De beste lcd led tv’s en oled tv’s van dit moment – 2021 / 2022

22 december 2021 8 Minuten 4 Reacties
Panasonic-TX555HZ980-lifestyle

Elk jaar testen we honderden nieuwe producten, waaronder ook lcd-televisies en oled-televisies. We zien veel nieuwe modellen voorbij komen op onze testbanken, tijdens beurzen en tijdens demonstraties. In dit artikel zetten we de beste televisies van dit moment onder elkaar.

Alles over het kopen van een televisie

Met een alsmaar groeiende lijst aan features, standaarden en termen is het vandaag de dag geen eenvoudige opgave om een televisie te kopen, laat staan de beste televisie. Alles is afhankelijk van je eigen wensen en voorkeuren, maar om die juiste keuze te maken is het wel handig dat je weet wat al die termen betekenen, wat de standaarden voor je kunnen betekenen en wat jij precies van de nieuwe televisie kan en mag verwachten. Juist daarom hebben wij onze gids met achtergronden over televisies in het leven geroepen, gevuld met artikelen waarin we diverse termen uitleggen, advies voor het kopen van een tv geven en ontwikkelingen in de markt duiden.

Natuurlijk hebben we de gids ook dit jaar uitgebreid met diverse handige achtergronden en tips. Zo hebben we uitgebreid geschreven over de mogelijkheden van HDMI eARC en waarom deze standaard belangrijk is. Daarnaast hebben we een achtergrond gepubliceerd over het gamen in HDR en schreven we uitgebreid over de mogelijkheden om foto’s, video’s en muziek naar je tv te streamen. HDMI 2.1 kon natuurlijk dit jaar niet ontbreken in onze achtergronden, want de standaard zorgde voor nogal wat verwarring. Daarom hebben we een artikel geschreven over alle features van HDMI 2.1. Tot slot zijn we dit jaar uitgebreid ingegaan op de verschillende beeldtechnieken van vandaag te dag. Zo lees je nu alles over de oled-techniek en oled tv’s, brengen we je op de hoogte over QD-OLED en QNED, en vertellen we je meer over de verschillen tussen oled en miniled.

tv banner zwart 3

Waar moet je op letten?

Waar moet je nu in het kort op letten wanneer je een televisie gaat kopen? Allereerst moet gezegd worden dat er zoveel termen, functies en mogelijkheden zijn dat het loont jezelf in te lezen via onze tips en advies-sectie, maar kort gezegd kun je een aantal zaken rekening houden:

 1. Welk formaat moet de tv hebben? Kijk hiervoor naar de optimale kijkafstand en de plaatsing van de tv.
 2. 4K of 8K? Voor welke resolutie ga je? Of je 8K nodig hebt lees je in onze 8K-achtergrond.
 3. HDMI 2.0 of HDMI 2.1? Moet je gaan voor de nieuwste HDMI-specificatie? In ons artikel over HDMI 2.1 lees je alles over de standaard.
 4. Is je tv geschikt voor next-gen gaming? Ben je een echte gamer, dan is het verstandig hier rekening mee te houden bij aankoop van je tv.
 5. Lcd, miniled of oled? Dat zijn de drie displaytechnieken waar je momenteel uit kunt kiezen. Alle verschillen lees je op onze tv tips en adviespagina.
 6. Wil je het best mogelijke contrast met de hoogst mogelijke helderheid? Dan is HDR een vereiste. In ons artikel over de HDR-formaten lees je waar je op moet letten.
 7. Welk smart tv-platform? Doe je meer dan alleen tv-kijken? Het smart tv-platform is van belang als je ook apps wilt gebruiken, media wilt streamen en je tv bijvoorbeeld wilt koppelen aan je smarthome. Ga je voor Android TV, webOS of misschien Samsungs Tizen.

Via onderstaande link lees je nog meer over waar je op moet letten als je een nieuwe televisie gaat kopen.

LG Gaming oled gx 2
Lees ook

Koopgids tv 2022: waar moet je op letten als je een nieuwe tv gaat kopen?

De beste lcd en oled tv's van 2021 / 2022

We hebben dit jaar heel wat televisies voorbij zien komen, en een groot aantal hiervan uitgebreid getest. Onderstaand overzicht met de beste televisies van 2021 / 2022 is bepaald door te kijken naar onze eigen reviews, ervaringen van andere experts en lezers, de ontwikkelingen in de markt en de prijzen van de betreffende televisies. In het overzicht van de beste tv’s hebben we geen speciale volgorde aangehouden. We maken geen onderscheid tussen lcd, miniled en oled: beide technieken komen in deze lijst voor.

