De beste av-receivers van dit moment – 2020 / 2021

21 december 2020 + 10 minuten 0 Reacties
denon-avc-a110-3

Elk jaar testen we honderden nieuwe producten, waaronder ook av-receivers. We zien veel nieuwe modellen voorbij komen op onze testbanken, tijdens beurzen en tijdens demonstraties. In dit artikel zetten we de beste av-receivers van dit moment onder elkaar. 

Av-receivers zijn nog altijd een belangrijk onderdeel van het homecinema-systeem, zeker als je gaat voor de beste kwaliteit, de mooiste surroundervaring en de meeste connectiviteitsopties. Daarom testen we ze niet alleen, we zetten ook de beste modellen van dit moment voor je onder elkaar, kijkend naar verschillende prijsklassen. We focussen ons niet alleen op de afgelopen 12 maanden. Ook eerdere modellen die nog steeds verkocht worden én een goede prijs- kwaliteitverhouding hebben kunnen op de lijst staan.

Dit artikel wordt continu bijgewerkt om je een overzicht te geven van de beste av-receivers van het moment. De laatste update is gedaan in december 2020.

Alles over av-receivers

Ben je nog niet helemaal op de hoogte van wat een av-receiver is en waarvoor je hem zo gebruiken? We hebben al een keer uitgebreid beschreven wat een av-receiver is maar simpel gezegd is een av-receiver het centrale punt van je homecinema-systeem. Op de av-receiver sluit je al je bronnen (apparaten) aan en sluit je ook je weergave-apparaten (tv, beamer, etc.) aan. De receiver geeft het signaal van de bronnen door aan de displays. Stuur je beeld door van de bron, via de receiver naar de tv? Zorg dan dat de maximale kwaliteit die de bron uit kan sturen en het display weer kan geven ondersteund wordt door de receiver. Tegenwoordig is HDMI 2.1 voor veel mensen belangrijk, met name de gamers onder ons.

Banner zwart receivers

Daarnaast is een receiver ook een versterker. Je sluit je luidsprekers aan op de receiver en de audio van de aangesloten bronnen wordt versterkt om via de luidsprekers weergegeven te worden. Receivers komen met twee tot meer dan zestien versterkte kanalen, en met een klein vermogen tot een groot vermogen. Wat voor jou de best uitgeruste receiver is hangt dan ook af van hoeveel kanalen (luidsprekers) je wilt gaan aansturen en wat voor luidsprekers je wilt gaan aansturen. Ook de audioformaten die ondersteund worden zijn van belang. Wil je gebruikmaken van de nieuwste 3D-audioformaten zoals Dolby Atmos en DTS:X? Dan moet de receiver deze ondersteunen.

Tot slot kunnen nagenoeg alle receivers vandaag de dag draadloze signalen ontvangen, bijvoorbeeld voor het streamen van muziek. Denk hierbij aan Apple AirPlay, Google Chromecast, bluetooth en zelfs platformen als DTS Play-Fi en HEOS. Receivers zijn complexe apparaten, met tal van instellingsmogelijkheden en features. Zo schreven we eerder dit jaar uitgebreid over de streamingfuncties van av-receivers en de mogelijkheid om de audioweergave te kalibreren middels Dirac Live 2.

Ben je op zoek naar een av-receiver of wil je er meer over weten? Neem dan onze speciale av-receiver tips-pagina door waarop je alle tips, adviezen en achtergronden kunt vinden. Of lees via onderstaande link meer over waar je nu precies op moet letten als je een receiver wilt kopen.

Marantz-receivers-feature
Lees ook
Audio 08 mei 2017

Wat is een av-receiver en waar moet je op letten als je er een koopt?

De beste av-receivers van dit moment

In de afgelopen 12 maanden zijn er weer tal nieuwe av-receivers op de markt gebracht, en verschillende modellen hebben we aan een uitgebreide test onderworpen. Van betaalbare en relatief eenvoudige av-receivers tot de absolute topmodellen met geavanceerde mogelijkheden. Onderstaand overzicht met de beste av-receivers van dit moment is samengesteld door te kijken naar onze eigen ervaringen met de betreffende modellen, de ervaringen van bezoekers en andere experts, ontwikkelingen in de markt en natuurlijk de prijsontwikkelingen. We hebben onder meer gekeken naar de audiokwaliteit, de mogelijkheden en de ondersteuning voor de nieuwste standaarden.

