Gaming headsets getest: 4 interessante opties voor verschillende soorten gamers

17 december 2022 6 Minuten 0 Reacties
gaming-headsets-getest

Aan gaming headsets geen gebrek, maar waar wil je je geld nou aan uitgeven? We bekijken vier koptelefoons voor het gamen.

Als gamer heb je een behoorlijke luxe positie aangaande gaming headsets. Want je komt er in om. Maar dat heeft helaas ook het nadeel dat je soms door de bomen het bos niet meer zien. De afgelopen weken hebben we op FWD enkele gaming headsets getest en die presenteren we nu in een handig overzicht. Zo kun je nog even nalezen welke koptelefoon voor gaming het beste bij je past, of welke wellicht niet. Je kunt immers maar één keer je geld uitgeven, dus dan is het goed om te weten waaraan precies en wat je dan kunt verwachten.

Comfort, koppeling en kwaliteit

In de onderstaande vier reviews beoordelen we de headsets allemaal op dezelfde onderdelen: comfort, koppeling en kwaliteit. Door op comfort te beoordelen, kijken we of de gaming headsets lekker zitten en of dat ook gedurende een lange gamingsessie zo blijft. Niet alleen nemen we daarin de kwaliteit van de oorkussens mee, ook kijken we naar de band en of die aan je haren trekt. Daarnaast scharen we hieronder ook stiekem nog de kwaliteit van de materialen: voelt een headset goedkoop of juist duurzaam aan? Dat zijn de belangrijkste zaken.

Daarnaast kijken we naar de koppelingsmogelijkheden. Sommige headsets zijn multi-inzetbaar door bijvoorbeeld bluetooth aan te bieden. Maar het kan ook zijn dat ze, als back-up-optie bijvoorbeeld, bekabeld op een controller of Nintendo Switch aangesloten kunnen worden. In veel gevallen krijgen we tegenwoordig echter te maken met een verplichte dongle. Prima voor de verbinding, want die is vaak onverstoorbaar. Maar die dingen kunnen kapot of kwijtraken en dan heb je daarna vrij weinig aan de gekochte gaming headset. Eeuwig zonde.

Tot slot kijken we naar de kwaliteit van de audio. Voor sommige gaming headsets betaal je een godsvermogen, dus dan mag je ook echt wel hoge eisen stellen. Maar aan de andere kant van dat spectrum staan de wat meer betaalbare modellen. Dit zijn veelal opties die bekabeld aangesloten worden en geen draadloze varianten aanbieden. Het belangrijkste is dan dat ze goed klinken in het kader van de prijs-kwaliteitverhouding. Wanneer je minder betaalt, dan hoef je nou eenmaal niet het onderste uit de kan te verwachten — maar dat lijkt ons logisch.

RIG 800 Pro HX

We beginnen met de RIG 800 Pro HX. Dit is een gaming headset die specifiek voor Xbox-gebruikers bedoeld is (maar er zijn ook versies beschikbaar die je aan een PlayStation of pc kunt koppelen). Het apparaat is vrij duur en voelt helaas goedkoop aan, maar maakt met de audiokwaliteit veel goed. Wanneer het te druk wordt kan de koptelefoon het soms een beetje moeilijk hebben, maar die momenten zijn tijdelijk. Wat dit pakket verder sterk maakt, is dat je er een handige opladerbasis bij krijgt. Zo zit je vrijwel nooit meer met een lege headset op de bank.

