Review: Eufy X10 Pro Omni – Zelfreinigende robotstofzuiger met dweilfunctie

19 mei 2024 + 10 minuten 0 Reacties
Eufy X10 Pro Omni
FWD award

In deze review gaan we aan de slag met de Eufy X10 Pro Omni. Deze zelfreinigende robotstofzuiger kan ook dweilen en maakt gebruik van kunstmatige intelligentie.

De Eufy X10 Pro Omni is het nieuwste high-end model robotstofzuiger van Eufy. Eufy ken je bijvoorbeeld ook van de videodeurbellen en beveiligingscamera’s. Het is onderdeel van Anker, waar ook audiomerk Soundcore onder valt. De Eufy X10 Pro Omni combineert stofzuigen en dweilen en is met recht een high-end model te noemen, want je hebt er eigenlijk geen omkijken naar. Zorg voor schoon water in het reservoir en je kunt een hele tijd vooruit. De Eufy X10 Omni Pro vult zelf het water aan, voert vies water af, maakt de dweil zelf schoon en droogt deze na afloop. Uiteraard wordt ook het opgezogen stof via het meegeleverde thuisstation opgevangen. Op papier klinkt het allemaal erg goed, maar hoe bevalt deze robotstofzuiger met dweilfunctie in de praktijk? Dat gaan we uitgebreid testen in deze review va de Eufy X10 Omni Pro.

Dit is de Eufy X10 Omni Pro

De Eufy X10 Pro Omni is het nieuwste lid van de robotstofzuigerfamilie van het merk en combineert stofzuigen met dweilen. Dit model heeft een flinke zuigkracht van 8.000 Pascal. Samen met de Pro Detangling Comb rolborstel worden ook vloerkleden haarvrij gemaakt. Dat maakt dit model volgens Eufy uitermate geschikt voor mensen met huisdieren. Dweilen kan daarnaast ook dankzij het MopMaster 2.0-systeem. Dankzij de contactdruk van één kilogram en twee roterende dweilen worden vlekken van de vloer verwijderd. De robotstofzuiger herkent automatisch een tapijt, waardoor de dweil automatisch verhoogd wordt om het tapijt droog te houden.

De Eufy X10 Pro Omni heeft een vijfhoekig ontwerp. Dit moet het schoonmaken in de hoeken ten goede komen. Na het schoonmaken keert de robotstofzuiger terug naar het automatische leeg- en laadstation. Zelfs de dweilen worden hier automatisch schoon- én drooggemaakt. Jij moet er voor zorgen dat er schoon water in het reservoir zit en dit model doet de rest. Dit model is zelfreinigend, zelfvullend, zelfdrogend en zelflegend, wat de gebruiker veel uit handen neemt.

Navigeren doet dit model dankzij AI See. De kunstmatige intelligentie zorgt ervoor dat obstakels worden ontweken waarbij pantoffels, meubels en uitwerpselen van huisdieren worden ontweken. De robotstofzuiger maakt een plattegrond van het huis dankzij iPath Laser Navigation. Hierdoor wordt er een zo optimaal mogelijke route gecreëerd. Dit model heeft verder ondersteuning voor Amazon Alexa en Google Assistant.

De Eufy X10 Pro Omni is per direct verkrijgbaar via de website van eufy en bij andere winkels. De verkoopadviesprijs bedraagt 799 euro.

Design

Wat direct opvalt is het gewicht van deze robotstofzuiger. Het is echt één van de zwaarste modellen die we de afgelopen jaren getest hebben. De robotstofzuiger is daarnaast niet helemaal rond. Eufy noemt het vijfhoekig, maar ook dat zien we er niet helemaal in. De voorkant is rechter dan de achterkant in ieder geval, waardoor het makkelijker navigeren is in de hoeken. We zien voorop duidelijk de camera zitten, waarmee dit model objecten kan herkennen en ontwijken middels AI See. Bovenop zien we een ronde schijf die iets uitsteekt. Hier bevindt zich de iPath-lasernavigatie, waarmee de robot een zo efficiënt mogelijke route door het huis kan volgen. Onderop zien we het ronddraaiende vegertje die het stof naar de Pro Detangling Comb-rolborstel veegt. Achterop zien we twee dweilen. De Eufy X10 Pro Omni is echt een zwaar apparaat en lijkt daardoor echt tegen een stootje te kunnen. Voor zover je een robotstofzuiger mooi kan noemen, het is toch vooral functioneel, ziet dit model er verder prima uit met een matzwarte kleur.

