De beste lcd led tv’s en oled tv’s van dit moment – 2022/2023

26 december 2022 9 Minuten 5 Reacties
Samsung S95B oled tv

Elk jaar testen we honderden nieuwe producten, waaronder ook lcd-televisies en oled-televisies. We zien veel nieuwe modellen voorbij komen op onze testbanken, tijdens beurzen en tijdens demonstraties. In dit artikel zetten we de beste televisies van dit moment onder elkaar.

Alles over het kopen van een televisie

Met een alsmaar groeiende lijst aan features, standaarden en termen is het vandaag de dag geen eenvoudige opgave om een televisie te kopen, laat staan de beste televisie. Alles is afhankelijk van je eigen wensen en voorkeuren, maar om die juiste keuze te maken is het wel handig dat je weet wat al die termen betekenen, wat de standaarden voor je kunnen betekenen en wat jij precies van de nieuwe televisie kan en mag verwachten. Juist daarom hebben wij onze gids met achtergronden over televisies in het leven geroepen, gevuld met artikelen waarin we diverse termen uitleggen, advies voor het kopen van een tv geven en ontwikkelingen in de markt duiden.

Natuurlijk hebben we de gids ook dit jaar uitgebreid met diverse handige achtergronden en tips. Zo hebben we uitgebreid geschreven over de mogelijkheden van HDMI eARC en waarom deze standaard belangrijk is. Daarnaast hebben we een achtergrond gepubliceerd over het gamen in HDR en schreven we uitgebreid over de mogelijkheden om foto’s, video’s en muziek naar je tv te streamen. HDMI 2.1 kon natuurlijk dit jaar niet ontbreken in onze achtergronden, want de standaard zorgde voor nogal wat verwarring. Daarom hebben we een artikel geschreven over alle features van HDMI 2.1. Tot slot zijn we dit jaar uitgebreid ingegaan op de verschillende beeldtechnieken van vandaag te dag. Zo lees je nu alles over de oled-techniek en oled tv’s, brengen we je op de hoogte over QD-OLED, en vertellen we je meer over de verschillen tussen oled en miniled.

tv banner zwart 3

Waar moet je op letten?

Waar moet je nu in het kort op letten wanneer je een televisie gaat kopen? Allereerst moet gezegd worden dat er zoveel termen, functies en mogelijkheden zijn dat het loont jezelf in te lezen via onze tips en advies-sectie, maar kort gezegd kun je een aantal zaken rekening houden:

 1. Welk formaat moet de tv hebben? Kijk hiervoor naar de optimale kijkafstand en de plaatsing van de tv.
 2. 4K of 8K? Voor welke resolutie ga je? Of je 8K nodig hebt lees je in onze 8K-achtergrond.
 3. HDMI 2.0 of HDMI 2.1? Moet je gaan voor de nieuwste HDMI-specificatie? In ons artikel over HDMI 2.1 lees je alles over de standaard.
 4. Is je tv geschikt voor next-gen gaming? Ben je een echte gamer, dan is het verstandig hier rekening mee te houden bij aankoop van je tv.
 5. Lcd, miniled, oled of qd-oled? Dat zijn de drie displaytechnieken waar je momenteel uit kunt kiezen. Alle verschillen lees je op onze tv tips en adviespagina.
 6. Wil je het best mogelijke contrast met de hoogst mogelijke helderheid? Dan is HDR een vereiste. In ons artikel over de HDR-formaten lees je waar je op moet letten.
 7. Welk smart tv-platform? Doe je meer dan alleen tv-kijken? Het smart tv-platform is van belang als je ook apps wilt gebruiken, media wilt streamen en je tv bijvoorbeeld wilt koppelen aan je smarthome. Ga je voor Android TV, webOS of misschien Samsungs Tizen.

Via onderstaande link lees je nog meer over waar je op moet letten als je een nieuwe televisie gaat kopen.

LG Gaming oled gx 2
Lees ook

Koopgids tv 2023: waar moet je op letten als je een nieuwe tv gaat kopen?

