Review: Xbox draadloze headset – Microsoft streeft perfectie na

18 april 2021 8 Minuten 0 Reacties
xbox-draadloze-headset1
FWD award

De Xbox draadloze headset is een premium koptelefoon die Microsoft uitbrengt voor het Xboxplatform. Dit is een headset die je niet wil missen.

Met de Xbox draadloze headset hebben we de eerste, echte accessoire van Microsoft voor de Xbox Series X en Series S in handen. Het is een koptelefoon die je draadloos kunt verbinden met een Xboxconsole, een Windowscomputer (maar dan moet je mogelijk nog een losse adapter aanschaffen) en je smartphone. Voor de koppeling met je Xbox heb je geen dongle nodig, zoals dat wel moet bij de Pulse 3D-headset van Sony. Door die elegante integratie met de Xbox voelt de draadloze headset meteen al een stuk meer futuristisch dan de PlayStation-headset.

xbox-series-x
Lees ook

Review: Xbox Series X – fantastische console zonder exclusieve games

Specificaties en design

Wanneer je de Xbox Series X en de Xbox draadloze headset naast elkaar ziet staan, dan hoef je er geen moment over te twijfelen: deze twee producten zijn voor elkaar gemaakt. Allebei de apparaten hebben een matte, zwarte afwerking en delen dezelfde groene kleur (de kleur die je door de ventilatiegaten bovenop de Series X kunt zien). De draadloze headset is verder afgewerkt met relatief grote cups, die zijn voorzien van zacht foam. Aan de buitenkant zit kunstleer; dat treffen we ook aan op de comfortabele band die je op je hoofd zet.

Het geeft het geheel een luxueuze uitstraling mee, ook al is de behuizing gemaakt van kunststof. In het begin is het even zoeken naar een comfortabele pasvorm, maar als je hem eenmaal gevonden hebt dan kun je er uren mee op je hoofd zitten. De oorcups hebben allebei een aparte functie gekregen. Door eraan te draaien, bedien je het volume, bijvoorbeeld. De cups liggen lekker in de hand en draaien prima mee, waardoor je dat moeiteloos kunt regelen. Op de linkercup zit een knop waarmee je de headset inschakelt en koppelt met een systeem.

Daarnaast is de headset voorzien van een uitstekende microfoon, die niet in de weg zit. Hij zit vlak naast je mond tijdens het gamen. Mocht die toch te dicht op je mond zitten, dan kun je hem ietwat naar buiten, boven of onderen draaien. De mic kan via de hardware uitgeschakeld worden, dat hoef je niet per se via de software te regelen. Tot slot is er een usb-c-aansluiting aanwezig, waarmee je de headset oplaadt. Microsoft levert daar een kabel voor mee. De koptelefoon gaat ongeveer vijftien uur mee en is binnen ongeveer vier uur opgeladen.

De Xbox draadloze headset is direct met je Xbox Series X|S te verbinden, net zoals dat werkt bij een Xboxcontroller. Wil je hem met Windows verbinden, dan heb je waarschijnlijk een losse adapter nodig. Daarnaast is er ondersteuning voor bluetooth 4.2, waardoor je hem ook aan andere apparaten kunt koppelen. Er is ondersteuning voor Dolby Atmos, DTS Headphone:X en Windows Sonic. Voor die eerste twee opties heb je wel losse apps nodig. Tot slot is het mogelijk de headset tegelijkertijd te koppelen aan je Xbox en je smartphone.

In gebruik

De Xbox draadloze headset is ontzettend gemakkelijk in gebruik te nemen. Het koppelen van de accessoire gaat op eenzelfde manier als bij een normale Xboxcontroller. Je drukt op de koppelknop op de Xbox en de koptelefoon, wacht een paar seconden en de klus is geklaard. Wanneer je voortaan je draadloze headset inschakelt, dan schakel je ook meteen je Xbox in. Dat kan soms handig zijn, maar in de praktijk is dat toch irritant. Zeker als je je headset wil gebruiken in combinatie met je computer of je smartphone, bijvoorbeeld.

Wat de headset verder wel heel goed doet, is het instellen toegankelijk maken. Je kunt beide cups namelijk draaien. Met de ene cup verzorg je het algemene volume en met de andere cup regel je de mix tussen chat en gameaudio. Na een paar keer gamen heb je dat al onthouden en hoef je dus niet meer te klooien met knopjes die ergens achterop de headset zitten. Bovendien bieden de dials voldoende fysieke feedback aan. Wil je de meest gebalanceerde mix tussen chat- en gameaudio? Geen probleem: in het midden van de dial zit namelijk een ‘klik’.

Het enige nadeel dat je kunt tegenkomen is dat de oorcups ietwat klein zijn voor je oren. Wat verder heel tof is: je kunt dus twee audiostreams tegelijkertijd naar de Xbox draadloze headset sturen. Zo kun je bijvoorbeeld naar muziek vanaf je smartphone luisteren (of een telefoongesprek voeren), terwijl je ondertussen ook de gameaudio hoort. Of je koppelt hem aan je computer, zodat je via een programma als Discord met je vrienden in contact blijft, terwijl je zelf lekker op je Xbox aan het gamen bent. Dat maakt de headset ontzettend flexibel.