Dit artikel wordt continu bijgewerkt om je een overzicht te geven van de beste televisies van het moment. De laatste update is gedaan in december 2021.

LG OLED65C16LA (C1-serie)

LG heeft begin 2021 weer een groot aantal nieuwe televisies op de markt gebracht, waaronder diverse series met oled-modellen. Het mooie is dat de beeldkwaliteit bij de lage C1-serie hetzelfde is als die van de G1-serie. Als design dus geen grote rol voor je speelt en je het geluid toch via een soundbar of homecinemasysteem laat lopen (of niet zoveel om een indrukwekkend geluid geeft) dan is de C1-serie een uitstekende keuze.

De serie bestaat uit formaten van 48-inch, 55-inch, 65-inch en 77-inch. De 65-inch versie werd door ons getest, met een hoge score als resultaat. De C1-serie oled tv’s van LG zijn bijzonder veelzijdige televisies waarbij beeldkwaliteit hoog in het vaandel staat maar waarbij je ook op het gebied van smart tv en de nieuwste technieken en standaarden niets te kort komt.

9.5
LG-OLED65C16LA-Toestel
FWD award

Beoordeling
LG OLED65C16LA

Pluspunten
 • Zeer goede beeldverwerking
 • Verbeterde motion interpolation
 • Top zwartweergave met veel schaduwdetail
 • Uitstekende HDR-beelden
 • HDMI 2.1 met ruimste featureset
 • Prima geluid, inclusief Dolby Atmos
Minpunten
 • WebOS 6.0 interface is nauwelijks te personaliseren
 • Moeilijk te combineren met een soundbar op een tv-meubel

Beoordeling LG OLED65C16LA

Nu het nieuwe OLED Evo-paneel voorbehouden is voor de G1 is de C1 niet meer identiek aan het hogere model op vlak van beeldprestaties. Maar in de praktijk merken we slechts een relatief klein verschil, de C1 boet ongeveer 10% helderheid in, vooral bij zeer heldere beelden in HDR. In SDR lijkt er ons zelfs geen verschil te zijn. De lijst met minpunten is dan ook relatief kort. Wat WebOS 6.0 betreft hopen we op wat personalisatiemogelijkheden in de toekomst. En wie een soundbar wilt gebruiken met de C1 moet er rekening mee houden dat het toestel laag boven het meubel staat, en dat de centrale voet mogelijk in de weg zit.

Verder is er enkel goed nieuws. De LG levert prima beeldverwerking. Zijn goede resultaten uit voorgaande jaren zijn op de nieuwe Alpha9 Gen4 processor verder aangescherpt met een aantal kleine verbeteringen. Vooral de verbeterde motion interpolation viel in de smaak, het scherm kan je films nu een mooie bioscoop-look geven zonder vervelende zij-effecten. Het OLED-scherm staat garant voor knappe kleuren, diep contrast en prima schaduwdetail waarbij enkel de allerdonkerste nuances kunnen verdwijnen. En zoals reeds gezegd, ondanks het feit dat het geen OLED evo-scherm is, is de helderheid uitstekend. Gamers kunnen rekenen op een van de ruimste featuresets die beschikbaar zijn.

Net zoals de G1 is de C1 opvallend agressief geprijsd ten opzichte van de introductieprijs van zijn voorganger. Maar ook tegenover een concurrent zoals de Sony A80J komt de LG scherp uit de hoek. Het toestel biedt enorm veel waar voor zijn geld en is dan ook een kooptip.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker LG OLED65C16LA

Samsung QE55QN95A (QN95-serie)

Als op zoek bent naar het beste dat lcd op dit moment te bieden heeft dan ben je bij de Samsung QN95A-serie aan het juiste adres. Deze QLED-televisie beschikt over de 4K-resolutie, miniled achtergrondverlichting, een quantum dot-filter, HDR10+, de Neo Quantum 4K Processor, het Tizen smart tv-platform, en HDMI 2.1-poorten. Het belangrijkste verschil met het topmodel van 2020 is dat hij nu nog slanker is dan zijn voorganger. Het profiel is nu amper nog 26 mm dik, net geen centimeter dunner dus dan de 35 mm van de 2020-versie. Samsung heeft varianten in formaten van 55-inch tot 85-inch op de markt gebracht. Alle modellen komen met de One Connect Box en de Invisible Connection Cable.

