Viaplay of F1 TV Pro: welke moet je kiezen om Formule 1 te kijken?

11 maart 2022 + 10 minuten 5 Reacties
Viaplay

Het nieuwe Formule 1-seizoen gaat bijna van start. Zondag 20 maart is de eerste race van het seizoen 2022 in Bahrein. Heeft Red Bull wederom een sterke auto weten te maken of is het Mercedes wat direct weer dominant uit de startblokken komt? Of weten Ferrari of McLaren te verrassen met alle nieuwe reglementen en de sterk gewijzigde Formule 1-wagens?

Wil je de Formule 1 in 2022 volgen dan moet je een keuze gaan maken. Ziggo heeft geen uitzendrechten meer en dus moet je hoe dan ook een abonnement afsluiten. Je kunt echter kiezen. Viaplay heeft de uitzendrechten overgenomen van Ziggo, maar je kan ook Formule 1 kijken op de eigen streamingdienst van de Formule 1, namelijk F1 TV Pro. En dat brengt ons bij het volgende vraagstuk. Viaplay of F1 TV Pro: welke moet je kiezen om Formule 1 te kijken?

Om eerlijk te zijn ben ik er zelf ook nog niet uit. Beide streamingdiensten hebben voordelen, maar ook nadelen. Als we de reacties onder eerdere artikelen bekijken ben ik zeker niet de enige die nog altijd twijfelt bij het maken van een keuze tussen Viaplay en F1 TV Pro. We hebben nog een week te gaan voor de eerste race van 2022 een feit is. De hoogste tijd om alle voor- en nadelen op een rijtje te zetten zodat niet alleen ik, maar zeker ook jullie als lezers een goede afweging kunnen maken. We kijken hierbij naar de prijs, het aanbod, de beeldkwaliteit, ondersteunde platformen en betrouwbaarheid.

De prijs

De laatste maanden en weken zijn er diverse acties geweest om goedkoper een abonnement op één van beide diensten te kunnen afsluiten. Daar hebben we natuurlijk op dit moment niets meer aan en dus kijken we naar de prijs op dit moment. En dan zien we dat er toch nog wat acties lopen waardoor je korting kunt krijgen.

Viaplay kun je niet alleen bij de streamingdienst zelf afsluiten, maar ook bij je provider. Viaplay kost op dit moment 9,99 euro tot 1 augustus bij Viaplay zelf. Daarna ga je 13,99 euro betalen. Meer informatie over Viaplay en aanmelden kan hier.

Bij KPN is de actie vrijwel identiek met de speciale introductieprijs voor 9,99 euro tot 4 augustus voor bestaande klanten. Nieuwe klanten bij KPN kunnen bij een 1-jarig abonnement 9 maanden gratis Viaplay kijken. Heb je overigens Internet, Mobiel én Viaplay bij KPN? Dan krijg je 12,50 euro korting. Dit betekent 7,50 euro korting op je mobiele abonnement en 5 euro korting op Viaplay. Meer over Viaplay bij KPN lees je hier.

Bij Ziggo is er geen onderscheid tussen nieuwe klanten en bestaande klanten. De introductieprijs is 9,99 euro per maand tot 1 augustus. Daarna betaal je 13,99 euro per maand. Er is echter ook nog een speciale introductieaanbieding van 1 maart tot en met 30 april. Sluit je in deze periode een abonnement op Viaplay af, dan betaal je de eerste vier maanden 5 euro per maand. De eerste vier maanden kijk je dus voor 20 euro.  Daarna ga je de normale prijs betalen. Voor meer informatie en afsluiten bij Ziggo kijk je hier.

F1 TV Pro heeft twee abonnementen. Een TV Access- en TV Pro-abonnement. Dat eerste abonnement is eigenlijk niet interessant, want je kunt geen live races kijken, alleen herhalingen. Je hebt dus het TV Pro-abonnement nodig. Op dit moment is er een actie met 20 procent korting. Je hoeft het eerste jaar 51,99 euro te betalen. Het jaar daarop betaal je 64,99 euro (of 7,99 euro per maand). Meer informatie en afsluiten van F1 TV Pro kan hier.

F1 TV Pro is dus goedkoper dan Viaplay, maar Viaplay heeft wel meer te bieden, zoals je kunt zien bij het aanbod hieronder.

Viaplay
Lees ook

Formule 1 kijken bij Viaplay: alles wat je moet weten over de nieuwe streamingdienst

Het aanbod

Qua aanbod heeft Viaplay meer te bieden. Niet alleen Formule 1, maar ook voetbal uit de Duitse Bundesliga en Engelse Premier League, PDC Darts, Matchroom snooker en pool, KSW Mixed Martial Arts, vrouwenvoetbal uit de Italiaanse en Zweedse competitie en natuurlijk films en series. Ook de nieuwe documentaire over (en met) Max Verstappen en het programma F1 Talks is exclusief bij Viaplay te zien. Daarnaast niet alleen de zelfgemaakte Viaplay Originals, maar ook content van Starzplay vinden we terug. Het aanbod lijkt overigens nog niet heel erg groot qua films en series. Naast de unieke en voornamelijk nieuwe Viaplay Originals en Starzplay-series zijn het met name oudere films en series.

