Viaplay of F1 TV Pro: welke moet je in 2023 kiezen om Formule 1 te kijken?

10 februari 2023 + 10 minuten 10 Reacties
Viaplay

Het nieuwe Formule 1-seizoen van 2023 gaat begin maart weer van start. Zondag 5 maart is de eerste race van het seizoen 2023 in Bahrein. Heeft Red Bull wederom een sterke auto weten te maken of lukt het Ferrari en Mercedes om het Red Bull in 2023 lastig te maken? Weet jij al hoe jij Formule 1 gaat kijken in 2023? Viaplay of F1 TV Pro? We duiken in beide streamingdiensten.

Wil je de Formule 1 in 2023 volgen dan moet je wederom een keuze gaan maken. Ziggo heeft sinds eind 2021 geen uitzendrechten meer en dus moet je hoe dan ook een abonnement afsluiten. Je kunt echter kiezen. Viaplay heeft de uitzendrechten overgenomen van Ziggo, maar je kan ook Formule 1 kijken op de eigen streamingdienst van de Formule 1, namelijk F1 TV Pro. En dat brengt ons bij het volgende vraagstuk. Viaplay of F1 TV Pro: welke moet je in 2023 kiezen om Formule 1 te kijken?

Beide streamingdiensten hebben voordelen, maar ook nadelen. Het afgelopen seizoen liep bij beide streamingdiensten niet helemaal soepel. We hebben nog een dikke maand te gaan voor de eerste race van 2023 een feit is, dus het wordt weer eens tijd om vooruit te kijken naar het nieuwe Formule 1-seizoen. Hoe ga jij Max Verstappen, Nyck de Vries, Charles Leclerc, Lewis Hamilton en alle anderen dit jaar volgen? Ook wij op de redactie moeten weer een keuze gaan maken. De hoogste tijd om alle voor- en nadelen op een rijtje te zetten waarbij we ook de prestaties van beide streamingdiensten van 2022 meenemen. We kijken hierbij naar de prijs, het aanbod, de beeldkwaliteit, ondersteunde platformen en betrouwbaarheid.

De prijs

Het verschil in prijs is in 2023 alleen maar groter geworden. Viaplay gaat de prijs verhogen, zoals we eind januari hebben kunnen lezen. De verwachting was dat dit in februari zou gebeuren, maar de prijsverhoging is al op 25 januari ingegaan voor het maandabonnement. In 2023 moet je 15,99 euro per maand betalen voor Viaplay. Een stijging van 14 procent ten opzichte van de 13,99 euro per maand in 2022. Het jaarabonnement is op het moment van schrijven nog 10,49 euro. Een aanbieding van 25 procent per maand. Deze prijs gaat binnenkort omhoog naar 12,79 euro per maand bij een jaarabonnement. Een stijging van 22 procent. Een jaarabonnement is goedkoper op jaarbasis, maar een maandabonnement kun je iedere maand opzeggen. Meer informatie en afsluiten van Viaplay kan hier.

Hoe zit het dan met Viaplay afsluiten bij je provider? Volgens website Streamwijzer.nl zal Ziggo de prijsverhoging van Viaplay vanaf 1 maart 2023 doorberekenen aan de klanten. Bij KPN betaal je tot 1 juli aanstaande nog de oude prijs van 13,99 euro per maand. Wat ook een mogelijkheid is om kosten te besparen bij Viaplay: accountdelen. Het mag officieel niet, maar het kan wel. Je kunt namelijk twee streams tegelijk laten draaien, dus je kunt een abonnement delen met een ander huishouden. Dan ben je natuurlijk maar de helft van het geld kwijt.

F1 TV Pro heeft twee abonnementen. Een TV Access- en TV Pro-abonnement. Dat eerste abonnement is eigenlijk niet interessant, want je kunt geen live races kijken, alleen herhalingen. Je hebt dus het TV Pro-abonnement nodig. Voor F1 TV Pro betaal je 64,99 euro per jaar of 7,99 euro per maand. Een jaarabonnement is ook bij F1 TV Pro veel goedkoper dan een maandabonnement. Meer informatie en afsluiten van F1 TV Pro kan hier.

F1 TV Pro is dus ruim de helft goedkoper dan Viaplay (tenzij je een account deelt), maar Viaplay heeft wel meer te bieden, zoals je kunt zien bij het aanbod hieronder. Mogelijk komen beide streamingdiensten nog met acties voor aanvang van het 2023-seizoen, zodat je wellicht een goedkoper abonnement kunt afsluiten.

