Review: Panasonic TX-55LZW2004 (LZW2004-serie) oled-televisie

05 oktober 2022 + 10 minuten 7 Reacties
Panasonic LZW2004 oled tv 4
FWD award

Televisies die extra aandacht besteden aan het geluid, dat zien we graag. De Panasonic TX-55LZW2004 belooft niet alleen top OLED-prestaties, maar ook nog eens top geluid met een unieke array-speaker van Technics. Kan Panasonic de prestaties van andere topmodellen nog verbeteren?

Panasonic TX-55LZW2004 – specificaties

Op zoek naar een compleet overzicht van alle Panasonic 2022 modellen met hun specificaties? Of je wil je even bladeren in alle andere tv line-ups voor 2022.

Wat Ultra HD OLED-tv
Schermformaat 55 inch (139 cm), vlak
Aansluitingen 4x HDMI (2x v2.1 40 Gbps, 2x v2.0 18 GBps, ARC/eARC, ALLM, 4K120 HFR, VRR, AMD Freesync), 3x USB, 1x composiet video + stereo cinch in, 1x optisch digitaal uit, 1x hoofdtelefoon/ subwoofer, 3x antenne, 1x Ethernet, Bluetooth
Extra's HDR10, HLG, Dolby Vision IQ, HDR10+ Adaptive, Dolby Atmos, WiFi ingebouwd, My Home Screen 7, USB/DLNA-mediaspeler, dual  DVB-T2/C/S2, dual CI+-slot, HCX Pro AI Processor
Afmetingen 1.227 x 786 x 350 mm (incl. voet)
Gewicht 24,5 kg (incl. voet)
Verbruik SDR 84 (G) / HDR 132 watt (G)
Adviesprijs 2.999 euro

Panasonic TX-55LZW2004 - Design

Wie een relatief onopvallend model zoekt, zit bij Panasonic aan het juiste adres. De fabrikant kiest al jaar en dag voor een sobere, zwarte stijl. Maar dan wel eentje met piekfijne afwerking. Van de ronde voet, het slanke OLED-scherm tot de fraai afgewerkte rug, het ziet er tiptop uit.

Enkel in profiel valt op dat het toestel relatief diep is voor een OLED-tv, ongeveer zeven centimeter. Dat heeft te maken met de uitzonderlijk uitgebreide audioconfiguratie. Er is de luidsprekerbalk onderaan het scherm. Bovenaan, net achter de rand van het scherm zitten de opwaarts gerichte luidsprekers, en opzij vinden we ook twee luidsprekergrilles. Allemaal heel discreet weggewerkt achter een geperforeerd metalen rooster.

Het toestel staat op een ronde voetplaat. De opstelling is erg stevig, en je draait het scherm moeiteloos wat naar links of rechts dankzij de draaivoet.

Panasonic TX-55LZW2004 - Aansluitingen

De LZW2004 levert twee HDMI 2.1 aansluitingen met 40Gbps bandbreedte, ALLM, eARC, VRR en 4K120 HFR. Daarnaast heb je nog twee HDMI 2.0-aansluitingen.

Er is een composiet video-ingang met stereo cinch, drie maal USB, een optisch digitale uitgang en een hoofdtelefoon. Die laatste doet ook dienst als subwoofer –aansluiting, eenvoudig in te stellen via het menu.  Alle aansluitingen wijzen naar opzij of naar achter en storen wandmontage dus niet. Een ethernetaansluiting, WiFi en Bluetooth maken de lijst volledig.

Gebruiksgemak en smart tv

Panasonic My Home Screen 7 heeft geen belangrijke nieuwe features. Als een van de weinige smart tv-systemen heeft het nog steeds een reeks tegels die onderaan het scherm verschijnen. Die kunnen apps, externe apparaten of live tv zenders bevatten. Geen schermvullende interface dus, maar daar zijn we absoluut niet rouwig om.

Het is mogelijk om zelf te bepalen welke tegels en in welke volgorde ze op het scherm staan. Bij heel wat tegels krijg je een tweede balk te zien met aanbevelingen zodra je de tegel selecteert. Dat is bijvoorbeeld het geval bij Netflix, Prime Video, Disney+ en YouTube. Selecteer je de Live TV tegel dan zie je een extra balk met alle zenders.