F1 TV Pro biedt puur en alleen het racen. Niet alleen alle vrije trainingen, kwalificaties en de F1-race, maar ook de Formule 2, Formule 3 en de Porsche Supercup. Daarnaast is F1 TV Pro interactiever. Je kunt gewoon de tv-uitzending volgen, maar ook andere camerastandpunten zoals in de cockpit van Max Verstappen, toegang tot telemetrie, splitscreen-mogelijkheden en je hebt toegang tot al het radioverkeer. Je kunt tegelijk de live-uitzending en de race vanuit de cockpit van je favoriete coureur bekijken. Je kunt naast live Formule 1 ook de archieven ontdekken met klassieke races, jaaroverzichten van seizoenen en documentaires. Let wel dat F1 TV Pro in eerste instantie geen Nederlands commentaar heeft, alhoewel afgelopen week is aangekondigd dat we ook Nederlands commentaar kunnen verwachten vanaf juni 2022.

Het aanbod van Viaplay is dus vele malen breder. Heb je ook interesse in andere sporten en wil je films en series kijken? Dan is Viaplay qua aanbod een betere keuze. Interesseert je dat allemaal niets en wil je gewoon de Formule 1 volgen? Dan is F1 TV Pro een betere (en goedkopere) keuze.

De beeldkwaliteit

Formule 1 kijken in 4k? Vergeet het maar. Van de 4K Ultra HD-resolutie van Ziggo met de Mediabox Next gaan we bij beide streamingdiensten weer een stap terug. En dat is wel even een tegenvaller. Vorig jaar hebben we een heel artikel geschreven over Formule 1 kijken in de beste beeldkwaliteit, maar die kan bij deze dus de prullenbak in.

Bij F1 TV Pro kijk je in in 1080p met maximaal 50 beeldjes per seconde, oftewel Full HD. Dat geldt dan voor de hoofduitzending. Kies je een ander camerastandpunt zoals de Pit Lane Channel, dan kijk je deze in 720p. En dan zien we dat het bij Viaplay een beetje treurig wordt. Live sport wordt door Viaplay namelijk uitgezonden in 720p. Het verhaal van Viaplay waarom dat zo is, met progressive beeld dat beter geschikt is voor snelle beeldwisselingen dan interlaced, kan direct de prullenbak in. Het is 2022 en dan is het onacceptabel om naar 720p-beelden te kijken. Daar zit je dan met je 4k-televisie. Qua beeldkwaliteit wint F1 TV Pro het dus van Viaplay, ook al zetten we bij beide een stap terug ten opzichte van de 4k-resolutie van Ziggo in combinatie met de MediaBox Next. Viaplay is wel bezig met 1080p te testen, maar of we daar iets van gaan zien in het eerste raceweekend is onduidelijk. De bitrate is bij F1 TV Pro sowieso hoger, dus dat blijft de betere kwaliteit ten opzichte van Viaplay.

F1 TV Pro
Lees ook

F1 TV Pro: dit moet je weten over de streamingdienst van de Formule 1

Ondersteunde platformen

Hoe en met welke apparaten kun je allemaal kijken? Bij Viaplay kun je twee streams tegelijk open hebben en tot 5 verschillende apparaten gebruiken binnen een periode van 24 uur. Viaplay heeft meer mogelijkheden qua ondersteunde platforms. Zo heb je uiteraard PC, Mac, iPhone, iPad en smartphones en tablets op Android, maar ook apps voor televisies van Samsung, LG, Sony, Philips en TCL. Tot slot kun je streamen middels Chromecast, Apple TV, Android TV en Amazon Fire TV.

Bij F1 TV Pro is het allemaal nog wat beperkter. Je kunt met zes verschillende apparaten tegelijk inloggen, maar de stream van de hoofduitzending kan maar op één apparaat getoond worden. Althans, dat claimt het bedrijf op de eigen website want tot op heden was het altijd nog mogelijk om op meerdere apparaten tegelijk te kijken. Het is afwachten hoe dat in 2022 gaat zijn. Uiteraard kijk je op je pc, laptop en Apple Mac met Chrome, Edge, Firefox en Safari. Daarnaast worden alle Android-apparaten (smartphones en tablets) met Android 7 of hoger ondersteund. Ook iOS-apparaten (iPad en iPhone) vanaf iOS 10 en hoger worden ondersteund. Qua TV en casting heb je uiteraard ondersteuning via de Chromecast (Gen 2 of hoger), Apple TV, Amazon Fire TV en Android TV. Die laatste is even een lastige, want hoewel er ondersteuning zou moeten zijn is de app op de hier aanwezige Philips Android TV niet te vinden. Je kunt hem echter wel sideloaden naar je Android TV toe. Dat is wellicht een mooi onderwerp voor een toekomstig artikel. Met je Samsung TV of LG TV zit je dus eigenlijk vast aan een Chromecast of vergelijkbaar apparaat. Voor alle ondersteunde apparaten (nu en in de toekomst) kijk je op deze pagina op de website van F1 TV Pro.