Het thuisstation is van dezelfde matzwarte kleur voorzien en beschikt over drie grote bakken bovenop. Rechtsvoor de stofzak, linksvoor het verse water en linksachter het vieze water dat is afgevoerd. Het is een vrij fors station met zelfs een ietwat schuin lopende oprit waar de robotstofzuiger met gemak zelf op kan rijden om zich te legen, te vullen, te reinigen, de dweil te drogen en natuurlijk op te laden. Nadeel van de matzwarte kleur is dat dit model erg snel vies lijkt te worden. Binnen no-time zitten er vlekken op.

Eufy X10 Pro Omni

Installatie en de Eufy Clean-app

De installatie van de Eufy X10 Pro Omni is een fluitje van een cent. In de grote doos vind je slechts vier onderdelen. Alles zit eigenlijk al in elkaar. De robotstofzuiger, het thuisstation, de kabel en de oprit richting en thuisstation heb je binnen enkele seconden klaar voor gebruik. Hier en daar even een sticker verwijderen of wat beschermrubbertjes verwijderen en klaar. Er is ook geen grote handleiding, op de deksel van de doos staat wat je moet doen en dat is echt genoeg. Jammer is dat er geen reserveronderdelen meegeleverd worden. Ook heb je maar één stofzuigerzak. Deze hoef je overigens pas na twee maanden te legen.

We downloaden de Eufy Clean-app, voegen de robotstofzuiger toe, kiezen ons wifi-netwerk en voeren een firmware-update uit. Klein minpuntje: de instructies in de app kwamen net niet helemaal overeen met de werkelijkheid, waardoor we op een stem zaten te wachten die niet kwam tijdens de installatie in de app. Gewoon op verder drukken en de installatie ging gewoon verder. Het mag niet echt een naam hebben, maar het is een klein slordigheidje, want je zit toch te wachten vanwege de instructie op iets wat niet komt. Nog een klein minpuntje: de kabel achter het thuisstation is vrij kort, waardoor je wat beperkt bent in de plaatsing van dit basisstation. Een verlengsnoer lost het probleem op.

Na installatie is het als eerste zaak om het huis in kaart te brengen. Je kunt meerdere plattegronden laten maken, dus ook andere verdiepingen is geen probleem. We beginnen echter met de benedenverdieping en waren verbijsterd hoe snel het huis in kaart werd gebracht. Het duurde slechts enkele minuten. De Eufy X10 Pro Omni rijdt naar een kamer, draait even een rondje, kijkt met de camera, en klaar. Op naar de volgende kamer. Binnen vijf minuten was de woonkamer, keuken, eetkamer, hal, gang en het kantoor volledig in kaart gebracht inclusief ingevulde obstakels. Het leuke is dat je dit live kunt zien in de app en het werkt echt perfect.

Naderhand kun je de kamers handmatig nog even aanpassen. Wijzig de naam, kader de kamers net even anders in of maak extra zones aan waar extra zuig- of dweilkracht vereist is en kies de no-go zones, waar de robotstofzuiger niet mag komen. Het wijst allemaal zichzelf en is niet moeilijk. De app is redelijk overzichtelijk en je kan veel zelf aanpassen. Van de stem uit de speaker op de robotstofzuiger die je vertelt wat het het apparaat aan het doen is (die kan ook helemaal uit gelukkig) tot aan de kracht van het stofzuigen. We missen geen enkele optie en alles is aanwezig.

Thuisstation met heel veel functies

Voordat we echter op start konden drukken moesten we eerst even met het thuisstation aan de slag. Dit basisstation beschikt over vele handige functies, maar je moet wel zelf het water bijvullen. Bovenop vinden we drie grote reservoirs. In het grote reservoir rechts zit de stofzuigzak, deze gaat twee maanden mee bij normaal gebruik. Links vinden we de reservoirs voor het water. Het voorste reservoir vul je zelf bij met water. Het achterste reservoir is voor het vuile water na het dweilen. Deze zal geleidelijk gevuld worden door de robotstofzuiger na een schoonmaakbeurt.