Wat deze headset mist is een audiojack. Je kunt hem dus niet op een apparaat zonder bluetooth of de draadloze Xboxverbinding gebruiken. Dat is niet zo’n groot probleem. Wil je de headset echter ook constant gebruiken om muziek te luisteren via je smartphone, dan hebben we helaas slecht nieuws. De Xbox draadloze headset ondersteunt namelijk geen high-end audiocodecs, zoals aptX of aac; je krijgt alleen sbc. Daardoor kan het zijn dat je muziek niet zo goed klinkt als op duurdere headsets. Dat is dus een ding om rekening mee te houden.

Audiokwaliteit

Voordat we het over de audiokwaliteit gaan hebben, willen we eerst duidelijk maken dat je – voor het gebruik – eerst de Xbox Accessoiresapplicatie op je Xbox installeert. Daarmee kun je de audio-instellingen namelijk eens nalopen en aanpassen. Want de standaardinstellingen zullen niet iedereen bekoren. Helemaal de mensen niet die niet van een al te diepe baslaag houden. Voor een meer gebalanceerde audio-ervaring doe je er goed aan het muziekprofiel uit te kiezen. Verder kun je hier mic monitoring aanpassen (en daarmee hoeveel je van je eigen stem hoort).

Wanneer die microfoon actief is, dan laat de headset een klein, wit lampje zien. Misschien niet wanneer je aan het gamen bent, maar bij het afzetten zie je hem wel degelijk. Daarnaast kun je hem automatisch uitschakelen wanneer je hem wegdrukt, maar ook dat is in te stellen via de Accessoiresapplicatie. Verder klinkt de mic voor de persoon aan de andere kant prima. Het geluid is niet van hoog niveau, maar dat kan ook niet gezien de prijs. 100 euro voor een headset is veel geld, maar daarmee haal je geen premium microfoonaudiokwaliteit in huis.

Verder komt er een aardig geluid uit de headset, helemaal wanneer je de instellingen dus aangepast hebt. Of je nu alleen muziek luistert of aan het gamen bent, het kan zijn dat het je opvalt dat de hogere tonen een beetje wegvallen. Dat gebeurt voornamelijk wanneer er veel gebeurt en je ook met iemand aan het praten bent (waardoor het wellicht iets minder opvalt, omdat de audio dan zachter staat). Het is echter niet zo dat tonen compleet wegvallen; maar in sommige gevallen kan de baslaag echt wel de overhand krijgen in de audio-ervaring.

De Xbox draadloze headset kan tevens surroundsound weergeven. Dat gaat in principe via Windows Sonic (voor digitaal surroundsound dus). Als je Dolby Atmos of DTS:X Headphones wil, dan moet je daarvoor apps downloaden en licenties aanschaffen. Dat is wel een nadeel, aangezien de ervaring per game nogal verschilt als het om die standaarden gaat. Of het die extra kosten waard is, hangt helemaal af van de games die je speelt. Sonic is in elk geval meer dan prima in staat om audio in de diepte te verplaatsen, waardoor je meer in de game gezogen wordt.

xbox-draadloze-headset-afb-4

Xbox draadloze headset - conclusie

De Xbox draadloze headset is verre van perfect, maar Microsoft streeft wel perfectie na. Puur als Xboxkoptelefoon doet de headset echt de belangrijkste dingen goed. De audiokwaliteit is van een hoog niveau, de bediening is toegankelijk en de koptelefoon zit heel comfortabel. Maar er zijn ook wat smetten op de ervaring. Zo is er geen high-end bluetooth audiocodec aanwezig, moet je extra betalen voor andere surroundstandaarden en gaat de Xbox altijd aan wanneer je de headset aanzet. Kun je daarmee leven, dan is dit dé headset die je voor je Xbox wil.

9.0
xbox-draadloze-headset
FWD award

Beoordeling
Xbox draadloze headset

Pluspunten
  • Draaiknoppen voor audio
  • Uitstekende microfoon
  • Comfortabel design
  • Bluetooth en Xbox Wireless
Minpunten
  • Schakelt automatisch Xbox in
  • Standaardinstellingen
  • Geen high-end bluetooth audiocodecs
  • Extra betalen voor Dolby Atmos en DTS:X Headphones

Beoordeling Xbox draadloze headset

De Xbox draadloze headset is verre van perfect, maar Microsoft streeft wel perfectie na. Puur als Xboxkoptelefoon doet de headset echt de belangrijkste dingen goed. De audiokwaliteit is van een hoog niveau, de bediening is toegankelijk en de koptelefoon zit heel comfortabel. Maar er zijn ook wat smetten op de ervaring. Zo is er geen high-end bluetooth audiocodec aanwezig, moet je extra betalen voor andere surroundstandaarden en gaat de Xbox altijd aan wanneer je de headset aanzet. Kun je daarmee leven, dan is dit dé headset die je voor je Xbox wil.

Prijsvergelijker Xbox draadloze headset

Reacties (0)