NAD T 778

Misschien wel de beste av-receiver die we in de afgelopen maanden getest hebben is de NAD T 778. Het Canadese NAD nam voor dit model de klassieke AV-receiver en verbeterde het op verschillende vlakken om een machine te creëren die goede prestaties huwt aan functies die passen bij de verwachtingen die iedereen dankzij zijn smartphone tegenwoordig koestert.  Met een prijskaartje van net geen 3.000 euro is deze 9.1-receiver met Hybrid Digital-versterking misschien niet voor de doorsnee consument weggelegd. Het mikt hoger.

De T 778 moet zowel de liefhebber aanspreken die zelf een thuisbioscoop bouwt als professionals die een veelzijdig apparaat zoeken om een surroundopstelling aan te drijven. Daarvoor zijn ook de nodige zaken voorzien, zoals smarthome-integratie, een RS232-poort en veel extra programmeerbare triggers. Deze NAD is een 9.1-receiver die geschikt is voor een varia van opstellingen. 5.1.2 bijvoorbeeld, wat mogelijk is dankzij ondersteuning voor DTS:X en Dolby Atmos. Gebruik je hem (volledig of deels) als processor via de voorziene pre-outs, dan kun je gaan naar 7.2.4. Met 6 HDMI-ingangen en twee HDMI-uitgangen is de T 778 goed voorzien qua videoconnectiviteit, en ook op vlak van audio-ingangen is er voldoende voorzien.

10.0
NAD-T-778-1024×581
FWD award

Beoordeling
NAD T 778

Pluspunten
 • Heldere en configureerbare interface via aanraakscherm
 • Uitstekende kamerkalibratie
 • Beest van een versterker
 • Puike streamingopties met BluOS en Airplay 2
 • Toekomstgerichte via MDC
Minpunten
 • Kleine meeruitgave nodig voor volledige Dirac
 • BluOS via externe dongle

Beoordeling NAD T 778

Als dit is waar AV-receivers naartoe gaan, dan is ziet de toekomst er heel rooskleurig uit. De T 778 heeft vooral pluspunten en slechts enkele kleinere minpuntjes. De eenvoudige maar volledige bediening, BluOS-integratie en de vele andere streamingopties, Dirac en de behoorlijk krachtige HybridDigital-versterking maken deze NAD de te kloppen AV-receiver in 2020. En, dankzij de mogelijkheid om upgrades door te voeren via de MDC-slots, misschien ook wel in de komende jaren. Nu al topprestaties en in de toekomst ook, dat verdient vijf sterren.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker NAD T 778

Denon AVC-A110

Ook de Denon AVC-A110 heeft van ons dit jaar een Excellent Award gekregen. er ere van die 110-jarige verjaardag van het bedrijf heeft Denon alles uit de kast gehaald om een 27-kg zwaar toestel te creëren dat net iets specialer is dan de andere modellen die het bedrijf in het assortiment heeft. Denon heeft de 13-kanaals AVC-X8500H als basis genomen en een aantal forse technisch stappen gezet om nog beter te zijn dan dit gewaardeerd topmodel.

De AVC-A110 kost 5.500 euro en is daarmee nog een heel stukje prijziger dan de AVC-X8500H van (adviesprijs) 3.999 euro. Die meerprijs komt vanwege de limited edition-afwerking, het 8K-gedeelte en technische ingrepen op vlak van de voeding en elektronica die de weergave moeten verbeteren. Bovenal is deze eindbaas van Denon echt iets exclusief. Het merk verdient ook een schouderklopje dat ze dit premiummodel ondersteunt met een passende garantie van vijf jaar. Dat geeft vertrouwen en hoort ook in deze prijsklasse.

