Elk jaar testen we honderden nieuwe producten, waaronder ook lcd-televisies en oled-televisies. We zien veel nieuwe modellen voorbij komen op onze testbanken, tijdens beurzen en tijdens demonstraties. In dit artikel zetten we de beste televisies van dit moment onder elkaar.
Alles over het kopen van een televisie
Met een alsmaar groeiende lijst aan features, standaarden en termen is het vandaag de dag geen eenvoudige opgave om een televisie te kopen, laat staan de beste televisie. Alles is afhankelijk van je eigen wensen en voorkeuren, maar om die juiste keuze te maken is het wel handig dat je weet wat al die termen betekenen, wat de standaarden voor je kunnen betekenen en wat jij precies van de nieuwe televisie kan en mag verwachten. Juist daarom hebben wij onze gids met achtergronden over televisies in het leven geroepen, gevuld met artikelen waarin we diverse termen uitleggen, advies voor het kopen van een tv geven en ontwikkelingen in de markt duiden.
Natuurlijk hebben we de gids ook dit jaar uitgebreid met diverse handige achtergronden en tips. Zo hebben we uitgebreid geschreven over de mogelijkheden van HDMI eARC en waarom deze standaard belangrijk is. Daarnaast hebben we een achtergrond gepubliceerd over het gamen in HDR en schreven we uitgebreid over de mogelijkheden om foto’s, video’s en muziek naar je tv te streamen. HDMI 2.1 kon natuurlijk dit jaar niet ontbreken in onze achtergronden, want de standaard zorgde voor nogal wat verwarring. Daarom hebben we een artikel geschreven over alle features van HDMI 2.1. Tot slot zijn we dit jaar uitgebreid ingegaan op de verschillende beeldtechnieken van vandaag te dag. Zo lees je nu alles over de oled-techniek en oled tv’s, brengen we je op de hoogte over QD-OLED, en vertellen we je meer over de verschillen tussen oled en miniled.
Waar moet je op letten?
Waar moet je nu in het kort op letten wanneer je een televisie gaat kopen? Allereerst moet gezegd worden dat er zoveel termen, functies en mogelijkheden zijn dat het loont jezelf in te lezen via onze tips en advies-sectie, maar kort gezegd kun je een aantal zaken rekening houden:
4K of 8K? Voor welke resolutie ga je? Of je 8K nodig hebt lees je in onze 8K-achtergrond.
HDMI 2.0 of HDMI 2.1? Moet je gaan voor de nieuwste HDMI-specificatie? In ons artikel over HDMI 2.1 lees je alles over de standaard.
Is je tv geschikt voor next-gen gaming? Ben je een echte gamer, dan is het verstandig hier rekening mee te houden bij aankoop van je tv.
Lcd, miniled, oled of qd-oled? Dat zijn de drie displaytechnieken waar je momenteel uit kunt kiezen. Alle verschillen lees je op onze tv tips en adviespagina.
Wil je het best mogelijke contrast met de hoogst mogelijke helderheid? Dan is HDR een vereiste. In ons artikel over de HDR-formaten lees je waar je op moet letten.
Welk smart tv-platform? Doe je meer dan alleen tv-kijken? Het smart tv-platform is van belang als je ook apps wilt gebruiken, media wilt streamen en je tv bijvoorbeeld wilt koppelen aan je smarthome. Ga je voor Android TV, webOS of misschien Samsungs Tizen.
Via onderstaande link lees je nog meer over waar je op moet letten als je een nieuwe televisie gaat kopen.
Koopgids tv 2023: waar moet je op letten als je een nieuwe tv gaat kopen?
De beste lcd en oled tv's van 2023 / 2024
We hebben dit jaar heel wat televisies voorbij zien komen, en een groot aantal hiervan uitgebreid getest. Onderstaand overzicht met de beste televisies van 2023 / 2024 is bepaald door te kijken naar onze eigen reviews, ervaringen van andere experts en lezers, de ontwikkelingen in de markt en de prijzen van de betreffende televisies. In het overzicht van de beste tv’s hebben we geen speciale volgorde aangehouden. We maken geen onderscheid tussen lcd, miniled, oled en qd-oled: alle technieken komen in deze lijst voor.
