Review: Sony Inzone H9 (en H7 en H3) – goed, maar niet uitmuntend

26 november 2022 7 Minuten 0 Reacties
sony-inzone-h9-groot

Sony lanceert met Inzone een nieuw submerk voor gaming gear. De Inzone H9, H7 en H3 zijn de eerste drie gaming headsets, bedoeld voor pc en PlayStation.

Voor deze review kijken we voornamelijk naar het duurste model in de serie: de Sony Inzone H9, maar we nemen verderop ook even kort de H7 en H3 mee. De drie headsets zijn te koppelen aan een pc, PlayStation 4 en natuurlijk een PlayStation 5. De vorige keer dat Sony een eigen gaming headset uitbracht, gebeurde met de release van de PS5. Die headset heeft een mooie audioweergave, maar faalt op een aantal andere belangrijke vlakken. Met Inzone gunt het Japanse bedrijf zichzelf dus een tweede kans. Hoe brengt de van oudsher audioproducent het er dit keer van af?

Veel om van te houden

Op het eerste gezicht is er veel om van te houden. De oorcups zijn groot en ruim en de gaming headset zit totaal niet strak om het hoofd. Daarnaast kun je de band snel en moeiteloos verstellen en kun je de cups lichtelijk draaien (en daardoor aanpassen aan de vorm van je hoofd). De oorkussen zijn ontzettend groot (van het kaliber: dat geloof je niet). Bovendien zijn de knoppen achterop goed vind- en bedienbaar, omdat ze allemaal net even anders aanvoelen. Tot slot zijn we erg blij met de analoge volumeregelaar; dat is een knop minder én geeft je gevoelsmatig meer controle over het volume.

We hebben helaas drie problemen met het design. Zo moet je de knoppen voor het verdelen van de game- en chataudio op één of andere manier harder indrukken dan de andere knoppen. En daardoor kan de Sony Inzone H9 verschuiven tijdens het spelen. Het helpt ook niet dat de grip van de headset minder stevig is dan op soortgelijke producten, waardoor een beweging van het hoofd al snel roet in het eten gooit. Daarnaast valt op dat je oren best snel warm worden tijdens het gamen. Dit komt doordat de headset weinig tot geen lucht doorlaat. Dat heeft Sony waarschijnlijk met reden gedaan.

Voordat we daar dieper op ingaan, kijken we eerst nog even naar de microfoon. Dit is zo’n uitstekend model. Je kunt hem niet losmaken, maar wel omhoog klappen om de boel te dempen. Heel flexibel is die niet, maar wel flexibel genoeg om hem richting je mond te laten wijzen. De kwaliteit van de mic is niet altijd even goed, helaas. Dit klinkt als een typisch telefoongesprek. Je stem klinkt wat koud en schel en kan soms ontdaan zijn van warme tonen. We zouden de mic niet willen gebruiken voor het streamen op Twitch of YouTube bijvoorbeeld. Maar verder ben je gelukkig wel gewoon verstaanbaar.

Gamen en telefoneren tegelijkertijd

De Sony Inzone H9 ondersteunt bluetooth (evenals audiocodecs SBC en AAC) en is via een meegeleverde dongle te koppelen aan een PlayStation 5 of pc. Via die bluetoothverbinding kun je hem ook koppelen aan een smartphone of tablet. Zo’n dongle heeft altijd voor- en nadelen. Het voordeel is dat je geen gedoe hebt met aansluiten. Dongle erin, juiste stand uitkiezen (er zijn er twee) en je kunt gaan; ongeacht het platform. Maar wanneer je de dongle kwijtraakt of wanneer die stuk gaat, dan kun je je headset ook niet gebruiken. Dat is waarom het Xbox-protocol zo fijn is.

Dankzij de ondersteuning voor bluetooth en die dongle, is het mogelijk de headset aan twee apparaten tegelijkertijd te koppelen. Zo kun je verbinding houden met je smartphone (en dus telefoongesprekken aannemen) terwijl je ondertussen aan het gamen bent. Tot slot nemen we de batterijduur nog even onder de loep. Sony belooft een accuduur van 32 uur wanneer de actieve ruisonderdrukking uitstaat. Zet je die functie wel aan (iets dat we kunnen aanbevelen), dan moet je er rekening mee houden dat diezelfde batterij twintig tot 25 uur meegaat op een volle lading.

Goed, maar niet uitstekend

De reden dat die oorkussens zo dicht zitten heeft mogelijk te maken met de toevoeging van actieve ruisonderdrukking. Zo’n toevoeging komen we niet heel vaak tegen op gaming headsets, maar gelukkig wel steeds vaker op duurdere modellen. Goede ruisonderdrukking kan de sfeer van een game en de beleving in het algemeen vergroten. Gelukkig kunnen we stellen dat dat ook het geval is voor de Sony Inzone H9. Je kunt zeurende achtergrondgeluiden lekker filteren. Maar als er iemand naast je zit die begint te praten, dan kun je diegene alsnog op de achtergrond horen.

