Review: KEF LS50 Wireless II – nog beter dan zijn voorganger

01 augustus 2021 + 10 minuten 2 Reacties
kef-ls50-wireless-ii-1
FWD award

We testen de nieuwe KEF LS50 Wireless II speakers, compleet met een nieuwe app, meer streamingopties en een betere audiokwaliteit.

De LS50 Wireless uit 2016 bleek een meesterzet van KEF. Meerwaardezoekers die bij Sonos en co hun gading niet vonden, ontdekten bij dit alles-in-één speakersysteem veel muzikaal talent. De nieuwe Wireless II verbetert het recept nu op meerdere vlakken. Een nieuwe app, meer streamingopties en een betere klank lijken wel voor een nieuwe hit in wording te zorgen.

KEF LS50 Wireless II

Een tijdje terug bekeken we de passieve LS50 Meta, de vernieuwde versie van de zeer populaire LS50-luidsprekers die je combineert met een aparte versterker. Het is ook logisch dat KEF tegelijkertijd een update uitbrengt voor de LS50 Wireless, de actieve versie. Die was immers gebaseerd op de passieve LS50. Als de ene een update krijgt, dan moet de andere ook onder de loep worden genomen, toch? KEF had hierbij gewoon dezelfde technische verbeteringen met het metamateriaal kunnen doorvoeren en dan de handdoek in de ring kunnen gooien. Maar dat heeft het bedrijf met Britse roots niet gedaan. Integendeel, de LS50 Wireless heeft qua functionaliteit een immense sprong genomen. Door het aanbrengen van een HDMI-poort, AirPlay 2, Chromecast en ingebakken streamingdiensten via een nieuwe app heeft KEF zijn draadloze LS50 bijna helemaal opnieuw uitgevonden en zijn nieuwe gebruiksscenario’s mogelijk.

Met een prijskaartje van 2.499 euro is de LS50 Wireless II uiteraard geen goedkope oplossing, al moet je tegelijkertijd de vergelijking met een set Sonos-speakers schuwen en eerder deze KEF tegenover de uitgave voor een volledig hifi-systeem afzetten.

Wat Actieve speakers met ingebouwde streaming
Ingangen HDMI-ARC, optisch, coaxiaal, aux
Streaming Bluetooth, Chromecast, AirPlay 2, DNLA, eigen app, Roon (binnenkort)
Vermogen 760 Watt (2 x klasse D 280 Watt + 2 x klasse AB 100 Watt) 
DAC 384 kHz / 24-bit, DSD256
Afmetingen 30,5 x 20 x 31,1 cm, 10 kg (per speaker)
Prijs 2.499 euro

Niet anders, wel beter

Er is aardig wat veranderd bij de LS50 Wireless II, maar het basisconcept is hetzelfde gebleven als bij de eerste generatie. In de doos vind je twee identieke speakers, met de kenmerkende Uni-Q-driver in het midden gemonteerd. De Wireless II is beschikbaar in een aantal nieuwe kleuren, zoals een aandachttrekkend bloedrood. De Uni-Q-driver is altijd in een passende kleur: zwart bij de rode versie, rood bij de grijze uitvoering, koperkleurig bij de matzwarte en -witte edities. Er zijn ook bijpassende stands.

Het zijn best kloeke luidsprekers, een stukje dieper dan de passieve LS50 Meta’s die we eerder bekeken. Dat is niet zo onverwacht, want in elke LS50 Wireless II zit natuurlijk een voeding en versterkingsgedeelte verwerkt. Het design doet de speakers wel zachter en kleiner lijken dan ze in werkelijkheid zijn. De bolle voorkant en de afgeronde hoeken, samen met de matte kleuren, maken de LS50 Wireless II een subtiele aanwezigheid in je woonkamer.