Dit artikel wordt continu bijgewerkt om je een overzicht te geven van de beste televisies van het moment. De laatste update is gedaan in december 2023.
LG OLED55C34LA (C3-serie)
Waar vorig jaar de C2-serie van LG in onze lijst met de beste televisies stond is het dit jaar de beurt aan de C3-serie. Dit is de opvolger en staat in de lijst om vrijwel dezelfde redenen. De C3-serie is namelijk wat beeldtechniek- en kwaliteit betreft bijna (afgezien van de helderheid) gelijk aan de hogere en duurdere modellen oled-televisies van LG. Het belangrijkste verschil zit hem in het design.
De C3-serie bestaat uit formaten van 42-inch, 48-inch, 55-inch, 65-inch, 77-inch en zelfs 83-inch. Wij hebben dit jaar de 55-inch versie getest, met een hoge score en een Excellent Award als resultaat. De C3-serie oled tv’s van LG zijn bijzonder veelzijdige televisies waarbij beeldkwaliteit hoog in het vaandel staat maar waarbij je ook op het gebied van smart tv en de nieuwste technieken en standaarden niets te kort komt. Dat tegen vaak zeer schappelijke prijzen. En je kunt ook voor de kleinere televisies in deze serie terecht. Kortom, het is wat ons betreft de beste doorsnee oled-televisie.
9.5
Beoordeling LG OLED55C34LA
Pluspunten
Prima piekhelderheid voor OLED
Uitstekende kalibratie
Zeer goede beeldverwerking
Indrukwekkende HDR-beelden
HDMI 2.1 en ruime selectie gamerfeatures
Prima geluid, inclusief Dolby Atmos en DTS
WebOS 23 is nog gebruiksvriendelijker
Minpunten
Prijs
Beoordeling LG OLED55C34LA
Het heeft weinig zin om het te ontkennen, de kloof tussen de G3 en C3 is aanzienlijk geworden. Waar de G3 met zijn nieuw paneel een enorme sprong in helderheid maakt, kan de LG OLED55C3 enkel wat kleine verbeteringen voorleggen.Maar dat belet niet dat de C3 zijn status als iconische OLED-tv kan bevestigen. Hij combineert een prima piekhelderheid, fantastische kleuren, perfect contrast en zeer goede beeldverwerking. Zowel in SDR als HDR zijn de beelden om van te smullen. Voor gamers is de C3 fantastisch uitgerust, met vier HDMI 2.1-poorten en alle vereiste features. De audioprestaties zijn prima, en goed nieuws, de C3 kan ook DTS aan, dat is een van de weinige nieuwigheden. De verbeteringen aan webOS zijn welkom, dit smart tv-systeem blijft een van onze favorieten. De enige echte opmerking die we kunnen maken? De prijs is hoog, zeker voor een tv die niet zo veel verschilt van zijn voorganger. Het kan dus zeker de moeite zijn om nog even te wachten, in het najaar wordt de prijsstrijd vaak wat harder.
Over veel waar voor je geld gesproken: dit jaar mag TCL niet in onze lijst van de beste televisies ontbreken. Het bedrijf heeft namelijk twee series die bijzonder veel kwaliteit voor relatief weinig geld bieden.
De kwaliteit van subtoppers stijgt gestaag, terwijl de prijs erg aantrekkelijk blijft. TCL levert met de 65C845 het perfecte voorbeeld. Het toestel combineert een VA-paneel met local dimming, quantum dots, HDMI 2.1, Google TV en een Onkyo geluidsoplossing en belooft een stevige upgrade ten opzichte van de 2022 C835.
Is je budget nog iets kleiner dan is de C745-serie zeker het overwegen waard. TCL is een groot voorstander van miniled-tv’s en nergens blijkt dat beter dan in de 55C745 die we getest hebben. Alhoewel het toestel zich qua prijs duidelijk in de middenklasse bevindt, rustte TCL het dit jaar uit met een Full Array Local Dimming miniled achtergrondverlichting. Meer helderheid, beter contrast, en ook nog eens verbeterde gaming, je krijgt bijzonder veel voor deze prijs.