9.5
denon-avc-a110-2
FWD award

Beoordeling
Denon AVC-A110

Pluspunten
 • Goed gedimensioneerde voedingen
 • 13-kanaalsversterking
 • Klaar voor veel speakeropstellingen
 • Uitstekende streamingopties, incluis hi-resondersteuning
 • Exclusieve uitstraling
Minpunten
 • Overkill voor kleine thuisbioscopen
 • Premium prijsklasse
 • HEOS-app verdient een opfrisbeurt

Beoordeling Denon AVC-A110

Als je een AV-receiver zoekt die waanzinnig veel versterkte kanalen biedt, behoorlijk wat pk’s heeft en die klaar is voor 8K-bronnen, dan zit je met de AVC-A110 gebeiteld. Het is een buitengewoon flexibele receiver die de meest exotische surroundopstellingen mogelijk maakt. Dat de AVC-A110 bovendien een special edition-uitgave is, maakt die premiumprijs iets beter verteerbaar, al blijft het natuurlijk significant meer dan de AVC-X8500H. Door de inclusie van HDMI 2.1 en 8K/60fps-ondersteuning heeft Denon er gelukkig voor gezorgd dat dit toestel ook op langer termijn zijn waarde behoudt blijft, wat toch altijd een ding is bij AV-receivers.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Denon AVC-A110

Arcam AVR20

Aan de bovenzijde van de markt komen we ook de Arcam AVR20 tegen. Dit model, dat we bekroond hebben met een Aanrader Award, kost bijna 3.600 euro en is gericht op optimale audioprestaties. Qua design is ook er heel wat anders dan bij voorgaande modellen, en ook het onderliggende platform is vernieuwd, wat je onder meer merkt aan de veel betere streamingopties, een DAB-tuner en de nieuwe interfacefilosofie.

Je mag dit toestel niet zomaar vergelijken met een 7.2-kanaals receiver die je voor 700 euro aanschaft, voornamelijk omdat het versterkingsgedeelte van een veel hogere kwaliteit is. De Arcam AVR20 is een 7.2-kanaals receiver met 110 Watt per kanaal, met klasse AB-versterking en met een gelijkaardige voeding.  De AVR20 komt bovendien met Dirac, wat een dure maar zeer effectieve akoestische oplossing is, en gevorderde integratiemogelijkheden. Het is dus echt een apparaat bedoeld voor de serieuze thuisbioscoopbouwer en professionele installateur.

9.0
Review Arcam AVR20 3
FWD award

Beoordeling
Arcam AVR20 av-receiver

Pluspunten
 • Uitstekende integratie via Dirac
 •  Chromecast, Airplay 2 en Roon aan boord
 •  Versterkerluik met veel vermogen
 •  Grote flexibiliteit laat veel opstellingen toe
Minpunten
 • Webgebaseerde setup is niet voor iedereen
 •  Sobere uitstraling
 •  Dirac vraag kennis (of hulp van dealer) voor optimaal resultaat

Beoordeling Arcam AVR20 av-receiver

De AVR20 is één van de beste premium AV-receivers op de markt, dankzij de combinatie van een ijzersterk versterkergedeelte en de aanwezigheid van Dirac. Het draagt een premiumprijs, wat zich ook weerspiegelt in een grote flexibiliteit die geavanceerde thuisbioscoopbouwers op prijs zullen stellen. Voor sommige consumenten zal het misschien wat uitdagender overkomen, hoewel de webinterface eigenlijk wel helder is. Vergeleken met de AVR550 die het opvolgt is de AVR20 een nieuw begin voor Arcam – maar tegelijkertijd ook weer niet. Er is veel veranderd, zoals de streaming, maar de kern van het toestel blijft het steengoede AB-versterkerluik.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Arcam AVR20 av-receiver

Denon AVC-X6700H

Zaken we iets verder richting het middensegment (al is het nog steeds premium te noemen), dan komen we de Denon AVC-X6700H tegen.  Op papier lijkt de AVC-X6700H misschien sterk op de AVR-X6500H van vorig jaar. Qua vermogen en aantal versterkte kanalen is er niets veranderd, en ook het aantal HDMI-poorten en streamingopties zijn grotendeels identiek. Toch zijn er qua functies interessante zaken bijgekomen.

Deze volledig uitgeruste 11.2-kanaals av-receiver komt namelijk met de nieuwste HDMI 2.1-specificatie waardoor de 8K-resolutie ondersteund wordt en features als ALLM en 4:4:4 Pure Color subsampling ondersteund worden. Daarnaast krijg je toegang tot de audioformaten DTS:X Pro en Dolby Virtual Height. Ook opmerkelijk: de officiële adviesprijs van 2.499 euro is tweehonderd euro lager dan zijn voorganger. Goedkoper en toch beter uitgerust, dat is niet de gewoonlijke gang van zaken.

