HDMI ARC (Audio Return Channel): waarom het niet altijd werkt

11 augustus 2016 4 Minuten 41 Reacties
HDMI-kabel

Onze vraag en antwoord-sectie staat er vol mee; vragen over HDMI ARC (Audio Return Channel). Deze standaard beloofde zoveel moois maar levert vaak problemen op. Waarom werkt HDMI ARC soms niet en wat houdt de standaard precies in? We zetten het in dit artikel voor je onder elkaar.

Wat is HDMI ARC (Audio Return Channel)?

HDMI ARC (Audio Return Channel) is vandaag de dag te vinden op nagenoeg alle tv’s, receivers, home cinema-systemen en soundbars. De functie maakt het mogelijk om twee kanten op te communiceren. Aan de ene kant kan je home cinema-systeem beeld naar je tv sturen (de audio neemt het uiteraard zelf voor zijn rekening) en aan de andere kant kan de home cinema-set audio terug ontvangen van de tv. Hetzelfde geldt voor de tv, de HDMI-poort met ARC-ondersteuning kan beeld ontvangen maar kan ook audio terugsturen.

Het grote voordeel van HDMI ARC (Audio Return Channel) is dat je maar één kabel nodig hebt om bijvoorbeeld beeld van je Blu-ray home cinema-systeem door te sturen naar je tv en audio van je tv terug te ontvangen op de speakers van je home cinema-systeem. Hetzelfde geldt voor wanneer je een versterker of receiver met ARC hebt staan. Voorheen moest je een aparte audiokabel van de tv naar je audioinstallatie leggen om het geluid van tv-uitzendingen (via de ingebouwde tuner) over je luidsprekers te krijgen, nu voldoet één HDMI-kabel dus.Zowel tv als het home cinema-systeem of de receiver moet over Audio Return Channel beschikken, en je moet de HDMI-poort met ARC gebruiken.

Waarom werkt HDMI ARC soms niet?

HDMI ARC klinkt dus als een ideaal systeem, dat het gebruik van home cinema-apparatuur alleen maar eenvoudiger maakt. Maar, toch ervaren veel mensen er problemen mee. De reden hiervoor is er een die we veel zien in de av-industrie. De standaard legt de lat voor minimaal verplichte functionaliteit relatief laag, maar laat daarnaast wel ruimte voor allerlei optionele zaken. Dat resulteert helaas in heel wat onduidelijkheid. Elke fabrikant implenteert de standaard anders. Je weet dus van te voren niet precies hoe Audio Return Channel op jouw apparaat ondersteund wordt.

Advertentie

Allereerst beschrijven we de ideale situatie, de ideale werking van HDMI Audio Return Channel. In deze situatie wordt de audio van alle signalen die binnenkomen op de tv via de HDMI ARC-poort teruggestuurd naar de receiver of de home cinema-set. Dan hebben we het over alle op de tv aangesloten apparaten (spelers, consoles, decoders, etc.), het analoge tv-signaal, het digitale tv-signaal (CI+) en de audio van apps die zich binnen het smart tv-platform bevinden. Dit is dus de ideale situatie, waarbij al je audio over je speakers weergegeven zal worden.

Toch werkt het helaas vaak niet zo en ervaren veel gebruikers problemen met HDMI ARC. Dit komt doordat fabrikanten niet alles dat zich in deze ideale situatie bevindt mogelijk maken. Fabrikanten van tv’s mogen grotendeels zelf bepalen wat er wel en wat er niet via HDMI ARC doorgestuurd wordt. Zo kunnen ze ervoor kiezen alleen geluid van het analoge tv-signaal door te sturen, waardoor je de audio van smart tv-apps en aangesloten apparaten niet hoort. Of je kunt de aangesloten apparaten wel horen maar alleen de smart tv-apps niet. Daarbij zijn fabrikanten ook vrij om zelf te bepalen wat de kwaliteit van het geluid is; ze kunnen simpel stereogeluid doorsturen of een Dolby Digital bitstream-signaal. Recente modellen kunnen zelfs Dolby Atmos doorsturen. (hogere audioformaten als Dolby TrueHD en DTS HD Master Audio worden sowieso niet ondersteund via ARC).

Kortom, wat je precies van HDMI Audio Return Channel mag verwachten kan nogal eens verschillen. En helaas zijn fabrikanten niet heel duidelijk over de functies van ARC. In de handleiding kun je vaak terugvinden hoe de functie precies werkt en wat er mogelijk is, maar die lees je in de meeste gevallen helaas pas na aanschaf van je tv. En zelfs in die handleiding staan vaak niet alle details over de werking van ARC. Het is dus proberen en er zelf achter komen hoe de ARC-functie van jouw apparatuur precies werkt.

Meer informatie

Meer informatie en tips over home cinema systemen, LCD-tv’s, AV-receivers, luidsprekers, smart tv’s, OLED-tv’s, digitale televisie en streaming technieken vind je in onze uitgebreide tips en advies-sectie.

Reacties (41)