Beste games van dit moment – deel 25 (herfst 2022)

18 september 2022 + 10 minuten 0 Reacties
splatoon-3-beste-games

n dit overzicht bespreken we de beste games die je nu speelt op je Xbox One, Xbox Series X, PlayStation 4, PlayStation 5 en Nintendo Switch.

In dit overzicht kijken we naar de beste games van de afgelopen twee, drie maanden. We kijken naar de games die voor verschillende consoles uitgebracht zijn: de Nintendo Switch, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One en Xbox Series X|S. Games die voor PS4 en Xbox One uitgebracht zijn, kunnen tevens gespeeld worden op de PS5 of Series X|S, vaak in betere kwaliteit. Heel vaak draaien games gewoonweg soepeler, maar in sommige gevallen is er ook een boost in het aantal frames per seconde. Soms komen we ook games tegen die wat minder goed in de smaak vallen.

Live a Live

Vroeger gebeurde het vaker dan nu, waardoor we heel wat beste games zijn misgelopen. Maar inmiddels komen veel spellen die voorheen alleen in Japan verkrijgbaar waren naar Europa toe. De Nintendo Switch-versie van de game Live a Live is daar een goed voorbeeld van. Deze game kwam medio jaren negentig uit voor de Super Nintendo en kwam uit de stallen van de ijzersterke studio Square (die we nu kennen als Square-Enix). Destijds viel het spel al op dankzij de opzet en het interessante gevechtssysteem, die de tand des tijds goed doorstaan hebben.

De role-playing game Live a Live introduceert zeven verschillende verhaallijnen die je in elke volgorde kunt spelen. Je bepaalt dus zelf wat je speelt en wanneer. Wanneer je alles gedaan hebt, dan krijg je aan het einde nog eens toegang tot twee hoofdstukken die alle verhaallijnen samenbrengen, middels hoofdpersonage Odio. De verschillende verhalen spelen zich allemaal af in verschillende tijdperken, waardoor er heel wat variatie in omgeving is. Over die omgevingen gesproken: die zien er prachtig uit in de 2D-HD stijl waar Square-Enix de show mee steelt.

Qua gameplay kun je losgaan op het turn-based battlesysteem waarbij je dus om beurten op een grid beweegt en aanvalt. Ook krijg je soms de kans om die kraakheldere en kleurrijke omgevingen te verkennen. Toegegeven, niet elk element is wellicht te waarderen anno 2022 en ook de lengte stelt wat teleur, maar laat dat niet in de weg staan wanneer je ook maar een beetje interesse hebt in Live a Live. Deze Nintendo Switch-game biedt, bijna twintig jaar later, nog steeds een uniek avontuur aan, waar mogelijk alleen Octopath Traveler bij in de buurt komt.

Xenoblade Chronicles 3

Liefhebbers van role-playing games hebben er jaren op moeten wachten, maar één van de beste games van dit moment is eindelijk uit: Xenoblade Chronicles 3. Dit is een open wereld-rpg die laat zien wat er met de werelden uit Xenoblade Chronicles en Xenoblade Chronicles 2 gebeurd is. De game grijpt ook terug naar de basis die beide voorgangers neergezet hebben. Zo is er veel ruimte voor het ontdekken en verkennen van de wereld, zoals in deel één, terwijl het gevechtssysteem uit deel twee wederom zijn intrede doet.

In Xenoblade Chronicles verken je een wereld genaamd Aionios. Dit is een fusie van de locaties die je in de eerste twee games verkend hebt. In deze wereld worden mensenlevens beperkt tot een periode van slechts tien jaar en vechten twee naties tegen elkaar met als doel de levens van mensen te verlengen. Mocht je de voorgaande games niet gespeeld hebben, dan is dat niet heel erg. Natuurlijk mis je wellicht wat verwijzingen en snap je her en der bepaalde verhaalelementen niet, maar qua gameplay hoef je de vorige games niet gespeeld te hebben.

Als je het verhaal zo leest dan klinkt het een beetje droog allemaal. Maar vergis je niet: want er zit wel degelijk een flinke emotionele lading achter. Bovendien oogt alles prachtig en zijn de doorgevoerde veranderingen aan het speelsysteem meer dan welkom. De vaardigheden van teamleden kunnen combineren zorgt voor frisse gameplay en stijlvolle actie. En het mooiste is: heel ingewikkeld is het systeem niet, waardoor Xenoblade Chronicles 3 toegankelijk is voor veteranen van de serie en de talloze nieuwekomers met een Nintendo Switch.

beste-games-digimon-survive

Digimon Survive

Digimon Survive is eveneens een role-playing game, maar dan eentje die binnen het strategische genre valt. Net zoals Live a Live zien we dat de verschillende personages (de Digimon, of digitale monsters) zich bewegen op een raster en daarin een beperkte bewegingsvrijheid hebben. Ze hebben allemaal hun eigen aanvallen en eigenschappen en kunnen mettertijd ook van vorm veranderen. In de basis klinkt dit supercool, omdat we eigenlijk nog niet eerder zo’n soort game in de Digimon-serie gezien hebben. Maar toch gaat er het één en ander mis.

