DTS Play-Fi: alles wat je moet weten over dit streaming audioplatform

09 september 2022 9 Minuten 2 Reacties
DTS Play-Fi header

In het grote woud van streamingplatformen en -technieken is DTS een relatief nieuwe speler. Het bedrijf heeft DTS Play-Fi als streaming audioplatform in de markt gezet en inmiddels zien we steeds meer producten verschijnen die op dit platform gebaseerd zijn. Maar, wat is DTS Play-Fi precies en wat zijn de voor- en nadelen?

Wat is DTS Play-Fi?

Als je audio wilt streamen van verschillende bronnen naar verschillende speakers in huis dan kom je terecht in de wereld van streamingplatformen en -technieken. We kennen hier onder meer Apple’s AirPlay, het HEOS-platform, het MusicCast-plarform, het Sonos-platform, Google Cast, DLNA, Bluesound, bluetooth en zelfs kleinere spelers als Flareconnect. De een is een platform, de ander een protocol. De een is gebonden aan een luidsprekermerk, de ander is door alle fabrikanten te implementeren. DTS Play-Fi is een platform dat streamen van audio mogelijk maakt en waar elke fabrikant van av-apparatuur mee aan de slag kan gaan.

DTS Play-Fi is een platform waarmee je draadloos audio kunt streamen vanaf al je mobiele en vaste apparaten (en zelfs tv-apparatuur) naar alle audiosystemen en luidsprekers die de standaard ondersteunen. Zo kun je vanaf je computer, vanaf je tablet en vanaf je smartphone je eigen muziek of muziek van diverse streamingdiensten naar luidsprekers, receivers en andere compatibele audioproducten streamen.

Hiervoor maakt DTS gebruik van een eigen streaming-, synchronisatie- en authenticatietechnologie. Deze moeten ervoor zorgen dat audio zonder kwaliteitsverlies en synchroon van al je apparaten naar al je apparaten gestreamd kan worden.

Vrijheid in streaming

Naast de focus op kwaliteit richt DTS Play-Fi zich vooral op keuzevrijheid, zowel wat ondersteunde diensten betreft als wat hardware betreft. Je moet als consument zelf kunnen bepalen welke diensten en luidsprekers je gebruikt.

DTS Play-Fi is dus niet merkgebonden. Elk av-merk dat interesse heeft kan met Play-Fi aan de slag. Zo maken onder meer Philips, Sharp, Pioneer, Polk, Klipsch, Arcam, McIntosh, Sonus faber, TCL, Rotel en HP gebruik van het platform. Een belang aspect van het platform is dat alle compatibele apparaten van al deze merken naadloos kunnen samenwerken en dus muziek kunnen versturen of ontvangen.

Het platform biedt toegang tot de meest populaire streamingdiensten. Zo kun je aan de slag met Amazon Music, Deezer, Spotify (Connect), Qobuz, Tidal, TuneIN, Napster, Pandora en Internet Radio. Ook kun je muziek streamen vanuit je eigen netwerk middels DLNA. Daarnaast kunnen apparaten die op het Play-Fi platform draaien ook nog over streamingtechnieken als AirPlay en Google Chromecast beschikken. Deze functies zitten niet standaard op alle Play-Fi apparaten: de fabrikant maakt hierin de keuze. En als bediening met de app niets voor je is, dan kun je ook nog aan de slag met Amazon Alexa of de Google Assistant. Ook hier geldt dat de fabrikant van het product de ondersteuning hiervoor ingebouwd moet hebben.

Tot slot moet ook nagenoeg elke bron ondersteund worden. Play-Fi is compatibel met Android, iOS, Kindle Fire en Windows. Play-Fi ondersteunt de volgende bestandsformaten; mp3 (MPEG Layer III), m4a en .aac (Advanced Audio Coding), flac (Free Lossless Audio Codec) en wav (Waveform Audio File).

Features en mogelijkheden

DTS Play-Fi biedt verschillende handige functies en mogelijkheden. Zo is Play-Fi niet gebonden aan één merk. Je kunt bijvoorbeeld een luidspreker met Play-Fi van merk A samen met een receiver met Play-Fi van merk B gebruiken. Alles is ook in een multiroom-opstelling te gebruiken, waarbij je naar één luidspreker of meerdere luidsprekers tegelijkertijd kunt streamen.

