Review: Oppo A17 – budgettoestel heeft veel te bieden

23 november 2022 8 Minuten 0 Reacties
Oppo A17
FWD award

In deze review gaan we aan de slag met het nieuwste budgettoestel van Oppo. De Oppo A17 heeft veel te bieden, zo hebben we ondervonden in deze test.

Terwijl we reikhalzend uitkijken naar de nieuwe high-end smartphones die binnenkort weer aangekondigd gaan worden, daar lanceert Oppo een zeer betaalbaar toestel met de Oppo A17. Wat kun je nu precies verwachten van een smartphone met een prijs van 179 euro? Best veel, zo ontdekten we in deze test.

Specificaties en design

De Oppo A17 is een echt budgettoestel en dat zien we ook aan de specificaties. Zo is er een groot 6,56-inch HD+-scherm met een resolutie van 1.612 bij 720 pixels. De processor is een MediaTek Helio G35 en het toestel heeft 4 GB werkgeheugen en 64 GB opslaggeheugen. De grote blikvingers op dit betaalbare toestel zijn de grote batterij van 5.000 mAh, een 50-megapixelcamera en de unieke behuizing. Dankzij een speciale composietverwerkingstechniek lijkt én voelt de achterkant aan als echt leer. De Oppo A17 is verkrijgbaar in twee kleuren, namelijk Midnight Black en Lake Blue.

De Oppo A17 ziet er daarom veel luxer uit dan je eigenlijk zou mogen verwachten. De nepleren achterkant voelt zeer fijn aan in de handen en heeft iets zachts, maar vergis je niet in de grootte van het toestel. Het 6,56-inch lcd-scherm zorgt ervoor dat je dit toestel eigenlijk niet met één hand kunt bedienen. Achterop vinden we de cameramodule in twee verticale rondjes. Naast de 50-megapixelcamera is er ook een vga-camera en flitser aanwezig. Rechts vinden we de aan/uit-knop, tevens vingerafdruksensor, en de volumeknoppen. De simkaart plaats je aan de linkerkant in de behuizing.

Aan de onderkant vinden we een 3,5mm-koptelefoonaansluiting voor je oordopjes, de speaker en – dat is toch even schrikken – een micro-usb-poort voor het opladen. Dat is natuurlijk echt niet meer van deze tijd en in de toekomst moeten fabrikanten dan ook verplicht over naar usb-c. Bovenaan het scherm vinden we de selfiecamera van vijf megapixel in een waterdruppel (inkeping). De Oppo A17 draait op ColorOS 12.1 dat is gebaseerd op Android 12. De adviesprijs van het toestel is overigens 179 euro, maar bij veel winkels is het toestel inmiddels al verkrijgbaar voor 159 euro.

Display en geluid

De Oppo A17 heeft een groot scherm van 6,56-inch in een 720p-resolutie. Dat is wellicht niet helemaal wat je van een modern toestel mag verwachten en je moet ook de vrij grote schermranden voor lief nemen. Het lcd-scherm zorgt daarnaast voor wat schitteringen en verkleuringen als je het toestel beweegt. Recht van voren zijn de kleuren echter prima in orde. Of je de resolutie storend zult vinden is persoonlijk. Als je een hogere resolutie gewend bent, dan is het echt wel een stapje terug. Na verloop van tijd zie je het echter niet meer en is het toch een degelijk scherm. Wel geeft het standaard vrij veel blauw licht af, maar gelukkig kun je dat aanpassen in de instellingen. Het geluid komt uit de onderste speaker en is verrassend helder. Goed voor het kijken naar YouTube-video’s, alhoewel muziek enigszins schel uit de hoek kan komen.

Oppo A17 in gebruik

Uiteraard kun je een dergelijk budgettoestel niet vergelijken met een recent vlaggenschip, dus dat gaan we ook niet doen. Het kopje gamen slaan we ook over, want alhoewel je hier echt wel een simpel spelletje op kunt spelen is het toestel natuurlijk niet geschikt voor de nieuwste games. We willen graag weten of je een beetje vlot kunt internetten, je social media kunt bekijken of een mailtje kunt beantwoorden. En dat het liefst zonder stotterende apps. Daar slaagt het toestel gedeeltelijk in. Een app als YouTube, Facebook of zelfs je camera-app openen vraagt eventjes geduld en gaat niet zo vlot als bij een toestel met wat betere specificaties. Toch werkt met name Facebook daarna vlot. We zien geen vertragingen bij het scrollen, zelfs niet als de filmpjes allemaal op autoplay staan. YouTube gaat iets minder soepel bij het scrollen door een feed, maar filmpjes zelf zijn geen enkel probleem. Ook de camera-app reageert prima als deze even geopend is. Dit toestel vraagt om eventjes geduld bij het openen van een app, maar daarna heb je nauwelijks problemen.