En twee aparte speakers in de doos? Jawel, want dit is een echt stereosysteem. Een luidspreker neemt het rechtse kanaal voor zijn rekening, de andere de linkse. Via de nieuwe app kun je instellen welke speaker welke rol opneemt, wat handig kan zijn voor het kabelmanagement. Over kabels gesproken: elke speaker heeft een eigen stroomdraad, een kabel tussen de twee speakers is optioneel. Je doet het als je een hogere hi-res wil ervaren dan 96 kHz/24-bit of in een drukke draadloze omgeving op zeker wil spelen, maar de verbinding kan perfect volledig draadloos. Voor onze tests hebben we het zonder gedaan.

De LS50 Wireless II-speakers zien er langs de voorkant identiek uit, maar achteraan is er een verschil. Op een van de twee vind je alle fysieke aansluitingen, waaronder de HDMI-aansluiting die je gebruikt om de KEF’s met je tv te verbinden. Optisch, coaxiaal en een aux-ingang (bijvoorbeeld voor een draaitafel met ingebouwde phonoversterker) vervolledigen het rijtje. Hier vind je verder nog een knop voor Bluetooth-pairing en om de speakers draadloos met elkaar te koppelen. De plaatsing van alle aansluitingen op de speaker zelf in plaats van op een hub (zoals bijvoorbeeld bij Dali of Dynaudio) heeft zijn voor- en zijn nadelen. Een hub kan iets makkelijker zijn qua kabelintegratie, maar betekent wel weer een extra toestel en een extra draadloze verbinding. Het hangt uiteindelijk van jouw situatie af welke het handigste is.

Meer streaming dan ooit

Dat er zoveel fysieke ingangen zijn is een pluspunt. Zeker de HDMI maakt de nieuwe KEF’s net wat universeler inzetbaar dan de voorgaande versie – en heel wat rivalen. De speakers worden daardoor niet enkel weergevers voor je muziek, maar ook voor tv-geluid. Maar even belangrijk is de grote stap die KEF heeft gezet op het vlak van streaming. Het inbouwen van Chromecast en AirPlay 2 geeft je eigenlijk al de mogelijkheid om nagenoeg elke streamingdienst af te spelen op de LS50 Wireless II. AirPlay 2 is zelfs nog wat flexibeler, aangezien je dit kunt gebruiken om bijvoorbeeld de soundtrack van een film die je via een Apple TV 4K afspeelt op een groot scherm draadloos naar de KEF’s te sturen. Chromecast en AirPlay 2 brengen ook multiroommogelijkheden naar deze speakers, zodat je in de woonkamer op de LS50 Wireless II’s en in de keuken op een Sonos-speaker hetzelfde liedje synchroon kunt laten afspelen.

Met die twee streamingtechnologieën heb je eigenlijk al genoeg, maar KEF ontwikkelde toch een nieuwe app waarin bepaalde diensten (Deezer, Qobuz en Tidal onder meer), plus internetradio, geïntegreerd zijn. De vele Spotify-fans zien de KEF’s trouwens gewoon in de Spotify-app als speaker opduiken.

Wie het toch meer old-school wil aanpakken: de LS50 Wireless II-speakers zijn DLNA/UPnP-compatibel. Je kunt dus gerust een app als BubbleUPnP of Mconnect gebruiken om eigen bestanden of bepaalde clouddiensten af te spelen. Ten slotte is er nog Bluetooth, een makkelijke maar niet lossless manier om vanaf een mobiel toestel te streamen.

En Roon? De LS50 Wireless II verschijnt in Roon wél, maar is nog niet gecertifieerd. Tot dat in orde is (“Any day now”, luidt het), moet je vanuit de muzieksoftware lossless in cd-kwaliteit streamen via AirPlay of Chromecast.

Zelfs als je volledig via AirPlay of Chromecast gaat streamen is de nieuwe KEF Connect-app installeren een aanrader. Je vindt er heel wat handige instellingen om de klank te tunen voor je ruimte, de balans aan te passen (wat handig is als je de speakers asymmetrisch rond je tv-scherm plaatst) en meer. De app kan gebruikt worden om te schakelen tussen ingangen, maar de compacte remote die KEF meelevert is op dat vlak toch wat praktischer. Die mooie controls op de bovenkant van een van de speakers? Die ga je volgens ons zelden gebruiken.