Viaplay
Lees ook

Formule 1 kijken bij Viaplay: alles wat je moet weten over de streamingdienst

Het aanbod

Qua aanbod heeft Viaplay meer te bieden. Niet alleen Formule 1, maar ook voetbal uit de Duitse Bundesliga en Engelse Premier League, PDC Darts, Hoofdklasse Hockey, KSW Mixed Martial Arts, vrouwenvoetbal uit de Italiaanse en Zweedse competitie en natuurlijk films en series. Ook documentaires over (en met) Max Verstappen en het programma F1 Talks is exclusief bij Viaplay te zien. Daarnaast niet alleen de zelfgemaakte Viaplay Originals, maar ook content van Lionsgate+ (voorheen Starzplay) vinden we terug. Het aanbod is overigens niet heel erg groot qua films en series. Veelal oudere films en series, naast de unieke en voornamelijk nieuwe Viaplay Originals. Ook nieuwere Lionsgate+-series zijn bij Viaplay te vinden. Er zitten zeker topseries tussen als Power, Animal Kingdom, Spartacus, Black Sails, Lioness en Shetland, dus heb je ze nog niet gezien? Dan kun je zeker even vooruit met het aanbod van Viaplay.

F1 TV Pro biedt puur en alleen het racen. Niet alleen alle vrije trainingen, kwalificaties en de F1-race, maar ook de Formule 2, Formule 3 en de Porsche Supercup. Daarnaast is F1 TV Pro interactiever. Je kunt gewoon de tv-uitzending volgen, maar ook andere camerastandpunten kiezen zoals in de cockpit van Max Verstappen, toegang tot telemetrie, splitscreen-mogelijkheden en je hebt toegang tot al het radioverkeer. Je kunt tegelijk de live-uitzending en de race vanuit de cockpit van je favoriete coureur bekijken. Je kunt naast live Formule 1 ook de archieven ontdekken met klassieke races, jaaroverzichten van seizoenen en documentaires. Sinds halverwege het seizoen 2022 heeft F1 TV Pro ook Nederlands commentaar gekregen. De streamingdienst biedt het Nederlandse commentaar van Viaplay aan. Je kunt echter ook voor Engels commentaar kiezen.

Het aanbod van Viaplay is dus vele malen breder. Heb je ook interesse in andere sporten en wil je films en series kijken? Dan is Viaplay qua aanbod een betere keuze. Interesseert je dat allemaal niets en wil je gewoon de Formule 1 volgen? Dan is F1 TV Pro een betere (en goedkopere) keuze.

De beeldkwaliteit

Formule 1 kijken in 4k? Vergeet het maar. Van de 4K Ultra HD-resolutie van Ziggo met de Mediabox Next zetten we bij beide streamingdiensten weer een flinke stap terug. En dat is wel even een tegenvaller. Twee jaar geleden hebben we een heel artikel geschreven over Formule 1 kijken in de beste beeldkwaliteit, maar die kan ook in 2023 weer de prullenbak in.

Bij F1 TV Pro kijk je in in 1080p met maximaal 50 beeldjes per seconde, oftewel Full HD. Dat geldt dan voor de hoofduitzending. Kies je een ander camerastandpunt zoals de Pit Lane Channel, dan kijk je deze in 720p.

Viaplay begon in 720p, maar ging al snel ook over naar 1080p. Tevens met 50 beeldjes per seconde. Net als F1 TV Pro ook in Full HD dus. Toch was er een verschil in beeldkwaliteit. De bitrate lag vorig jaar hoger bij F1 TV Pro (max 12 Mbit/s tegenover 5 Mbit/s van Viaplay), dus het was fijner kijken bij F1 TV Pro. Wel kon de bitrate erg verschillen per apparaat. Hoe dat in 2023 gaat zijn is nog onduidelijk. Hoe dan ook is Full HD in 2023 in beide gevallen een beetje jammer. Daar zit je dan met je 4k-televisie.