Viaplay ondersteunt een breder scala aan apparaten en de app is waarschijnlijk gewoon direct op je Smart TV te zetten en te gebruiken. F1 TV Pro is dan toch wat lastiger in gebruik.

Betrouwbaarheid

Betrouwbaarheid is iets wat zich nog moet bewijzen bij beide diensten. Afgelopen seizoen liep F1 TV Pro over het algemeen soepel, maar in de jaren ervoor zijn sommige races een complete puinhoop geworden waarbij gebruikers soms een race helemaal niet konden volgen. Wat dat betreft houden we een beetje ons hart vast. De enorme toeloop van Nederlandse klanten naar F1 TV Pro, kunnen de servers van de streamingdienst dat wel aan? Dan zitten we op zondag 20 maart er allemaal klaar voor en dan werkt het niet. Je moet er niet raar van opkijken. Laten we hopen dat er voldoende capaciteit is, maar ik vrees wel een beetje voor problemen tijdens de eerste paar races. Ik heb er wel vertrouwen in dat de problemen na de eerste paar races opgelost zal zijn. Na eerdere opstartproblemen werkte de dienst het afgelopen jaar ook gewoon goed.

Wat dat betreft loopt het bij Viaplay ook nog niet helemaal soepel. De eerste live-uitzendingen met Duits voetbal en PDC Darts gingen gepaard met haperend beeld en geluid wat ook nog eens niet synchroon liep. Zelfs de providers hebben vrees bij een massale storing vanwege capaciteitsproblemen bij Viaplay voor de eerste F1-races van het seizoen en hebben daarom gevraagd om een lineair kanaal. Deze zal tijdelijk actief zijn tot 1 augustus. Bij Ziggo kijk je op kanaal 200 en bij KPN op kanaal 225 naar de Formule 1-races. Je kunt dan ook echt alleen maar de Formule 1-content bekijken op het lineaire kanaal, niet andere sport of films en series. Hoe dan ook, zo hoef je je dus geen zorgen te maken dat Viaplay offline gaat de eerste races. Je kijkt gewoon via het lineaire kanaal op je televisie als dat gaat gebeuren.

Bij Viaplay weet je dus zeker dat je met de lineaire kanalen gewoon kan kijken. De streamingdiensten zelf moeten zich beide nog bewijzen, maar houd er rekening mee dat je mogelijk wat problemen tegen zult komen tijdens de eerste paar races van het seizoen.

Viaplay of F1 TV Pro: welke moet je kiezen om Formule 1 te kijken?

Het ontloopt elkaar niet veel. Qua aanbod en ondersteunde platformen wint Viaplay, terwijl F1 TV Pro het wint qua prijs en beeldkwaliteit. F1 TV Pro lijkt daardoor zeker de betere deal, tenzij je ook geïnteresseerd bent in andere sporten en films en series. Qua betrouwbaarheid weet je vrijwel zeker dat je Formule 1 bij Viaplay kunt kijken dankzij de tijdelijke lineaire kanalen bij KPN en Ziggo. Beide streamingdiensten zullen ongetwijfeld problemen met de capaciteit krijgen met de enorme toestroom aan Nederlanders. We zagen bij Viaplay al bij het darten dat er technische problemen waren, terwijl F1 TV Pro in voorgaande seizoenen ook regelmatig problemen kende.

Nadat ik alles op een rijtje heb gezet weet ik wat ik ga doen. Ik ga Viaplay een kans geven met de actie van Ziggo om 4 maanden te kijken voor 5 euro per maand. Het is maandelijks opzegbaar, dus mocht ik toch niet tevreden zijn over de beeldkwaliteit van 720p en het extra aanbod me niet echt kan boeien, dan is een stap naar F1 TV Pro zo gemaakt. Misschien een vreemde keuze, want F1 TV Pro is de betere deal. Toch ben ik erg benieuwd wat Viaplay voor show weet neer te zetten vooraf en na de races en hoe de nieuwe commentatoren Nelson Valkenburg en Melroy Heemskerk het gaan doen, samen met pitreporter Stéphane Kox. Formule 1 is natuurlijk ook voor een deel een grote show en dat mis je bij F1 TV Pro. De doorslag voor mij, in ieder geval voor de eerste paar maanden, is de betrouwbaarheid. Met het lineaire kanaal van Viaplay weet ik zeker dat ik de races kan volgen en ik vrees door de massale toestroom van Nederlanders dat F1 TV Pro in de eerste races niet altijd even vlekkeloos blijft werken. Laten we hopen dat ik ongelijk heb en ze de capaciteit op orde hebben. Wat je ook kiest, beide streamingdiensten hebben voor- en nadelen en wat dat betreft is er ook geen foute keuze, maar komt het ook neer op persoonlijke voorkeuren wat betreft extra content of interactiviteit. Hopelijk heeft dit artikel je enig inzicht gegeven om een keuze tussen Viaplay en F1 TV Pro te kunnen maken en laten we hopen op een fantastisch raceseizoen in 2022.

Reacties (5)