De standaard biedt Play-Fi ondersteuning voor hoge resolutie audio (24-bit/192kHz) en is het mogelijk om luidsprekers voor links en rechts te configureren in een stereo-opstelling. Als je een product hebt dat Play-Fi surround ondersteunt (een Philips soundbar bijvoorbeeld) kun je twee kleine en draadloze Play-Fi speakers achterin de kamer zetten voor een complete surround-ervaring. Deze speakers zijn na het kijken van de film ook weer eenvoudig los te koppelen en als losse (multiroom) speakers in te zetten. Ook televisies kunnen direct met speakers gekoppeld worden, mits ze Play-Fi ondersteunen. Op dit moment ondersteunen verschillende televisies van Philips het platform, waardoor je het tv-geluid draadloos in een andere ruimte kunt afspelen. Vanaf 2021 (zie verderop) kun je zelfs Play-Fi speakers inzetten als surroundspeakers bij je televisie. In onze review van de Philips W6505 en W6205 speakers met DTS Play-Fi lees je meer over de koppeling met tv en het gebruik van het Play-Fi platform.

Daarnaast biedt Play-Fi ondersteuning voor een kritische luistermodus. Als je deze inschakelt kun je hoge resolutie geluidsbestanden naar je Play-Fi-product sturen zonder transcoderen of downsampling en zonder het gebruik van kabels. Tot slot is er voor Windows-gebruiker AV-synchronisatie. Activeer de Video-modus in de Play-Fi-app voor Windows en stuur de audio naar het dichtstbijzijnde Play-Fi-product om een video te bekijken met draadloos AV-gesynchroniseerd geluid.

DTS Play-Fi Home Theater

Eind 2021 heeft DTS Play-Fi uitgebreid met Home Theater. Simpel gezegd betekent dit dat je een draadloze surroundopstelling kunt maken met behulp van Play-Fi. De basis is in de meeste gevallen een televisie die dit ondersteunt, zoals de premium modellen die Philips in 2022 op de markt gebracht heeft.

Met een tv die DTS Play-Fi ondersteunt kun je;

  • De ingebouwde speakers van de televisie gebruiken als onderdeel van een surroundsysteem of ze upgraden met een DTS Play-Fi soundbar of Play-Fi frontspeakers
  • Extra Play-Fi speakers toevoegen als surroundspeakers
  • Tot twee Play-Fi subwoofers aan je opstelling toevoegen
  • Een paar frontspeakers (links en rechts) gebruiken voor de frontkanalen, met of zonder een speciale centerspeaker
  • De ingebouwde speakers van de tv gebruiken als een centerkanaal
  • Een stereoversterker toevoegen om de surroundspeakers aan te sturen voor extra flexibiliteit en geavanceerde installaties.

Met DTS Play-Fi Home Theater kan een opstelling van maximaal 7.2.4 kanalen gecreëerd worden. Het geheel wordt gekoppeld via de instellingen van de televisie en kan met de bijbehorende app verder ingesteld worden.

DTS Play-Fi headphone 1

DTS Play-Fi Headphones

DTS heeft een speciale app voor consumenten die hoofdtelefoons gebruiken gemaakt: DTS Play-Fi Headphones-app. Deze maakt het mogelijk om audio van gekoppelde Play-Fi-producten (soundbars, versterkers, speakers, etc.) naar een hoofdtelefoon te streamen via WiFi. Volgens DTS is de WiFi-verbinding veel beter dan de verbinding van bluetooth-hoofdtelefoons en dankzij de AV-synchronisatie zouden er geen synchronisatieproblemen tussen audio en beeld moeten zijn wanneer naar video’s of tv gekeken wordt. Om via je hoofdtelefoon naar audio van een Play Fi-product te luisteren te luisteren moet je een smartphone hebben waar de Play-Fi Headphones-app op geïnstalleerd is. De hoofdtelefoon moet ook fysiek met deze smartphone gekoppeld zijn. Vervolgens kun je met maximaal vier personen naar één stream luisteren, zelfs op verschillende volumes.