De beste lcd en oled tv's van 2022 / 2023

We hebben dit jaar heel wat televisies voorbij zien komen, en een groot aantal hiervan uitgebreid getest. Onderstaand overzicht met de beste televisies van 2022 / 2023 is bepaald door te kijken naar onze eigen reviews, ervaringen van andere experts en lezers, de ontwikkelingen in de markt en de prijzen van de betreffende televisies. In het overzicht van de beste tv’s hebben we geen speciale volgorde aangehouden. We maken geen onderscheid tussen lcd, miniled, oled en qd-oled: alle technieken komen in deze lijst voor.

Dit artikel wordt continu bijgewerkt om je een overzicht te geven van de beste televisies van het moment. De laatste update is gedaan in december 2022.

LG OLED42C24LA (C2-serie)

Waar vorig jaar de C1-serie van LG in onze lijst met de beste televisies stond is het dit jaar de beurt aan de C2-serie. Dit is de opvolger en staat in de lijst om vrijwel dezelfde redenen. De C2-serie is namelijk wat beeldtechniek- en kwaliteit betreft vrijwel gelijk aan de hogere en duurdere modellen oled-televisies van LG. Het belangrijkste verschil zit hem in het design.

De C2-serie bestaat uit formaten van 42-inch, 48-inch, 55-inch, 65-inch, 77-inch en zelfs 83-inch. Wij hebben dit jaar de kleinste variant, de 42-inch versie getest, met een hoge score en een Excellent Award als resultaat. De C2-serie oled tv’s van LG zijn bijzonder veelzijdige televisies waarbij beeldkwaliteit hoog in het vaandel staat maar waarbij je ook op het gebied van smart tv en de nieuwste technieken en standaarden niets te kort komt. Dat tegen vaak zeer schappelijke prijzen. En sinds dit jaar kun je ook voor de kleinere televisies in deze serie terecht.

9.5
LG-OLED42C24LA-toestel
FWD award

Beoordeling
LG OLED42C24LA

Pluspunten
 • Zeer goede beeldverwerking
 • Intens contrast en goed zwartdetail
 • Knappe HDR-beelden
 • HDMI2.1 en ruime selectie gamerfeatures
 • WebOS 22 is erg vlot en biedt veel features
Minpunten
 • Prijs
 • Home scherm is onvoldoende aanpasbaar

Beoordeling LG OLED42C24LA

Er is goed nieuws, veel goed nieuws. Deze 42 inch OLED van LG heeft onmiddellijk een plaatsje in onze favorieten verworven. Het enige minpunt dat we het aanstippen waard vinden is de prijs. Die is erg hoog, ja zelfs exorbitant te noemen. Gelukkig zien we dat hij online al tegen een fikse korting te vinden is, maar het blijft een relatief dure aankoop. Verder blijven we van mening dat we het Home scherm graag wat meer zouden personaliseren. En ja, de 42 inch-versie is minder helder dan de grotere modellen. Maar we vinden dat niet significant genoeg, de impact ervan is beperkt.

Over de goede dingen, daar trekt de OLED42C24LA de lijn van de G2 vlot door. De nieuwe processor levert top beeldverwerking af die elk greintje potentieel uit het OLED-scherm haalt. Met Filmmaker Mode geniet je onmiddellijk van een topkalibratie die garant staat voor prachtige beelden, zowel in SDR als HDR. Doe er nog eens de enorme hoeveelheid gamer-features bij en we vermoeden dat heel wat kopers voor deze C2 een plaatsje in hun gamerstek op het oog hebben. WebOS22 levert je daarnaast nog eens een hele hoop features en nagenoeg alle belangrijke streamingdiensten.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker LG OLED42C24LA

Samsung QE65QN95B (QN95B-serie)

Een andere opvolging in de lijst van 2022 / 2023 is de Samsung QE65QN95B (QN95B-serie). Vorig jaar hadden we de QN95A-serie in de lijst staan en de opvolger van deze serie verdient ook dit jaar een plekje, al is het met een ‘maar’. De QE65QN95B (QN95B-serie) is Samsungs topmodel op het gebied van lcd led. Dit model komt met een bijzonder mooi design, miniled achtergrondverlichting, met de handige One Connect Box, HDMI 2.1 én hij ondersteunt voor het eerst ook Dolby Atmos.

Wil je echter iets minder uitgeven en geef je niet zoveel om die One Connect Box? Dan raden we je aan een stapje lager te gaan, naar de QN90B-serie. In beide series heb je de keuze uit tal van formaten, van 55-inch tot en met 95-inch.

