Wat is de ideale kijkafstand voor een 4K Ultra HD tv?

26 november 2013 2 Minuten 4 Reacties
4K-Ultra-HD-retina

We hebben al eens uitgebreid gekeken naar de optimale kijkafstand voor een tv bij SD- en HD-resolutie, maar hoe zit het eigenlijk met 4K Ultra HD? In dit artikel leggen we uit wat de optimale, of ideale, kijkafstand voor een UHD tv is.

4K Ultra HD

We kennen natuurlijk allemaal Full HD inmiddels wel, een resolutie van 1.920 bi 1.080 pixels die we op nagenoeg elke flatscreen tv terugvinden. We zijn echter al toe aan een nog hogere resolutie welke de naam 4K of Ultra HD gekregen heeft. Deze resolutie bestaat uit 3.840 bij 2.160 pixels en is op het moment van schrijven te vinden op een aantal high-end tv’s die voor premium prijzen verkocht worden.

Er zijn dus al een aantal modellen te koop maar in 2014 gaan we ook goedkopere 4K Ultra HD tv’s zien en dus gaan deze resolutie een steeds belangrijkere rol spelen. We hebben al een aantal zaken behandeld waar je rekening mee moet houden, waaronder de nieuwe HDMI 2.0-standaard en of je HDMI 2.0-kabels nodig hebt voor een 4K Ultra HD tv. Daarnaast hebben we ook een aantal argumenten voor het kopen van een 4K Ultra HD tv onder elkaar gezet.

Kijkafstand

Een onderdeel wat ook van belang is maar waar we nog niet uitgebreid naar gekeken hebben is de kijkafstand. Met een hogere resolutie is het namelijk op papier zo dat je dichterbij de tv kunt zitten zonder de pixels waar te kunnen nemen. Daarbij moet gezegd worden dat je op een relatief grote afstand van een 4K Ultra HD tv niet meer de toegevoegde waarde van de extra pixels ten opzichte van Full HD kunt waarnemen en het grote voordeel van een dergelijk hoge resolutie dus wegvalt. Kortom, wat is de ideale kijkafstand?

Kijkafstand Full HD tv

Zoals we eerder al een artikel beschreven is de ideale kijkafstand voor een tv met Full HD-resolutie 2 tot 2,5 maal de beelddiagonaal van een tv. Bijvoorbeeld voor een 50-inch tv komt dit neer op 250 tot 320 centimeter. Als je dan op 3 meter van je tv zit heb je op papier een prima beeld, zonder dat je individuele pixels ziet maar dat je wel nog van de hogere scherpte kunt genieten. Je kunt het overigens ook andersom berekenen; Je bank staat op 3 meter van je tv, hoe groot moet de tv dan zijn? Hiermee kom je ook tot een formaat dat rond de 50-inch (127 centimeter) ligt.

Kijkafstand 4K Ultra HD tv

Bij een 4K Ultra HD tv heb je te maken met viermaal zoveel pixels en dus kun je theoretisch gezien dichterbij een tv zitten zonder individuele pixels te kunnen waarnemen. Daarbij profiteer je op een kortere kijkafstand pas echt van de hogere resolutie en kun je de subtiele details waarnemen. Er is echter een probleem; is het korter op je tv zitten nog wel mogelijk, en als het mogelijk is, is het nog wel comfortabel?


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (2)

peter vb

peter vb
26 november 2013 om 21:57

Goed maar ook verassend stuk dit. Zit zelf 3.5 meter van m’n tv en zal dan 65inch in mijn wandkast moeten proppen. Gaat niet lukken. Vind het ook wel erg groot voor zo’n korte afstand.

Inloggen
peter vb

peter vb
29 november 2013 om 20:15

Hoop ook op een vergelijk hier te lezen tussen een 55inch 4K en een 55inch oled. Ben benieuwd naar het verschil.

Inloggen


29 november 2013 om 21:43

Hoop ik ook 🙂 Nu de fabrikanten nog overtuigen!

Inloggen
kevin

kevin
22 mei 2015 om 15:29

Dat staat er geheel los van.. het gaat hier over pixels pixelgrootte en kijkafstand voor een uhd tv. Als u van mening bent dat er geen of minder verschillen zitten tussen een OLED hd scherm en een uhd tv Is dat vreemd. Een uhd scherm bevat simpelweg veel meer pixels dan eender welke soort hd scherm. Of dit nu LED of OLED of eender wat is maakt niet uit. Uhd is scherper, daar gaat het artikel over. Er zijn ja ook 4k OLED schermen te koop.
gr

Inloggen