Review: JBL Xtreme 3 – voor de moderne avonturier

25 juli 2021 + 10 minuten 0 Reacties
jbl-xtreme-3-1

De JBL Xtreme 3 is de nieuwste bluetoothspeaker van het populaire merk dat prima tegen een stootje kan en er behoorlijk stoer uitziet.

Hier op de redactie testen we nog wel eens producten waar we van onder de indruk zijn. Zo erg zelfs, dat we ze daarna nog jarenlang gebruiken en het vervangen ervan niet eens willen overwegen. Eén van die producten voor ondergetekende is de JBL Xtreme-speaker. Dit is een robuuste bluetoothspeaker met een ontzettend krachtig geluid, die bestand is tegen een spatje water hier en daar. De speaker heeft inmiddels alle kamers in huis gezien en heeft een verhuizing overleefd; dan weet je dat je met een goedwerkend en mooi product te maken hebt.

Toegegeven, de JBL Xtreme-lijn is niet voor iedereen. De speakerlijn is voor mensen bedoeld die wat avontuurlijker zijn en hun speaker overal mee naartoe nemen, waardoor bijvoorbeeld het ip-certificaat een belangrijk onderdeel is van de ervaring. Als je zo’n speaker alleen binnen gebruikt, dan maak je wellicht niet optimaal gebruik van de mogelijkheden — maar dat neemt niet weg dat het geluid al jarenlang ontzettend fijn weergeven wordt. Nu wagen we ons toch aan een opvolger van dit product. Stuurt de JBL Xtreme 3 de oude Xtreme met pensioen?

Specificaties JBL Xtreme 3

De JBL Xtreme vergelijken met de eerste Xtreme is niet helemaal eerlijk, niet in de laatste plaats omdat er gewoon nog een Xtreme 2 uitgebracht is zo’n twee jaar geleden. Een vergelijking met die speaker is beter op z’n plaats. De Xtreme 3 is een bluetoothspeaker met specificaties die er niet om liegen. We nemen hieronder de belangrijkste met je door.

  • 2 x 70 mm woofer (2 x 2,75 inch), 2 x 20 mm tweeter (2 x 0,75 inch)
  • 2 x 25 W RMS-woofer + 2 x 25 W RMS-tweeter
  • Frequentiebreik van 53,5 Hz tot 20k Hz
  • 10000 mAh accu, die vijftien uur meegaat en 2,5 uur nodig heeft om op te laden

Als we een kleine vergelijking met de Xtreme 2 maken, dan zien we dat de JBL Xtreme meer vermogen heeft (20 watt versus 25 watt), een iets groter frequentiebereik heeft (vanaf 55 Hz versus vanaf 53,5 Hz) en sneller kan worden opgeladen (3,5 uur versus 2,5 uur). Dat zijn dingen die je dus al wint wanneer je kiest voor een Xtreme 3 in plaats van een Xtreme 2. Het aantal watt is hier ietwat belangrijker dan het frequentiebereik, omdat het verschil in aantal hertz echt minimaal is en je waarschijnlijk niet zult merken.

jbl-xtreme-3-3

Accu en ip-certificaat

Een ander belangrijk onderdeel van de JBL Xtreme 3 is de accu. Net zoals bij zijn voorganger het geval is, beschikt die accu over een vermogen van maar liefst 10000 mAh. Dat is een bonk energie die ervoor zorgt dat je ongeveer vijftien uur naar muziek kunt luisteren. De totale gebruikersduur is afhankelijk van het volume, dus je persoonlijke ervaring kan afwijken. Het voordeel hier is dat je met 2,5 uur de accu helemaal vol op, terwijl dat bij het vorige model nog 2,5 uur duurde. Dat komt door de usb-c-aansluiting die nu achterop zit.