9.0
Samsung-QE55QN95A-toestel
FWD award

Beoordeling
Samsung QE55QN95A

Pluspunten
 • Uitstekend contrast dankzij mini-LED local dimming
 • Indrukwekkende piekhelderheid
 • Zeer goede beeldverwerking (upscaling, ruisonderdrukking)
 • One Connect/Invisible Connection
 • Goede kijkhoek
 • Top bewegingsscherpte
 • Krachtige HDR-beelden
 • HDMI 2.1 aansluiting en gaming features
Minpunten
 • Geen Dolby Vision/Atmos
 • Prijs

Beoordeling Samsung QE55QN95A

Met zijn Neo QLED-reeks zit Samsung duidelijk op het juiste spoor. De nieuwe achtergrondverlichting zorgt voor knappe contrasten, een enorme piekhelderheid en een ruim kleurbereik. Waar zien we nog ruimte voor verbetering? We blijven hopen dat Samsung op een dag overstag gaat en toch Dolby Vision ondersteunt. Gezien zijn maximale piekhelderheid is dat op de QE55QN95A misschien minder erg, maar naar de toekomst toe zou het een sterk voordeel zijn. In dezelfde lijn: Dolby Atmos. Nu verplicht Samsung je een (Samsung) soundbar aan te kopen indien je de Dolby Atmos-ervaring wilt.

Over naar het goede nieuws, en dat is uitgebreid. De Neo QLED achtergrondverlichting levert 576 zones, die het erg goed gebruikt. Het resultaat is indrukwekkend zwart, met veel zwartdetail en een hoog contrast. Ja, kleine lichtaccenten boeten wat in, maar over het algemeen zijn de beelden prachtig, ook in HDR. Sterker nog, zeker in HDR! Met een lichtopbrengst van om en bij de 1.500 nits en een goede kalibratie kan de QE55QN95A (QN95A-serie) een bijzonder indrukwekkend HDR-beeld op het scherm zetten. Of je nu kijkt bij verduistering, of bij veel omgevingslicht, deze Samsung heeft wat nodig is om echt te genieten.

De Tizen Smart Hub biedt niet alleen alle belangrijke apps, hij heeft ook heel wat extra’s zoals PC on TV of Ambient Mode. Het gebruiksgemak is uitstekend. Ook gamers kunnen zich opmaken voor intens spelplezier, de HDMI 2.1-aansluiting biedt alle vereiste gamer-features. Het ultraslanke design zal er prachtig uitzien aan de muur, en dankzij de One Connect en One Invisible cable (ook al is deze niet meer zo onzichtbaar) is dat erg gemakkelijk en netjes te realiseren.

Een topmodel blijft natuurlijk een prijzige zaak. En de QE55QN95A zit duidelijk aan de hoge kant van het bereik. Wie het zonder de One Connect box kan stellen (en dus maar met één HDMI 2.1-aansluiting) doet een aanzienlijk betere zaak door de QN92A-serie te kiezen, dat bespaart je onmiddellijk 400 euro, terwijl je qua prestaties niets inlevert. Opgelet, bij de QN90A verlies je ook de Ultra Wide Viewing Angle en de betere anti-reflectiefilm.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Samsung QE55QN95A

Philips 65OLED935 (OLED935-serie)

TP Vision focust zich met Philips-televisies de laatste jaren niet alleen op beeld. De fabrikant is namelijk een samenwerking aangegaan met Bowers & Wilkins. Dat resulteerde eerder al in de indrukwekkende OLED935-serie, voorzien van een audiosysteem dat door het Britse Bowers & Wilkins ontwikkeld is. De opvolger, de OLED936, komt ook met een dergelijk audiosysteem maar is weer op verschillende punten verbeterd. De OLED936 behoort dus zeker tot de beste tv’s van dit moment.

De OLED936 is daarnaast op het gebied van beeld ook een indrukwekkend product, met de nieuwste generatie P5-processor van Philips, volledige HDR-ondersteuning, twee HDMI 2.1-poorten, het Android TV 10 smart tv-platform en DTS Play-Fi integratie. Ook is ondersteuning voor Dolby Atmos en Dolby Vision aanwezig. De OLED936-serie is beschikbaar in een 48-inch, 55-inch en 65-inch variant.