Uiterst links in de rij vind je ‘My Scenery’, een screensaver die je keuze geeft uit illustraties of animaties die je samen met een klokje op het scherm kan zetten.

Ongetwijfeld de grootste troef van My Home Screen is hoe snel en vlot je door de interface kan gaan. Of je nu een andere app wil openen, of even door de menu’s gaan om een instelling aan te passen, je merkt nergens echt dat de interface je vertraagt. Daartegenover staat dat het app-aanbod steevast wat achter loopt op de concurrentie. Zo ontbreken HBO Max en Viaplay bijvoorbeeld. Voor Nederland is er een goed aanbod lokale streamingdiensten, maar België komt er bekaaid van af, noch Streamz, noch VTM go, noch VRT Max zijn terug te vinden.

Het snelmenu is een handige manier om bepaalde instellingen aan te passen zonder door heel het menu te moeten. Je kan het bovendien aanpassen naar eigen voorkeur. De volledige menu’s zijn bijzonder uitgebreid, maar navigeren vlot.

Afstandsbediening

Het afgeronde design van de remote ligt aangenaam in de hand. Toetsen hebben een laag profiel, vereisen weinig druk en geven een zuivere en duidelijke klik. Modern kunnen we de afstandsbediening niet noemen, het is nog steeds een enorme hoeveelheid toetsen, maar de goede layout en duidelijke opschriften maken hem wel gebruiksvriendelijk.

Bovenaan vind je de ‘Picture’ toets, een supersnelle manier om van beeldmode te veranderen. Je kan zelfs via het menu instellen welke beeldmodes in de lijst verschijnen. Er zijn verder zes sneltoetsen voor belangrijke streamingdiensten, en rechtsonder naast de d-pad is de ‘My App’ toets die je zelf kunt toewijzen aan een app naar keuze.

Functies

De TX-55LZW2004 (LZW2004-serie) beschikt over een dubbele tv-tuner voor digitale tv (DVB-T2/C/S2) en een dubbel CI+-slot. Je kunt dus tv kijken en tegelijk een ander kanaal opnemen. YouTube en Netflix kan je naar de tv casten.  De ingebouwde mediaspeler is vrij volledig zowel op videovlak (met ondertitels) als op audiovlak. Hou er wel rekening mee dat de tv geen DTS-soundtracks ondersteunt, en dat je die dus ook niet via eARC kan doorsturen.

Panasonic TX-55LZW2004 - Beeldverwerking

De Panasonic HCX Pro AI processor lijkt ons weinig veranderd ten opzichte van vorig jaar. Dat betekent dat je nog steeds prachtige resultaten mag verwachten, maar anderzijds ook dat die paar zwakke punten nog steeds niet aangepakt zijn. Wie de processor voluit vertrouwt, kiest voor de ‘AI Beeldmode’ die dan zelfstandig beslist hoe hij het beeld bijstuurt, op basis van wat je kijkt. Panasonic gaat niet overboord met het bijsturen, maar we prefereren persoonlijk gewoon de Filmmaker Mode met eventueel wat kleine aanpassen. Dat levert alvast erg zuivere upscaling met dat typisch zachte Panasonic beeld. Wie dat wil kan wat extra scherpte geven (tot 30) en eventueel ook ‘Resolutie Remasteren’ activeren. De ruisonderdrukking is goed, maar dan vooral voor willekeurige ruis. Voor compressieruis is de processor zo voorzichtig dat je in de meeste gevallen naar de ‘midden’ instelling moet uitwijken.

Het belangrijkste zwakke punt van de TX-55LZW2004 (LZW2004-serie) zijn kleurstroken in gradiënten. De processor heeft er geen oplossing voor, noch wanneer ze redelijk subtiel zijn en al helemaal niet in de moeilijke, donkere Game Of Thrones scène. Zelfs met alle ruisonderdrukking in de hoogste stand bleven de kleurbanden zichtbaar.

