Hekel aan voetbal? 11 films en series om te kijken tijdens het EK

02 juni 2024 8 Minuten 0 Reacties
EK voetbal

Maar als je nu net samenwoont met iemand die het Europees Kampioenschap dat op 14 juni begint wel van aftrap tot laatste fluitsignaal wil zien, dan kun je wel wat afleiding gebruiken.

De schwalbes, de soms vreemde regels, misschien zelfs sport in het algemeen: niet iedereen is even dol op voetbal. Maar als je nu net samenwoont met iemand die het Europees Kampioenschap dat op 14 juni begint wel van aftrap tot laatste fluitsignaal wil zien, dan kun je wel wat afleiding gebruiken. Om toch nog gezellig bij iemand te kunnen zitten, kun je ervoor kiezen om op je smartphone, tablet of laptop een film of serie te kijken. We raden je een heel elftal aan films en series aan die allemaal in ieder geval een voetbalwedstrijd lang zijn.

Films en series voor tijdens het EK

Een officiële voetbalwedstridj duurt 90 minuten, maar is opgedeeld in twee keer 45 minuten met een pauze van een kwartier. Ook is er vaak tot 10 minuten extra tijd nodig om alle malen dat voetballers schreeuwend op de grond lagen terug te geven. We hebben films uitgezocht die tenminste een uur en drie kwartier duren, waardoor je met een keertje drinken pakken en een wc-bezoek precies een voetbalwedstrijd overbrugt. En een paar series, voor wie samenwoont met iemand die niet alleen de wedstrijden van Oranje kijkt.

Voor maffia-liefhebbers: The Brothers Sun (Netflix)

Wat de maffia zo’n interessant onderwerp maakt in films en series, dat is die banden tussen mensen. Vaak wil iemand ook uit de maffia stappen en een gewoon leven leiden, maar dat wordt ze vaak niet makkelijk gemaakt. In The Brothers Sun gaat het er juist om dat een lid van de familie zich eigenlijk niet moet aansluiten bij dit deel van de familie, maar in dit soms wat absurdistische, grappige en zelfs spannende verhaal lijkt hij niet altijd een keuze te hebben. Een geweldige serie met de geweldige Michelle Yeoh als een soort Godmother.

Voor romantiek: Beyond the Lights (SkyShowtime)

Als je The Bodyguard een mooie film vond, dan zal Beyond the Lights je waarschijnlijk ook bevallen. Maar deze films is sowieso een aanrader voor wie van romantiek houdt. Het draait om twee prachtige mensen die samenkomen: een politieagent en een zangeres die doorbreekt, maar het leven maakt het niet altijd makkelijk om goed samen te kunnen zijn en dat gaat gepaard met een boel drama. Toch spat de aantrekking van het scherm en dat is heerlijk om naar te kijken.

Voor humor: Mr. & Mrs. Smith (Amazon Prime Video)

Als je de film Mr. & Mrs. Smith hebt gezien, dan denk je wel ongeveer te weten wat het verhaal in deze serie is. Dat is het echter niet helemaal: deze serie heeft een twist. Hier gaat het juist om twee mensen die elkaar niet kennen en allebei geheim agent worden met daarbij de uitdaging dat ze veel samen moeten doen. Deze serie keken wij vooral voor het geweldige talent van Donald Glover en Maya Erskine, die het samen erg leuk doen. Toegegeven, deze serie is niet helemaal de diepgaande hit waarop we hoopten, maar het is alsnog erg leuk om te kijken.

Voor spanning: True Detective (HBO Max)

We hebben lang moeten wachten op een nieuw seizoen True Detective, maar het was het dubbel en dwars waard. True Detective stelt niet teleur. Of je nu de hele serie nog moet kijken of alleen het laatste seizoen: dit is er een goed moment voor. Vooral het laatste seizoen waarin Jodie Foster en Kali Reis de hoofdrollen hebben presenteert ons weer een gruwelijk verhaal waarvan de dames moeten zorgen voor een oplossing. Ditmaal in een ijzig gebied, namelijk rondom een onderzoeksstation in Alaska. Enorm sterk geschreven, sterk geacteerd en iets waarmee je heel wat EK-wedstrijden zoet bent.