De algemene geluidskwaliteit is goed, maar niet uitstekend. En dat wil je wel graag wanneer je 250 tot 300 euro uitgeeft aan je koptelefoon voor het spelen van games. De headset scoort goed op de lage en middentonen, en dan voornamelijk op de grens tussen die twee lagen. Dat komt onder meer de ambiance ten goede, omdat veel soorten effecten geboost kunnen worden. Gesprekken zijn goed verstaanbaar en ook het 3d-geluid is prima. Je kunt iemand horen aanlopen, je kunt achterhalen waar iemand vandaan schiet en je kunt iemand vinden door op diegene z’n stem af te gaan.

De Sony Inzone H9 legt dus redelijk wat nadruk op sfeer, ambiance en details in het algemeen. Dat is een mooi aspect, maar kan er ook voor zorgen dat sommige andere geluiden een beetje weggemoffeld worden. Zodra er net even te veel geluiden zijn, dan kunnen zaken als voetstappen of andere, subtiele effecten helaas opgaan in de massa. Dat is geen vreemde eigenschappen voor een gaming headset, maar het is wel een beetje vervelend op dit prijspunt. Je mag en moet meer kunnen verwachten voor zo’n dure koptelefoon. Maar over het algemeen klinkt die dus prima.

En wanneer je hem aan een pc koppelt, dan kun je de audio-ervaring helemaal op je eigen gehoor aanpassen (dat kan dus helaas niet op PlayStation 5). Middels een Windows-programma krijg je toegang tot een uitgebreide equalizer en de optie ruimtelijke audio te activeren (die laatste optie kan de PS5 gelukkig wel voor z’n rekening nemen). Verder is er een bedieningspaneel van dynamic audio en game-chatbalans. Juist die persoonlijke luisterervaring missen we op de PlayStation. Want op de pc is die ervaring namelijk stukken beter te noemen, omdat je hem dus personaliseert.

Sony Inzone H7 en H3

En hoe zit het ondertussen met de H7 en H3? Ook de H7 is nog best aan de prijs en dat terwijl die headset een midrange audio-ervaring aanbiedt. De geluidskwaliteit is prima, maar staar je niet blind op het feit dat Sony aan het roer staat van deze headsetlijn. Echt een slechte optie is de H7 niet, zeker niet wanneer die verder in prijs zakt. De H3 is niet echt aan te bevelen. De bouwkwaliteit is prima, maar de audio stelt wat teleur. En dat is toch wel het belangrijkste. De adviesprijs is wat hoog, maar voor een paar tientjes minder kun je het erop wagen.

Sony Inzone H9 - conclusie

De nieuwe Sony Inzone-headsets vallen op. Niet alleen vanwege het strakke design, maar ook vanwege de hogere prijzen. Dat is alleen de reden dat je iets meer mag verwachten van je gaming headsets; dat staat nog los van het feit dat Sony’s audioproducten al jaren goed scoren. De Sony Inzone H9 is een redelijk goede koptelefoon voor gamers, maar niet meer dan dat. Als pc-gamer kun je er net nog iets meer uithalen; maar PlayStation 5-spelers komen wellicht van een lauwwarme kermis thuis. De headset klinkt en zit over het algemeen goed, maar echt uitstekend is die helaas niet.

7.5
sony-inzone-h9-klein

Beoordeling
Sony Inzone H9

Pluspunten
  • Actieve ruisonderdrukking
  • Comfortabel ontwerp
  • Algemene audiokwaliteit
  • Pc-opties
Minpunten
  • Warmteafvoer
  • Zit wat losjes
  • Audiokwaliteit niet op niveau
  • Kwaliteit van de microfoon
  • Niet alle pc-opties op PS5

Beoordeling Sony Inzone H9

De nieuwe Sony Inzone-headsets vallen op. Niet alleen vanwege het strakke design, maar ook vanwege de hogere prijzen. Dat is alleen de reden dat je iets meer mag verwachten van je gaming headsets; dat staat nog los van het feit dat Sony’s audioproducten al jaren goed scoren. De Sony Inzone H9 is een redelijk goede koptelefoon voor gamers, maar niet meer dan dat. Als pc-gamer kun je er net nog iets meer uithalen; maar PlayStation 5-spelers komen wellicht van een lauwwarme kermis thuis. De headset klinkt en zit over het algemeen goed, maar echt uitstekend is die helaas niet.

Prijsvergelijker Sony Inzone H9

Reacties (0)