9.0
Samsung_QE65Q95B_toestel
FWD award

Beoordeling
Samsung QE65QN95B

Pluspunten
 • Uitstekend contrast dankzij mini-LED local dimming
 • Indrukwekkende piekhelderheid
 • Zeer goede beeldverwerking (upscaling, ruisonderdrukking)
 • One Connect/Invisible Connection
 • Goede kijkhoek
 • Top bewegingsscherpte
 • Krachtige HDR-beelden
 • HDMI 2.1 aansluiting en gaming features
Minpunten
 • Geen Dolby Vision
 • Audioprestaties schieten te kort
 • Prijs

Beoordeling Samsung QE65QN95B

De Neo QLED achtergrondverlichting was een flinke verbetering in 2021, maar dit nieuwe model lijkt ons eerder een kleine verbetering. Een van minpunten is ondertussen een klassieker, op een Samsung tv vind je geen Dolby Vision. Dat is weliswaar minder erg op deze zeer heldere tv. Lastiger is zijn matige audioprestatie. Zodra je wat volume eist lopen de speakers tegen hun beperkingen aan. Daarmee haal je weinig plezier uit het feit dat Samsung eindelijk Dolby Atmos ondersteunt. Een soundbar blijft aangewezen als je bioscoopklank wilt die bij het knappe beeld past. Over de nieuwe interface zijn we ook niet zo tevreden. Het lijkt ons dat de organisatie hier en daar beter kan.

Het beeld van de QE65QN95B maakt echter heel veel goed. Niet alleen zorgt de Neo QLED tv met 720 zones voor een uitmuntend contrast, hij is ook enorm helder, 2.000 nits in een gekalibreerde beeldmode. Samen met de rijke kleuren en de prima kalibratie levert dat HDR-beelden die een heel krachtige indruk maken. Fijne lichtaccenten blijven wel een uitdaging. Ze zijn iets te dim, of maken een zone nipt zichtbaar. Maar dat heeft weinig afgedaan van ons kijkplezier. Je hoeft ook absoluut niet te aarzelen om de tv in een goed verlichtte kamer te gebruiken, het beeld heeft veel punch. Gamers hebben de nodige HDMI 2.1-aansluitingen met alle functies en een lage input-lag. De One Connect Box is Samsungs exclusieve en handige oplossing om de tv zo eenvoudig mogelijk aan te sluiten. En zelfs al zijn we niet helemaal tevreden over de nieuwe Tizen Smart Hub, je krijgt er wel enorm veel functionaliteit mee.

De prijs is bij lancering altijd relatief hoog, zeker voor wie vandaag vergelijkt met een 2021-model dat qua prestaties op dezelfde lijn zit.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Samsung QE65QN95B

Philips 65OLED937 (OLED937-serie)

Als je zoekt naar een televisie die zeer goed weet te scoren op het gebied van beeldkwaliteit maar ook zeer goed weet te scoren op het gebied van audioweergave, dan mag de Philips 65OLED937 (OLED937-serie) niet op je lijstje ontbreken. Dit topmodel van Philips biedt een compleet pakket, met name geschikt voor diegenen die alles in één zoeken.

De Philips 65OLED937 (OLED937-serie) komt namelijk met een strak design waarin een soundbar van Bowers & Wilkins verwerkt zit. De OLED937 is daarnaast op het gebied van beeld ook een indrukwekkend product, met de nieuwste generatie P5-processor van Philips, volledige HDR-ondersteuning, HDMI 2.1-poorten, het Android TV smart tv-platform en DTS Play-Fi integratie.

9.5
philips_65oled937-toestel
FWD award

Beoordeling
Philips 65OLED937

Pluspunten
 • Uitstekende piekhelderheid met nieuw OLED-paneel
 • Prachtige HDR-beelden met Advanced Tonemapping
 • Best-in-class audio, met Dolby Atmos
 • Top beeldverwerking met Ambient Intelligence
 • Anti-banding en logo-detectie
 • Uitstekende kalibratie
 • DTS Play-Fi en vierzijdige Ambilight Next Generation
 • Goede input-lag en gamer features
Minpunten
 • Remote veroorzaakt ongewenste toetsaanslagen

Beoordeling Philips 65OLED937

Philips’ topmodel is altijd een toestel geweest voor de echte thuisbioscoopliefhebber. Die trend zet de 65OLED937 met verve verder. Philips past nog steeds voor Dolby Vision IQ, maar heeft met Ambient Intelligence een oplossing gemaakt die niet alleen voor Dolby Vision, maar voor alle formaten werkt. Het enige minpunt blijft de remote. De vlakke, nauw op elkaar aansluitende toetsen zorgen er af en toe voor dat je een foute toets aanslaat.