Die usb-c-aansluiting heeft nog een ander voordeel. Je kunt de JBL Xtreme 3 namelijk ook opladen met een andere usb-c-oplader, waardoor je dus geen extra oplaadkabel in je tas hoeft te stoppen. Heeft de oplader van je telefoon bovendien usb-c aan beide kanten, dan kun je die ook opladen via de usb-c-aansluiting op de speaker. Daarnaast is er nog een ouderwetse usb-aansluiting aanwezig, waardoor je dus ook andere oplaadkabels kunt gebruiken. De usb-c-aansluiting is een nieuw toevoeging, die het gebruikersgemak goed verhoogt.

Omdat de JBL Xtreme 3 een speaker is die je meeneemt naar het park of andere plekken (uiteraard door gepaste afstand te houden en je te houden aan geldende richtlijnen), is het fijn om te zien dat er dit keer meer geïnvesteerd is in een beter ip-certificaat. Dat is nu ip67, waardoor het apparaat geen stof doorlaat en tot dertig minuten lang tot één meter onder wat kan overleven. Handig voor je als je van de zomer meeneemt naar het strand, bijvoorbeeld. Nu heb je er weinig aan, maar voor de langere termijn is dit een waardevolle eigenschap.

Andere aansluitmogelijkheden

Ondanks het feit dat de JBL Xtreme 3 een bluetoothspeaker is, kun je, net zoals bij voorgaande modellen, apparaten ook via een audiojack aansluiten. En dat is nog steeds een perfect alternatief waarmee dergelijke apparaten kunnen pronken, aangezien je dus ook oudere muziekspelers zonder bluetooth aan de speaker kunt koppelen. Verder is er dit keer bluetooth 5.1, in plaats 4.2, aanwezig. Een toffe aanvulling, want die versie zorgt voor een groter bereik en een minder groot energieverbruik op de apparaten die er gebruik van maken.

In het verleden beschikte de JBL Xtreme en Xtreme 2 over een functie genaamd JBL Connect. Daarmee is het mogelijk speakers met dezelfde technologie aan boord op elkaar aan te sluiten, waardoor overal dezelfde muziek op afgespeeld wordt. De JBL Xtreme 3 heeft daarentegen de feature genaamd Partyboost. Die functionaliteit komen we tegenwoordig op een groot aantal moderne JBL-speakers tegen, in allerlei marktsegmenten, waardoor je dus een groot netwerk van JBL-speakers kunt realiseren. Je sluit in totaal tot honderd speakers op elkaar aan.

Design speelt eveneens een grote rol voor producten als deze. De laatste jaren heeft JBL zichzelf omgetoverd tot een stoer merk met stoere producten voor stoere mensen en alles van dat imago komt terug in het design van de JBL Xtreme 3. Het logo is lekker groot en uitgesproken. De rubberen randen geven verder mee dat de speaker ook nog eens tegen een stootje kan. De knoppen bovenop zijn al drie speakers nagenoeg hetzelfde; het enige wat echt anders is, is de batterij-indicator. Dit is nu een verticale led-streep die leegloopt (van boven naar beneden).

De geluidservaring

Hoe belangrijk het ook is naar de specs te kijken van zo’n apparaten, ze vertellen nooit het complete verhaal. Het kan een handig middel zijn om te bepalen welke speaker het beste bij je past, maar ze vertellen je in feite weinig over hoe de speaker in kwestie klinkt. Staar je dus niet blind op bovenstaande cijfers en mogelijkheden en probeer eerst altijd zelf in de winkel te luisteren naar een speaker voordat je hem aanschaft. Mocht je al bekend zijn met de bluetoothluidsprekers van JBL, dan weet je wat in de lijn der verwachtingen ligt.

Het is duidelijk dat de JBL Xtreme 3 lekker hard gezet kan worden zonder dat dat ten koste gaat van de geluidskwaliteit. Er zit echter wel een grens op, maar het duurt even voordat je die opzoekt. De buren zullen eerder klagen over het lawaai dan je die grens gevonden hebt. Wij hebben een goede poging gedaan (we zeiden het vaker: sorry buren) en komen tot de conclusie dat het wel goed zit met die grens. De lagere tonen vallen wat weg en klinken wat rommelige, maar hogere tonen en tonen in het midden klinken vrijwel altijd helder.

