Review: Skullcandy PLYR (en SLYR Pro) – uitgebreide doch afgemeten optie

04 december 2022 8 Minuten 0 Reacties
skullcandy-plyr-1

Het merk Skullcandy keert terug naar de gamingmarkt met nieuwe headsets, waaronder de Skullcandy PLYR en Skullcandy SLYR Pro.

Na jaren afwezigheid keert audiofabrikant Skullcandy terug naar de gamingmarkt met een nieuw trio aan headsets: de Skullcandy PLYR (140 euro), SLYR Pro (100 euro) en SLYR (70 euro). De eerstgenoemde headset, en tevens hoofdrolspeler van deze review, is draadloos, terwijl de andere twee modellen alleen via een kabel te gebruiken zijn. Je kunt de PLYR via bluetooth 5.2 aan een computer of Nintendo Switch koppelen, maar daar houdt het niet bij op. Met de meegeleverde audiokabel gebruik je hem ook op de Xbox (Series X), PlayStation (5) en gewoon op je pc.

Begin 2023 brengt Skullcandy een dongle uit. Die dongle heeft een adviesprijs van 29,99 euro en werkt alleen met pc en PlayStation 5; wat het gebruik helaas wat beperkt. Wil je deze headset ook op de Switch en Xbox gebruiken, dan kun je wellicht beter voor de 40 euro goedkopere en verder qua audio vergelijkbare SLYR Pro gaan. Die heeft geen bluetooth (maar op de bluetoothlijn zit voor games toch altijd een minuscule vertraging), en werkt dus alleen met een audiokabel. Die kabel kun je dan gewoon aansluiten op de Switch, Xbox- of PlayStation-controller of een computer.

Mooie prijs-kwaliteitverhouding?

Op FWD testten we de afgelopen weken al een aantal andere gaming headsets. Mocht je die gemist hebben: hier lees je alles over de RIG 800 Pro HX (voor Xbox) en hier lees je alles over de Sony Inzone-headsets (voor pc en PlayStation 5). Met een adviesprijs van 140 euro is de Skullcandy PLYR in feite het goedkoopste aanbod tot nu toe. Desondanks is 140 euro nog steeds een hoop geld, dus mag je echt wel wat verwachten van een audiofabrikant. Skullcandy heeft in het verleden al bewezen een mooie prijs-kwaliteitverhouding aan te kunnen bieden. Is dat nu ook het geval?

Gaming headsets hebben, zeker in vergelijking met normale koptelefoons, meestal een ietwat uitgesproken design. En dat is ook het geval voor de Skullcandy PLYR. De koptelefoon combineert een strakke, in de basis donkergrijze look met kleurrijke, pixelachtige elementen en een doorzichtige vormgeving over de hoofdband en cups. De twee hoofdkleuren zijn een beetje neonblauw en neonroze; en alles bij elkaar moet je maar net mooi vinden, natuurlijk. Over smaak valt niet te twisten. Eén ding is wel zeker: je weet meteen dat je met een Skullcandy te maken hebt.

De Skullcandy PLYR beschikt over een minimaal aantal knoppen en aansluitingen. Er is een volumewiel (waarmee je ook de equalizer instelt) en een knop voor aan- en uitgaan en bluetooth. Daarnaast is er een audiojack, een aansluiting voor een los te koppelen boommic en een usb-c-aansluiting. Mocht je de mic niet willen gebruiken, geen probleem; er is namelijk ook een microfoon in de oorcup verwerkt. Op de linkercup zitten overigens nog twee andere knoppen waarmee je muziek bedient, telefoongesprekken beheert (als je hem aan je telefoon koppelt) en de mic uitschakelt.

Blijft lang lekker zitten

Je kunt alle knoppen en functies gemakkelijk blind bedienen. Niet alleen omdat ze op verschillende, goed voelbare plekken zitten, maar ook omdat elke knop anders aanvoelt. Je hoeft de headset dus niet af te doen om iets te regelen. De Skullcandy PLYR zit voor een lange tijd behoorlijk comfortabel. Je moet zelf nog even een elastische band toevoegen aan het arsenaal van de gaming headset, maar daarna ben je good to go. Die band trekt niet aan je haar, terwijl de headset over het algemeen je hoofd niet vastklemt. Hij zit iets te los voor ons gevoel en schud gemakkelijk van je hoofd af.

Daarnaast merken we dat de knoppen op de oorcup (op de bovenkant, niet aan de achterkant) veel te gemakkelijk in te drukken zijn. Zeker wanneer je even je headset verplaatst of goed doet. Gelukkig gebeurt er weinig wanneer je aan het gamen bent met de Skullcandy PLYR-headset op, omdat die knoppen voornamelijk functies aanbieden voor tijdens het telefoneren. Maar als je ondertussen je mic uitschakelt of de sidetone aanpast (waarmee je je eigen stem hoort), dan kan dat desoriënterende situaties opleveren. De elastische hoofdband is overigens in strakheid verstelbaar.

Heldere klank, persoonlijke sound

De Skullcandy PLYR heeft twee duidelijke gezichten als het om de audiobeleving gaat. Wanneer je hem direct uit de doos haalt en hem verder niet via de app instelt, dan krijg je een helder, redelijk gedetailleerd geluid voorgeschoteld. De bas blijft soms wat aan de oppervlakte, waardoor het geluid niet echt warm klinkt. Maar daardoor krijgt de achtergrond wat meer ruimte. Dat gebeurt wanneer je hem via de audiokabel aan een Xbox- of PlayStation-controller aansluit, of direct aan een Nintendo Switch. Datzelfde geldt wanneer je op de Switch gebruikmaakt van de bluetoothverbinding.