F1 TV Pro
Lees ook

F1 TV Pro: dit moet je weten over de streamingdienst van de Formule 1

Ondersteunde platformen

Hoe en met welke apparaten kun je allemaal kijken? Bij Viaplay kun je twee streams tegelijk open hebben en tot 5 verschillende apparaten gebruiken binnen een periode van 24 uur. Viaplay heeft meer mogelijkheden qua ondersteunde platforms. Zo heb je uiteraard PC, Mac, iPhone, iPad en smartphones en tablets op Android, maar ook apps voor televisies van Samsung, LG, Sony, Philips en TCL. Tot slot kun je streamen middels Chromecast, Apple TV, Android TV en Amazon Fire TV.

Bij F1 TV Pro is het allemaal nog wat beperkter. Uiteraard kijk je op je pc, laptop en Apple Mac met Chrome, Edge, Firefox en Safari. Daarnaast worden alle Android-apparaten (smartphones en tablets) met Android 7 of hoger ondersteund. Ook iOS-apparaten (iPad en iPhone) vanaf iOS 10 en hoger worden ondersteund. Qua TV en casting heb je uiteraard ondersteuning via de Chromecast (Gen 2 of hoger), Apple TV, Amazon Fire TV en Android TV. Die laatste is even een lastige, want hoewel er ondersteuning zou moeten zijn is de app op de hier aanwezige Philips Android TV niet te vinden. Je kunt hem echter wel sideloaden naar je Android TV toe. Met je Samsung TV of LG TV zit je dus eigenlijk vast aan een Chromecast of vergelijkbaar apparaat. Voor alle ondersteunde apparaten (nu en in de toekomst) kijk je op deze pagina op de website van F1 TV Pro.

Viaplay ondersteunt een breder scala aan apparaten en de app is waarschijnlijk gewoon direct op je Smart TV te zetten en te gebruiken. F1 TV Pro is dan toch wat lastiger in gebruik.

Betrouwbaarheid

Betrouwbaarheid is erg belangrijk, maar bij beide streamingdiensten kan het ook zeker een probleem zijn. Veel mensen hadden in 2022 problemen met de betrouwbaarheid van Viaplay. Streams die niet werkten, uitzendingen die het niet deden of haperig beeld met slecht geluid. F1 TV Pro deed het ietsje beter, maar was blijkbaar ook verrast door de toename aan Nederlandse kijkers. Ook de betrouwbaarheid van F1 TV Pro liet soms te wensen over.

Bij Viaplay werd er gelukkig het hele seizoen uitgezonden op de lineaire kanalen bij Ziggo (kanaal 200) en KPN (kanaal 225). Zo kon je in ieder geval de kwalificatie en de race redelijk betrouwbaar volgen. De providers zouden in eerste instantie alleen de eerste maanden gaan uitzenden, maar door de vele problemen heeft men dit het gehele jaar 2022 gedaan. In 2023 gaan de providers hier in eerste instantie mee door. In elk geval tot 1 juni 2023 kun je de kwalificatie en races bij KPN en Ziggo volgen via de lineaire kanalen. Mogelijk wordt het hele seizoen 2023 weer op deze manier uitgezonden.

De betrouwbaarheid liet bij beide streamingdiensten te wensen over. Laten we hopen dat ze de betrouwbaarheid in 2023 beter op orde hebben.

Viaplay of F1 TV Pro: welke moet je kiezen om Formule 1 te kijken?

Kies je voor een breed aanbod? Of wil je puur en alleen Formule 1 kijken? Dat is de grootste vraag die je jezelf moet stellen. Viaplay is twee keer zo duur dan F1 TV Pro, maar heeft wel een veel breder aanbod met films, series en andere sporten.

F1 TV Pro lijkt de betere deal met de lagere prijs, tenzij je ook geïnteresseerd bent in andere sporten en films en series. Qua betrouwbaarheid moeten beide streamingdiensten nog flinke stappen zetten. Ik weet in ieder geval wat ik ga doen. Na vorig jaar voor Viaplay gekozen te hebben ga ik dit jaar F1 TV Pro een kans geven. Ik heb nauwelijks problemen met Viaplay gehad en ook de commentatoren vond ik, na een onwennig begin, uiteindelijk prima. En ja, ik weet dat er heel veel mensen anders over het commentaar denken. Ik heb alleen verder helemaal niets gekeken op Viaplay behalve Formule 1. Alle goede films en series had ik al gezien en in darts en de andere sporten ben ik niet geïnteresseerd. Voor mij is F1 TV Pro dan de voordeligere keuze, helemaal na de nieuwe prijsverhoging van Viaplay. Wat ga jij in 2023 kiezen?

Reacties (10)