De beste av-receivers en stereoversterkers met hdmi van dit moment – 2023 / 2024

02 januari 2024 + 10 minuten 10 Reacties
denon-avc-a110-3

Elk jaar testen we honderden nieuwe producten, waaronder ook av-receivers. We zien veel nieuwe modellen voorbij komen op onze testbanken, tijdens beurzen en tijdens demonstraties. In dit artikel zetten we de beste av-receivers en stereoversterkers met hdmi van dit moment onder elkaar. 

Av-receivers zijn nog altijd een belangrijk onderdeel van het homecinema-systeem, zeker als je gaat voor de beste kwaliteit, de mooiste surroundervaring en de meeste connectiviteitsopties. Daarom testen we ze niet alleen, we zetten ook de beste modellen van dit moment voor je onder elkaar, kijkend naar verschillende prijsklassen. We focussen ons niet alleen op de afgelopen 12 maanden. Ook eerdere modellen die nog steeds verkocht worden én een goede prijs- kwaliteitverhouding hebben kunnen op de lijst staan. Onderaan dit artikel vind je een nieuwe, extra categorie die steeds populairder wordt; compacte receivers/versterkers met twee kanalen en hdmi.

Dit artikel wordt continu bijgewerkt om je een overzicht te geven van de beste av-receivers van het moment. De laatste update is gedaan in december 2023.

Alles over av-receivers

Ben je nog niet helemaal op de hoogte van wat een av-receiver is en waarvoor je hem zo gebruiken? We hebben al een keer uitgebreid beschreven wat een av-receiver is maar simpel gezegd is een av-receiver het centrale punt van je homecinema-systeem. Op de av-receiver sluit je al je bronnen (apparaten) aan en sluit je ook je weergave-apparaten (tv, beamer, etc.) aan. De receiver geeft het signaal van de bronnen door aan de displays. Stuur je beeld door van de bron, via de receiver naar de tv? Zorg dan dat de maximale kwaliteit die de bron uit kan sturen en het display weer kan geven ondersteund wordt door de receiver. Tegenwoordig is HDMI 2.1 voor veel mensen belangrijk, met name de gamers onder ons.

Banner zwart receivers

Daarnaast is een receiver ook een versterker. Je sluit je luidsprekers aan op de receiver en de audio van de aangesloten bronnen wordt versterkt om via de luidsprekers weergegeven te worden. Receivers komen met twee tot meer dan zestien versterkte kanalen, en met een klein vermogen tot een groot vermogen. Wat voor jou de best uitgeruste receiver is hangt dan ook af van hoeveel kanalen (luidsprekers) je wilt gaan aansturen en wat voor luidsprekers je wilt gaan aansturen. Ook de audioformaten die ondersteund worden zijn van belang. Wil je gebruikmaken van de nieuwste 3D-audioformaten zoals Dolby Atmos en DTS:X? Dan moet de receiver deze ondersteunen.

Tot slot kunnen nagenoeg alle receivers vandaag de dag draadloze signalen ontvangen, bijvoorbeeld voor het streamen van muziek. Denk hierbij aan Apple AirPlay, Google Chromecast, bluetooth en zelfs platformen als DTS Play-Fi en HEOS. Receivers zijn complexe apparaten, met tal van instellingsmogelijkheden en features. Zo schreven we eerder dit jaar uitgebreid over de streamingfuncties van av-receivers en de mogelijkheid om de audioweergave te kalibreren middels Dirac Live 2.

Ben je op zoek naar een av-receiver of wil je er meer over weten? Neem dan onze speciale av-receiver tips-pagina door waarop je alle tips, adviezen en achtergronden kunt vinden. Of lees via onderstaande link meer over waar je nu precies op moet letten als je een receiver wilt kopen.

Denon-AVR-S760
Lees ook

Wat is een av-receiver en waar moet je op letten als je er een koopt?