9.5
Beoordeling TCL 65C845
Pluspunten
Uitmuntend contrast en zwartdetail
Top local dimming met 576 segmenten
Zeer hoge helderheid en kleurbereik
Goede beeldverwerking
Verbeterde bewegingsscherpte tot 240Hz
Dolby Vision IQ én HDR10+
HDMI 2.1 met volledige gamer-features
Prima audio met Dolby Atmos
Minpunten
Niet de slankste tv op de markt
Beoordeling TCL 65C845
De TCL 65C845 lijkt ons echt een ideale subtopper die zowel in een licht verduisterde omgeving als in een goed verlichtte woonkamer knappe beeldkwaliteit kan leveren. Minpunten? Tja, die zijn er bijzonder weinig. Het toestel is bezwaarlijk slank te noemen, en Google TV levert minder personalisatie-opties dan Android TV, maar dat is ondertussen geen zwaar minpunt meer. TCL heeft ook het inloggen met een TCL-account optioneel gemaakt, dus ook dat minpunt is verdwenen.
Daartegenover levert hij uitstekende zwartwaardes en prachtig contrast dankzij een verdubbeling van het aantal segmenten tot 576. Er is veel schaduwnuance en geen of nauwelijks zichtbare zonegrenzen of halo-vorming. De fenomenale verbetering van de piekhelderheid samen met de quantum dot-kleuren en brede HDR-ondersteuning zet erg indrukwekkende HDR-beelden op het scherm. Voor gamers zijn alle nodige features er en het scherm ondersteunt zelfs tot 240Hz refreshrate, een indrukwekkende upgrade. Gamen in Full HD 240Hz vanop een pc is perfect mogelijk, en je kan de verbeterde refreshrate ook inzetten voor ander beeldmateriaal, mits wat verlies van verticale resolutie. Dankzij Google TV heb je een zeer rijk aanbod apps. De TCL 65C845 legt toestellen die een eind boven zijn prijsklasse zitten het vuur aan de schenen.
Natuurlijk zijn er ook echte topmodellen als je budget toereikend is en je het beste van het beste zoekt. LG biedt dit jaar met de G3-serie het beste allround topmodel, op het gebied van OLED. Daarbij biedt deze serie zeer slanke tv’s die strak tegen de muur gemonteerd kunnen worden.
Het nieuwe OLED-paneel van de LG G3-serie, uitgerust met een microlens-array, zorgt volgens LG voor spectaculaire verbetering van de piekhelderheid. De stap vooruit is groot genoeg om de kloof met QD-OLED te dichten. Ook is de G3-serie uitgerust met een krachtige processor, goed geluid en webOS smart tv.
9.5
Beoordeling LG OLED65G36LA
Pluspunten
Prachtig ontwerp, met bijgeleverde wandbeugel
Ongeziene piekhelderheid voor OLED
Uitstekende kalibratie
Zeer goede beeldverwerking
Indrukwekkende HDR-beelden
HDMI 2.1 en ruime selectie gamerfeatures
Prima geluid, inclusief Dolby Atmos en DTS
WebOS 23 is nog gebruiksvriendelijker
Minpunten
Geen stand in de doos voor opstelling op tv-meubel
Dynamic Tonemapping gaat soms in de fout
Prijs
Beoordeling LG OLED65G36LA
Ongezien hoge piekhelderheid, overigens zonder een hoger verbruik, en alle andere voordelen die de G2 al bood, maken van de LG OLED65G3 momenteel de beste OLED-tv op de markt. De nadelen die wij bespeuren zijn beperkt. Zo moet je extra geld op tafel leggen als je de tv-voet wil in plaats van de bijgeleverde muurbeugel. Dynamic Tonemapping ging iets te vaak in de fout, jammer, maar erg zwaar tillen we daar niet aan, ook zonder deze feature is het beeld indrukwekkend.
Aan goede eigenschappen is er daarentegen geen gebrek. Deze G3 combineert alle klassieke voordelen van OLED, zoals contrast, bewegingsscherpte en rijke kleuren met een ongezien hoge piekhelderheid voor OLED. De stap vooruit is werkelijk enorm. Het nieuwe paneel levert ook een nog betere kijkhoek en anti-reflectie eigenschappen. De Apha9-processor zorgt voor uitstekende prestaties en zet zowel ouder beeldmateriaal als de meest recente HDR-streamingcontent prachtig op het scherm. Gamers krijgen werkelijk alles waar ze om vragen, en de audioconfiguratie levert prima werk. LG heeft tot slot WebOS 23 wat mooie verbeteringen gegeven die het gebruiksgemak nog verbeteren.
