Review: JBL Charge 5 – Niet spannend, wel oorverdovend goed

07 maart 2021 6 Minuten 4 Reacties
JBLChargeLifestyle

JBL Charge, Flip, Go en Clip: het is slechts een selectie van de vele draadloze en draagbare speakers die de line-up van JBL rijk is. De JBL Charge 5 is de nieuwste: deze is sinds een paar dagen uit en kost 179 euro. We hebben deze bluetooth-speaker uitgebreid getest.

Misschien vraag je je af waarom je in deze tijd een draagbare Bluetooth-speaker zou kopen. Simpel: omdat je ook in huis muziek wilt horen. Zeker als je even de schuur ingaat om te klussen of de was opvouwt in je slaapkamer, dan is het fijn om daarbij wat arbeidsvitaminen te krijgen. Hiervoor is zeker JBL een goede mogelijkheid, want dankzij de partymodus kan hij verbinding maken met andere boxjes elders in huis. De nieuwste telg in de familie is de JBL Charge 5. Een welkome toevoeging of misschien toch iets te veel? We hebben deze compacte bluetooth-speaker de afgelopen weken mogen testen en in dit artikel lees je onze ervaringen.

JBL Charge, Flip, Go en Clip

Harman Kardon’s dochtermerk JBL (James Bullough Lansing) maakt al jaren Bluetooth speakers. Velen zijn ook besproken hier op FWD: bijvoorbeeld de JBL Xtreme 3, de JBL Link Portable en meer. De bekendste lijnen draagbare speakers van JBL zijn echter de Charge-lijn, Flip-lijn, Go-lijn en Clip-lijn. Kortom, het zijn er enorm veel. De Charge- en Flip-lijn lijken het meest op elkaar qua design. Beiden zijn wat meer cilindervormig, waarbij Flip iets kleiner en meer eenvoudig is. De Charge is groot, robuust en brengt dan ook flink wat volume.

De speaker bestaat bijna volledig uit stof die zo in elkaar is verweven, dat het heel robuust oogt en aanvoelt. Verder bevat de speaker siliconen elementen, een groot JBL-logo in het midden en extra rubbertjes waar hij op kan rusten. Dit geeft meteen aan dat deze speaker echt op één bepaalde manier moet worden neergezet. Mocht dat overigens niet duidelijk zijn door de rubbertjes onderop, dan wel door de grote uitroeptekens aan beide zijkanten. Die zijn namelijk in beweging wanneer je geluid afspeelt (en vooral merkbaar bij de bas).

Signature Pro Sound

De JBL Charge 5 is in principe water- en stofdicht, hoewel hij met zijn textiel design wel veel stofjes aantrekt. Gelukkig komen die volgens de tests dus niet in de speaker terecht, waardoor je hem ook daadwerkelijk veel kunt verplaatsen en bijvoorbeeld kunt meenemen naar een kruimelige picknicktafel, het strand of naast het zwembad. De IP-rating is IP67, dus het wordt afgeraden er echt mee door een zandstorm te lopen of ermee in het zwembad te duiken. Volgens JBL is dat geluid zo goed door het zogeheten Signature Pro Sound.

Dat hoor je wanneer je hem aanzet, al moet je hiervoor uiteraard wel eerst connectie maken met je smartphone. Hiervoor heb je geen speciale apps nodig: zodra je hem voor het eerst aanzet, gaat meteen de paarstand aan en kun je de speaker bij de Bluetooth-apparaten op je telefoon toevoegen. Je hoeft vervolgens alleen een streamingdienst of bestand aan te zetten en je kunt horen waartoe de JBL Charge 5 in staat is. De Bluetooth-connectie is dankzij Bluetooth 5.1 binnen een paar seconden gemaakt.

Het geluid dat uit deze redelijk bescheiden speaker komt, die is niet bepaald bescheiden. Je hoeft niet de bas in de geluidsinstellingen van je smartphone extra aan te zetten om een flinke bas voor de kiezen te krijgen. De driver, tweeter en bass radiatoren (die met de uitroeptekens erop) doen hun best om groots geluid voor te brengen en dat werkt goed. Het geluid (met een frequentiebereik van 65 Hz tot 20k Hz) wordt goed verdeeld en je kunt de speaker prima tot in de late uurtjes gebruiken op een vrij hoog volume. Als de buurt het toelaat uiteraard, maar de speaker houdt het qua batterijduur met gemak een uit de hand gelopen dinerparty vol.