De beste av-receivers van dit moment

In de afgelopen 12 maanden zijn er weer tal van nieuwe av-receivers op de markt gebracht, en verschillende modellen hebben we aan een uitgebreide test onderworpen. Van betaalbare en relatief eenvoudige av-receivers tot de absolute topmodellen met geavanceerde mogelijkheden. Onderstaand overzicht met de beste av-receivers van dit moment is samengesteld door te kijken naar onze eigen ervaringen met de betreffende modellen, de ervaringen van bezoekers en andere experts, ontwikkelingen in de markt en natuurlijk de prijsontwikkelingen. We hebben onder meer gekeken naar de audiokwaliteit, de mogelijkheden en de ondersteuning voor de nieuwste standaarden. Onderaan dit artikel vind je een nieuwe, extra categorie; die van compacte receivers/versterkers met twee kanalen en hdmi.

Denon AVC-A1H

Met de AVC-110 en de AVC-X8500HA presenteerde Denon de afgelopen jaren twee high performance AV-receivers. De AVC-A1H doet er echter een stevig schepje bovenop. Vijftien versterkte kanalen en een zeer uitgebreide functielijst maakt dit echt een vlaggenschip. Of, zoals ze intern bij Denon hem noemen, ‘The Beast’. Denon positioneert de AVC-A1H dus schaamteloos als een alles-in-één AV-receiver op eindbaasniveau. Dat merk je natuurlijk aan het prijskaartje van net geen zevenduizend euro.

De AVC-A1H is dit jaar – en we vermoeden ook in 2024 – het absolute topmodel van Denon. Het is een echt monster van een geïntegreerde AV-receiver, 32 kg zwaar, met volledige ondersteuning voor HDMI 2.1 én voorzien van vijftien versterkte kanalen waarmee je een surroundopstelling tot 9.4.6 kunt opbouwen.

9.0
Denon AVC-A1H – product2
FWD award

Beoordeling
Denon AVC-A1H

Pluspunten
  • Dirac-ondersteuning
  • Bijzonder krachtig én soepel
  • Veel flexibiliteit qua speakeropstellingen
  • Sub-management
  • Veel instel- en bedieningsoptie
  • Meeslepende tuning
Minpunten
  • Dirac is extra aankoop
  • Hogere prijsklasse
  • Alles-in-één op dit niveau zal niet iedereen aanspreken

Beoordeling Denon AVC-A1H

Laten we eerlijk zijn: de AVC-A1H is gebouwd om indruk te maken. Even met de spierballen rollen, dat moet het motto van het designteam zijn geweest. Met dit toestel wil Denon duidelijk iedereen overtroeven met een maximum aan kanalen, features en vermogen. ‘Meer van hetzelfde’, zou je kunnen denken. Ja, maar wel héél veel meer. En dat alles in één gigantische receiver, wat meer dan een beetje onconventioneel is. Als je echt een thuisbioscoop met zoveel kanalen wil, dan opteer je snel voor aparte toestellen. Het prijskaartje moet je ook in die context zien. Zevenduizend euro? Veel geld. Maar als je streeft naar iets als 7.x.6 of meer spreek je sowieso over grotere investering.

Net z’n mix van power en features maakt de AVC-A1H een aantrekkelijk toestel voor een bepaald groep liefhebbers. Misschien niet altijd de pro’s waar Denon op hoopt, maar misschien wel de overtuigende surroundliefhebbers die dromen van zelf een ultieme homecinema te bouwen. Mik je lager, dan spaar je beter geld uit door een lager gepositioneerd toestel aan te schaffen. Mik je wel op de top, dan zullen de eindbaasprestaties van deze beestige Denon in elk geval niet teleurstellen.

Lees de volledige review

Primare SPA25

De Primare SPA25 is een 9.1 AV-receiver die je kunt configureren om verschillende surroundopstellingen aan te sturen. Zijn prijskaartje van 5.499 euro en functielijst maakt deze receiver een uitdager voor de hoogste modellen van de grote merken. Maar ook voor meer gespecialiseerde namen zoals Arcam en Anthem. Op streamingvlak pakt de SPA25 uit met Primare’s eigen Prisma-platform, op vlak van kamerkalibratie moest het bedrijf niet ver rijden – van de eigen Malmö naar Uppsala – om Dirac binnen te slepen.