Dat is echter nog lang niet alles, want het thuisstation beschikt over veel meer functionaliteiten. Uiteraard zal die de robotstofzuiger opladen, maar het thuisstation kan ook de robotstofzuiger legen, de dweil schoonmaken en de dweil drogen, naast uiteraard het aan- en afvoeren van het water. Je hebt er echt nauwelijks omkijken naar. Zodra je een schoonmaakronde begint zal het thuisstation eerst de dweil wassen, vervolgens het waterreservoir aanvullen en gaan we van start. Je kunt zelf aangeven wanneer de robotstofzuiger terug moet keren om te legen, het vieze water af te voeren, de dweil opnieuw te wassen en het water weer bij te vullen. Is de schoonmaakronde klaar? Dan keert de Eufy X10 Pro Omni terug naar het thuisstation om zichzelf volledig te legen en de dweil te drogen met de ingebouwde föhn. Het blijft fascinerend om te zien hoe dit model dat allemaal volledig autonoom kan doen. We ontdekken wel een klein nadeel. De föhn is niet volledig stil. Zet het thuisstation dan ook niet naast je bank in de woonkamer, maar bijvoorbeeld in de gang of keuken. Aangeraden wordt een droogtijd van drie uur (alhoewel twee uur als kortste tijd ook mogelijk is) en je hebt natuurlijk geen zin om drie uur lang in het geluid van de föhn zitten. Echt luid is het niet, maar je kan je er wel aan storen.

Heb je er dan helemaal geen omkijken naar? Dat is niet helemaal waar. Het vieze water uit het waterreservoir kun je het beste direct legen. Wacht je enkele dagen (in principe kan ik er vier volledige schoonmaakrondes mee doen) en trek je dan het waterreservoir open? Dan komt een ontzettend vieze lucht je tegemoet. Het reservoir voor vies water gooi je dus het beste na iedere schoonmaakbeurt leeg.

Schoonmaakresultaten

Het leuke aan het testen van een robotstofzuiger is altijd de eerste schoonmaakronde. Het huis is dan wel in kaart gebracht, maar weet de robotstofzuiger direct de juiste route te volgen? In het verleden ging het bij het testen van bepaalde robotstofzuigers wel eens mis. Ze waren de weg kwijt, raakten vast in bedrading onder een kast of kregen te maken met een bug, waardoor de robotstofzuiger gewoon stil kwam te staan in de woonkamer. Niks van dat alles bij de Eufy X10 Pro Omni. Op een half minuutje oriënteren na ging het vlekkeloos. De eerste rit maakt de robotstofzuiger even een omslachtig rondje van nog geen halve minuut, daarna ging dit model keurig eerst buitenom en vervolgens in keurige banen de keuken boenen. En daar is de Eufy X10 Pro Omni eigenlijk nooit mee gestopt, want tijdens de gehele testperiode (vier weken) hebben we 0 problemen gehad met de robotstofzuiger. En dat kunnen we gerust uniek noemen, want met robotstofzuigers is er eigenlijk altijd wel wat. Ze zitten vast onder een kast, draaien zichzelf met de borstels rond een schoenveter, krijgen spontaan een error tijdens het schoonmaken of kunnen het thuisstation niet terugvinden. Dit keer niet.

Een robotstofzuiger zonder problemen klinkt natuurlijk ideaal, maar hoe zit het met de schoonmaakresultaten? Het stofzuigen gaat prima. Je kan in de app zelf aangeven met welke zuigkracht er schoongemaakt moet worden. Bij een Deep Cleaning is de zuigkracht veel groter dan bij een snelle dagelijkse schoonmaakronde. En over het stofzuigen hebben we werkelijk niets te klagen. Het huis wordt goed schoon, ook langs de randen wordt stof goed opgenomen. Dankzij de effectieve banen waarin dit model door het huis rijdt wordt er vrijwel niets overgeslagen. Komt de Eufy X10 Pro Omni een lastige situatie tegen? Je kan aangeven dat er een foto van gemaakt moet worden, zodat je dit in de app later terug kan zien. Zo kan je zelf eventueel actie ondernemen. Dankzij de kunstmatige intelligentie gaat dit vrij goed en je kan in de app direct zien of er een schoen of een wasmand in de weg staat. Stof wordt zowel op de harde vloer, op de deurmat en bij het vloerkleed meer dan voldoende opgenomen hier in huis. Bij het vloerkleed gaat de dweil automatisch omhoog. Bij een hoogpolig vloerkleed blijft er uiteindelijk toch wel een beetje achter, waar de kracht dan ook echt in herhaling ligt. De deurmat is wel goed schoon geworden.