9.0
Philips OLED936 1
FWD award

Beoordeling
Philips 65OLED936

Pluspunten
 • Top beeldverwerking
 • Anti-banding en logo-detectie
 • Uitstekende zwartweergave met veel schaduwdetail
 • Krachtige HDR-beelden
 • DTS Play-Fi en vierzijdige Ambilight
 • Goede input-lag en gamer features
 • Fantastisch geluid, inclusief Dolby Atmos
Minpunten
 • Remote veroorzaakt ongewenste toetsaanslagen
 • Geen Dolby Vision IQ

Beoordeling Philips 65OLED936

De Philips 65OLED936 is een toestel met bijzonder weinig minpunten en een indrukwekkende beeld- en geluidskwaliteit. Voor de volledigheid zouden we graag ondersteuning voor Dolby Vision IQ zien. Om het gebruiksgemak te verbeteren willen we de remote aanpassen. Nu is het een fijne, luxueuze remote, maar die occasionele foute toetsaanslag kan lastig zijn.

Met heel wat tegenzin hebben we deze tv terug ingepakt. Het nieuwe OLED-paneel en de uitstekende beeldverwerking van de P5-processor zorgen voor absoluut fantastische beelden.  De processor werkt goed kleurbanden weg in zachte gradiënten, dat was nog een zwak punt op de OLED806. De extra scherpte brengt beelden nog meer tot leven. De geavanceerde anti-burn in-oplossing detecteert nauwkeurig logo’s en statische beeldelementen en dimt die om inbranden te voorkomen. De prima kalibratie levert prikkelende beelden met veel zwartdetail en uitstekend witdetail. In HDR haalt Philips het onderste uit de kan van het nieuwe paneel, met een hoge piekhelderheid en intense kleuren. Om al dat beeldgeweld te ondersteunen heb je een krachtig audiosysteem nodig, een kolfje naar de hand van de Bowers & Wilkins luidsprekerbalk. Die serveert een sterke, zuivere baslijn en een aangename volle klank. Films komen tot leven met Dolby Atmos, maar ook voor puur audioplezier konden we de OLED936 echt smaken. Hij ondersteunt DTS Play-Fi voor wie hem wil integreren in een multiroom-systeem. Tot slot is deze tv ook een prima keuze voor gamers, zij het met een tikje hogere input-lag dan de OLED806, maar wel met de nodige HDMI 2.1-aansluitingen, inclusief alle gamer-features. Philips ondertekent tot slot zijn tv met vierzijdige Ambilight. Het prijskaartje is correct voor een vlaggenschip.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Philips 65OLED936

Panasonic TX-65JZW2004 (JZW2004-serie)

Ben je op zoek naar de beste filmervaring dan mag de Panasonic JZW2004-serie niet op je lijstje ontbreken. Deze oled tv beschikt over een tip-top kalibratie, indrukwekkende audio-oplossing en nu ook alle game-features. Natuurlijk zijn ook HDMI 2.1-poorten aanwezig, kun je gebruikmaken van het My Home Screen 6 smart tv-platform en is er ondersteuning voor Dolby Vision, Dolby Atmos, HDR10+ en de Filmmaker Mode. De JZW2400-serie is beschikbaar in een 55-inch en een 65-inch variant.

9.5
Panasonic-TX65JZW2004-toestel
FWD award

Beoordeling
Panasonic TX-65JZW2004

Pluspunten
 • Referentie kleurweergave in HDR én SDR
 • Hoge piekluminantie
 • Uitstekend geluid, met Dolby Atmos
 • Uitstekende bewegingsscherpte
 • Zeer goed zwartdetail
 • Dolby Vision IQ én HDR10+ Adaptive
 • HDMI 2.1 met alle gaming-features
Minpunten
 • Iets meer zichtbare banding tov vorige modellen
 • Apple TV en Disney+ ontbreken
 • Prijs

Beoordeling Panasonic TX-65JZW2004

Panasonic scoort al enkele jaren hoge ogen met de 2000-reeks en ze zijn kennelijk vastbesloten om dat te blijven doen. Als we dan toch minpunten moeten aanstippen zijn die niet zo ernstig. De tv ondersteunt geen DTS, en het smart tv-platform mist (hopelijk voorlopig) Apple TV en Disney+. Wel opvallend was dat de JZW2004 minder goed dan voorgaande modellen banding in zachte gradiënten kon wegwerken.

