraan. Ook in 2022 verwachten we volop nieuwe audioproducten, of het nu gaat om soundbars, luidsprekers of av-receivers. Een mooi moment om nog even terug te kijken op het afgelopen jaar. Welke artikelen werden het best gelezen in 2021?

Ieder jaar schrijft de redactie van FWD een artikel over de best gelezen artikelen van het afgelopen jaar. Welke artikelen konden op de meeste lezers rekenen? In dit artikel kijken we specifiek naar audio. Welke reviews van audioproducten waren het populairst? Welke achtergrondartikelen werden volop gelezen? En welke nieuwsberichten werden door jullie het meest interessant gevonden? Wat waren de populairste artikelen van 2021 op fwd.nl op het gebied van audio?

Best gelezen nieuws

Eén van de populairste nieuwtjes van het afgelopen jaar was de complete soundbar line-up van Samsung. In maart van dit jaar deelde de Zuid-Koreaanse fabrikant alle details van de 2021 soundbars, waaronder de 11.1.4-kanaals HW-Q950A. Direct in het verlengde van dit nieuws was ook de complete soundbar line-up van LG voor 2021 een populair nieuwtje. Onder andere de DSP11RA werd hier aangekondigd met onder andere een 7.1.4-kanaals weergave, 770 Watt aan vermogen, Dolby Atmos en DTS:X, HDMI eARC, Chromecast, WiFi, bluetooth, Works with Alexa, Apple AirPlay 2 en Spotify Connect. Ook het daadwerkelijke seintje van de lancering in Nederland en België een maand later werd door jullie gewaardeerd.

Aankondigingen van nieuwe audioproducten waren sowieso populair dit jaar, want ook de lancering van de 2021 av-receivers van Onkyo en Pioneer was een veelgelezen nieuwsbericht. De modellen ondersteunen de 8K-resolutie, komen met HDMI 2.1-poorten en ondersteunen natuurlijk de hi-res audioformaten Dolby Atmos en DTS:X. Ook op het gebied van streaming zijn vele opties aanwezig, waaronder Chromecast, Works with Sonos, DTS Play-Fi en Apple AirPlay 2. Ook de ondersteuning voor DTS Digital Surround Sound van Sonos, de lancering van de Beolab 28 draadloze luidsprekers van Bang & Olufsen en de oplossing van Denon en Marantz voor het Xbox Series X HDMI-probleem werden volop gelezen.

Achtergronden en tips

Welke achtergronden en tips vonden gretig aftrek in 2021 op het gebied van audio? Eén van de populairste artikelen uit 2021 gaat over de beste av-receivers van dit moment. Dit artikel voorzien we regelmatig van een update, zodat lezers op deze plek de beste av-receivers van dit moment kunnen vinden. En daarop voortbordurend is ook het artikel van de beste soundbars van dit moment zeer populair. In dit artikel doen we hetzelfde als bij de av-receivers. We zorgen regelmatig voor een flinke update, zodat iedereen de beste soundbars van dit moment kan vinden. Hetzelfde geldt voor de beste multiroom audiosystemen en standaarden van dit moment die we tevens in de top van best gelezen artikelen van dit jaar terugvinden.

Denon lanceerde de nieuwe Home-serie, maar wat is het precies en wat kun je ermee? Dit achtergrondartikel over Denon Home werd volop gelezen en laat zien dat Denon Home meer is dan alleen de vier Home-toestellen. Opvallend zijn hoge noteringen voor twee oude artikelen over HDMI ARC (Audio Return Channel) en HDMI ARC (Audio Reutrn Channel): waarom het niet altijd werkt die beide ook in 2021 een hoge notering hebben en nog altijd veelgelezen wordt. Ook de opvolger van 2020 over HDMI eARC werd in 2021 goed gewaardeerd. Tot slot werd ook het algemene advies over audio in 2021 goed gelezen.

Best gelezen reviews

Verreweg de best gelezen review van 2021 is de review van de Denon Home 550. Deze soundbar met Dolby Atmos, HEOS-multiroom en streaming is een compact model met dynamisch en gedetailleerd geluid en was ook zeer populair onder onze lezers. Het is opvallend dat we sowieso veel soundbars terugvinden in de top. Ook de review van de Samsung HW-Q800A werd volop gelezen. De review van de Sonos Arc met Sonos Sub en Sonos One in een surround-opstelling is van 2020, maar lezers zijn nog altijd op zoek naar een uitgebreide test met de producten van Sonos. Ook de JBL Bar 9.1 soundbar met surroundspeakers en Dolby Atmos, de review van de in 2020 gelanceerde Samsung HW-Q950T en de Harman Kardon Citation MultiBeam 700 vinden we bovenaan de lijst weer.

Naast een hele serie soundbars was ook de KEF LS50 Wireless II een populaire review. Deze winnaar van een FWD Excellent Award werd nog beter dan de voorganger bevonden met een zeer goede en natuurlijke geluidsweergave en alle mogelijke streamingopties. Liever op zoek naar een kleinere bluetoothspeaker? De JBL Charge 5 blijkt een populair model onder onze lezers en is tevens één van de best gelezen luidsprekerreviews van 2021. Ook de JBL Xtreme 3 scoort goed. De grootste draadloze speaker van Sonos, de Sonos Five, was ook populair. De review van de Bowers & Wilkins 805 D4 verscheen pas in november van 2021, maar behoort alsnog tot de top van de best gelezen reviews van 2021. Een indrukwekkende prestatie van deze high-end luidsprekers van B&W.

Liever op zoek naar een multiroomversterker? Op dat gebied scoorde de Harman Kardon Citation Amp goed onder onze lezers. Hiermee kun je aangesloten speakers en draadloze multiroom speakers aansturen. Ook de geïntegreerde versterker Hegel H390 scoorde goed. Deze langverwachte opvolger van de H360 scoorde dan ook niet voor niets een 10 in april van dit jaar. Ook de Bluesound Powernode kreeg een hoge score in de review én werd goed gewaardeerd door onze lezers.

Op naar 2022!

We hebben veel mooie nieuwe audioproducten gezien in 2021, ook al was het een vreemd jaar met minder aankondigingen en lanceringen dan normaal dankzij de chiptekorten en het coronavirus. Laten we hopen dat 2022 wat dat betreft een ‘normaler’ jaar gaat worden boordevol nieuwe producten, trends en technologieën. Hier bij FWD staat we in ieder geval klaar om je ook in 2022 te voorzien van alle nieuwtjes, informatieve achtergrondartikelen en de beste reviews op het gebied van audio, beeld, smarthome, mobile en entertainment!

Reacties (0)