DTS Play-Fi app

DTS zet Play-Fi breed in en dat betekent dat de standaard/dienst op al je apparaten te gebruiken is. Er is een app voor Android, iOS, Kindle Fire en Windows. Elke fabrikant van producten die op het Play-Fi platform draaien mag een eigen versie van de Play-Fi app uitbrengen, maar in de basis zijn alle Play-Fi apps hetzelfde. Of je nu die van Philips, Arcam of DTS zelf pakt: elke app biedt dezelfde ervaring en kan overweg met alle Play-Fi producten, ongeacht het merk.

In onze review van de Philips W6505 en W6205 draadloze speakers hebben al uitgebreid naar de app gekeken en hoewel het niet de meest overzichtelijke of gebruiksvriendelijke app is zit deze wel boordevol functies en mogelijkheden. Het homescherm is de plek waar je al je groepen, zones en stereoparen kunt bekijken. Ook zie je hier welke muziek/bron er op dat moment actief is.

De app geeft je de mogelijkheid om zelf groepen aan te maken, waar je dan weer specifieke zones mee kunt aanmaken in huis. Ook kun je twee speakers samenpakken als stereopaar, maar de fabrikant van de speaker moet dit bij beide speakers dan ondersteunen. Ook biedt de app de mogelijkheid om een surround-opsteling te maken op basis van Play-Fi-producten, al moet er een ‘mastersurroundluidspreker’ aanwezig zijn om dit te doen. Dit kan bijvoorbeeld een nieuwe generatie soundbar met Play-Fi zijn. Tot slot kun je groepen aanmaken voor Spotify Connect en is het binnenkort mogelijk om met de Fine Tune-app de audioweergave van luidsprekers zelf aan te passen.

Wat je nog meer moet weten

Op dit moment ondersteunt DTS Play-Fi maximaal 16 compatibele producten in een thuisnetwerk, al is dat een advies voor optimale prestaties. Je kunt dus in principe 16 luidsprekers koppelen, wat voor velen meer dan voldoende zal zijn. Je kunt van deze 16 producten maximaal 8 producten tegelijkertijd aansturen en dus hetzelfde nummer op alle producten beluisteren. Maar, je kunt ook weer zones en stereosets (twee speakers samenvoegen) aanmaken en vervolgens naar maximaal vier zones streamen vanaf één apparaat. Elke zone kan uit maximaal 8 luidsprekers bestaan waardoor de mogelijkheden eigenlijk eindeloos zijn. Je kunt Play-Fi ook met meerdere personen gebruiken; maximaal 8 verschillende personen kunnen verschillende nummers tegelijk streamen naar verschillende speakers.

DTS Play-Fi header 2

Voordelen en nadelen

Het grootste voordeel van DTS Play-Fi is de veelzijdigheid van het platform. Je kunt av-producten van verschillende fabrikanten koppelen (zelfs tv’s en hoofdtelefoons), van nagenoeg alle grote streamingdiensten gebruikmaken én je hebt in veel gevallen toegang tot extra streamingtechnieken als Google Chromecast en AirPlay 2. Ook is er ondersteuning voor spraakbediening middels Amazon Alexa en Google Assistant. Op het gebied van streamingkwaliteit heeft DTS veel geïnvesteerd in technieken die de hoogst mogelijke kwaliteit mogelijk maken en bovendien ondersteunt het platform audiostreams in 24bit/192kHz. Dat is ook één van de redenen dat de wat duurdere av-producten op Play-Fi draaien.

Toch betekent dit alles niet dat elk Play-Fi product hetzelfde kan. Sommige producten komen met spraakbediening, andere producten zonder. Ook is het aan fabrikanten zelf om technieken als AirPlay en Chromecast in te bouwen. Op het gebied van de app bieden de iOS- en Android-versies alle hi-res mogelijkheden maar de PC-app is beperkt tot cd-kwaliteit. Tot slot is er één ding dat op veel Play-Fi producten ontbreekt: bluetooth. Hoewel dit wereldwijd nog steeds de meest populaire manier is om audio te streamen is het geen standaard die veel aandacht krijgt binnen het Play-Fi-platform. Sommige fabrikanten van Play-Fi-producten integreren bluetooth nog wel, maar is het zeker geen standaard meer in de Play-Fi-wereld.

Wil je meer weten over het gebruik van DTS Play-Fi en de Play-Fi app? Lees dan onze review van de nieuwe Philips draadloze speakers, die ook met een televisie gekoppeld kunnen worden.

Streaming audio portal
Lees ook

Netwerk en streaming: advies en tips

Reacties (2)