De batterij is fijn meegenomen. De capaciteit van 5.000 mAh is groot te noemen voor een dergelijk budgettoestel en daarnaast is het scherm met de lagere resolutie behoorlijk energiezuinig. Het resultaat is dat je zeker twee dagen zonder opladen kunt doen. Ben je geen grootverbruiker? Dan is meer dan twee dagen zeker geen uitzondering. Concessies moet je wel doen, want opladen met maximaal 10W is bepaald niet snel. Draadloos opladen behoort niet tot de mogelijkheden.

De camera zelf is ook zeer degelijk. De 50-megapixelcamera wordt niet optimaal benut door de tragere processor, maar weet best fraaie plaatjes te schieten en zelfs de nachtstand is verrassend voor een toestel in dit prijssegment. Toch presteert de camera het beste bij situaties met voldoende licht. Zo krijg je met name buiten goede foto’s die scherp, kleurrijk en vol detail zitten. Is er wat minder licht beschikbaar, dan zal er al snel ruis optreden. Verder heb je niet zoveel mogelijkheden als op iets duurdere toestellen. Een portretmodus voor de hoofdcamera ontbreekt bijvoorbeeld en ook voor video kun je verder niets instellen. De selfiecamera van vijf megapixel is wel een tegenvaller. Het lijkt alsof je naar een oude webcam zit te staren. De hoofdcamera van 50-megapixel presteert gelukkig veel beter. Jammer is dan toch dat het display eigenlijk een te lage resolutie heeft om de mooie foto’s echt goed weer te geven. Foto’s doorsturen naar je pc, laptop of ander apparaat is echter niet al te moeilijk. In dit prijssegment de Oppo A17 één van de betere opties als je fotografie erg belangrijk vindt.

De vingerafdruksensor is lekker vlot, dus het ontgrendelen is zo gepiept. Wie dat wil kan ook ontgrendelen middels gezichtsherkenning. Fijn om te weten is dat het toestel bluetooth 5.3 ondersteund, maar je ook gewoon je oordopjes kunt aansluiten via de 3,5mm-koptelefoonaansluiting. We weten al van eerdere toestellen, zoals de high-end Oppo Find X5, dat ColorOS een fijne softwareschil over Android is. Het is overzichtelijk en voor een groot deel aanpasbaar. Wel zijn er een groot aantal voorgeïnstalleerde apps op het toestel te vinden. Gelukkig kun je deze gewoon verwijderen. Daarnaast is er meteen een update beschikbaar naar ColorOS 12.1.1. Qua updates kun je een update naar Android 13 verwachten en drie jaar beveiligingsupdates. Voor de prijs van dit toestel is dat helemaal in orde.

De Oppo A17 is wellicht niet voor iedereen. Je moet soms even geduld hebben en het display is niet zo hoogstaand als je eigenlijk zou wensen. Maar waar hebben we het uiteindelijk over? Voor 159 euro koop je een complete smartphone met goede batterijduur, degelijke camera en een premium uiterlijk.

Conclusie

Er is eigenlijk niet veel mis met de Oppo A17. Voor deze lage prijs krijg je een toestel met een premium design, een capabele hoofdcamera, een grote batterij en prima prestaties voor de prijs. Het display heeft wel een lagere resolutie dan je misschien zou wensen en ook de micro-usb-aansluiting is niet van deze tijd, alhoewel je daar in de praktijk verder niets van merkt. De prestaties zijn vlot genoeg om te kunnen e-mailen, je social media bij te werken of te internetten, maar soms moet je wel even wat geduld hebben. Zoek je een goedkope smartphone? Dan is dit toestel een zeer goede optie. Oppo krijgt vaak het verwijt om smartphones te duur in de markt te zetten. Bij de Oppo A17 is het andersom. Je krijgt eigenlijk teveel smartphone voor de prijs, maar daar gaan we natuurlijk niet over klagen.

8.5
Oppo A17-product
FWD award

Beoordeling
Oppo A17

Pluspunten
  • Premium design
  • Prima batterij
  • Zeer degelijke hoofdcamera
  • Vlot genoeg voor alle dagelijkse taken
  • Veel smartphone voor weinig geld
Minpunten
  • Resolutie van het display
  • Micro-usb
  • Vraagt soms een beetje geduld

Beoordeling Oppo A17

Er is eigenlijk niet veel mis met de Oppo A17. Voor deze lage prijs krijg je een toestel met een premium design, een capabele hoofdcamera, een grote batterij en prima prestaties voor de prijs. Het display heeft wel een lagere resolutie dan je misschien zou wensen en ook de micro-usb-aansluiting is niet van deze tijd, alhoewel je daar in de praktijk verder niets van merkt. De prestaties zijn vlot genoeg om te kunnen e-mailen, je social media bij te werken of te internetten, maar soms moet je wel even wat geduld hebben. Zoek je een goedkope smartphone? Dan is dit toestel een zeer goede optie. Oppo krijgt vaak het verwijt om smartphones te duur in de markt te zetten. Bij de Oppo A17 is het andersom. Je krijgt eigenlijk teveel smartphone voor de prijs, maar daar gaan we natuurlijk niet over klagen.

Prijsvergelijker Oppo A17

Reacties (0)