Deze Philips heeft heel wat topprestaties op zijn scorekaart. Laten we beginnen bij de audio, vaak zo verwaarloosd bij veel tv’s, maar niet hier. De Bowers & Wilkins luidsprekerbalk zorgt voor knappe muziek, en met de nieuwe zijwaarts gerichte drivers voor een nog verbeterde Dolby Atmos 360°-ervaring in je films. Het nieuwe OLED-paneel levert hoge piekhelderheid, en een ruim kleurpalet. Daar maakt Philips optimaal gebruik van voor HDR dankzij hun nieuwe Advanced HDR Tonemapping. De P5-processor zet zijn traditie van uitstekende prestaties verder. De featurelijst is verder uitgebreid met Ambient Intelligence, een slimme lichtsensor die op verschillende manieren het beeld aanpast aan de lichtomstandigheden in de kamer. Doe er nog de mooie kalibratie bij, en je mag er zeker van zijn dat beelden er werkelijk op hun best uit zien. Het Android TV platform, DTS Play-Fi, HDMI 2.1-aansluitingen met alle gamer features en uiteraard het verfijnde vierzijdige Ambilight Next Generation, je merkt het, deze tv is rijk uitgerust. Prijzig, dat is hij wel, maar dat heb je er graag voor over.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Philips 65OLED937

Panasonic TX-55LZW2004 (LZW2004-serie)

Eén van de allerbeste oled-televisies die je vandaag de dag kunt komen komt van Panasonic. Deze oled tv beschikt over een nagenoeg perfecte kalibratie, indrukwekkende audio-oplossing met unieke array-speaker van Technics, en zelfs ook alle gewenste game-features. Natuurlijk zijn ook HDMI 2.1-poorten aanwezig, kun je gebruikmaken van het My Home Screen smart tv-platform en is er ondersteuning voor Dolby Vision, Dolby Atmos, HDR10+ en de Filmmaker Mode.

De LZW2004-serie is beschikbaar in een 55-inch, 65-inch en 77-inch variant. Het is zeker geen goedkope televisie maar diegenen die de meeste waarde hechten aan een optimale filmervaring kunnen met deze serie geen miskoop doen.

9.5
Panasonic TX5LZ2000-toestel
FWD award

Beoordeling
TX-55LZW2004

Pluspunten
 • Best-in-class piekhelderheid voor OLED
 • Referentieniveau kalibratie in Filmmaker Mode, SDR en HDR
 • Indrukwekkende en krachtige audioconfiguratie
 • Ruime HDR-ondersteuning
 • Uitstekende beeldverwerking
 • HDMI 2.1 met gamer features en lage input-lag
Minpunten
 • Processor kan geen kleurbanden wegwerken

Beoordeling TX-55LZW2004

Er zijn dit jaar al een aantal prachtige tv’s op de markt gekomen, en toch is Panasonic er in geslaagd om ons nog te verrassen. De LZW2004 is de helderste OLED op de markt, en onze topkeuze voor wie referentiebeeldkwaliteit en filmplezier zoekt. Dat de processor geen raad weet met kleurstroken die zichtbaar kunnen zijn in zachte overgangen is echt een schoonheidsfout, maar dat is dan ook de enige.