Tenminste, dat is maar net hoe je het bekijkt natuurlijk. Digimon Survive is namelijk een samenraapsel van verschillende genres. Naast de strategische kant, zijn er nog twee duidelijke invloeden zichtbaar. Zo is er veel zoek-en-vind-gameplay en moet je in statische omgevingen constant op zoek gaan naar items en personages. Daarnaast bestaat het grootste deel van het spel uit een visueel novel. Dat is niet iets wat heel duidelijk naar voren kwam uit de trailers en het marketingmateriaal, waardoor we ons toch een klein beetje gepiepeld voelen tijdens het spelen.

Mocht je daar doorheen kunnen kijken en de twee andere aspecten van Digimon Survive kunnen accepteren voor wat ze zijn, dan wacht er ondertussen een leuke strategische rpg op je. De gameplay is diepgaand genoeg voor heel wat uurtjes onderhoudend vermaak. Tijdens de gevechten vinden er tevens belangrijke verhaalelementen plaats, die de nodige drama met zich meebrengen. Tot slot is dit waarschijnlijk de mooiste Digimon-game die we ooit gezien hebben. De beste game van dit moment? Dat niet, maar Survive verdient het voordeel van de twijfel.

Lego Brawls

Lego Brawls is een uniek Lego-spel waarin vrijwel alles kan gebeuren. De game combineert twee genres: platforming en fighting. Er zijn verschillende modi waarin je helemaal los kunt gaan in de Lego-wereld. Je speelt in een team van vier mensen en neemt het op tegen een ander team, bestaande uit vier personen. In de verscheidene modi sla je elkaar, op komische wijze, helemaal lens, verzamel je Lego-blokjes en kun je je eigen Lego-poppetje samenstellen. Hoe meer je speelt, hoe meer opties je tot je beschikking hebt.

Fans van het speelgoedmerk kunnen hun lol niet op met de vele sets die ze kunnen herkennen. De ontwikkelaar van het spel kreeg toegang tot de rijke geschiedenis van het bouwmerk, waardoor veel traditionele sets nu een make-over kregen voor de 21ste eeuw. Zo kom je onder meer sets en minifiguurtjes tegen uit de klassieke ruimtesets, maar ook uit thema’s als piraten, buitenaardse wezens, kasteel, western, Ninjago, Jurrassic World en nog veel meer. Als je ook maar iets van Lego hebt meegekregen in je leven, dan zul je iets herkennen in het spel.

In de basis heeft het spel heel wat weg van een game als Super Smash Bros.. Ook in dat spel sla en schop je er helemaal op los totdat je vijanden uit beeld verdwijnt. Maar daar houden de vergelijkingen wel bij op. Een nadeel van deze titel is dat het niet heel erg diepgaand is. Het vechten komt vaak neer op wat knoppen rammen, terwijl je uitkijkt naar de volgende kist met goodies. En dat proces herhaal je totdat je tevreden bent met het resultaat van het Lego-poppetje. Heb je dat gedaan, dan biedt Lego Brawls, voor de wat oudere gamers, weinig extra’s.

Splatoon 3

Splatoon 3 is de meest recente versie van deze jonge Nintendo-franchise. In deze games kruip je in de huid van wezens die in staat zijn zich snel door verf te verplaatsen, door bijvoorbeeld te veranderen in een soort octopus. In de basis is dit een online shooter. Maar in plaats van elkaar doodschieten, besmeur je je vijanden en je omgeving met verf. Het doel is om meer verf achter te laten dan je tegenstander. Daar krijg je allerlei hulpmiddel voor: van verfpistolen tot aan gigantische verfrollers. Dat levert snelle, maar ook vooral komische actie op.

Naast een uitgebreide online multiplayer en coöperatieve modus, kun je ook losgaan in de stand voor een enkele speler. De verhaalmodus heeft weinig om het lijf, maar kan nieuwe spelers wel helpen om bekend te raken met de mechanics en doelen van Splatoon 3. Zo maak je kennis met nieuwe – doch ietwat tegenvallende – wapens en leer je hoe je je snel manoeuvreert over het veld door op te gaan in de verflaag. Daarnaast vul je je eigen voorraad verf ook razendsnel aan op het moment dat je besluit en duik te maken in het kleurrijke goedje.

In vergelijking met het vorige deel zijn er geen grote veranderingen. Daardoor kun je een vraagteken plaatsen bij de idee of een derde deel uitbrengen nodig was of dat Nintendo beter voor downloadable content voor Splatoon 2 had kunnen gaan. Dat is een discussie waard, die niet wegneemt dat we tot nu toe oneindig veel plezier aan de multiplayer beleven. Juist vanwege de bekendheid met de gameplay en het feit dat er niet zo veel veranderd is. Ondertussen zijn er wel flink wat kleine verbeteringen doorgevoerd die we enorm waarderen.

Reacties (0)