Voor geschiedenisliefhebbers: Oppenheimer (SkyShowTime)

Het is een film die niet voor niets met een flinke collectie Oscars naar huis ging: Oppenheimer is een door merg en been gaande optekening van de geboorte van de kernbom. Het is een -uiteraard gedramatiseerde- vertelling van wat er echt is gebeurd rondom het Manhattan Project en in het speciaal het leven van Robert Oppenheimer, die op fenomenale wijze wordt gespeeld door Cillian Murphy. Deze film ontvouwt zich als een soort auto-ongeluk, met voortdurend de nachtmerrie-achtige gedachten van Oppenheimer om je nog duidelijker te wijzen op de ernst van het verhaal. 

Voor wie actie wil: The Gentlemen (Netflix)

Als je wel van een thrill houdt en van heel veel actie en flink wat geweld, dan is The Gentlemen een leuke serie om te kijken. Het is gebaseerd op de film van Guy Ritchie en de regisseur gaat vrolijk door op Netflix met dit verhaal over een jonge jongen die onderdeel wordt van een drugsimperium dat er geen doekjes om windt. Heel Brits, met prachtige landhuizen, fijne accenten en een nogal kleurrijke cast van personages.

Voor musicalfans: Wonka (HBO Max)

Wie dit jaar aan Wonka denkt, zal zich vooral die vreemde Wonka Experience in Glasgow herinneren die compleet viral ging, maar dat is eigenlijk niet helemaal eerlijk tegenover Wonka. Wonka is een soort oorsprongsverhaal over Willy Wonka, de man die we kennen uit Charlie and the Chocolate Factory. Hij heeft de chocoladefabriek, maar hoe is hij daar zo bij gekomen? In een heerlijk musicalverhaal wordt dit allemaal aan je uitgelegd door onder andere de zeer getalenteerde Timothée Chalamet. 

Voor wie van gek houdt: Poor Things (Disney+)

Het is niet een film voor iedereen, want het is een knotsgek verhaal, maar het heeft niet voor niets een heleboel Oscarnominaties gekregen. Poor Things is een soort Frankenstein-film waarin Emma Stone een opnieuw tot leven gewekte Bella Baxter speelt, die mede door dit proces een een nogal kind-achtige manier heeft om naar dingen te kijken. Het is aan de gladjakker Duncan Wedderburn, gespeeld door Mark Ruffalo, om haar leven in goede banen te leiden. Een heel bijzondere film van Yorgos Lanthimos die je even naar een heel andere wereld transporteert.

Voor de Disney-fan: Wish (Disney+)

Disney brengt maar een paar keer per jaar een echt grote film uit en Wish is zo’n film. Deze tekenfilm-achtige animatiefilm is bijvoorbeeld erg leuk om met je kind(eren) te kijken, of gewoon lekker zelf in je uppie. Wish gaat om een jongedame die een gave krijgt en het met een vriendelijke ster opneemt tegen het kwaad in de wereld om zo haar mensen te redden van een soort vloek. Wish heeft veel te maken met magie, en we denken dat de film daarom wat minder bekend is geworden dan het verdient, maar gelukkig kun je hem nu van begin tot eind kijken op Disney+. 

Voor wie meegesleept wil worden: Ripley (Netflix)

Dit is waarschijnlijk onze favoriete serie op streamingdiensten dit jaar, dus ga er vooral even goed voor zitten. Ripley is een serie maar kijkt weg als een film. Let op: een film die niet vol zit met het ene actiemoment na het andere. Dit is juist een Hitchcockeriaanse vertelling in zwart wit, waarin suspense heel belangrijk is. Andrew Scott vertolkt de rol van Tom Ripley, die zich normaliter in de onderwereld van New York beweegt, maar nu naar Italië moet gaan om de zoon van een rijke man mee te nemen naar Amerika. Hij is een oplichter, dus dit moet een makkie zijn, toch? Tot hij de vrouw van deze zoon ontmoet, gespeeld door Dakota Fanning. 

Voor drama: The Color Purple (HBO Max)

The Color Purple kreeg dit jaar een remake en hoewel we ook deze film aanraden aan musicalliefhebbers, is The Color Purple toch echt wat meer drama. Drama met een heleboel muziek, sterke teksten en sterke vrouwen, dat wel. Deze Afro-Amerikaanse film gaat onder andere over overspel. mishandeling, maar ook liefde en vriendschap, in een wereld die het zeker voor bepaalde groepen mensen niet makkelijk maakt. Een indringende film die je een kijkje geeft in een wereld die waarschijnlijk niet heel bekend voor je is, maar je daardoor juist veel kan leren over hoe het er vroeger aan toe kon gaan en hoe mensen zichzelf daaruit wisten te redden.

Veel kijkplezier met het EK!

Reacties (0)