Je kunt met deze 9.1-receiver verschillende speakerconfiguraties bouwen. Het biedt negen versterkte kanalen, goed voor surround via 5.1.4 of 7.1.2. Hoogtekanalen worden dus ondersteund, zowel in de vorm van speakers aan het plafond of als reflecterende Dolby-modellen. Qua pre-outs is het aanbod beperkt, maar kun je wel de stereokanalen naar een aparte stereoversterker sturen om zo tot 7.1.4 te komen. Een interessante optie dat, want dit opent de deur tot het gebruik van een high-end stereoversterker voor muziek binnen een thuisbioscoop.

9.5
Primare SPA25 review 4
FWD award

Beoordeling
Primare SPA25

Pluspunten
  • Dirac-kamerkalibratie
  • Sobere maar toch uitgebreide interface
  • Prisma-streamingopties
  • Huwt kracht met verfijning
  • High-end stereoprestaties
Minpunten
  • Geen HDMI 2.1
  • Wachten op Roon Ready-status
  • Twee subs, maar niet afzonderlijk in te regelen

Beoordeling Primare SPA25

De SPA25 is geen doorsnee AV-receiver waarbij een lange lijst features belangrijker lijkt dan de eigenlijke prestaties. Niet dat het zaken mist. Dankzij Dirac beschikt de Primare over een uitstekende manier om de weergave af te stemmen op je luidsprekers en kamer. Er is bovendien heel wat flexibiliteit in hoe je het toestel kunt configureren, zonder de interface heel complex te maken. Het gebrek aan HDMI 2.1-ondersteuning is een dealbreaker voor veeleisende gamers, maar filmfanaten moeten er minder van wakker liggen. We appreciëren bovendien dat deze receiver niet enkel inzet op een gesofistikeerde surroundweergave, maar ook in stereo muziek echt wel high-end neerzet.

Lees de volledige review

Onkyo TX-RZ70

Bij Onkyo is het topmodel de TX-RZ70, een 11.2 AV-receiver met een beloofde 140 Watt per kanaal – en dat zou over het volledige frequentiebereik zijn, niet enkel als er een testtoon op 1 kHz door de versterker wordt gejaagd. Het pakt daarnaast uit met IMAX Enhanced-ondersteuning en een THX Certified-etiket. De aloude samenwerking tussen Onkyo en THX is dus zeker niet voorbij. De Onkyo TX-RZ70 ligt voor 3.299 euro (adviesprijs) in de winkel.

De TX-RZ70 is een 11.2-receiver, maar biedt meer flexibiliteit dan je zou verwachten. Via de tv-interface is het eenvoudig om een 7.2.4-opstelling in te stellen, maar je kunt ook opteren voor een eenvoudigere opstelling en een tweede of derde zone aansturen. Weer een andere optie is je frontspeakers en/of centerspeaker te bi-ampen.

9.0
Onkyo TX-RZ70-3
FWD award

Beoordeling
Onkyo TX-RZ70

Pluspunten
  • Volledige Dirac-licentie inbegrepen
  • Alle ingangen zijn HDMI 2.1
  • Interessant voor gaming
  • Veel streamingopties
  • Helder en in staat snel te reageren
  • Interface
Minpunten
  • Luidsprekerterminals
  • Play-Fi-app is rommelig

Beoordeling Onkyo TX-RZ70

De Onkyo TX-RZ70 is het huidige topmodel bij de Japanse fabrikant. Met een uitgebreid pallet streamingopties, een beter versterkingsluik, veel flexibiliteit qua instellen en een meegeleverde Dirac-licentie met een waarde van 349 euro heeft dit toestel bijzonder veel te bieden. Hoewel het niet zo behulpzaam is als de Denon/Marantz-apparaten en minder opties heeft dan Yamaha, weet de Onkyo zich te onderscheiden met een goede bediening en een neus voor detail en geluidseffectpositionering.

Is het dan die stap vanaf de TX-RZ50 waard? Het biedt natuurlijk wel twee extra versterkte kanalen, wat het bouwen van een 7.2.4-opstelling makkelijker maakt. Bij de TX-RZ50 moet je er dan nog een stereoversterker bijhalen. Los daarvan gaat het vooral rond de ruimere en betere versterking die het aansturen van moeilijkere luidsprekers mogelijk maakt.