We sluiten af met twee opmerkingen. Ten eerste betaal je een flinke prijs voor deze G3. LG durft de prijzen gevoelig laten zakken later op het jaar. Bovendien zijn er dan ook wat concurrenten. Samsung en Sony lanceren nieuwe QD-OLED-modellen en Philips en Panasonic gebruiken het nieuwe WOLED-paneel dat ook deze G3 gebruikt. Afwachten dus wat die modellen zullen leveren, maar voorlopig is dit de beste OLED-tv.
Kies je voor topkwaliteit mét de focus op home theatre dan mag de Panasonic MZW2004-serie niet op je verlanglijstje ontbreken. Dit model biedt premium prestaties op het gebied van beeldkwaliteit maar bevat daarnaast innovatieve technieken om ook op het gebied van audio hoog te scoren.
De Panasonic TX-65MZW2004 (in België de TX-65MZ2000) springt om meerdere redenen in het oog. Om te beginnen maakt hij gebruik van het nieuwe OLED-paneel met microlens array, zodat je spectaculaire helderheid mag verwachten. Daarnaast is er uitgebreide aandacht voor goede audio, dankzij een ingebouwde luidsprekerarray, getuned door Technics. Doe er het Panasonic oog voor beeldkwaliteit bij, en een focus op gamingprestaties, en we hebben redenen om deze televisie in de lijst te zetten.
9.5
Beoordeling TX-65MZW2004
Pluspunten
Verbluffende piekhelderheid voor OLED
Bijna perfecte kijkhoek
Referentieniveau kalibratie in Filmmaker Mode, SDR en HDR
Indrukwekkende en krachtige audioconfiguratie
Ruime HDR-ondersteuning
Uitstekende beeldverwerking
HDMI 2.1 met alle gamer features en lage input-lag
My Home Screen werkt vlot
Minpunten
Processor kan geen kleurbanden wegwerken
Gebrek aan lokale apps (België)
Geen DTS-ondersteuning
Beoordeling TX-65MZW2004
De Panasonic TX-65MZW2004 lijkt in heel veel aspecten op zijn voorganger. De tv is gebaseerd op dezelfde processor, en dat merken we. Zo kan hij nog steeds geen kleurstroken wegwerken die zichtbaar zijn in zachte gradiënten. En alhoewel we heel tevreden zijn over My Home Screen blijft het gebrek aan Belgische apps toch jammer. De tv ondersteunt ook geen DTS, terwijl dat gezien zijn audiokwaliteiten toch een troef zou zijn.
De belangrijkste vernieuwing is natuurlijk het Master OLED Ultimate paneel met microlenstechniek. Daarmee levert deze Panasonic een piekhelderheid die zelfs de nieuwere QD-OLEDs achterlaat, en zich moeiteloos naast de LG G3 plaatst. Felle kleuren, diepzwart, heel veel licht, dat vereist een goede kalibratie, en op dat vlak blijft Panasonic referentieresultaten voorleggen. We waren opnieuw onder de indruk van de uitstekende schaduwnuances, en in HDR krijg je bijzonder veel witdetail, en krachtige kleuren. Ook gamers kunnen daar volop van genieten. De HDMI 2.1-aansluitingen ondersteunen alle vereiste gamer-features, en er is een nieuwe True Game beeldmode die de beste beeldkwaliteit garandeert. Rond dat prachtig beeld heeft Technics een indrukwekkende audioconfiguratie gebouwd die de oren streelt. Krachtig en met diepe bassen en veel surround als dat moet, maar ook subtiel en duidelijk voor de zachtste stemmen, probleemloos in te zetten voor muziek in de woonkamer. Het is een serieuze investering, maar je haalt tegelijk top beeld én geluid in huis.
Kijken we naar de relatief nieuwe QD-OLED-techniek dan is de Sony A95-serie het topmodel van dit jaar. QD-OLED is een combinatie van quantum dots én OLED in één scherm. Het grote voordeel van deze techniek is een nog breder kleurbereik, nog accuratere kleuren en een hoge helderheid.