Wie beeldkwaliteit voorop stelt, mag op beide oren slapen. De TX-65JZW2004 levert indrukwekkend knappe beelden. De kalibratie is van het niveau van professionele apparatuur. SDR- en HDR-beelden spetteren van het scherm met rijke kleuren, perfect contrast en uitmuntend zwartdetail. De HCX Pro AI processor zorgt voor verfijnde beeldverwerking en laat nauwelijks steken vallen. Doe er dan nog eens de indrukwekkende audioprestatie bij en je weet dat deze tv garant staat voor een ongelooflijke filmavond. Nu de JZW2004 ook beschikt over HDMI 2.1-aansluitingen, met alle vereiste gaming-features en een uitstekende input-lag, is hij ook voor gamers een sterke keuze.

De hoge prijs blijft wel een horde, maar lijkt ons verantwoord. Je haalt per slot van rekening een referentie in huis.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Panasonic TX-65JZW2004

Sony XR-65A90J (A90J-serie)

Toch staat Panasonic niet alleen bovenaan als het op de ultieme filmervaring aankomt. Ook de Sony XR-65A90J (A90J-serie) heeft van ons een Excellent Award gekregen. Deze oled-televisie is voorzien van het nieuwste (meest heldere) oled-paneel, HDMI 2.1-poorten, Google TV als smart tv-platform, een stijlvol design en ondersteuning voor de nieuwste formaten en technieken. De A90J-serie van Sony is beschikbaar in een 55-inch, 65-inch en 83-inch variant.

9.0
Sony A90J oled tv
FWD award

Beoordeling
Sony XR-65A90J

Pluspunten
 • Uitstekende, subtiele beeldverwerking
 • Top zwartwaarde en maximaal zwartdetail
 • Hogere piekhelderheid dan vorige modellen
 • Zeer goede bewegingsscherpte
 • Uitstekend geluid
 • Goede remote, handige menu’s
Minpunten
 • Slechts twee HDMI 2.1-aansluitingen
 • Verplichte keuze tussen Dolby Vision en 4K120 via HDMI
 • Prijs

Beoordeling Sony XR-65A90J

De XR-65A90J is een waardig Sony topmodel. Knap design, indrukwekkend beeld, mooi geluid en prima gebruiksgemak. Zijn er nog punten waar het beter kan? Ja, we hadden toch graag meer dan twee HDMI 2.1-aansluitingen gezien, zeker aangezien wie een soundbar gebruikt er daarvan al een moet afgeven. Dat Dolby Vision en 4K120 via HDMI mutueel exclusieve keuzes zijn heeft voorlopig geen belang, maar zou Xbox Series X gamers in de toekomst tot een lastige keuze kunnen dwingen. Tot slot, we zijn niet zo gelukkig met het nieuwe Google TV, maar dat kan mogelijk verbeteren, vermits Google regelmatige updates voorziet.

Op zoek naar fantastisch beeld? Dan heeft de Sony XR-65A90J jou heel wat te bieden. Het nieuwe OLED-paneel komt met verbeterde helderheid, waardoor de Sony in dat opzicht mee in de kop van het klassement staat. De nieuwe Cognitive processor XR staat garant voor uitstekende beeldverwerking zonder opdringerig te zijn, zelfs in de Levendig beeldmode vliegt de processor niet uit de bocht. De Sony scoort topresultaten voor zwartdetail, en zet in HDR schitterende beelden neer met rijke kleuren en intense lichtaccenten. Het Acoustic Surface staat garant voor fijne audio. De handige afstandsbediening (met verlichting) en de snel bereikbare instellingmenu’s maken het ook erg fijn om snel nog wat te tweaken aan het beeld. Dat je er ook nog eens een nieuwe filmstreamingdienst, Bravia Core, bij krijgt, is een kers op de taart.