Metamateriaal

In de review van de passieve LS50 Meta verwezen we al naar het metamateriaal waar KEF groot mee uitpakt. De fabrikant noemt dit een grote doorbraak, want dit materiaal laat toe om heel gericht te dempen en zo dus ongewenste bijgeluiden te elimineren. Deze type bijgeluiden of resonanties zorgen voor een zekere vervorming, zowel in het frequentiedomein (dingen klinken verkeerd) als het tijdsdomein (de muziek verliest zijn strakheid en ritme). Fabrikanten bestrijden dit probleem op verschillende manieren, onder meer door luidsprekerkasten trillingvrij te maken. KEF doet dat ook – de LS50 Wireless II is heel solide gebouwd – maar zoomt ook in op interne opbouw van de tweeter. Het is hier dat het metamateriaal is aangebracht.

KEF past het metamateriaal toe in een geüpdatete vorm van de Uni-Q-driver in de LS50 Wireless II, waardoor de tweeter nog zuiverder dan voorheen zou spelen. De Uni-Q-driver is natuurlijk een van de grote troeven van KEF. Je vindt het bij bijna alle luidsprekers van het merk. Maar wat is er zo bijzonder aan? Uni-Q-driver is een coaxiale driver, wat betekent dat de tweeter voor de hoge tonen en de midrange-woofer die het midden en lage tonen verzorgt in één geheel is samengesmolten. Het lijkt dus alsof er maar een luidspreker is, maar eigenlijk zijn het er twee. Kijk maar naar de foto’s van de LS50 Wireless II: de tweeter zit in het midden, afgedekt met een waveguide die wat doet denken aan de kwartjes van een sinaasappel. De midrange-woofer zit er omheen en is helemaal ontkoppeld. Dat zo’n coaxiale driver minder plaats inneemt en dus compactere speakers mogelijk maakt, ligt voor de hand. Maar een coaxiale driver – en de Uni-Q-drivers in het bijzonder – vinden we heel interessant omdat ze (bijna) werken als een puntbron. Alle tonen en klanken van instrumenten lijken uit één centraal punt te komen, in plaats van verdeeld te worden over meerdere drivers. Het is iets dat je zeker opmerkt als je wat dichter luistert, vinden we. Die coherentie in de muziek valt onder meer op als we meer intimistische klassieke werk opzetten, zoals het ingetogen ‘Nightfall’ waarbij de Japans-Duitse pianiste Alice Sarah Ott achter de toetsen zit en een aantal werken speelt die je helemaal tot rust brengt. Het is letterlijk muziek om bij weg te dromen, zoals Gnossienne No.1 van Satie, wat goed lukt omdat je echt de indruk krijgt dat die piano in de kamer staat te spelen. Ook bij ‘Foscarini’s Groove’ klinkt de theorbo (een soort luit) die de begeleiding levert voor een speelse viool heel realistisch en zuiver. Het is een van de beste prestaties van actieve speakers uit dit segment dat we ooit gehoord hebben. Die fijnzinnigheid en ‘naturel’ betekent niet dat de LS50 Wireless II tekortschiet bij moderne genres. De strakheid en laagextensie is er evenzeer om ‘Revolution 909’ van Daft Punk uitstekend neer te zetten. Wat we vooral horen is dat de LS50 Wireless II ondanks heel veel high-tech en DSP’s die mee in de speaker zitten, toch echt klinkt als een KEF.

