Denon en Marantz vinden oplossing voor Xbox Series X HDMI-probleem (update)

29 april 2021 2 Minuten 4 Reacties
Denon receiver

Helaas is een software-update niet genoeg om het HDMI-probleem tussen Denon- en Marantz-receivers aan de ene kant en Xbox Series X-consoles aan de andere kant op te lossen. Er komt een fysieke oplossing.

Audiomerken Denon en Marantz komen binnenkort met een SPK618-adapter. Deze is bedoeld om het compatibiliteitsprobleem op te lossen dat nu bestaat tussen de receivers van die merken en gameconsole Xbox Series X. De adapter is gratis, mits je een specifieke A/V-ontvanger van deze merken hebben.

8K-videoresoluties

Het probleem bestond tussen producten van Marantz en Denon die 4K/120 en 8K-videoresoluties ondersteunen en gameconsoles die 4K/120Hz en 8K-videoresoluties ondersteunen. De video vanuit de spelcomputer kon niet door de hdmi 2.1-port van de  AV-receiver worden gestuurd, ook als de 8K Enhanced-optie van het apparaat was ingeschakeld. 

In eerste instantie raadden Denon en Marantz aan om Xbox Series X direct aan te sluiten op het beeldscherm, maar de audio te laten terugreizen naar de AV-receiver via ARC of eARC. Een andere mogelijkheid was om niet 8K te kijken, maar 5K, want dat kon de AV-receiver wel aan. Echter is dat natuurlijk zonde als je een console hebt die veel mooier beeld kan weergeven.

Advertentie

SPK618 hdmi-adapter

Die twee alternatieven zijn niet meer nodig met de SPK618 HDMI-adapter. Deze kan het HDMI-invoersignaal corrigeren dat uit de console komt. Die HDMI-gegevens met correctie worden dan doorgegeven aan de AV-receiver, waardoor de twee apparaten weer samenwerken en een ervaring geven zoals je die mag verwachten. 

Denon Marantz Xbox

Zolang de garantieperiode geldt, kun je de adapter gratis krijgen als je één van deze receivers in huis hebt: 

Denon

 • AVC-A110                                       
 • AVC-X6700H                                   
 • AVC-X4700H                                    
 • AVC-X3700H                                    
 • AVR-X2700H                                       
 • AVR-X2700HDAB                              
 • AVR-S960H  

Marantz

 • AV7706
 • SR8015
 • SR7015
 • SR6015
 • SR5015
 • SR5015DAB
 • NR1711

Denon en Marantz-receivers

Het is wel aan te raden de firmware van je receiver te updaten. De adapter wordt eind mei 2021 verwacht. Wil je deze aanvragen, ga dan naar www.denon.com/hdmiadapter of www.marantz.com/hdmiadapter. Vul de formulieren volledig in en je ontvangt de adapter nadat hij is verschenen thuis. Helaas is dit probleem niet softwarematig op te lossen, waardoor je deze adapter echt nodig hebt om optimaal van je Xbox Series X te kunnen genieten.

Update 29-04

Sound United laat weten dat later dit jaar alle modellen die vanaf de zomer geproduceerd worden standaard over de correcte HDMI-chip beschikken en dus geen adapter vereisen. Helaas worden hiervoor de bestaande modelnummers gebruikt waardoor het niet zichtbaar is of een model wel of geen adapter vereist. Ook de AVC-X8500H zal na de zomer HDMI 2.1-compatibel zijn, terwijl kopers nu nog moeten betalen voor een upgrade naar HDMI 2.1.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (3)

piet

piet
01 mei 2021 om 20:44

vraag.. heb je deze probleem alleen als je een Xbox Series X-consoles aansluit
of met een tv die 4K/120Hz heeft en dan een 4k satelliet ontvanger aansluit
is daar dan ook dat probleem
wie kan mijn dat vertellen aub
gr

Inloggen
Carlo

Carlo
15 mei 2021 om 09:05

Alleen de 8k output heeft er last van volgens mij. Alles lager in resolutie moet gewoon werken….

Inloggen
Carlo

Carlo
15 mei 2021 om 09:03

Nog niet mogelijk om aan te vragen? Vanaf 15 mei inschrijven, maar het is 15 mei en heb geen mogelijkheid….. iemand al een oplossing?

Inloggen
Peter

Peter
15 mei 2021 om 12:49

Heb ik deze adapter ook nodig als ik mijn Apple TV kastje van 4K aansluit als dat zo is dan mis ik 1 HDMI aansluiting voor de PlayStation 5 want die moet ook via die adapter of zie ik dat verkeerd

Inloggen