Daar betaal je echter ook een forse premium voor, maar gelukkig zie je dat ook terug in de beeldkwaliteit. Voor alle andere features en functies geldt dat je niets te kort komt. Zo beschikt de A95L-serie onder meer over de nieuwste Cognitive Processor XR, HDMI 2.1-poorten, volledige HDR-ondersteuning, Dolby Atmos, gaming-functies, Google TV en Acoustic Surface Audio+.
De Sony XR-55A95L levert prachtige beeldkwaliteit, van flitsende games tot schilderachtige films. De goed gekalibreerde Professional beeldmode garandeert bovendien dat je niet alleen optimaal geniet maar ook echt ziet wat de makers voor ogen hadden.
9.5
Beoordeling Sony XR-55A95L
Pluspunten
Zeer hoge piekhelderheid en zeer ruim kleurbereik
Diep zwart met veel schaduwnuance
Nagenoeg perfecte kijkhoek
Zeer goede beeldverwerking
Goede bewegingsscherpte
Aantrekkelijk geluid uit een relatief slank ontwerp
Handige remote en Google TV
HDMI 2.1 met gaming features
Minpunten
Prijs
Sterk invallend licht heeft impact op het zwartniveau
Slechts twee HDMI 2.1-aansluitingen
Verplichte keuze tussen Dolby Vision en 4K120 via HDMI
Beoordeling Sony XR-55A95L
Deze Sony QD-OLED-tv heeft heel wat in huis om je te doen genieten van prachtig beeld. Het nieuwe paneel levert een zeer hoge piekhelderheid en enorm kleurvolume, en natuurlijk uitmuntend zwart en veel nuances. Toch noteren we ook minpunten. Het blijft voorlopig wachten op de combinatie 4K120 en Dolby Vision, maar dat wordt opgelost via een software update. QD-OLED is ook nog steeds gevoelig voor sterk invallend licht dat de zwartwaarde kan affecteren. En slechts twee HDMI 2.1-poorten op een topmodel, dat is jammer. Al hebben we hier en daar kleine opmerkingen bij de beeldverwerking, beschouwen die niet als echte minpunten.
De Sony XR-55A95L levert prachtige beeldkwaliteit, van flitsende games tot schilderachtige films. De goed gekalibreerde Professional beeldmode garandeert bovendien dat je niet alleen optimaal geniet maar ook echt ziet wat de makers voor ogen hadden. Het mooie design verbergt het Acoustic Surface dat bijzonder prettige audio levert en de tv ondersteunt nu zowel Dolby Atmos als DTS:X. De handige remote en vlotte werking van Google TV geven dit topmodel een passende gebruikservaring. De prijs lijkt ons echter buitensporig, concurrenten Samsung (S95C) of LG (G3) zijn aanzienlijk goedkoper. Zelfs Panasonic (LZW2004), traditioneel wat duurder, is flink goedkoper.
Een stevige concurrent voor de Sony A95L-serie is de Samsung S95C-serie. Ook deze televisies zijn voorzien van de QD-OLED-techniek en bieden dus een betere kleurweergave en een hogere helderheid. Het nieuwe paneel levert een goede 30% meer piekhelderheid dan de voorganger. Het behoudt uiteraard zijn uitstekende contrast, intense, heldere kleuren, ongelooflijke kijkhoek en zeer goede bewegingsscherpte. De kalibratie van de Filmmaker modes is voorbeeldig, zowel in SDR als HDR. De beelden hebben een haast tastbare diepte en sprankelende kleur- en lichtaccenten. Ook de beeldverwerking zet sterke prestaties neer zodat nagenoeg alle content er fantastisch uitziet.
De prijs van de S95C-serie is een stuk aantrekkelijker dan die van de A95L-serie van Sony, maar waar Samsung toch wat in achterblijft is de audioweergave. Op dat vlak is een soundbar toch wel een must.