Dweilresultaat

Het blijft leuk om te zien hoe de twee roterende dweilen achter de Eufy X10 Pro Omni de strijd met de vieze vloer aangaan. Het dweilresultaat van een robotstofzuiger is altijd vrij matig, alhoewel Eufy dit keer goed z’n best heeft gedaan door een druk van 1 kilogram via de dweil uit te oefenen op de vloer. Worden vlekken dan ook daadwerkelijk verwijderd? Grotendeels wel, maar niet alles. De hardnekkige vlekken in de keuken worden helaas niet altijd even goed meegenomen. De kracht zit wel in de herhaling. Dagelijks een ronde en de vloer knapt er flink van op, maar een enkele dweilbeurt valt qua resultaat toch wat tegen. Dat is eigenlijk gewoon inherent aan een robotstofzuiger. Stofzuigen is prima, maar het dweilresultaat blijft toch altijd een beetje achter.

Het is wel fijn om te zien dat de Eufy X10 Pro Omni ook langs de randen kan dweilen. Hiervoor moet je wel deze optie aanvinken in de app. De schoonmaaktijd gaat wel flink omhoog, maar de robotstofzuiger draait de dweilen dan ook keurig langs de randen van een kamer. Toch is het fijn dat dit model de mogelijkheid biedt om te dweilen. De Eufy X10 Pro Omni doet het allebei tegelijkertijd, dus je hebt er verder ook geen last van. En het water bijvullen vanuit het thuisstation gaat volledig automatisch. We geven het dweilresultaat een voldoende, maar handmatig dweilen blijft nog altijd de voorkeur behouden.

Conclusie

Een robotstofzuiger met zo’n geavanceerd thuisstation, daar ben je toch zeker meer dan duizend euro voor kwijt? Wel bij andere merken, maar Eufy laat met de X10 Pro Omni zien dat ook een goedkoper model echte high-end functies kan bieden. Natuurlijk is 799 euro veel geld, maar je krijgt er erg veel voor terug. Is dit de perfecte robotstofzuiger? Het komt er wel heel dicht bij in de buurt. De Eufy X10 Pro Omni kan ontzettend goed navigeren door het huis, heeft nooit ergens vastgezeten, geeft een prima stofzuigresultaat en ook het dweilen geven we een voldoende, alhoewel dat laatste nog iets beter mag. Het geavanceerde thuisstation is fantastisch, want daardoor is dit model zelfreinigend, zelfvullend, zelfdrogend en zelflegend. In de huidige markt van de robotstofzuigers biedt de Eufy X10 Pro Omni absoluut de beste prijs-kwaliteitverhouding en behoort dit model tot de beste robotstofzuigers van dit moment.

9.0
Eufy X10 Pro Omni-2
FWD award

Beoordeling
Eufy X10 Pro Omni

Pluspunten
 • Zeer goed in navigeren
 • Stofzuigen én dweilen
 • Prima stofzuigresultaat
 • Geavanceerd thuisstation
 • Uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding
 • Huis in kaart brengen razendsnel
Minpunten
 • Geluid bij dweil drogen
 • Dweilresultaat kan net iets beter
 • Geen reserveonderdelen/stofzuigerzakken meegeleverd
 • Snoer thuisstation aan de korte kant
 • Snel vies

Beoordeling Eufy X10 Pro Omni

Een robotstofzuiger met zo'n geavanceerd thuisstation, daar ben je toch zeker meer dan duizend euro voor kwijt? Wel bij andere merken, maar Eufy laat met de X10 Pro Omni zien dat ook een goedkoper model echte high-end functies kan bieden. Natuurlijk is 799 euro veel geld, maar je krijgt er erg veel voor terug. Is dit de perfecte robotstofzuiger? Het komt er wel heel dicht bij in de buurt. De Eufy X10 Pro Omni kan ontzettend goed navigeren door het huis, heeft nooit ergens vastgezeten, geeft een prima stofzuigresultaat en ook het dweilen geven we een voldoende, alhoewel dat laatste nog iets beter mag. Het geavanceerde thuisstation is fantastisch, want daardoor is dit model zelfreinigend, zelfvullend, zelfdrogend en zelflegend. In de huidige markt van de robotstofzuigers biedt de Eufy X10 Pro Omni absoluut de beste prijs-kwaliteitverhouding en behoort dit model tot de beste robotstofzuigers van dit moment.

Prijsvergelijker Eufy X10 Pro Omni

Reacties (0)