Het OLED-scherm levert uitstekende bewegingsscherpte, met enkel een flinterdunne vage rand rond bewegende voorwerpen. De 120 Hz Black Frame Insertion (wat is BFI) is verdwenen, ‘Zwart kader invoegen’ werkt nu aan 60 Hz, dat zagen we ook al bij andere fabrikanten. Het levert bovendien geen zichtbare verbetering, kost helderheid en je kunt de flikkering toch enigszins zien. We laten dat dan ook uitstaan. De motion interpolation levert prima werk, we adviseren zeker de Minimum stand, al liet zelfs die nog een beetje stotter achter in de openingsscène van RED. Wie dat niet wil, kan de hogere instellingen kiezen. Met Intelligent Frame Creation op de maximum stand worden ook snelle pans nagenoeg altijd vloeiend weergegeven en de processor grijpt zelden te laat in.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze tips en advies sectie door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv.

Beeld Beeld Beeld
Beeldmodus: True Cinema

Verlichtingssterkte: 30-70
Kontrast: 90
Helderheid: 0
Kleur: 50
Tint: 0
Scherpte: 0-30
Warmte Kleur: Warm2
Kleur Remasteren: Uit

Omgevings Sensor:
Auto Helderheid: Aan
Auto Witbalans: Uit
Ruis Reductie: Min
MPEG remasteren: Min
Resolutie Remasteren: Midden
Dynamisch Bereik remasteren: UitDark Visibility enhancer: 0Intelligent Frame Creation: Minimum
Nauwkeurig IFC: Aan
Zwart kader invoegen: Uit
Contrastregeling: Uit/Auto
Gamma: BT.1886 / 2,4 / 2,2BeeldinstellingenBeeldverhouding: 16:9 Beeldscan: Uit

Panasonic TX-55LZW2004 - Beeldkwaliteit

Achter de naam ‘Master OLED Pro’ gaat het nieuwste OLED EX-paneel schuil, met een extra laag voor koeling. Panasonic levert al jaren uitstekende resultaten op zijn topmodel, en we verwachten ook nu top prestaties.

De uniformiteit was goed, maar niet perfect. Onderaan in beeld zagen we op het witte testvlak een lichtroze getinte rand van enkel centimeters. Die kan je in gewone content soms merken als het beeld heel helder is. In de donkere testbeelden konden we vaag een heldere vlek ontwaren, dat was echter nooit zichtbaar in de praktijk.

Maar al onze twijfel verdween als sneeuw voor de zon zodra we wat film en tv bekeken in Filmmaker Mode. Die is zo goed als perfect gekalibreerd, toch altijd een knappe prestatie van Panasonic. Het beeld had erg veel schaduwdetail en de kleurweergave is, letterlijk, perfect.

Je trekt de ‘Verlichtingssterkte’ best naar 70 voor een wat meer universeel gebruik. Tenzij je film kijkt in een echt donkere kamer is Filmmaker Mode anders te donker. Panasonic biedt genoeg uitstekend gekalibreerde beeldmodes aan, dus kijk zeker ook naar True Cinema, of Cinema.

Panasonic TX-55LZW2004 - HDR

Over HDR-formaten hoef je je geen zorgen te maken. Panasonic ondersteunt HDR10, HLG, Dolby Vision IQ en HDR10+ Adaptive. Wat je dan ook bekijkt, je krijgt gegarandeerd de beste beschikbare versie aangeleverd. En hoe geweldig zal die er uit zien! Het ‘Master OLED Pro’ paneel tikt moeiteloos 1.045 nits aan op een 10% venster, en dat in de accurate HDR Filmmaker mode. Die 1.000 nits krijg je ook op kleinere vensters, en de Average Brightness Limiter is erg vrijgevig op grotere vensters. Op een volledig wit veld hou je nog 177 nits over. Met die prestaties neemt de LZW2004 opnieuw de toppositie in. Sterker nog, hij laat ook de QD-OLEDs achter zich, die kunnen enkel op het volledig witte scherm nog een helderder resultaat voorleggen (ongeveer 200 nits).

In het kleurbereik zien we ook een licht beter resultaat, van 99% DCI-P3 en 72% Rec.2020. Dat is nipt beter dan de meeste andere OLED-tv’s, maar op dat vlak moet hij wel de QD-OLEDs laten voorgaan. Die leveren een iets groter kleurbereik, maar zijn vooral in staat om kleuren veel helderder weer te geven waardoor ze een veel groter kleurvolume hebben.