9.0
Denon AVC-X6700H
FWD award

Beoordeling
Denon AVC-X6700H

Pluspunten
 • Bluetooth-koptelefoonfunctie
 • HDMI 2.1-compatibel, incluis ondersteuning voor 8K-bronnen
 • Zeer volledige surroundcodec-ondersteuning
 • Voldoende vermogen voor uitdagendere speakers
 • Zeer flexibel
Minpunten
 • Nog altijd geen 4K-interface
 • HEOS is toe aan een opfrisbeurt

Beoordeling Denon AVC-X6700H

Voor Denon is de 8K-compatibiliteit bij de nieuwe receivers zoals de AVC-X6700H zeer belangrijk. Gegeven dat er aan de horizon nog geen 8K-bronnen opduiken, met mogelijke uitzondering van de next-gen consoles, vinden we het zelf minder cruciaal. Tegelijkertijd koop je een receiver niet enkel voor vandaag, maar ook voor morgen en overmorgen. De aanwezigheid van HDMI 2.1-poorten is dus een echt pluspunt. Het lijkt ons wel dat op dit moment vooral veeleisende gamers het meeste uit dit toestel zullen halen.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Denon AVC-X6700H

Marantz SR8015

Een model dat we wel getest hebben maar de review op het moment van schrijven nog niet van gepubliceerd hebben is de Marantz SR8015. Deze av-receiver hoort volgens onze audioredactie absoluut in dit rijtje van hoogvliegers thuis. De SR8015 is één van de topmodellen van Marantz en is voorzien van ingebouwde versterkers met 11 kanalen van 205 Watt, 13.2 verwerkingscapaciteit, DTS:X Pro-ondersteuning en tal van audiofiele technische snufjes, zoals een enkele plaat, een ringkerntransformator en een verkoperd chassis.

Daarnaast is de SR8015 toekomstgericht dankzij de “8K” HDMI-ingang met 8K/60Hz en 4K/120Hz passthrough, HDR-ondersteuning (inclusief HDR10+, Dolby Vision en Dynamic HDR) en een nieuwe HDMI-functie genaamd Quick Media Switching (QMS), waarmee een bron direct de resolutie of framerate kan wijzigen om schermverduistering te voorkomen. Met een adviesprijs van 3.199 euro is de SR8015 niet goedkoop, maar als het Marantz-geluid je bevalt dan zit je met dit model de komende jaren gebakken.

Marantz SR6015
Lees ook
Audio 07 juli 2020

Marantz lanceert SR5015, SR6015, SR7015 en SR8015 av-receivers

Yamaha RX-V6A

Het verschijnen van HDMI 2.1 en van de nieuwe generatie spelconsoles betekent er meer up-to-date apparaten nodig zijn. Yamaha grijpt die noodgedwongen technische vernieuwingsoperatie aan om meteen ook het design van zijn apparaten grondig op te frissen. Onlangs hebben we de nieuwe en iets meer dan 700 euro kostende RX-V6A getest en waren zeer onder de indruk.

De Yamaha RX-V6A is een 7.2 AV-receiver met een realistische 100 Watt vermogen per kanaal en met heel wat interessante nieuwe en vertrouwde features, zoals MusicCast. En dat nieuw design, uiteraard, dat echt voor een frisse wind zorgt. Wel moet gezegd worden dat een aantal functies nog middels een update uitgerold moet worden. Zo moet deze Yamaha nog ondersteuning voor HDR10+ te krijgen en wordt het uitgerust met Dolby Atmos met Height Virtualizer. Belangrijker is de toekomstige ondersteuning voor 8K/60 en 4K/120 via HDMI 2.1.