8.0
rig-800-pro

Beoordeling
Nacon RIG 800 Pro

Pluspunten
  • Audiokwaliteit
  • Comfort
  • Bediening
  • Oplaadstand
Minpunten
  • Design
  • Bouwkwaliteit
  • Dongle

Beoordeling Nacon RIG 800 Pro

Maar is de RIG 800 Pro nou je geld waard? Voor 199,99 euro haal je een fantastische headset in huis. Nacon heeft vooral gelet op de punten die ertoe doen: audio, comfort en bediening. De audiokwaliteit is van hoog niveau. Bovendien is de bediening heel fijn door hoe verschillend de knopjes aanvoelen en is het zo dat de koptelefoon lang lekker zit. De oplader is supernice. Maar er zijn ook dingen die minder bevallen. Denk dan aan de micro usb-aansluiting, de verplichte dongle en de goedkope uitstraling. Maar dankzij de prijs positioneert Nacon zich goed op de markt, precies tussen headsets als die van Xbox en Bang & Olufsen in.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Nacon RIG 800 Pro

Sony Inzone H9

De volgende headset is de Sony Inzone H9. Dit is het nieuwe submerk van Sony, dat aan gaming gear werkt voor PlayStation en pc. De headset is vrij prijzig en doet weinig verkeerd; maar wanneer je zo veel geld neerlegt voor een accessoire, mag je meer verwachten. Fijne elementen aan deze koptelefoon zijn de ruisonderdrukking, bluetoothverbinding en de algemene geluidskwaliteit. Het nadeel is dat pc-gebruikers meer opties tot hun beschikking hebben dan console-eigenaars. Check ook de review voor ons oordeel over de H7 en H3.

7.5
sony-inzone-h9-klein

Beoordeling
Sony Inzone H9

Pluspunten
  • Actieve ruisonderdrukking
  • Comfortabel ontwerp
  • Algemene audiokwaliteit
  • Pc-opties
Minpunten
  • Warmteafvoer
  • Zit wat losjes
  • Audiokwaliteit niet op niveau
  • Kwaliteit van de microfoon
  • Niet alle pc-opties op PS5

Beoordeling Sony Inzone H9

De nieuwe Sony Inzone-headsets vallen op. Niet alleen vanwege het strakke design, maar ook vanwege de hogere prijzen. Dat is alleen de reden dat je iets meer mag verwachten van je gaming headsets; dat staat nog los van het feit dat Sony’s audioproducten al jaren goed scoren. De Sony Inzone H9 is een redelijk goede koptelefoon voor gamers, maar niet meer dan dat. Als pc-gamer kun je er net nog iets meer uithalen; maar PlayStation 5-spelers komen wellicht van een lauwwarme kermis thuis. De headset klinkt en zit over het algemeen goed, maar echt uitstekend is die helaas niet.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Sony Inzone H9

Skullcandy PLYR

Met de Skullcandy PLYR is het audiomerk voor jonge mensen terug van weggeweest op de gamingmarkt. De introductie laat een positieve indruk achter, vanwege de veelzijdigheid van de koptelefoon. Het apparaat beschikt over bluetooth, kan vanaf volgend jaar aan een dongle gekoppeld worden en heeft een audiopoort. Daardoor kun je dus zowel draadloos als bedraad naar je games luisteren, waardoor het niet uitmaakt op welke console je speelt. Wanneer je op zoek bent naar een goede allrounder, dan zit je goed met de PLYR (of de SLYR Pro!).

7.5
image005

Beoordeling
Skullcandy PLYR

Pluspunten
  • Breed inzetbaar
  • Draadloos en bedraad
  • Kabels meegeleverd
  • Band zit niet te strak
  • Heldere audio
Minpunten
  • Audio klinkt wat afgemeten
  • Bas en breedte
  • Dongle wordt apart verkocht
  • Knoppen per ongeluk indrukken
  • Werking persoonlijke sound

Beoordeling Skullcandy PLYR

Met een prijs van ongeveer 140 euro is de Skullcandy PLYR inderdaad niet de duurste headset van dit moment. Maar de PLYR is wel heel breed inzetbaar en ontzettend uitgebreid, dankzij de handige equalizer en meegeleverde kabels (je krijgt er een audio- en usb-c-kabel bij). Over het algemeen klinkt het geluid heel helder en gedetailleerd, maar de warmte moet soms van ver komen. Wat een beetje ironisch is, aangezien de headset de ruimte helemaal niet op zoekt. Toch komen we voor deze prijs niet snel heel veel betere opties tegen, daar is ook wat voor te zeggen.

