Viaplay of F1 TV Pro: welke moet je in 2024 kiezen om Formule 1 te kijken?

03 februari 2024 + 10 minuten 15 Reacties
Viaplay

Het nieuwe Formule 1-seizoen van 2024 gaat eind februari weer van start. Zondag 2 maart is de eerste race van het seizoen 2024 in Bahrein. Heeft Red Bull wederom een sterke auto weten te maken of lukt het McLaren, Ferrari of Mercedes om het Red Bull in 2024 lastig te maken? Weet jij al hoe jij Formule 1 gaat kijken in 2024? Viaplay of F1 TV Pro? We duiken in beide streamingdiensten voor het nieuwe jaar.

Het nieuwe seizoen van de Formule 1 start op 29 februari met de vrije trainingen van Bahrein. De week ervoor zijn de testdagen waar we kunnen zien welke teams het beste voor de dag komen in het nieuwe seizoen. Hoe ga jij naar de Formule 1 kijken in 2024? In Nederland kun je kijken via de streamingdienst Viaplay, maar ook via de eigen streamingdienst van de Formule 1, namelijk F1 TV Pro.  De afgelopen weken zijn er volop veranderingen doorgevoerd bij zowel Viaplay als F1 TV Pro en helaas moet je flink de portemonnee trekken in 2024. En dat brengt ons bij het volgende vraagstuk. Viaplay of F1 TV Pro: welke moet je in 2024 kiezen om Formule 1 te kijken? Vlak voor aanvang van het nieuwe seizoen is er wederom veel gewijzigd, met name op het gebied van de prijs. Daarom is dit artikel nogmaals aangepast voor de laatste informatie.

Beide streamingdiensten hebben voordelen, maar ook nadelen. We hebben nog een dikke maand te gaan voor de eerste race van 2024 een feit is, dus het wordt weer eens tijd om vooruit te kijken naar het nieuwe Formule 1-seizoen. Hoe ga jij Max Verstappen, Lando Norris, Charles Leclerc, Lewis Hamilton en alle anderen dit jaar volgen? Ook wij op de redactie moeten weer een keuze gaan maken. De hoogste tijd om alle voor- en nadelen op een rijtje te zetten waarbij we ook de prestaties van beide streamingdiensten van 2023 meenemen. We kijken hierbij naar de prijs, het aanbod, de beeldkwaliteit, ondersteunde platformen en betrouwbaarheid.

De prijs

Het verschil in prijs is voor het komende jaar veel kleiner geworden. Het jaarabonnement van Viaplay was even verdwenen, waardoor je alleen een maandabonnement kon afsluiten, maar op het moment van schrijven kun je zowel een jaarabonnement als maandabonnement afsluiten. In 2024 moet je 15,99 euro per maand betalen voor Viaplay, of althans. Tot 22 mei 2024. Op die datum wordt het maandabonnement twee euro duurder naar 17.99 euro per maand. Omgerekend ben je met een jaarabonnement veel goedkoper uit, dan betaal je 12,79 euro per maand. Die actie loopt tot na de tweede race (Grand Prix van Saudi-Arabië) van het seizoen. Een jaarabonnement is goedkoper op jaarbasis, maar een maandabonnement kun je iedere maand opzeggen. Meer informatie en afsluiten van Viaplay kan hier. Hoe zit het dan met Viaplay afsluiten bij je provider? De prijs is voor 2024 identiek. Bij Ziggo kun je hier Viaplay afsluiten. Bij KPN is de prijs ook hetzelfde. Het gaat wel enkel om maandabonnementen. Een jaarabonnement afsluiten bij de provider lijkt, in ieder geval op het moment van schrijven, niet mogelijk.