Panasonic heeft uit het nieuwe OLED-paneel net iets meer dan 1.000 nits piekhelderheid gehaald. En dat bovendien met een voorbeeldige, wat zeg ik, referentieniveau kalibratie. Daarmee steekt het alle andere OLED-tv’s voorbij. De tv ondersteunt alle HDR-formaten, toont enorm veel schaduwnuances, levert perfecte kleurweergave en een heeft een rijk, en intens HDR-beeld met sprankelende lichtaccenten. De beeldverwerking is uitstekend, en gaat afgemeten en subtiel te werk. En dan is er natuurlijk de krachtige audioconfiguratie. Die zorgt voor intense meeslepende soundtracks, met een sterke surround-ervaring en knappe Dolby Atmos effecten. Ook voor muziek durven de tv zonder schroom gebruiken. Gamers krijgen een zeer lage input-lag en twee HDMI 2.1-aansluitingen. My Home Screen heeft ondertussen alle belangrijke streamingdiensten in huis, al loopt het voor Belgische lokale diensten nog wel achter. Ja, de prijs is pittig, maar dit is de tv voor beeld-fijnproevers, geniet er van.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker TX-55LZW2004

Sony XR-55A95K (A95K-serie)

Heb je wat meer budget en wil je het nieuwste van het nieuwste op het gebied van beeldtechnieken? Dan is de Sony A95K-serie interessant. Dit is namelijk de eerste QD-OLED-televisie van Sony. QD-OLED is een combinatie van quantum dots én OLED in één scherm. Het grote voordeel van deze techniek is een nog breder kleurbereik en nog accuratere kleuren.

Daar betaal je echter ook een premium voor, maar gelukkig zie je dat ook terecht in de beeldkwaliteit. Voor alle andere features en functies geldt dat je niets te kort komt. Zo beschikt de A95K-serie onder meer over de nieuwste Cognitive Processor XR, HDMI 2.1-poorten, volledige HDR-ondersteuning, Dolby Atmos, gaming-functies, Google TV en Acoustic Surface Audio+. De A95K-serie is alleen verkrijgbaar in een 55-inch en een 65-inch variant.

9.5
Sony_XR55A95K-toestel
FWD award

Beoordeling
Sony XR-55A95K

Pluspunten
 • Diep zwart, maar ook maximaal zwartdetail
 • Hoe piekhelderheid en zeer intense kleuren
 • Uitstekende, subtiele beeldverwerking
 • Goede bewegingsscherpte
 • Zeer goed geluid uit een relatief slank ontwerp
 • Vernieuwde, handige remote
 • Google TV
Minpunten
 • Sterk invallend licht heeft impact op het zwartniveau
 • Slechts twee HDMI 2.1-aansluitingen
 • Verplichte keuze tussen Dolby Vision en 4K120 via HDMI
 • Prijs

Beoordeling Sony XR-55A95K

Sony schiet recht in de roos met deze QD-OLED-tv, het is een topper voor wie filmplezier de hoogste prioriteit is. Waar moet je wel nog op letten? Vermijd sterk invallend licht, dat heeft een nefaste invloed op de zwartwaarde van de nieuwe QD-OLED-technologie. Maar we benadrukken nogmaals dat je bij normale kijkomstandigheden geen last hebt van dit effect. Gamers moeten wel goed opletten. Je krijgt maar twee HDMI 2.1-aansluitingen die 4K120 aankunnen, en die kunnen niet tegelijk Dolby Vision tonen. Wil je een externe audio-oplossing, dan neemt de eARC-aansluiting ook een HDMI 2.1-poort weg.

De Sony XR55A95K is een van die toestellen die we liever in huis zouden houden dan hem terug in te pakken. Diep zwart, intense kleuren, heel wat helderheid en vooral een uitstekende kalibratie die het beste uit dat potentieel naar boven haalt. Ja, hij is een tikje minder helder dan de Samsung, maar dat ga je in de praktijk nauwelijks of niet merken. En dat maakt hij ruimschoots goed met zijn aandacht om elke nuance in het beeld perfect te tonen. De processor levert knap werk om al je beeldmateriaal optimaal te presenteren. Dankzij de verbeteringen aan Google TV levert de interface een hele rijke content-omgeving, en de vernieuwde remote past perfect bij het moderne gebruiksgemak. Met zijn Acoustic Surface audio levert de A95K ook heel mooi geluid.