De HDR Filmmaker mode laat opnieuw een geweldige indruk na. Heel veel schaduwnuances, en uitstekend witdetail tot 4.000 nits, dat enkel in heel uitzonderlijke gevallen wat nuances wegclipt. De Panasonic houdt rekening met de HDR10-metadata, en met ‘Dynamisch HDR-effect’ kan hij nog een klein beetje extra kleur uit de heel heldere tinten puren. Puristen zetten dit uit, maar we vonden het geen probleem om het geactiveerd te laten. De kalibratie levert niet alleen een bijzonder nauwkeurige kleurweergave, maar legt ook zo veel mogelijk nadruk op helderheid. Lichtaccenten komen daardoor extra pittig in beeld. Wie referentie beeldkwaliteit zoekt, hoeft niet te twijfelen, deze Panasonic beantwoord aan die eisen.

Gaming, Reflecties en kijkhoeken

Een ruime kijkhoek en degelijke prestaties met reflecties, dat zijn ondertussen standaardzaken voor een OLED-tv. Beperk sterke reflecties wel tot een minimum.

De input-lag is er flink op vooruit gegaan. We meten 10,4 ms in 4K60 en 6,5 ms in 2K120. Net zoals vorig jaar gebruik je HDMI 1 en 2 voor ondersteunen  van 4K120 input en VRR (HDMI VRR, AMD Freesync Premium). Alhoewel we NVIDIA Gsync niet terugvinden in de specificaties heeft de Panasonic wel een NVIDIA Auto Game Mode die voor compatibiliteit zorgt met NVDIA kaarten voor VRR. De Panasonic kan helaas geen 4K120 en Dolby Vision combineren. De eARC poort neemt een HDMI 2.1-aansluiting in, maar we maken ons sterk dat je eARC niet snel nodig zult hebben, daarvoor is de audiokwaliteit te goed. Het ‘Game Control Board’ toont duidelijk framerate en belangrijke instellingen, zodat je ook tijdens het gamen snel wat kunt aanpassen.

Panasonic TX-55LZW2004 - Geluidskwaliteit

De TX-55LZW2004 (LZW2004-serie) krijgt van Panasonic steevast een geluidsoplossing van de audiotak Technics. En die leverden dit jaar een oplossing aan die we nog niet gezien hebben. De luidsprekerbalk onderaan bevat niet gewoon een paar links, center en rechts drivers, maar het is een heuse array van 14 drivers (70 Watt). Daarmee kan de Panasonic zijn geluid extra goed richten, die techniek vind je terug op sommige high-end soundbars. Samen met de woofer (20 Watt), zijwaartse (2x 15 Watt) en opwaartse speakers (2x 15 Watt) is dit systeem goed voor een verbijsterende 150 Watt, daarmee laat het zelfs de Philips 65OLED+937 achter die 95 Watt leverde.

Maar hoe springt de Panasonic om met al dat geluidsgeweld? Begin alvast met een kalibratie van de kamerakoestiek. En zet je dan schrap voor indrukwekkende audio. We sprongen in onze favoriete Star Wars scènes, Dolby Atmos tracks, en muziek stukken van AC/DC, Metallica, Miley Cyrus en Lady Gaga. Dat de audio krachtig is, is een understatement. Met het volume op 30 hadden we al ruim voldoende, verder dan 40 wilden we niet gaan, dan begon je de speakers toch onder druk te zetten. Maar binnen die zeer ruime grenzen geniet je van indrukwekkende soundtracks, met een knap surroundgevoel, voldoende hoogte-effecten en een volle, warme klank. En opvallend veel bas, daar mag je zeker van zijn, soms zelfs een tikje te veel. Al kan je dat met de vele instellingen wel bijsturen. Van belang zijn de ‘Geluidsfocus-mode’ waarmee je de speaker array kan vragen om gericht te werken. Er zijn verschillende modi, bijvoorbeeld ‘Gericht’ stuurt enkel stemgeluid in een bepaalde richting, en ‘Plek’ stuurt alle geluid in een bepaalde richting. In het item ‘Geluidsfocus Positionering’ geef je vervolgens aan waar je het geluid naar toe wilt richten. De effecten zijn duidelijk hoorbaar, maar we vonden ze niet overtuigend genoeg, en verkozen uiteindelijk toch de ‘Uit’ positie. Veel interessanter is ‘Creatie Geluidsveld’ waarmee je het geluid een filmzaal of live accent kunt geven. Zeker het uitproberen waard, voor muziek gaf dat erg leuke resultaten.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Portrait Displays C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Portrait Displays Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Onze projectiescherm is een Projecta Tensioned Elpro Concept met HD Progressive 1.1 doek. Hier vind je meer info over onze meetapparatuur.