Nieuw voor 2024 is dat je geen account meer kunt delen met een ander huishouden. In 2023 mocht het officieel ook niet, maar kon het nog wel. In 2024 kan je geen live-sportevenementen meer tegelijk kijken met iemand op een ander IP-adres. Voor films en series kan dit nog wel, maar aangezien we hier naar de Formule 1 kijken is dit geen mogelijkheid meer. Gelukkig is er een oplossing. In 2024 krijg je namelijk gratis F1 TV Pro bij je Viaplay-abonnement. Geheel kosteloos krijg je de volledige streamingdienst van de Formule 1 bij je Viaplay-abonnement. De prijs blijft dus hetzelfde als in 2023, maar dan zonder accountdelen, maar dan met F1 TV Pro. En dat is goed nieuws. Je kunt dan met één en hetzelfde abonnement het ene huishouden Formule 1 laten kijken via de Viaplay-app en het andere huishouden via de F1 TV Pro-app. Viaplay adverteert er op dit moment ook zelf mee, dus dat lijkt voor geheel 2024 een oplossing te zijn. Zo kun je alsnog een account delen. Let wel dat het enkel werkt voor Formule 1. Bij andere live-sportevenementen als darts of voetbal is er geen aparte app naast de Viaplay-app. Dat kun je dus niet meer delen.

Genoeg Viaplay en de prijs voor nu. Hoe zit het met F1 TV Pro in 2024? Vlak voor de seizoenstart van 2024 gooit F1 TV Pro alles weer om en dus moesten we dit artikel ook weer updaten. Normaal gesproken heeft F1 TV Pro twee abonnementen. Een TV Access- en TV Pro-abonnement. Dat eerste abonnement is eigenlijk niet interessant, want je kunt geen live races kijken, alleen herhalingen. Je hebt dus het TV Pro-abonnement nodig. Reken alleen op een fikse prijsverhoging in 2024 en vlak voor de start blijkt ineens dat je geen jaarabonnement meer kunt nemen. Iemand moet ervoor betalen dat abonnees van Viaplay nu ook gratis F1 TV Pro krijgen en het lijkt erop dat de F1 TV Pro-abonnees hier de dupe van zijn. In België gaat de prijs omhoog van 64,99 euro naar 74,99 euro op jaarbasis, maar Nederland spant de kroon. Geen jaarabonnement meer, maar een verplicht maandabonnement van 11,90 euro per maand. Meer informatie en afsluiten van F1 TV Pro kan hier.

F1 TV Pro is nog altijd goedkoper qua prijs dan Viaplay, maar de enorme prijsverhoging brengt de diensten veel dichter bij elkaar. Met name als je naar de maandprijs van 11,90 euro van F1 TV Pro en de maandprijs van een jaarabonnement bij Viaplay kijkt van 12,79 euro. Daar zit nauwelijks nog verschil in. F1 TV Pro kun je echter niet delen met een ander huishouden. Viaplay nu met het gratis F1 TV Pro-abonnement erbij wel, in ieder geval voor de Formule 1. Wil je met twee huishoudens kijken? Een enkel abonnement is bij F1 TV Pro net iets goedkoper, maar wil je delen met een ander huishouden en de prijs delen? Dan is Viaplay nu veel goedkoper en dat is voor het eerst in drie jaar tijd.

Viaplay
Lees ook

Formule 1 kijken bij Viaplay: alles wat je in 2024 moet weten over de streamingdienst

Het aanbod

Qua aanbod heeft Viaplay meer te bieden. Niet alleen Formule 1, maar ook voetbal uit de Duitse Bundesliga en Engelse Premier League, PDC Darts  en natuurlijk films en series. Ook documentaires over (en met) Max Verstappen en het programma F1 Talks is exclusief bij Viaplay te zien.

Het aanbod is wellicht niet heel erg groot qua films en series, maar is wel sterker ten opzichte van eerdere jaren. Zo vind je nu ook populaire filmseries als Ghostbusters, The Hunger Games, The Karate Kid, Divergent en Rambo op de streamingdienst. Veelal zijn het wat oudere films en series, naast de unieke en voornamelijk nieuwe Viaplay Originals. De Lionsgate+-series als Spartacus en Black Sails van voorgaande jaren zijn helaas niet meer te vinden tussen het aanbod. Wel kun je kijken naar realityseries van Hayu.