Daar plaatsen we wel een kanttekening bij. Wanneer je namelijk later besluit de dongle te kopen, à 30 euro, dan loopt de prijs al snel op. Plus: dat maakt de headset niet per se breder inzetbaar. Je kunt dan overwegen voor de SLYR Pro te gaan, zeker wanneer je gewoon op de Nintendo Switch of een andere console wil gamen. Maar dan loop je de bluetoothverbinding weer mis, en daarmee ook de koppeling met de app en zijn unieke functies. Wil je die toegang toch hebben, dan is de PLYR een fijne optie die het beste van beide werelden biedt – hetzij wel met een ietwat afgemeten geluid.

Lees de volledige review

HyperX Cloud Alpha Wireless

Tot slot kijken we naar de HyperX Cloud Alpha Wireless. Deze headset is op het gebied van audio de beste uit de test. Maar doordat je hem alleen op een PlayStation of pc kunt gebruiken, is die meteen ook ontzettend beperkt. Er zit geen bluetooth op en je kunt hem ook niet via een kabel aansluiten. Maar heb je een PlayStation 5, dan is dit de headset om te halen. Hij zit lekker comfortabel, oogt stoer en duurzaam en klinkt dus heel goed. Via de pc krijg je toegang tot een equalizer, maar daar heb je als PlayStation-gamer dan weer helemaal niets aan, helaas.

8.0
hyperx-cloud-alpha-wireless-1

Beoordeling
HyperX Cloud Alpha Wireless

Pluspunten
  • Stijl en comfort
  • Audiokwaliteit
  • Duurzaam
  • Accuduur
Minpunten
  • Alleen voor pc en PlayStation
  • Microfoon kan beter
  • Dongle
  • Geen back-up-opties

Beoordeling HyperX Cloud Alpha Wireless

Maar is de HyperX Cloud Alpha Wireless je geld waard? Als pc-gamer kun je hier niet onderuit, helemaal niet als je vaak online je gameplay streamt. Een headset die ongeveer 300 uur meegaat (wij hebben de headset tijdens het testen één keer opgeladen, dat zegt wat) is extreem waardevol. En via de pc-software kun je ook de geluidservaring een beetje aanpassen, dus dat is mooi meegenomen. Maar wanneer je alleen op consoles gamet, dan is de aankoop wellicht minder dringend. Daarvoor voelt de koptelefoon helaas wat beperkend, vanwege het gebrek aan aansluitmogelijkheden.

Aan de accuduur, het design, de duurzaamheid en de audioprestaties ligt het echter niet. Mocht je op zoek zijn naar een echt fijne koptelefoon die geluid behoorlijk neutraal weergeeft en dus weinig tot geen vervorming toevoegt aan je ervaring, dan zit je met de HyperX Cloud Alpha Wireless-headset meer dan goed. Onthoud wel dat je de koptelefoon niet op je Nintendo Switch of Xbox Series X kunt gebruiken; zoek je dus een headset die je op alle spelcomputers in huis kunt gebruiken, dan moet je even verder kijken. En eigenlijk is dat dood- en doodzonde van de Alpha Wireless.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker HyperX Cloud Alpha Wireless

Andere gaming headsets?

In het verleden heeft FWD nog een aantal andere gaming headsets getest. Die koptelefoons kun je nu wellicht voor een lager bedrag op de kop tikken dan destijds, waardoor ze mogelijk weer interessant zijn. Je kunt ze in elk geval meenemen in je overweging, omdat sommige headsets nu nog steeds je geld waard zijn. We presenteren de verzameling hieronder in een handige lijst.

Meer informatie

Voor meer informatie, tips en adviezen voor de zoektocht naar een nieuwe tv waar je de beste games op kunt spelen, kun je terecht in de sectie tips en adviezen . Hier lees je ook alles over een perfect audiosysteem en koopgidsen voor alle apparatuur.

Lees ook onze recensies van gameconsoles

De beste games van 2022



Reacties (0)