Dat soort prestaties verdient een topscore. Maar het moet gezegd, de Sony is aanzienlijk duurder dan de concurrent uit de Samsung stal. We vinden dat prijsverschil lastig te verantwoorden, dus probeer eventueel te wachten op een goede promotie.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Sony XR-55A95K

TCL 65C835 (C835-serie)

Ook TCL zien we terug in deze lijst met de beste televisies, want het bedrijf brengt heel wat interessante modellen uit die betaalbaar zijn maar toch goede kwaliteit bieden. De TCL C835-serie biedt alle goeie dingen van miniled voor een scherpe prijs. Een compleet pakket, met de 4K-resolutie, de lcd-techniek met miniled achtergrondverlichting, een quantum dot-filter, HDMI 2.1-poorten, Dolby Vision IQ, Dolby Atmos , HDR10+ en Android TV. Daar krijg je ook nog eens twee remotes bij. TCL heeft de C835-serie op de markt gebracht in een 55-inch, 65-inch en 75-inch formaat.

9.0
TCL-65C835-toestel
FWD award

Beoordeling
TCL 65C835

Pluspunten
 • Uitmuntend contrast en zwartdetail
 • Top local dimming, ondanks beperkt aantal segmenten
 • Zeer hoge helderheid en kleurbereik
 • Goede beeldverwerking
 • Dolby Vision én HDR10+
 • HDMI 2.1 met volledige gamer-features
 • Solide audio met Dolby Atmos
Minpunten
 • Verplicht inloggen met TCL-account
 • Weinig personalisatie mogelijk in Google TV

Beoordeling TCL 65C835

Op zoek naar een heldere en kleurrijke 65 inch tv, met flink wat features? De TCL 65C835 lijkt ons al die vakjes aan te kruisen. We vonden het moeilijk om minpunten aan te stippen, zeker op vlak van beeld en geluid levert deze set meer dan voldoende kwaliteit voor zijn prijs. We vinden het wel jammer dat TCL je verplicht om in te loggen met een extra TCL-account, die je niks oplevert. En over Google TV zijn we tevreden, op een uitzondering na. Je kunt het nauwelijks personaliseren.

Maar 288 segmenten? Ja dat is meer dan vorig jaar, maar is het genoeg? Wel, het verraste ons ook, maar ja, dat is genoeg. Samen met de nauwkeurige led-aansturing, het excellente VA-paneel, en het prima algoritme levert de TCL uitstekend zwart, met veel schaduwnuance en quasi zonder zichtbare grenzen. Perfect is het niet, dat is zo goed als onmogelijk met een lcd-tv, maar dit komt echt wel in de buurt. Doe er dan nog eens een indrukwekkende 1.500 nits helderheid bij, een heel ruim kleurbereik en prima kalibratie, en de beelden zijn een plezier voor het oog. De Onkyo audio-oplossing levert een goede muzikale ondersteuning, en de HDMI 2.1-aansluitingen zijn uitgerust met alle gamer-features. Google TV zorgt voor alle mogelijke streaming-opties. De 65C835 is zo een echte allrounder, goed voor film, sport en games. En al dat dan ook nog eens aan een bijzonder scherpe prijs.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker TCL 65C835

Hisense 55U8HQ (U8HQ-serie)

Een merk dat de concurrentie met TCL aangaat is Hisense. Beide merken proberen de Benelux te veroveren met televisies die niet te duur zijn maar eigenlijk voor 90 procent van de kijkers meer dan voldoende kwaliteit en functies bieden. Een ander goed voorbeeld hiervan is de Hisense 55U8HQ (U8HQ-serie).

Hisense mikt met de 55U8HQ (U8HQ-serie) op betaalbaar kijkplezier, maar verliest daarbij niet uit het oog dat beeldkwaliteit belangrijk is. Dat je voor die erg aantrekkelijke prijs wat compromissen moet maken, lijkt ons heel redelijk. Op zowel het gebied van audio als beeld scoort dit model erg goed en je krijgt ook gewoon toegang tot de nieuwste standaarden, zoals Dolby Vision, Dolby Atmos en HDMI 2.1.

9.0
Hisense_55U8HQ-toestel

Beoordeling
Hisense 55U8HQ

Pluspunten
 • Zeer hoge helderheid
 • Erg ruim kleurbereik
 • Sterke HDR-prestaties
 • VIDAA U
 • Dolby Vision IQ én HDR10+
 • Krachtige audioweergave met Dolby Atmos
 • HDMI 2.1 ALLM, VRR en eARC
Minpunten
 • Beperkt contrast
 • Local dimming zichtbaar in donkere HDR-beelden
 • Nog even wachten op alle lokale content

Beoordeling Hisense 55U8HQ

Hisense mikt op betaalbaar kijkplezier, maar verliest daarbij niet uit het oog dat beeldkwaliteit belangrijk is. Dat je voor die erg aantrekkelijke prijs wat compromissen moet maken, lijkt ons heel redelijk. Het IPS-type paneel levert een eerder matig contrast. De local dimming verbetert dat wel, maar kan niet vermijden dat je in donkere HDR-beelden soms de zones ziet.