Het is opvallend dat de Skullcandy PLYR – en in het verlengde hiervan ook de SLYR Pro – snel tegen zijn grens aanloopt. Hoewel het systeem perfect in staat is audio in 3d weer te geven (als in: je kunt horen waar voetstappen, kogels of gesprekken vandaan komen), kan het gebeuren dat je al iets te snel beperkingen tegenkomt. Het geluid klinkt niet ruim of breed. Mario Kart of Pokémon Scarlet spelen op de Switch is geen probleem, maar een game als Gotham Knights kan soms teveel vragen van het systeem. Je hoort alles nog steeds duidelijk, maar ook goed afgemeten, helaas.

Nu heeft Skullcandy al jaren een uitgebreide app (en eenzelfde soort pc-programma) waarmee je een gehoortest kunt uitvoeren. Op basis van die test kan de headset de audio-ervaring aanpassen en personaliseren. Dat is geheel vrijwillig en kun je op elk gewenst moment uitschakelen. Bovendien vind je tevens een aantal presets in de app, die je altijd kunt activeren wanneer je wil. Wellicht zit er wat voor je tussen – maar wij besloten op een gegeven moment de equalizer uit te schakelen. Zeker de persoonlijke stand deed niet wat we hoopten: het geluid werd wat doffer en hoger.

Nu is dat geheel mijn ervaring en het zal ongetwijfeld beter zijn wanneer je echt afhankelijk bent van geluid in videogames, maar echt mooi klonk het niet. De headset heeft al geen warme klank en door de nadruk op de hogere tonen te leggen, verdween de baslaag bijna. Dat gezegd hebbende is het ontzettend tof dat je met de Skullcandy PLYR een soort persoonlijke mixstudio in huis haalt. Je kunt het geluid helemaal afstemmen op je eigen gehoor (ook handmatig!) of anders gebruikmaken van vooraf ingestelde opties. Dit zijn mogelijkheden die je niet op dit prijspunt verwacht. Kudo’s!

Skullcandy PLYR - conclusie

Met een prijs van ongeveer 140 euro is de Skullcandy PLYR inderdaad niet de duurste headset van dit moment. Maar de PLYR is wel heel breed inzetbaar en ontzettend uitgebreid, dankzij de handige equalizer en gehoortest in de app. Omdat die test zo persoonlijk is, kan die bij jou anders uitpakken. Over het algemeen klinkt het geluid heel helder en gedetailleerd, maar de warmte moet soms van ver komen. Wat een beetje ironisch is, aangezien de headset de ruimte helemaal niet op zoekt. Toch komen we voor deze prijs niet snel heel veel betere opties tegen, daar is ook wat voor te zeggen.

Daar plaatsen we wel een kanttekening bij. Wanneer je namelijk later besluit de dongle te kopen, à 30 euro, dan loopt de prijs al snel op. Plus: dat maakt de headset niet per se breder inzetbaar. Je kunt dan overwegen voor de SLYR Pro te gaan, zeker wanneer je gewoon op de Nintendo Switch of een andere console wil gamen. Maar dan loop je de bluetoothverbinding weer mis, en daarmee ook de koppeling met de app en zijn unieke functies. Wil je die toegang toch hebben, dan is de PLYR een fijne optie die het beste van beide werelden biedt – hetzij wel met een ietwat afgemeten geluid.

7.5
image005

Beoordeling
Skullcandy PLYR

Pluspunten
  • Breed inzetbaar
  • Draadloos en bedraad
  • Kabels meegeleverd
  • Band zit niet te strak
  • Heldere audio
Minpunten
  • Audio klinkt wat afgemeten
  • Bas en breedte
  • Dongle wordt apart verkocht
  • Knoppen per ongeluk indrukken
  • Werking persoonlijke sound

Beoordeling Skullcandy PLYR

Met een prijs van ongeveer 140 euro is de Skullcandy PLYR inderdaad niet de duurste headset van dit moment. Maar de PLYR is wel heel breed inzetbaar en ontzettend uitgebreid, dankzij de handige equalizer en meegeleverde kabels (je krijgt er een audio- en usb-c-kabel bij). Over het algemeen klinkt het geluid heel helder en gedetailleerd, maar de warmte moet soms van ver komen. Wat een beetje ironisch is, aangezien de headset de ruimte helemaal niet op zoekt. Toch komen we voor deze prijs niet snel heel veel betere opties tegen, daar is ook wat voor te zeggen.

Daar plaatsen we wel een kanttekening bij. Wanneer je namelijk later besluit de dongle te kopen, à 30 euro, dan loopt de prijs al snel op. Plus: dat maakt de headset niet per se breder inzetbaar. Je kunt dan overwegen voor de SLYR Pro te gaan, zeker wanneer je gewoon op de Nintendo Switch of een andere console wil gamen. Maar dan loop je de bluetoothverbinding weer mis, en daarmee ook de koppeling met de app en zijn unieke functies. Wil je die toegang toch hebben, dan is de PLYR een fijne optie die het beste van beide werelden biedt – hetzij wel met een ietwat afgemeten geluid.

Reacties (0)