F1 TV Pro biedt puur en alleen het racen. Niet alleen alle vrije trainingen, kwalificaties en de F1-race, maar ook de Formule 2, Formule 3 en de Porsche Supercup. Daarnaast is F1 TV Pro interactiever. Je kunt gewoon de tv-uitzending volgen, maar ook andere camerastandpunten kiezen zoals in de cockpit van Max Verstappen, toegang tot telemetrie, splitscreen-mogelijkheden en je hebt toegang tot al het radioverkeer. Je kunt tegelijk de live-uitzending en de race vanuit de cockpit van je favoriete coureur bekijken. Je kunt naast live Formule 1 ook de archieven ontdekken met klassieke races, jaaroverzichten van seizoenen en documentaires. Sinds halverwege het seizoen 2022 heeft F1 TV Pro ook Nederlands commentaar gekregen. De streamingdienst biedt het Nederlandse commentaar van Viaplay aan. Je kunt echter ook voor Engels commentaar kiezen.

Het aanbod van Viaplay is dus vele malen breder. Heb je ook interesse in andere sporten en wil je films en series kijken? Dan is Viaplay qua aanbod een betere keuze. Interesseert je dat allemaal niets en wil je gewoon de Formule 1 volgen? Dan is F1 TV Pro de betere keuze.

De beeldkwaliteit

Formule 1 kijken in 4k? Vergeet het maar. Van de 4K Ultra HD-resolutie van Ziggo met de Mediabox Next zetten beide streamingdiensten een flinke stap terug. En dat is wel even een tegenvaller. Drie jaar geleden hebben we een heel artikel geschreven over Formule 1 kijken in de beste beeldkwaliteit, maar die kan ook in 2024 weer de prullenbak in. Wellicht tovert één van beide streamingdiensten toch ineens eind februari een verrassing uit de hoge hoed, maar anders lijkt de beeldkwaliteit identiek aan vorig jaar.

Bij F1 TV Pro kijk je in in 1080p met maximaal 50 beeldjes per seconde, oftewel Full HD. Dat geldt dan voor de hoofduitzending. Kies je een ander camerastandpunt zoals de Pit Lane Channel, dan kijk je deze in 720p.

Viaplay begon in 720p, maar ging al snel ook over naar 1080p. Tevens met 50 beeldjes per seconde. Net als F1 TV Pro ook in Full HD dus. Toch was er een verschil in beeldkwaliteit. De bitrate lag vorig jaar hoger bij F1 TV Pro (max 12 Mbit/s tegenover 5 Mbit/s van Viaplay), dus het was fijner kijken bij F1 TV Pro. Wel kon de bitrate erg verschillen per apparaat. Hoe dat in 2024 gaat zijn is nog onduidelijk. Hoe dan ook is Full HD in 2024 in beide gevallen een beetje jammer. Daar zit je dan met je 4k-televisie.

F1 TV Pro
Lees ook

F1 TV Pro: dit moet je in 2024 weten over de streamingdienst van de Formule 1

Ondersteunde platformen

Hoe en met welke apparaten kun je allemaal kijken? Bij Viaplay kun je bij de Formule 1 twee streams tegelijk open hebben, mits deze tot hetzelfde IP-adres behoren, en tot 5 verschillende apparaten gebruiken binnen een periode van 24 uur. Viaplay heeft meer mogelijkheden qua ondersteunde platforms. Zo heb je uiteraard PC, Mac, iPhone, iPad en smartphones en tablets op Android, maar ook apps voor televisies van Samsung, LG, Sony, Philips, Hisense en TCL. Tot slot kun je streamen middels Chromecast, Apple TV, Android TV, Google TV en Amazon Fire TV.

Bij F1 TV Pro is het allemaal net iets beperkter. Uiteraard kijk je op je pc, laptop en Apple Mac met Chrome, Edge, Firefox en Safari. Daarnaast is er ondersteuning voor alle Android-apparaten (smartphones en tablets) met Android 7 of hoger en Amazon Fire-apparaten met OS7 en hoger. Ook iOS-apparaten (iPad en iPhone) vanaf iOS 10 en hoger worden ondersteund. Qua TV en casting heb je uiteraard ondersteuning via de Chromecast (Gen 2 of hoger), Apple TV, Amazon Fire TV en Android TV. Die laatste is even een lastige, want hoewel er ondersteuning zou moeten zijn is de app op de hier aanwezige Philips Android TV niet te vinden. Je kunt hem echter wel sideloaden naar je Android TV toe. Met je Samsung TV of LG TV zit je dus eigenlijk vast aan een Chromecast of vergelijkbaar apparaat. Voor alle ondersteunde apparaten (nu en in de toekomst) kijk je op deze pagina op de website van F1 TV Pro.