JBL's Partyboost

Als je andere JBL-speakers in huis hebt, dan kun je die dankzij Partyboost aan elkaar koppelen. Zo spelen de speakers hetzelfde geluid af. Het is iets dat in sommige sportscholen wordt gebruikt om te zorgen dat de zaal zich vult met muziek, maar in huis kun je het bijvoorbeeld gebruiken om in de keuken en in de tuin dezelfde muziek te horen, of op zolder en beneden in het thuiskantoor. Het is ook mogelijk om Stereomodus te gebruiken, waarbij je twee dezelfde Partyboost-luidsprekers kunt gebruiken als L/R-kanalen.

Het is wel even zoeken voordat je de juiste JBL-app hebt gevonden, want er staan er inmiddels erg veel in de Play Store. Bovendien heb je misschien wel de juiste app te pakken, maar wacht je op een equalizer-mogelijkheid. Helaas is die er niet. De JBL Portable-app is de app waarmee je de speaker via Partyboost kunt koppelen aan een andere JBL-speaker, maar meer is er nagenoeg niet mogelijk in die app. Er zijn wel andere apps, zoals JBL Music, maar die dient alleen voor het afspelen van muziekbestanden op je telefoon.

Weinig spannend maar wel volwassen

Jammer is wel dat de speaker qua design niet heel spannend is. Het is een mooie speaker die je makkelijk ergens kunt neerzetten en die ook niet te zwaar is voor in je tas, maar zeker gezien de andere producten van JBL doet hij het qua ontwerp niet heel anders. Aan de andere kant is het ook een pluspunt dat hij niet heel anders werkt dan anders, de JBL-ervaring met Charge 5 is exact hetzelfde als andere JBL-producten, dus verbinding maken en Partyboost werken als een trein.

Maar, als je dan een feestje wil bouwen, dan is dit niet een speaker die de tongen zal losmaken. Bovendien is hij niet voorzien van bijvoorbeeld LED om er echt een feestje mee te bouwen. Wat dat betreft is bijvoorbeeld de JBL Pulse 4 een betere gangmaker, al legt die het qua volume en geluidskwaliteit dik af tegen de JBL Charge 5. Wel is de nieuwe speaker qua uiterlijk in veel kleuren verkrijgbaar. Waar zijn voorganger Charge 4 in twaalf kleuren (waaronder met camouflagedesign) kwam, komt Charge 5 in negen kleuren (inclusief camouflage-opties). De adviesprijs van de JBL Charge 5 is 179 euro.

JBL Charge 5 - Conclusie

De JBL Charge 5 biedt een flinke geluidservaring en is dankzij zijn powerbankmogelijkheid een goede portable speaker voor in de tuin (of in een park of op het strand). De gebruikerservaring is wederom feilloos, maar ook wel wat saai. De JBL Charge 5 biedt bijvoorbeeld in gebruiksopties en design weinig nieuws onder de zon. Wat hij wel brengt is een goede kwaliteit aan rijk geluid waarmee je met gemak een kamer of zaaltje vult.

8.0
JBLCharge5Harman

Beoordeling
JBL Charge 5

Pluspunten
  • Stevige bas en goed volume
  • Powerbankmogelijkheid
  • Ip67-certificaat
  • Werkt goed samen met andere JBL-producten
Minpunten
  • Design is weinig anders dan anders
  • Trekt veel stof aan

Beoordeling JBL Charge 5

JBL Charge 5 biedt een flinke geluidservaring en is dankzij zijn powerbankmogelijkheid een goede portable speaker voor in de tuin (of in een park of op het strand). De gebruikerservaring is wederom feilloos, maar ook wel wat saai. JBL Charge 5 biedt bijvoorbeeld in gebruiksopties en design weinig nieuws onder de zon. Wat hij wel brengt is een goede kwaliteit aan rijk geluid waarmee je met gemak een kamer of zaaltje vult.

Prijsvergelijker JBL Charge 5

Reacties (4)