9.5
Beoordeling Samsung QE55S95C
Pluspunten
Hoge piekhelderheid
Knap slank design
Uitmuntend contrast en goed zwartdetail
Zeer goede beeldverwerking
Nagenoeg perfecte kijkhoek
Tizen smart tv levert veel functionaliteit, inclusief Zigbee en Matter
Zeer goede bewegingsscherpte
Prachtige HDR-weergave
HDMI 2.1-aansluiting en gaming features
Minpunten
Geen Dolby Vision
Ondermaatse audio
Prijs
Beoordeling Samsung QE55S95C
Vorig jaar introduceerde Samsung voor het eerst sinds lang weer een OLED-tv. De QE55S95C is een knappe opvolger voor dat model. Dat Samsung geen Dolby Vision ondersteunt is jammer, en blijft een minpunt. Dat de S95C een ondermaats presterend audiosysteem heeft, is erger. Zeker in vergelijking met de beeldprestaties is het contrast nogal schril.
En daarmee komen we aan de sterke punten van de S95C. Het nieuwe paneel levert een goede 30% meer piekhelderheid dan de voorganger. Het behoudt uiteraard zijn uitstekende contrast, intense, heldere kleuren, ongelooflijke kijkhoek en zeer goede bewegingsscherpte. De kalibratie van de Filmmaker modes is voorbeeldig, zowel in SDR als HDR. De beelden hebben een haast tastbare diepte en sprankelende kleur- en lichtaccenten. Ook de beeldverwerking zet sterke prestaties neer zodat nagenoeg alle content er fantastisch uitziet. De S95C mikt natuurlijk op de filmfans, maar ook gamers vinden alles om hun spelplezier te maximaliseren. De kleine verbeteringen aan Tizen zijn welkom. Niet alleen reageert het nu vlotter, maar het is iets beter georganiseerd, en biedt nu ook Matter en Zigbee-ondersteuning. De prijs lijkt op het eerste gezicht correct, maar hij is iets duurder dan de LG G3, terwijl je voor vergelijkbare audioprestaties naar een soundbar moet grijpen. Samsung volgde vorig jaar een erg agressieve prijspolitiek, dus loont het mogelijk ook dit jaar om de kat nog even uit de boom te kijken.
Een merk dat vooral de concurrentie met TCL aangaat is Hisense. Beide merken proberen de Benelux te veroveren met televisies die niet te duur zijn maar eigenlijk voor 90 procent van de kijkers meer dan voldoende kwaliteit en functies bieden. Een goed voorbeeld hiervan is de Hisense 65U79KQ (U79KQ-serie).
Hisense mikt met de 65U79KQ (U79KQ-serie) op betaalbaar kijkplezier, maar verliest daarbij niet uit het oog dat beeldkwaliteit belangrijk is. Hisense wijzigde voor deze subtopper op een paar belangrijke punten van aanpak. Zo werd er gekozen voor een miniled-achtergrondverlichting met flink wat segmenten, gecombineerd met een contrastrijk paneel. De 65U79KQ levert heel degelijke resultaten, met goed contrast en helderheid, en prima beeldverwerking.
8.5
Beoordeling Hisense 65U79KQ
Pluspunten
Degelijk contrast en goed zwartdetail
Degelijke piekhelderheid
Mooie HDR-resultaten
Goede beeldverwerking
VIDAA U werkt vlot
Dolby Vision IQ én HDR10+ Adaptive
Prima audioresultaat
Goede gamerfeatures met HDMI 2.1 ALLM, VRR en eARC
Minpunten
Tonemapping tast contrast wat aan
Local dimming laat wat halovorming zien
Geen lokale apps (in België)
Beoordeling Hisense 65U79KQ
Hisense mikt nog steeds uitdrukkelijk op betaalbare televisies, al probeert het duidelijk om zo veel mogelijk kwaliteit aan te bieden. De fabrikant zit op de goede weg, maar moet nog wat timmeren aan details. In HDR maakt de eigen tonemapping iets te veel compromissen. Het veroorzaakt contrastverlies en dat is jammer voor een HDR-beeld, ook al krijg je er witdetail voor in de plaats. De local dimming heeft redelijk wat segmenten, maar springt er erg voorzichtig mee om, waardoor er toch wat halovorming is. En voor België blijft het wachten op lokale apps.