De Sony A90J-serie krijgt van ons een FWD Excellent logo, voor zijn best in class prestaties. Maar al dat lekkers heeft een erg zware prijs, en dat kost hem een half punt. Zeker als we naar zijn directe concurrent kijken, de LG G1, die aan een aanzienlijke lagere prijs geïntroduceerd werd.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Sony XR-65A90J

TCL 65C825 (C825-serie)

De TCL C825-serie biedt alle goeie dingen van miniled voor een scherpe prijs. Een compleet pakket, met de 4K-resolutie, de lcd-techniek met miniled achtergrondverlichting, een quantum dot-filter, HDMI 2.1-poorten, Dolby Vision IQ, HDR10+ en Android TV. Daar krijg je ook nog eens twee remotes bij. TCL heeft de C825-serie op de markt gebracht in een 55-inch en een 65-inch formaat.

9.0
TCL-65C825-Toestel

Beoordeling
TCL 65C825

Pluspunten
 • Zeer effectieve local dimming
 • Uitstekend contrast en zwartdetail
 • Goede beeldverwerking
 • Dolby Vision én HDR10+
 • HDMI 2.1 met volledige gamer-features
 • Zeer hoge helderheid
 • Knappe audio met Dolby Atmos
Minpunten
 • Matige kijkhoek
 • Kalibratie moet beter, vooral in SDR
 • Remote kan beter

Beoordeling TCL 65C825

De TCL 65C825 is een knappe subtopper die heel wat te bieden heeft. Het toestel maakt gebruik van een mini-LED achtergrondverlichting, maar die is slechts onderverdeeld in 160 segmenten. Toch plaatsen we dat niet bij de minpunten, TCL zet die segmenten immers bijzonder efficiënt in. De belangrijkste minpunten zijn de matige kijkhoek, een inherent probleem van het VA-paneel, en de ietwat povere kalibratie. Vooral in SDR is de kleurtemperatuur te warm. Een goede kalibratie zal veel meer van het potentieel van dit toestel naar boven halen. Al vinden we de remote op zich niet slecht, vinden we toch dat hij wat gebruiksvriendelijker mag.

De grote troef van deze TCL? Een uitstekende local dimming die zoveel mogelijk hinderlijke effecten vermijdt, maar toch voor sterk contrast en goed zwartdetail zorgt. Zowel in SDR als in HDR kan het toestel knappe resultaten voorleggen, met een erg hoge piekhelderheid, en ruim kleurbereik. De uitgebreide HDR-ondersteuning maakt dat je altijd de beste HDR-versies bekijkt. Deze tv doet het niet alleen goed in een verlichte woonkamer, maar ook bij verduistering voor filmsfeer. Ook voor gamers is de TCL een goede keuze. De input-lag is prima, en de HDMI 2.1-aansluitingen leveren alle nodige gaming-features. Ook de audioprestaties, getekend Onkyo, mogen gehoord worden. Er is Dolby Atmos-ondersteuning en de klank vult moeiteloos de woonkamer. Tot slot heb je dankzij Android TV alle moderne streamingdiensten tot je beschikking. De TCL 65C825 is correct en zelfs aantrekkelijk geprijsd, zeker als we kijken naar concurrenten zoals de Samsung QN85A.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker TCL 65C825

Philips 65PML9636 (PML9636-serie)

Philips heeft in 2021 ook lcd tv’s met miniled uitgebracht. Deze 65PML9636 is de beste lcd-tv met miniled die je bij Philips kan kopen. Hij moet indrukwekkende helderheid combineren met sterk contrast, is uitgerust met een Bowers & Wilkins luidsprekerbalk, HDMI 2.1-aansluitingen en natuurlijk ook Philips’ P5 AI-beeldprocessor. Philips heeft een 65-inch en een 75-inch versie van dit model op de markt gebracht.

9.5
Philips_65PML9636_toestel
FWD award

Beoordeling
Philips 65PML9636

Pluspunten
 • Fantastische piekhelderheid
 • Top contrast dankzij groot aantal dimming zones
 • Zeer goede beeldverwerking
 • Krachtige HDR-beelden
 • DTS Play-Fi en vierzijdige Ambilight
 • Goede input-lag en gamer features
 • Fantastisch B&W geluid, inclusief Dolby Atmos
Minpunten
 • Remote veroorzaakt ongewenste toetsaanslagen
 • Ietwat beperkte kijkhoek
 • Geen Dolby Vision IQ

Beoordeling Philips 65PML9636

Philips zet al een tijdje vol in op OLED voor zijn topmodellen, maar de 65PML9636 laat zien dat ze nog steeds heel wat liefde koesteren voor LCD-tv. En dat lijkt ons absoluut terecht. Veel minpunten hoeven we niet aan te stippen. De remote zouden we aanpassen om die ongewenste aanslagen wat beter te vermijden. En alhoewel de lichtsensor wel werkt met Dolby Vision hadden we daar graag het Dolby Vision IQ logo bij gezien voor de volledigheid. De matige kijkhoek is een intrinsiek nadeel van VA-panelen, dat moet je er bij nemen.