Lees de volledige review

Marantz CINEMA 40

Vorig jaar stond op deze plek de Marantz SR8015 av-receiver, maar Marantz heeft in de herfst van 2022 nieuwe modellen met een nieuw uiterlijk aangekondigd. Een van de topmodellen voor de komende tijd is de CINEMA 40. Hoewel we dit model binnenkort pas op onze testbank verwachten nemen we deze av-receiver op basis van zijn voorganger en onze ervaringen mee in de lijst.

De Marantz CINEMA 40 is een eersteklas AV-receiver met 9 maal 125 watt versterking en 11.4-kanaals verwerking, ideaal voor een volledig toegewijde en meeslepende thuisbioscoop. De av-receiver is voorzien van de nieuwste standaarden en technieken, waaronder natuurlijk hdmi 2.1, HEOS-streaming, Bluetooth, Wi-Fi, AirPlay 2 en 8K-ondersteuning. Daar betaal je echter ook voor want dit model heeft een adviesprijs van 2.800 euro.

Marantz CINEMA
Lees ook

Marantz introduceert de nieuwe CINEMA AV-receivers

Denon AVC-X4800H

Met de AVC-X4800H presenteert Denon een zeer volledige en krachtige AV-receiver waarmee je al een heel uitgebreide thuisbioscoop kunt bouwen. En het is niet zomaar een kleine update voor de AVC-X4700H van vorig jaar. De nieuwe receiver brengt heel wat nieuwe functies, incluis ondersteuning voor vier subs en Dirac.

Deze 9.4 AV-receiver van 2.599 euro (adviesprijs) is een bereikbare high-end optie voor wie een krachtige motor zoekt voor z’n thuisbioscoop. Kracht is immers waar het om draait bij dit Denon-model. De (veel) goedkopere AVR-X3800H biedt namelijk eveneens 9.4-kanalen en kan op papier hetzelfde. Het monoblok-versterkingsgedeelte van de AVC-X4800H is echter een stuk krachtiger en beter geschikt om dynamische pieken – explosies, geweerschoten, John Williams die los gaat met de hoorns – aan te leveren.

9.0
High–Denon_AVC_X4800H_Silver_E2_StudioF
FWD award

Beoordeling
Denon AVC-X4800H

Pluspunten
  • Geeft dynamische geluidseffecten perfect weer
  • Heel flexibel qua opstellingen en configuraties
  • Geschikt voor grotere thuisbioscopen
  • Interface
  • Pre-outs op 11.4 kanalen
  • Brede ondersteuning codecs
Minpunten
  • Dirac vereist nog zeker investering
  • HEOS-app mag qua beleving opfrisbeurt krijgen
  • Prijskloof ten opzichte van het lagere model

Beoordeling Denon AVC-X4800H

De Denon AVC-X4800H is een AV-receiver uit de hogere middenklasser die toch veel van een vlaggenschip biedt. Je kunt er een grotere surroundopstelling mee bouwen, terwijl de interface uitblinkt in gebruiksvriendelijk en flexibiliteit. Die twee zaken gaan zelden hand in hand, maar dat evenwicht heeft Denon goed onder de knie. Ook als het gaat om kracht en dynamisch vermogen is de AVC-X4800H goed voorzien. Dat maakt hem moeiteloos geschikt als motor voor grotere thuisbioscopen waar actiefilms regelmatig aan bod komen. Functies als ondersteuning voor vier subwoofers, de webinterface en Dirac maken het plaatje compleet, ook voor zeer veeleisende gebruikers.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Denon AVC-X4800H

Yamaha RX-V6A

Het verschijnen van HDMI 2.1 en van de nieuwe generatie spelconsoles betekent er meer up-to-date apparaten nodig zijn. Yamaha grijpt die noodgedwongen technische vernieuwingsoperatie aan om meteen ook het design van zijn apparaten grondig op te frissen. Onlangs hebben we de nieuwe en iets meer dan 700 euro kostende RX-V6A getest en waren zeer onder de indruk.