Reële optie voor tv-geluid

We hebben de actieve KEF’s in onze woonkamer opgesteld, gekoppeld aan een LG OLED55C9-tv en betrekkelijk dicht bij de muur. De samenwerking met de televisie verliep meteen vlekkeloos. De LG herkende meteen de LS50 Wireless II-speakers, aangesloten via HDMI-ARC. De audio-output op de tv moet je wel naar auto of PCM brengen, want zoals de meeste stereo-oplossingen verwerken de KEF’s geen surroundformaten. Wanneer we de televisie inschakelen, schakelen de speakers mee aan en kunnen we het volume regelen via de tv-afstandsbediening. Dat is heel wat comfortabeler dan bij de vorige versie, die je enkel via optische kabel met je televisie kon verbinden. Via Disney+ bekijken we een aantal sleutelscènes uit de recente Star Wars-episodes, waaronder het gevecht tussen Rey en Kylo Ren, omringd door de brokstukken van de Death Star en veel water. De relatieve helderheid van de LS50 Wireless II maakt dialogen goed verstaanbaar, al moet je zorgen dat je de speakers correct plaatst ten opzichte van je scherm. Stands kiezen die de Uni-Q-driver op oorhoogte brengt is een aanrader. Dat deze KEF’s ook muzikaal sterk zijn, zorgt dat ze bij films zoals deze veel emotie en spanning overbrengen. Het is geen surround, maar het is wel beter dan de meeste soundbars.

Hoewel de LS50 Wireless II kan gecombineerd worden met een bekabelde subwoofer, legden de speakers in onze ruimte al voldoende gewicht in de schaal om de Star Wars-scène machtig neer te zetten. Ze kunnen soms zelfs té overkomen qua laag. Daarom is het zeker de moeite om in de app te duiken en bij de EQ Settings de bass extension aan te passen aan de situatie. Less is een aanrader als je ze heel dicht bij een muur plaatst.

Conclusie KEF LS50 Wireless II

De LS50 Wireless II blijft ook in zijn tweede generatie op vlak van audiokwaliteit een van de beste draadloze luidsprekersystemen op de markt. Een natuurlijke, kamervullende presentatie wordt gekoppeld aan een echte stereoweergave, op zo’n niveau dat je zelfs met passieve speakers en bijhorende versterker en bron er moeilijk aan kan tippen. Toch voor dezelfde prijs.

KEF heeft bovendien het oorspronkelijke Wireless-concept ook heel wat beter gemaakt door HDMI-ARC toe te voegen en veel betere streamingopties. Als je bereid bent iets meer budget vrij te maken, haal je met de LS50 Wireless II een volledig muzieksysteem in huis dat hoge kwaliteit biedt en behoorlijk interieurvriendelijk blijft.

9.0
kef-ls50-wireless-ii-2
FWD award

Beoordeling
KEF LS50 Wireless II

Pluspunten
  • Alle mogelijke streamingopties, nu ook multiroom
  • Zeer goede, natuurlijke geluidsweergave
  • Degelijke app met veel opties
  • Modern ogend premiumdesign
  • Vervangt volledig muzieksysteem
Minpunten
  • Nog wachten op Roon
  • Langere HDMI-kabel vaak vereist
  • Hogere prijsklasse

Beoordeling KEF LS50 Wireless II

De LS50 Wireless II blijft ook in zijn tweede generatie op vlak van audiokwaliteit een van de beste draadloze luidsprekersystemen op de markt. Een natuurlijke, kamervullende presentatie wordt gekoppeld aan een echte stereoweergave, op zo’n niveau dat je zelfs met passieve speakers en bijhorende versterker en bron er moeilijk aan kan tippen. Toch voor dezelfde prijs.

KEF heeft bovendien het oorspronkelijke Wireless-concept ook heel wat beter gemaakt door HDMI-ARC toe te voegen en veel betere streamingopties. Als je bereid bent iets meer budget vrij te maken, haal je met de LS50 Wireless II een volledig muzieksysteem in huis dat hoge kwaliteit biedt en behoorlijk interieurvriendelijk blijft.

Prijsvergelijker KEF LS50 Wireless II

Reacties (2)