 

Helder én verstaanbaar. En dat is toch belangrijk om te weten, zeker als je ervan houdt om lekker mee te zingen, op Midnight Sky van Miley Cyrus, bijvoorbeeld. Popmuziek en muziek uit genres als dance, house en meer elektronische muziek gaan allemaal lekker op de Xtreme 3. We hebben ook even (iets te hard) een nummer van Powerwolf opgezet uit onze favoriete powermetalafspeellijst en hebben de speaker niet kunnen betrappen op het verspesten van de muziek. De orgels, het geschreeuw, de gitaren — ze komen allemaal goed tot hun recht.

Ben je meer van de ouderwetse R&B, uit de good old days, of soul, dan moeten we je helaas vertellen dat de muziek toch koeler klinkt dan we zouden willen. De warme laag komt niet helemaal goed uit de verf en dat is jammer. Want voor genres als die is het wel heel belangrijk om er echt lekker bij te kunnen zitten. Nogmaals: de zang is bijzonder helder en extreem goed verstaanbaar, dus meezing is geen probleem. Maar als je van die zachte, warme ondertonen houdt, dan is de JBL Xtreme 3 helaas niet de speaker voor jou.

Zo zijn er nog zat genres om uit te proberen, maar eigenlijk is de conclusie altijd hetzelfde. Als de muziek krachtig en hard is, dan gaat de Xtreme 3 bijzonder goed mee om. Maar ben je op zoek naar een speaker die goed omgaat met zachtere en warmere tonen, dan kun je beter even verder kijken. Bovendien is het goed om te onthouden dat de Xtreme 3 echt z’n ruimte nodig heeft en dus het beste tot z’n recht komt in het midden van een kamer. Zet je hem te dicht bij een muur, dan geven de weerkaatste klanten een hol geluid.

Conclusie

De JBL Xtreme 3 stuurt wat ons betreft de oude Xtreme met pensioen. Er zijn namelijk veel dingen om van te houden: het krachtige, harde (maar ook niet zo warme) geluid, de usb-c-aansluiting, het betere ip-certificaat en het stoere design. Er zit wel degelijk verschil in geluidskwaliteit tussen dit en het vorige model, maar dat verschil is nou ook weer niet zo groot dat we meteen aanraden de nieuwe versie te bestellen wanneer je de JBL Xtreme 2 al thuis hebt staan. Beide speakers klinken goed en de Xtreme 2 is ook nog steeds z’n prijs waard.

Omdat het verschil in geluidskwaliteit niet zo ontzettend groot is, is het belangrijk om te kijken naar wat verder je wensen zijn. Heb je bijvoorbeeld nog geen telefoon met een usb-c-kabel, dan kom je prima uit de voet met de Xtreme 2 als je onderweg even snel je telefoon van wat extra energie wil voorzien (de speaker fungeert dan als een powerbank). Ook mag je je hardop afvragen of je je speakers vaak vies maakt of mee naar het strand neemt. Is het antwoord ja, dan heeft het betere ip-certificaat veel waarde. De Xtreme 3 is bedoeld voor de moderne avonturier.

8.0
jblxtreme3

Beoordeling
JBL Xtreme 3

Pluspunten
  • Vol en krachtig geluid
  • Usb-c-aansluiting
  • Ip67-certificaat
Minpunten
  • Tonen zijn niet warm of diep
  • Design spreekt niet iedereen aan

Beoordeling JBL Xtreme 3

De JBL Xtreme 3 stuurt wat ons betreft de oude Xtreme met pensioen. Er zijn namelijk veel dingen om van te houden: het krachtige, harde (maar ook niet zo warme) geluid, de usb-c-aansluiting, het betere ip-certificaat en het stoere design. Er zit wel degelijk verschil in geluidskwaliteit tussen dit en het vorige model, maar dat verschil is nou ook weer niet zo groot dat we meteen aanraden de nieuwe versie te bestellen wanneer je de JBL Xtreme 2 al thuis hebt staan. Beide speakers klinken goed en de Xtreme 2 is ook nog steeds z'n prijs waard.

Prijsvergelijker JBL Xtreme 3

Reacties (0)