De Yamaha RX-V6A is een 7.2 AV-receiver met een realistische 100 Watt vermogen per kanaal en met heel wat interessante nieuwe en vertrouwde features, zoals MusicCast. En dat nieuw design, uiteraard, dat echt voor een frisse wind zorgt. Wel moet gezegd worden dat een aantal functies nog middels een update uitgerold moet worden. Zo moet deze Yamaha nog ondersteuning voor HDR10+ te krijgen en wordt het uitgerust met Dolby Atmos met Height Virtualizer. Belangrijker is de toekomstige ondersteuning voor 8K/60 en 4K/120 via HDMI 2.1.

9.0
Yamaha RX-V6A front

Beoordeling
Yamaha RX-V6A

Pluspunten
  • Mooi, fris design
  • Veel DSP- en audio-instellingen
  • MusicCast-streaming is uitstekend
  • Draadloze speakers en sub mogelijk
  • Voldoende vermogen voor een stevige bioscoopervaring
Minpunten
  • Display zijdelings moeilijk af te lezen
  • Interface reageert wat sloom
  • Sommige features moeten nog komen

Beoordeling Yamaha RX-V6A

Omdat een aantal features nog niet beschikbaar zijn, kan de RX-V6A nog een work-in-progress lijken. In de praktijk heb je dat gevoel helemaal niet (tenzij je nu toch al op bent naar een van die toekomstige functies). Hoewel deze receiver de roerganger is van een nieuwe generatie AV-receivers van Yamaha, is het wel gebouwd op het betrouwbare softwareplatform van het Japanse merk. Zaken als MusicCast en de DSP-functies werken precies zoals het hoort, en in een conventionele 7.1- of 5.1.2-opstelling levert de RX-V6A puike prestaties. De tv-interface van Yamaha blijft iets minder helder voor de minder onderlegde gebruiker, maar de nieuwe Setup-app maakt veel goed. Overigens willen we toch ook wat meer aandacht aan duurzaamheid besteden, en in die context vinden we het positief dat Yamaha op dit toestel drie jaar garantie biedt.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Yamaha RX-V6A

Marantz Cinema 70s

Ga je voor betaalbaar maar toch kwalitatief? Dan mag ook de Marantz Cinema 70s niet op je lijstje ontbreken. De Marantz Cinema 70s is een slanke 7.2 AV-receiver. Het is even breed als een klassiek toestel, maar ongeveer de helft van de grootte van een typische receiver. Je kan dus gerust stellen dat dit een huiskamervriendelijk apparaat is, iets dat subtiel op een tv-meubel kan staan. Je kunt het ook zien als een meerkanaals alternatief voor de vele nieuwe stereoversterkers met HDMI-ARC aan boord.

Ondanks z’n bescheiden afmetingen is de Cinema 70s echter geen instapmodel noch is het afgezwakt qua mogelijkheden. Dolby Atmos en DTS:X staan qua audio op het menu, evenals codecs zoals DTS: Virtual X om beperkte surroundsporen op te waarden. Ook de ondersteuning van HDR-standaarden is prima, incluis Dolby Vision. Dat maakt dit toestel van circa 700 euro toch een echt buitenbeentje in het segment. Bij de concurrentie vind je niets gelijkaardig.

8.0
g642CIN70S-o_other0

Beoordeling
Marantz Cinema 70s

Pluspunten
  • Pre-outs bieden upgradepad
  • TV-interface is 4K-klaar, en webinterface
  • Prima muziekweergever
  • Interieurvriendelijk
Minpunten
  • Slechts twee hoogtekanalen
  • Dirac-upgrade komt niet naar dit toestel
  • HEOS-app verdient opfrisbeurt
  • Geen DAB-optie

Beoordeling Marantz Cinema 70s

Wie graag échte surroundprestaties wil, maar geen zin heeft in een typische AV-kolos komt snel bij dit toestel van Marantz terecht. Zijn slanker formaat past goed bij het nieuwe design, wat de Cinema 70 meteen een knappe AV-receiver maakt. De bescheiden afmetingen herbergen echter veel functionaliteit, een karrevracht aan streamingopties en redelijk veel vermogen. Als je geen uitdagende luidsprekers neemt en niet van plan bent om de allerhoogste decibeltoppen te scheren, kun je in veel woonkamers hier zeker mee verder. Wel spijtig dat de Cinema 70s de stap naar Dirac niet zal nemen, dat voorrecht is voor de duurdere modellen weggelegd. De tv-interface in een hogere resolutie? Daar zijn we heel blij mee.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Marantz Cinema 70s

Denon AVR-X1700H

Zoals altijd nemen we ook voor dit jaar een echt budgetmodel op in onze lijst en dat is deze keer de Denon AVR-X1700H, met op het moment van schrijven een prijs vanaf 650 euro. Voor dat geld krijg je ondersteuning voor 7.2 of 5.1.2. Geen zin in aparte speakers? Dolby Atmos Height Virtualization en DTS Virtual:X laat toe om hoogtekanalen te simuleren.