Viaplay ondersteunt een breder scala aan apparaten en de app is waarschijnlijk gewoon direct op je Smart TV te zetten en te gebruiken. F1 TV Pro is dan toch wat lastiger in gebruik.

Betrouwbaarheid

Betrouwbaarheid is erg belangrijk, maar bij beide streamingdiensten kan het ook zeker een probleem zijn. Veel mensen hadden in voorgaande jaren problemen met de betrouwbaarheid van Viaplay. Streams die niet werkten, uitzendingen die het niet deden of haperig beeld met slecht geluid. F1 TV Pro deed het ietsje beter, maar was blijkbaar ook verrast door de toename aan Nederlandse kijkers. Ook de betrouwbaarheid van F1 TV Pro liet soms te wensen over. In 2023 waren er zeker ook klachten te horen, maar beide streamingdiensten hadden de betrouwbaarheid over het algemeen goed op orde ten opzichte van voorgaande jaren met hier en daar een negatieve uitschieter.

Nieuw voor 2024 bij Viaplay is wel het stoppen van de lineaire kanalen bij Ziggo (kanaal 200) en KPN (kanaal 225). Had je een abonnement op Viaplay afgesloten via je provider? Dan keek je gewoon op een lineair tv-kanaal naar de Formule 1. In 2024 kan dit niet meer. Je moet dus de app van Viaplay gebruiken. Voor ouderen wellicht lastiger, want je zapt niet gewoon met je afstandsbediening naar de juiste zender, maar moet echt met de app aan de slag. Dat zal door sommige mensen echt als een nadeel gezien worden.

In 2024 moet je zowel bij Viaplay als bij F1 TV Pro de app gebruiken. Laten we hopen dat beide streamingdiensten de capaciteit op orde hebben.

Viaplay of F1 TV Pro: welke moet je kiezen om Formule 1 te kijken?

Kies je voor een breed aanbod? Of wil je puur en alleen Formule 1 kijken? Dat is de grootste vraag die je jezelf moet stellen. Viaplay is voor een enkel abonnement na drie jaar tijd nog maar een fractie duurder dan F1 TV Pro, maar door de enorme prijsverhoging van F1 TV Pro is Viaplay in 2024 wel veel goedkoper als je deelt met een ander huishouden. Dankzij gratis F1 TV Pro bij Viaplay kun je namelijk met twee huishoudens naar de Formule 1 kijken. F1 TV Pro is niet te delen met een ander huishouden.

Voor 2024 lijkt Viaplay daarom de veel betere deal te hebben, maar de streamingdienst heeft de afgelopen jaren al wel veel goodwill verloren door de vele problemen. Ook de financiële situatie van het bedrijf is nu niet echt om over naar huis te schrijven, wat mogelijk een overweging kan zijn bij het afsluiten van een jaarabonnement bij Viaplay. F1 TV Pro daarentegen laat jou als abonnee betalen voor de gratis toevoeging van de dienst bij Viaplay en stopt zelfs volledig met het jaarabonnement. Waar je als abonnee dus helemaal niets mee te maken hebt. Beide streamingdiensten verliezen terecht veel goodwill bij de consument, maar wil je Formule 1 kijken in 2024, dan moet je toch een keuze maken uit deze twee partijen. Kiezen tussen twee kwaden is wellicht een te groot oordeel, maar de keuze is moeilijker dan ooit. Zelf neigen we op dit moment iets meer naar Viaplay omdat het te delen is met een ander huishouden en je daardoor veel goedkoper uit bent. Wat ga jij kiezen in 2024?

Reacties (15)