Voor sportfans heeft deze tv echter heel wat troeven. Hij is erg helder en heeft een heel ruim kleurbereik. Dat is een perfecte combinatie om op een zonnige namiddag nog knap beeld te leveren. Ook voor HDR is dat een sterke troef, bovenop het feit dat hij alle HDR-formaten ondersteunt. Op audiovlak presteert de Hisense ook sterk, de sfeer in de woonkamer is gegarandeerd. Dankzij VIDAA U heb je een vlot smart tv-systeem in huis, met flink wat apps. Hisense werkt nog verder aan meer lokale apps, maar die staan op de planning. Wil je gamen, dan kan dat perfect, er zijn twee HDMI 2.1-aansluitingen die de vereiste kenmerken hebben om in topkwaliteit te gamen.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Hisense 55U8HQ

LG OLED65G26LA (G2-serie)

Als je op zoek bent naar een televisie die de hoogste beeldkwaliteit biedt én als een schilderij strak aan de muur gehangen kan worden dan kun je bijna niet om de LG G2-serie heen. De G2-serie maakt gebruik van de laatste nieuwe OLED-panelen die ook nog eens voorzien zijn van een koelingsplaat. Dit moet zorgen voor een hogere piekhelderheid. De G2 behoudt verder zijn prachtig design, ideaal voor wandmontage, en is nog steeds een zeer ruim uitgeruste tv, die ook gamers zal aanspreken. LG biedt de G2-serie aan in formaten van 55-inch tot 77-inch.

9.5
LG G2 oled tv
FWD award

Beoordeling
LG OLED65G26LA

Pluspunten
 • Prachtig ontwerp, met bijgeleverde wandbeugel
 • Zeer goede beeldverwerking
 • Intens contrast en goed zwartdetail
 • Indrukwekkende HDR-beelden
 • HDMI2.1 en ruime selectie gamerfeatures
 • Prima geluid, inclusief Dolby Atmos
 • WebOS 22 is erg vlot en biedt veel features
Minpunten
 • Geen stand in de doos voor opstelling op tv-meubels
 • Homescherm is onvoldoende aanpasbaar
 • Prijs

Beoordeling LG OLED65G26LA

LG heeft met de Alpha9 Gen5 processor en het nieuwe OLED evo-paneel een knappe combinatie in huis. Het is moeilijk om hem minpunten aan te wrijven. Wie een klassieke opstelling op een tv-meubel in gedachte heeft, moet een optionele stand kopen. Dat is een extra kost, en de G2 is al vrij duur. Waar de G1 vorig jaar nog aan een erg aantrekkelijke prijs gelanceerd werd, is de G2 toch weer een premium aankoop, ook al ligt de prijs in lijn met de concurrenten. Het gebrek van HDR10+ vinden we geen minpunt meer waard. Maar dat het Home scherm van webOS 22 zo beperkt aanpasbaar blijft vinden we wel jammer.

Als dat allemaal relatief kleine opmerkingen lijken, dan schat je dat juist in. De LG OLED65G2 kan pronken met een prachtig ontwerp en topprestaties. Naast het perfecte OLED-contrast en de rijke kleuren levert het nieuwste OLED evo-paneel van de G2 een indrukwekkende piekhelderheid, die enkel nog de beste LCD-modellen moet voorlaten. De AlphA9 processor werkt uitstekend om al dat potentieel zo goed mogelijk te tonen. Of je nu kijkt naar wat ouder lage resolutie materiaal of naar de gloednieuwste 4K 120 Dolby Vision game content, het beeld is om duimen en vingers af te likken. Ook op audiovlak moet de G2 geen punten laten liggen, ook al dient gezegd dat een echte bioscoopervaring toch om een goede soundbar vraagt. Gamers hebben echt alles wat ze maar willen tot hun beschikking. WebOS 22 is een vlot en uitgebreid smart tv-systeem dat heel wat features biedt, met nieuwigheden zoals Always Ready en MultiView.