Verder krijg je met de Denon AVR-X1700H een volledig pakket, waaronder hdmi 2.1 met hdmi-eARC, 8K-ondersteuning, volledige HDR-ondersteuning, twee optische digitale ingangen, twee analoge cinch-paren en een phono-ingang.

9.0
Denon_avr_x1700H_DAB_e2_studioF-scaled

Beoordeling
Denon AVR-X1700H en Polk Monitor XT

Pluspunten
  • Degelijke streamingopties
  • Gebruiksvriendelijke Setup Assistant
  • Drie HDMI 2.1-poorten
  • Krachtig voor een instapmodel
  • Veel handige opties
  • Degelijke phono-ingang
Minpunten
  • Low-rez interface
  • Grijpt iets minder goed in op basproblemen
  • HEOS-app mag wat fraaier

Beoordeling Denon AVR-X1700H en Polk Monitor XT

De Denon AVR-X1700H speelt de typische Denon-troeven uit: een meeslepende weergave, redelijk wat vermogen voor dit prijspunt, veel functies, een gebruiksvriendelijke interface en goede apps. Ook op streaminggebied biedt het heel wat, al verdient het HEOS-platform een forse opsmukbeurt. Los daarvan maakt de combinatie van alle pluspunten deze AV-receiver tot een interessante keuze, ook als je graag in hoge kwaliteit gamet. Dankzij de drie HDMI-inputs die tot 4K/120 en 8K/60 aankunnen, kun je een PlayStation 5 of Xbox Series X aan optimale kwaliteit beleven.

De Polk Monitor XT-reeks is een budgetoplossing, maar wel een die je voor een bescheiden som al behoorlijk wat van een bioscoopervaring kan leveren. Ze bieden voor hun prijs een verrassende resolutie en kamervullend vermogen. De XT60 en XT30-center in het bijzonder maken een goede indruk, zowel bij films als bij gaming. Combineren met een goede subwoofer is wel een must.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Denon AVR-X1700H en Polk Monitor XT

Compacte stereoreceivers met hdmi

Een categorie die relatief nieuw is maar steeds populairder wordt is die van de stereo av-receivers met een compact formaat én hdmi. Deze receivers worden ingezet voor pure stereo-installaties die ook eenvoudig het geluid van de televisie kunnen weergeven. Ga je op zoek naar een alles-in-versterker die veel streamingopties biedt én HDMI-ARC om te verbinden met de televisie? We bedoelen dan het soort toestel dat je betere geluidskwaliteit biedt maar niet per se je woonkamer overheerst. Twee luidsprekers toevoegen is het enige wat je moet doen. Op je speurtocht zal je tegenwoordig meer opties dan ooit ontmoeten, want toestellen die aan deze beschrijving beantwoorden zijn ‘hot’. Afgelopen jaar hebben we er een aantal getest, waarvan je de beste modellen hieronder vindt.

Cambridge Audio EVO 150

De Cambridge Audio EVO 150 is een compacte av-receiver die van ons het predikaat Kooptip én een score van 9.0 gekregen heeft. De Evo 150 is vooral een handig formaat, ongeveer de grootte van een Xbox van de vorige generatie. Je stopt hem makkelijk op een plank in een tv-meubel. Door zijn doorgedreven focus op gebruiksgemak en zijn uitgebreide menukaart aan streamingopties is de Evo 150 een topper in zijn veld. Een van de sterke punten van de Evo 150 zijn de vele aansluitingen achteraan. Dat maakt het veelzijdiger dan een pure streamingversterker, zoals een Sonos Amp of Citation Amp. Door de keuze voor nCore-versterking is er ook veel vermogen en een goede geluidskwaliteit. De prijs is echter niet mals; 2.999 euro.