Toch zijn geen van die minpunten echte showstoppers. De 65U79KQ levert heel degelijke resultaten, met goed contrast en helderheid, en prima beeldverwerking. Anderzijds kan de tv op beeldvlak nergens in uitblinken. Het VIDAA OS werkt vlot en biedt een goede selectie apps, en voor gamers heeft de tv een prima input lag en alle nodige HDMI 2.1-features. De audioprestaties zullen voor de meeste woonkamers volstaan. Gezien die eerder gemiddelde prestaties lijkt de prijs ons wat te hoog.
Alhoewel Samsung nu ook OLED-modellen aanbiedt, blijft het ook sterk inzetten op Neo QLED. Een Full Array Local Dimming achtergrondverlichting van miniLEDs, quantum dots, en een uitermate slank en stijlvol design geven deze QE55QN90C (QN90C-serie) flink wat potentieel.
Het Neo QLED-scherm van de QN90C toont zich erg veelzijdig. Niet alleen zorgen de 504 zones voor een uitstekend contrast, en een indrukwekkende piekhelderheid, maar Samsung stuurt de lokale dimming ook erg goed aan. De Samsung heeft meer dan voldoende piekhelderheid om ook op een zonnige dag nog prima beeld te leveren. De uitstekende bewegingsscherpte maakt hem dan ook nog eens voor alles geschikt, van film tot sport en ja, ook games.
9.0
Beoordeling Samsung QE55QN90C
Pluspunten
Zeer hoge piekhelderheid
Uitstekend contrast (504 dimming zones)
Zeer goede beeldverwerking
Goede kijkhoek
Tizen smart tv levert veel functionaliteit
Ingebouwde Zigbee-hub en Matter ondersteuning
Prachtige HDR-weergave
HDMI 2.1-aansluiting en gaming features
Minpunten
Geen Dolby Vision
Zeer matige audioprestaties
Beoordeling Samsung QE55QN90C
De Samsung QE55QN90C lijkt bijzonder sterk op de 2022 QN95B/QN90B. Een van de belangrijkste minpunten is weggewerkt, Tizen werkt op dit model een pak vlotter. Al blijven we maar matig enthousiast over de layout ervan. Samsung-tv’s moeten het zonder Dolby Vision stellen, maar op dit model, met flink wat helderheid is dat geen groot gemis. De audioprestaties daarentegen stellen teleur, filmfans voorzien best budget voor een goede soundbar.
Het Neo QLED-scherm van de QN90C toont zich erg veelzijdig. Niet alleen zorgen de 504 zones voor een uitstekend contrast, en een indrukwekkende piekhelderheid, maar Samsung stuurt de lokale dimming ook erg goed aan. In zeer contrastrijke HDR-beelden zie je mogelijk toch een vage zone, en intense kleine lichtaccenten boeten wat kracht in op een donkere achtergrond. Dat heeft ons zeker niet gestoord tijdens het kijken. De Filmmaker Mode is zeer goed gekalibreerd, en de nauwkeurige kleuren en knappe contrasten zorgen ervoor dat je in een mum van tijd meegesleept wordt door het verhaal. De Samsung heeft meer dan voldoende piekhelderheid om ook op een zonnige dag nog prima beeld te leveren. De uitstekende bewegingsscherpte maakt hem dan ook nog eens voor alles geschikt, van film tot sport en ja, ook games. De vier HDMI 2.1-aansluitingen leveren de vereiste functionaliteit en lage input-lag voor high-end gameplezier. Tizen staat garant voor een uitgebreid app-aanbod en heel wat extra functies. Over de prijs zijn we maar matig tevreden. De QN90B is zeker een goed alternatief, en momenteel een pak goedkoper. Je moet het dan zonder de vlottere Tizen stellen, en ook de Zigbee-hub ontbreekt dan.
Koopgids tv 2023: waar moet je op letten als je een nieuwe tv gaat kopen?
Meer informatie
Niet alle televisies die dit jaar van ons een dikke voldoende gekregen hebben staan in dit overzicht van de beste tv’s. Neem onze reviews van de nieuwste televisies door om te zien welke modellen nog meer hoge ogen gegooid hebben.
Meer informatie over de aanschaf, de installatie en het gebruik van een televisie vind je in onze tips en advies-sectie.
Reacties (5)