We weten dat miniLEDs en een ruime hoeveelheid local dimming zones een goede troef is voor LCD-tv’s, maar de 65PML9636 toont echt wat het potentieel van die aanpak is. Met 1024 zones en een VA-paneel krijg je diep zwart en fantastisch contrast. In veel gevallen, en al zeker als je bij wat omgevingslicht kijkt, kan deze tv moeiteloos naast een OLED staan. Philips levert je ook erg goede beeldverwerking die optimaal zonegrenzen vermijdt. Wil je echt uitpakken met deze tv, zet dan wat heldere HDR-content op het scherm. Die piekhelderheid van meer dan 2.000 nits is fantastisch, sterker nog het is een topprestatie, zeker gecombineerd met het knappe contrast en het zeer ruime kleurbereik. Dankzij een prima kalibratie levert dat beeldgeweld van de bovenste plank. Ook je oren worden verwend, daarvoor staat de knappe Bowers & Wilkins oplossing onder de tv. Gamers kunnen rekenen op een goede input-lag en twee HDMI 2.1-aansluitingen met de nodige gamerfeatures. Voeg er nog DTS Play-Fi, vierzijdige Ambilight, en de handige Android TV-omgeving bij en dit is een tv die heel wat te bieden heeft. Het prijskaartje is stevig, maar voor dit model zeker gerechtvaardigd.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Philips 65PML9636

LG OLED55A16LA (A1-serie)

Met de introductie van de A1-serie bracht LG oled-televisies met het laagste prijsniveau ooit op de markt. We kunnen dus wel stellen dat oled nu echt goed beschikbaar en bereikbaar is voor de massa. Dat betekent echter niet dat je teveel moet inleveren. De A1-serie krijgt van ons zelfs de Kooptip Award.

De modellen in deze serie beschikken over de 4K-resolutie, alle voordelen van oled, het webOS 6.0-platform van LG, HDMI eARC en ondersteuning voor Dolby Atmos en Dolby Vision IQ. LG heeft de A1-serie in een 48-inch, 55-inch, 65-inch en 77-inch variant op de markt gebracht.

9.0
LG A1 oled tv
FWD award

Beoordeling
LG OLED55A16LA

Pluspunten
 • Zeer goede beeldverwerking
 • Prima  motion interpolation
 • Top zwartweergave met veel schaduwdetail
 • Rijke, natuurlijke kleurweergave
 • Uitstekende HDR-tonemapping
 • Dolby Vision IQ
Minpunten
 • Geen HDMI 2.1-aansluitingen
 • Relatief lage piekhelderheid
 • WebOS 6.0 interface is slechts matig te personaliseren
 • Mindere bewegingsscherpte door 50Hz-paneel

Beoordeling LG OLED55A16LA

Met de A1 duikt LG resoluut de middenklasse in met zijn OLED-toestellen. Met die prijs wordt OLED aantrekkelijk voor een breder publiek. Uiteraard moet er nog een reden zijn om voor de C1 te kiezen, en dus zijn er wel degelijk duidelijke verschillen. Wie de A1 kiest, moet tevreden zijn met een lagere piekhelderheid. Heb je gaming op het oog, weet dan dat dit toestel geen HDMI 2.1-aansluitingen heeft, én geen VRR biedt. En de A1 gebruikt een 50 Hz-paneel waardoor je wat bewegingsscherpte verliest.

Maar die minpunten maken de A1 zeker niet nutteloos. Ben je geen gamer en kijk je vooral gewoon tv, dan geniet je van uitstekende OLED-beeldkwaliteit. Het diepe zwart, met veel schaduwnuances geeft het beeld nog steeds veel diepte. De beeldverwerking is top, en brengt uit de alle bronnen het beste naar boven. En zelfs voor je HDR-kijkplezier levert de A1 echt wel goede prestaties. Dankzij Dolby Vision IQ, en LG’s eigen tonemapping voor HDR10 haalt het toestel uit zijn beperkte piekhelderheid nog erg mooie resultaten.