9.0
Cambridge Audio EVO 150 front
FWD award

Beoordeling
Cambridge Audio EVO 150

Pluspunten
  • Ook geschikt voor tv-geluid via HDMI-ARC
  • Breed aanbod streaming
  • Verschillende kleine, slimme functies
  • Gespierde versterker die veel aankan
  • Verfijnd, compact design
Minpunten
  • Remote-knopjes zijn klein
  • Misschien meer vermogen dan je nodig hebt

Beoordeling Cambridge Audio EVO 150

Door zijn doorgedreven focus op gebruiksgemak en zijn uitgebreide menukaart aan streamingopties is deze elegante Cambridge Audio Evo 150 een topper in zijn veld. En dat wil veel zeggen, want er zijn rivalen die ook heel goed in elkaar steken. Het slimme is dat Cambridge Audio niet op zijn lauweren bleef rusten en enkel vertrouwde op een lange featurelist. Door de keuze voor nCore-versterking is er ook veel vermogen en een goede geluidskwaliteit. Die EISA Award voor de Evo 150 is dan ook helemaal terecht!

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Cambridge Audio EVO 150

Marantz Model 40n

Voor iets minder dan de Cambrigde versterker kun je de Marantz Model 40n kopen. Met de Model 40n brengt Marantz een ‘betere’ stereoversterker op de markt die heel wat anders is dan voorgaande high-end toestellen van het merk. Het is een interieurvriendelijke alleskunner, met zowel streaming, HDMI-ARC als veel ingangen aan boord.

Je kunt de Marantz Model 40n omschrijven als een super-geïntegreerde versterker die even goed muziek afspeelt als het tv-geluid verzorgt. Het bezit aardig wat ingangen, maar eigenlijk is het een alles-in-één-apparaat waar niets aan toegevoegd moet worden. Buiten twee luidsprekers dan. Met een prijskaartje van 2.499 euro is de Marantz als premiumproduct gepositioneerd, maar is het wel relatief scherp geprijsd vergeleken met sommige rivalen.

9.0
Marantz Model 40n-6

Beoordeling
Marantz Model 40n

Pluspunten
  • Uitstekende phono-ingang
  • Sub-uit met crossover-instellingen
  • Mooi design
  • Streamingopties, incluis hi-res
  • Lichtwarme, betrokken weergave
Minpunten
  • HEOS-app verdient opsmukbeurt
  • Geen kamerkalibratie
  • Veel vermogen, maar het kan altijd meer zijn

Beoordeling Marantz Model 40n

De Marantz Model 40n is een alleskunner die veel belooft en ook op zo goed als alle vlakken uitblinkt. De combinatie van streaming, een HDMI-ARC-ingang én een goede phono-trap is heel geslaagd, vooral omdat die elementen telkens goed geïmplementeerd zijn. Uiteraard hadden we hier graag de excellente NCore-versterking gezien en de uitstekende MMM-DAC, maar de realiteit is dat het toestel dan wellicht dichter bij 4.000 of misschien 5.000 euro had gezeten. En dat is ook maar een soort wensdroom, want uiteindelijk presteert de klasse AB-versterker goed en kan het veel speakers aansturen zonder in de problemen te komen. Een pluspunt is zeker dat er wat controls zijn om aan betere sub-integratie te doen. Qua design kiest Marantz voor een nieuwe koers die wel nog traditioneel is. Dat maakt dat de Model 40n hippe zaken als een touchscreen mist, maar daar wel voor compenseert met een zekere klasse en terughoudendheid.

 

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Marantz Model 40n

NAD C700

De NAD C700 is een kleine, interieurvriendelijke versterker. Maar wel een weelderig uitgerust exemplaar, met veel ingebouwde streaming- en multiroomopties en met voldoende aansluitingen. Muziek afspelen kan dus op vele manieren. Bovendien is de NAD C700 uitgerust met een HDMI-eARC-poort zodat je het kunt inzetten om het tv-geluid een forse upgrade te geven. Het enige wat je dient toe te voegen om muziek te horen of een Netflix-reeks machtiger te beleven is een paar luidsprekers.  Je zou de NAD C700 kunnen zien als concurrent voor de Sonos Amp of de Bluesound Powernode, maar dit is wel een luxueuzer toestel met een prijskaartje van (op het moment van schrijven) bijna 1.300 euro.