De LG G2 zal dit jaar flink wat concurrentie krijgen, niet alleen van andere top OLED- of LCD-modellen, maar ook van de nieuwe QD-OLED tv’s van Samsung en Sony. Maar wat we gezien hebben heeft ons zeker overtuigd, de G2 is een top-tv waar je met volle teugen van zult genieten.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker LG OLED65G26LA

Samsung QE65S95B (S95B-serie)

Net als Sony heeft Samsung afgelopen jaar zijn eerste QD-OLED-televisie op de markt gebracht; de S95B-serie. Deze modellen bieden alle voordelen van QD-OLED, zoals ook de televisies van Sony die bieden, maar Samsung weet zijn modellen voor iets aantrekkelijkere prijzen in  de markt te zetten.

Zoals je in onze review kunt lezen levert de QD-OLED-technologie een hogere helderheid en rijkere kleuren dan de laatste generatie OLEDs en koppelt dat aan hetzelfde quasi-perfecte contrast en uitstekende bewegingsscherpte. Ook de kijkhoek heeft nauwelijks nog invloed op de beeldkwaliteit. Dat levert de S95B-serie van Samsung een Excellent Award op. Ook deze QD-OLED-modellen zijn alleen in 55-inch en 65-inch formaten verkrijgbaar.

9.5
FWD award

Beoordeling
Samsung QE65S95B

Pluspunten
 • Helderder dan de huidige top-OLEDs
 • Zeer intense kleuren
 • Diepzwart en uitmuntend contrast dankzij OLED
 • Uitstekende beeldverwerking
 • Nagenoeg perfecte kijkhoek
 • Zeer goede bewegingsscherpte
 • Prachtige HDR-weergave
 • HDMI 2.1-aansluiting en gaming features
Minpunten
 • Sterk invallend licht heeft impact op het zwartniveau
 • Geen Dolby Vision
 • Matige organisatie van de nieuwe interface

Beoordeling Samsung QE65S95B

Het is lang geleden dat we nog een nieuwe display-technologie op de testbank kregen en de Samsung QD-OLED stelt ons niet teleur. De nieuwe OLED-technologie legt de lat voor uitmuntende HDR-beelden weer wat hoger. Een aandachtspunt is wel dat invallend licht effect heeft op het zwartniveau. Zolang je het omgevingslicht bescheiden houdt, is dat geen probleem. Maar rechtstreeks invallend zonlicht moet je absoluut vermijden, al kan natuurlijk geen enkele tv in zo’n omstandigheden nog op een goede manier donkere scènes tonen. Als enig ander minpunt zijn we maar een matige fan van de nieuwe Tizen Smart Hub, en blijven we hopen dat Samsung ooit overstag gaat voor Dolby Vision.

Wie de QE65S95B in huis haalt voor filmplezier staat een fantastische ervaring te wachten. De QD-OLED-technologie levert een hogere helderheid en rijkere kleuren dan de laatste generatie OLEDs en koppelt dat aan hetzelfde quasi-perfecte contrast en uitstekende bewegingsscherpte. Ook de kijkhoek heeft nauwelijks nog invloed op de beeldkwaliteit. Met vier HDMI 2.1-aansluitingen, lage input-lag en een hele rits gamer features is hij ook nog eens een fantastische keuze voor games. De Tizen Smart Hub levert tal van functies, en ondanks zijn slank design zorgen de audioprestaties voor een leuke ervaring. Het prijskaartje is niet mals, maar voor een nieuwe technologie vinden we de S95B zeker correct geprijsd.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Samsung QE65S95B

LG Gaming oled gx 2
Lees ook

Koopgids tv 2023: waar moet je op letten als je een nieuwe tv gaat kopen?

Meer informatie

Niet alle televisies die dit jaar van ons een dikke voldoende gekregen hebben staan in dit overzicht van de beste tv’s. Neem onze reviews van de nieuwste televisies door om te zien welke modellen nog meer hoge ogen gegooid hebben.

Meer informatie over de aanschaf, de installatie en het gebruik van een televisie vind je in onze tips en advies-sectie.

Reacties (5)