9.0
Yamaha RX-V6A front

Beoordeling
Yamaha RX-V6A

Pluspunten
 • Mooi, fris design
 • Veel DSP- en audio-instellingen
 • MusicCast-streaming is uitstekend
 • Draadloze speakers en sub mogelijk
 • Voldoende vermogen voor een stevige bioscoopervaring
Minpunten
 • Display zijdelings moeilijk af te lezen
 • Interface reageert wat sloom
 • Sommige features moeten nog komen

Beoordeling Yamaha RX-V6A

Omdat een aantal features nog niet beschikbaar zijn, kan de RX-V6A nog een work-in-progress lijken. In de praktijk heb je dat gevoel helemaal niet (tenzij je nu toch al op bent naar een van die toekomstige functies). Hoewel deze receiver de roerganger is van een nieuwe generatie AV-receivers van Yamaha, is het wel gebouwd op het betrouwbare softwareplatform van het Japanse merk. Zaken als MusicCast en de DSP-functies werken precies zoals het hoort, en in een conventionele 7.1- of 5.1.2-opstelling levert de RX-V6A puike prestaties. De tv-interface van Yamaha blijft iets minder helder voor de minder onderlegde gebruiker, maar de nieuwe Setup-app maakt veel goed. Overigens willen we toch ook wat meer aandacht aan duurzaamheid besteden, en in die context vinden we het positief dat Yamaha op dit toestel drie jaar garantie biedt.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Yamaha RX-V6A

Denon AVR-X2700H

Ga je voor betaalbaar maar toch kwalitatief? Dan mag ook de Denon AVR-X2700H niet op je lijstje ontbreken. Deze 7-kanaals av-receiver biedt nagenoeg alles dat je vandaag de dag op een receiver mag verwachten en komt zelfs met HDMI 2.1, en dus ondersteuning voor de hoge 8K-resolutie.

De AVR-X2700H staat op het moment van schrijven op onze testbank, maar we kunnen je al verklappen dat dit één van de betere receivers in het instapsegment is. De receiver biedt 150 Watt aan vermogen per kanaal, beschikt over Audyssey ruimtekalibratie en komt met het HEOS streaming audioplatform waarmee je al je favoriete muziek snel en eenvoudig van en naar de receiver kunt streamen.

Denon AVC-X6700H
Lees ook
Audio 04 juni 2020

Denon lanceert AVC-X6700H, AVC-X4700H, AVC-X3700H av-receivers

Marantz NR1200

Tot slot de Marantz NR1200, wat geen alledaagse av-receiver is en dgericht is op een specifieke doelgroep. De NR1200 is namelijk een (inmiddels) ruim 500 euro kostende stereoreceiver met HDMI-connectiviteit en heel wat streamingopties, gemaakt voor iedereen die wel graag alle (video)bronnen met één apparaat willen verbinden maar niet echt geïnteresseerd is in een woonkamer gevuld met 7, 9 of meer luidsprekers. Dat is een ideaal vertrekpunt om muziek veel beter weer te geven dan een doorsnee soundbar die het vaak moeilijk heeft om een grote soundstage neer te zetten. De twee speakers die vereist zijn bij de Marantz NR1200 kun je bovendien aanvullen met een subwoofer voor een 2.1-opstelling.

9.0
Marantz NR1200 2
FWD award

Beoordeling
Marantz NR1200

Pluspunten
 • Slank en premium afgewerkt
 • Veel HDMI-ingangen
 • AirPlay 2, HEOS
 • Krachtig versterkerluik
Minpunten
 • Geen kamerkalibratie
 • Interface is heel blokkerig

Beoordeling Marantz NR1200

Dankzij de Marantz NR1200 heeft de muziekliefhebber een manier om in hogere kwaliteit naar zijn muziek te blijven luisteren én toch te genieten van een beter geluid bij het tv-kijken. Het uitgangspunt is bij dit toestel eerst muziek, dan filmgeluid. En dat is het omgekeerde van een soundbar, een toestel dat meestal films en tv-reeksen goed weergeeft maar muziek dan weer minder goed.

De Marantz NR1200 is niet overdreven duur, al moet je nog een paar stereospeakers (en misschien nog een subwoofer) aanschaffen om het te kunnen gebruiken. Maar je bezit dan wel een oplossing die compromisloos goed is voor muziek en filmsoundtracks. De slanke bouw, de vele streamingopties en het ruime aanbod ingangen maken de Marantz NR1200 tegelijkertijd enorm veelzijdig, net zoals een AV-receiver. Zolang je niet streeft naar een echte surroundervaring is dit het beste van alle werelden.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Marantz NR1200

Meer informatie

Voor meer informatie over het inrichten van je homecinemasysteem en aankoopadviezen voor onder meer av-receivers kun je terecht in onze tips en advies-sectie. Ook kun je direct meer lezen via onze pagina over av-receivers, vol met tips en adviezen.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)