Rest er nog een woordje over de prijs. De richtprijs van de A1 is op dit moment relatief hoog vinden we. Hij zit op het zelfde niveau als de Hisense 55A90G. Die laatste biedt betere piekhelderheid, VRR, een 100Hz-paneel en beter geluid, maar moet de duimen leggen op vlak van beeldverwerking en input-lag, gebruiksgemak en uitrusting. Het grote verschil is echter dat we de 55A1 online al voor minder dan 1.000 euro vinden, zelfs bij grote online-shops. We geven deze dan ook een Kooptip!

Lees de volledige review

Prijsvergelijker LG OLED55A16LA

Samsung QE65Q70A (Q70A-serie)

Met de QE65Q70A (Q70A-serie) heeft Samsung een hele knappe middenklasser op de markt gebracht. Geen fancy features als miniled en 8K maar wel een compleet pakket waarmee je een bijzonder goede kijk- en luisterervaring krijgt. De tv’s zijn voorzien van HDMI 2.1-poorten, de 4K-resolutie, het quantum dot-filter, Tizen smart tv, AirPlay 2 en ondersteuning voor HDR10+. Samsung heeft formaten van 55-inch tot 85-inch op de markt gebracht.

9.0
Samsung-QE65Q70A-toestel
FWD award

Beoordeling
Samsung QE65Q70A

Pluspunten
 • Prima contrast
 • Goede piekhelderheid
 • Uitgebreid smart tv-aanbod
 • Zeer goede beeldverwerking (upscaling, ruisonderdrukking)
 • HDMI 2.1-aansluiting en gaming-features
Minpunten
 • Geen Dolby Vision/Atmos
 • Slechts één HDMI 2.1-aansluiting
 • Povere audioprestaties
 • Beperkte kijkhoek

Beoordeling Samsung QE65Q70A

Deze Samsung QLED levert heel mooie prestaties, en de minpunten die we moeten aanstippen zijn niet allemaal echte gebreken maar eerder typische beperkingen in deze categorie. Als echt minpunt is er de povere audio, we zouden in veel gevallen een soundbar aanraden bij dit model. Daarmee los je dan ook het gebrek aan Dolby Atmos weergave op. De beperkte kijkhoek is een intrinsieke eigenschap van het VA-paneel en dat je maar één HDMI 2.1-aansluiting krijgt, lijkt ons geen drama op deze middenklasser. Samsungs harde weigering om Dolby Vision te ondersteunen vinden we dan weer erg jammer.

Deze QE65Q70A is een mooi voorbeeld van hoe ver we gekomen zijn. Dit model zou enkele jaren geleden vermoedelijk in de subtop staan, maar is nu een middenklasser. Het VA-paneel levert uitstekend contrast. Film kijken bij minimaal omgevingslicht ziet er prima uit. Voor HDR pakt de Q70A uit met een goed kleurbereik en degelijke piekhelderheid, een combinatie die volstaat om het effect van HDR nog duidelijk zichtbaar te maken. Zelfs bij redelijk omgevingslicht zijn de beelden nog erg knap, vermijd wel rechtstreeks invallend licht, met reflecties is hij iets minder goed. Het smart tv-deel is bijzonder uitgebreid, en naast alle streaming-apps vind je ook heel wat extra’s op deze tv. Van Samsung TV Plus, Multiview of Ambient Mode tot PC on TC. Voor gamers levert de HDMI 2.1-aansluiting alle vereiste functies een zeer lage input-lag. De prijs lijkt ons zeker correct, en Samsung zwaait geregeld met sterke kortingen die het toestel nog aantrekkelijker maken.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Samsung QE65Q70A

LG Gaming oled gx 2
Lees ook

Koopgids tv 2022: waar moet je op letten als je een nieuwe tv gaat kopen?

Meer informatie

Niet alle televisies die dit jaar van ons een dikke voldoende gekregen hebben staan in dit overzicht van de beste tv’s. Neem onze reviews van de nieuwste televisies door om te zien welke modellen nog meer hoge ogen gegooid hebben.

Meer informatie over de aanschaf, de installatie en het gebruik van een televisie vind je in onze tips en advies-sectie.

Reacties (4)