De C700 zou je kunnen zien als de Classic-versie (lees: de betaalbare uitvoering) van de NAD M10, dus wie nog een stapje meer en beter wil kan ook de duurdere NAD M10 bekijken.

9.0
Review NAD C700 2
FWD award

Beoordeling
NAD C700

Pluspunten
  • Compact maar toch echte hifi-geluidskwaliteit
  • Groot scherm
  • Veel streamingopties
  • Makkelijk te installeren
  • HDMI-eARC
Minpunten
  • Geen kamerkalibratie
  • Uitbreiden naar surround kan niet

Beoordeling NAD C700

Het recept van de NAD C700 mag niet nieuw zijn, dat maakt het niet oninteressant. Integendeel, het verrassende aan deze alleskunner is hoeveel het wel op zijn grote en veel duurdere M10-broer lijkt. Dat maakt het een uitstekende deal voor wie graag een compacte, interieurvriendelijke versterker in zijn woonkamer wil plaatsen die zowel op muzikaal vlak grote hoogtes scheert als een fraaie upgrade aan de tv-beleving geeft. Veel hangt af van de gekozen luidsprekers uiteraard, maar de C700 heeft voldoende talenten om de meeste speakers aan te kunnen. Het uitstekende BluOS-platform past perfect bij deze slimme versterker.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker NAD C700

Bluesound PowerNode

Tot slot lichten we de Bluesound PowerNode uit. Dit is een compacte streaming versterker waaraan je eigen luidsprekers hangt, die je bedient via een app en die je kunt koppelen met andere BluOS-audiotoestellen. Dankzij een HDMI-ARC-poort kun je hem eveneens verbinden met je televisie zodat het tv-geluid uit twee ‘echte’ luidsprekers komt. Surround staat ook op het menu. Zoals voorheen kun je de PowerNode uitbreiden met een subwoofer en draadloze Bluesound-speakers achteraan om een 5.1-surroundsysteem te bouwen. Dit is met andere woorden een uitdager voor de Harman Kardon Citation Amp of de Sonos Amp dus, weliswaar iets hoger geprijsd aan 899 euro. Tegenover de versterker van Sonos pakt de Bluesound PowerNode wel uit met een aantal eigen troeven, zoals ondersteuning voor hi-resaudio en meer aansluitingen.

9.0
Bluesound PowerNode voorkant
FWD award

Beoordeling
Bluesound PowerNode

Pluspunten
  • Uitstekende app en streamingopties
  • Extra functies, zoals surround en IR-leerfunctie
  • Krachtig, dynamische versterker
  • HDMI-ARC
  • Presteert beter dan sommige ‘echte’ hifi-versterkers
Minpunten
  • Geen ingebakken Apple Music
  • Hogere prijs
  • Geen ondersteuning voor DLNA-shares

Beoordeling Bluesound PowerNode

De Bluesound PowerNode is zonder twijfel de beste multiroomversterker van het moment. En dat wil wel wat zeggen, want de twee voornaamste concurrenten presteren ook op een hoger niveau. Een beter versterkingsluik en DAC, een grotere flexibiliteit qua ingangen en mogelijkheden, en bovenal een uitstekende geluidskwaliteit maakt deze derde generatie PowerNode een duidelijke winnaar. Met deze derde generatie PowerNode heeft Bluesound bovendien een compacte versterker voorgesteld dat ook probleemloos ‘echte’ hifi-versterkers uit het lagere segment overtroeft. Aan 900 euro is het niet zo goedkoop, maar het is wel een volledige oplossing die zowel je muziek als tv-geluid uitstekend weergeeft.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Bluesound PowerNode

Meer informatie

Voor meer informatie over het inrichten van je homecinemasysteem en aankoopadviezen voor onder meer av-receivers kun je terecht in onze tips en advies-sectie. Ook kun je direct meer lezen via onze pagina over av-receivers, vol met tips en adviezen.

Reacties (10)