Panasonic TX-55LZW2004 – Conclusie

Er zijn dit jaar al een aantal prachtige tv’s op de markt gekomen, en toch is Panasonic er in geslaagd om ons nog te verrassen. De TX-55LZW2004 (LZW2004-serie) is de helderste OLED op de markt, en onze topkeuze voor wie referentiebeeldkwaliteit en filmplezier zoekt. Dat de processor geen raad weet met kleurstroken die zichtbaar kunnen zijn in zachte overgangen is echt een schoonheidsfout, maar dat is dan ook de enige.

Panasonic heeft uit het nieuwe OLED-paneel net iets meer dan 1.000 nits piekhelderheid gehaald. En dat bovendien met een voorbeeldige, wat zeg ik, referentieniveau kalibratie. Daarmee steekt het alle andere OLED-tv’s voorbij. De tv ondersteunt alle HDR-formaten, toont enorm veel schaduwnuances, levert perfecte kleurweergave en een heeft een rijk, en intens HDR-beeld met sprankelende lichtaccenten. De beeldverwerking is uitstekend, en gaat afgemeten en subtiel te werk. En dan is er natuurlijk de krachtige audioconfiguratie. Die zorgt voor intense meeslepende soundtracks, met een sterke surround-ervaring en knappe Dolby Atmos effecten. Ook voor muziek durven de tv zonder schroom gebruiken. Gamers krijgen een zeer lage input-lag en twee HDMI 2.1-aansluitingen. My Home Screen heeft ondertussen alle belangrijke streamingdiensten in huis, al loopt het voor Belgische lokale diensten nog wel achter. Ja, de prijs is pittig, maar dit is de tv voor beeld-fijnproevers, geniet er van.

9.5
Panasonic TX5LZ2000-toestel
FWD award

Beoordeling
TX-55LZW2004

Pluspunten
  • Best-in-class piekhelderheid voor OLED
  • Referentieniveau kalibratie in Filmmaker Mode, SDR en HDR
  • Indrukwekkende en krachtige audioconfiguratie
  • Ruime HDR-ondersteuning
  • Uitstekende beeldverwerking
  • HDMI 2.1 met gamer features en lage input-lag
Minpunten
  • Processor kan geen kleurbanden wegwerken

Beoordeling TX-55LZW2004

Er zijn dit jaar al een aantal prachtige tv’s op de markt gekomen, en toch is Panasonic er in geslaagd om ons nog te verrassen. De LZW2004 is de helderste OLED op de markt, en onze topkeuze voor wie referentiebeeldkwaliteit en filmplezier zoekt. Dat de processor geen raad weet met kleurstroken die zichtbaar kunnen zijn in zachte overgangen is echt een schoonheidsfout, maar dat is dan ook de enige.

Panasonic heeft uit het nieuwe OLED-paneel net iets meer dan 1.000 nits piekhelderheid gehaald. En dat bovendien met een voorbeeldige, wat zeg ik, referentieniveau kalibratie. Daarmee steekt het alle andere OLED-tv’s voorbij. De tv ondersteunt alle HDR-formaten, toont enorm veel schaduwnuances, levert perfecte kleurweergave en een heeft een rijk, en intens HDR-beeld met sprankelende lichtaccenten. De beeldverwerking is uitstekend, en gaat afgemeten en subtiel te werk. En dan is er natuurlijk de krachtige audioconfiguratie. Die zorgt voor intense meeslepende soundtracks, met een sterke surround-ervaring en knappe Dolby Atmos effecten. Ook voor muziek durven de tv zonder schroom gebruiken. Gamers krijgen een zeer lage input-lag en twee HDMI 2.1-aansluitingen. My Home Screen heeft ondertussen alle belangrijke streamingdiensten in huis, al loopt het voor Belgische lokale diensten nog wel achter. Ja, de prijs is pittig, maar dit is de tv voor beeld-fijnproevers, geniet er van.

Prijsvergelijker TX-55LZW2004

Reacties (7)