Kooplijst: beste smarthome-producten van 2021

01 januari 2022 8 Minuten 0 Reacties
beste

Wat zijn de beste producten op het gebied van smarthome van 2021? We kijken naar de must-haves op smarthomegebied in de categorieën slimme verlichting, beveiliging, energie, beeld en geluid en huishoudelijk/overig.

Smarthome heeft in 2021 een flinke stap vooruit gezet. Huishoudens stappen steeds vaker over naar slimme varianten. In 2021 blijkt 50 procent van de huishoudens één of meerdere smarthome-producten in huis te hebben, zo liet onderzoek van Multiscope zien.  Ter vergelijking. In 2020 ging het om 42 procent en in 2018 om 36 procent van de huishoudens. De sterke stijging lijkt nog niet af te vlakken. In 2022 verwachten we dan ook wederom een flinke stap voorwaarts. Ben jij in de markt voor smarthome-producten, maar weet je niet welke producten het beste zijn om te starten? Of wellicht om uit te breiden? In dit artikel kijken we naar de beste smarthome-producten van 2021. Wat zijn de must-haves om in huis te halen op het gebied van slimme verlichting, beveiliging, energie, beeld en geluid en huishoudelijk/overig?

Slimme verlichting

In 2021 hebben we uitstekende verlichting gezien van WiZ. Dit merk is, net als Philips Hue, van Signify. Het werkt echter niet op basis van ZigBee zoals Philips Hue, maar op basis van WiFi. Je hebt dus geen hub nodig, maar sluit deze slimme lampen direct aan op je wifi-netwerk. De installatie is uiterst eenvoudig en de slimme lampen van WiZ kennen een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Ook Innr is met nieuwe slimme lampen gekomen. De Innr Wifi-bulb heeft ook geen hub nodig en kan een veelheid aan diepe kleuren weergeven. Ook de app is een pluspunt. Zoek je naar een Lighstrip? Dan scoort de Philips Hue Ambiance Gradient Lighstrip erg goed, doordat het je meer kleuren en meer controle geeft dan een normale ledstrip.

Uiteraard moeten we de tuin ook niet vergeten. Zowel Lidl als Action zijn met slimme tuinverlichting gekomen in 2021, waarbij Lidl het wint op kwaliteit met de ZigBee-buitenlampen, maar ze het wel af moeten leggen tegen de zeer voordelige prijs van de slimme wifi-buitenlampen van LSC Smart Connect. En zoek je naar slimme kerstverlichting? Kijk dan eens naar de LSC Smart Connect Smart Lights.

Wat is nu echt de must-have van 2021 op het gebied van slimme verlichting? Wat ons betreft is dat het unieke van Nanoleaf. Onlangs hebben we de Nanoleaf Lines getest, waarmee je je eigen kunstwerk kunt maken met led-lichtbalkjes en tevens volledige controle hebt over de lichtscènes. Nanoleaf staat voor hele moderne verlichting vol met felle neonkleuren en past perfect in het huis van de toekomst.

8.5
nanoleaf-lines-light-smarter-starter-kit-9++nl59-k-0002lw-9pk-eu@1x

Beoordeling
Nanoleaf Lines

Pluspunten
 • Maak je eigen design
 • Maak je eigen lichtscènes
 • Prima lichtopbrengst
 • Screen Mirror en Rhytm Music Visualizer
 • Ruime keuze smarthome-integratie
Minpunten
 • Hoge prijs
 • Blijft dit lang leuk?
 • App een beetje te vol

Beoordeling Nanoleaf Lines

Nanoleaf Lines zijn een leuke manier om creatief met verlichting aan de slag te gaan. Van het maken van je design tot het creëren van je eigen scènes. Je zult er zeker een flink aantal dagen zoet mee zijn. Maar wat als je eenmaal klaar bent met het maken van een scène of een design? Gebruik je het dan dagelijks als verlichting of zijn de led-lichtbalkjes van Nanoleaf dan niet meer dan een leuke gimmick? Dat zal voor iedereen anders zijn. Wat ons betreft zijn de Nanoleaf Lines meer dan prima om dagelijks als verlichting te gebruiken. En ben je een gamer? De Screen Mirror-optie vanaf je pc is echt een toegevoegde waarde en iets wat je altijd aan zal hebben staan. Ook voor muziekliefhebbers is de ingebouwde ritmemodule zeker een toevoeging, of je nu zelf muziek maakt of gewoon liefhebber van goede muziek bent. Gebruik je de Nanoleaf Lines enkel en alleen als sfeerverlichting? Dan is 199 euro voor negen led-lichtbalkjes een flinke aankoop waar je wel even goed over na moet denken of je dat de moeite waard vindt.

Lees de volledige review

Beveiliging

In 2021 hebben we diverse producten getest op het gebied van beveiliging. En het moet gezegd worden, de kwaliteit was dit jaar erg hoog. Van slimme beveiligingscamera’s tot alarmsystemen en van videodeurbellen tot slimme sloten, we hebben vrijwel geen slechte producten gezien. Het is dan ook lastig kiezen wat nu echt het beste beveiligingsproduct was van 2021, maar we gaan een poging wagen aan de hand van onze reviews van dit jaar.

Qua beveiligingscamera kiezen we voor de Arlo Ultra 2. Dit model scoorde het hoogste cijfer dit jaar. Niet alleen beschikt dit model over een 4k-resolutie en premium tweewegaudio, ook zijn de slimme meldingen zeer betrouwbaar en accuraat. De camera reageert vliegensvlug en de ingebouwde sirene en spotlight werken uitstekend. Nadeel is wel de hoge prijs, maar daar krijg je dan wel de beste beveiligingscamera voor consumenten van dit moment voor terug.

Het beste slimme slot van 2021 is wat ons betreft ook een gelijkspel tussen de Nuki Smart Lock 3.0 Pro en de Tedee.. De Nuki komt dit keer met een ingebouwde Bridge (de WiFi-module) en is eenvoudig te installeren. Ook de smarthome-integratie, betrouwbaarheid en gebruiksvriendelijkheid vallen op, terwijl bij de Tedee de beveiliging en integraties, het strakke design en de eigen sleutels als backup de voordelen zijn.

Qua videodeurbel is het een gelijkspel. Zowel de Ring Wired Video Doorbell als de Google Nest Doorbell scoren hoog. De eerste vanwege de ongekend goede prijs-kwaliteitsverhouding. Voor 59 euro haal je gewoon een complete Ring-videodeurbel in huis inclusief geavanceerdere functies. De Google Nest Doorbell vanwege de kunstmatige intelligentie met slimme meldingen en gezichtsherkenning wat uitstekend blijkt te werken. Liever een ouder model? Kijk dan eens naar de nog altijd goed scorende Eufy Security Video Doorbell. Dan kan je meteen het best scorende alarmsysteem van dit jaar, de Eufy Security 5 in 1 Alarmsysteem erbij gebruiken op de meegeleverde HomeBase.

9.0
Arlo Ultra 2 product
FWD award

Beoordeling
Arlo Ultra 2

Pluspunten
 • Uitstekend beeld en geluid
 • Heel veel opties
 • Luide sirene en felle spotlight
 • Nachtzicht in kleur
 • Goed bereik bewegingsdetectie
 • Lokale opslag met Smart Hub
 • Razendsnelle notificaties
Minpunten
 • Heel erg duur
 • Abonnement niet verplicht, wel noodzakelijk
 • Niet iedereen heeft dit nodig voor thuisbewaking
 • Bevestigingsmateriaal niet top

Beoordeling Arlo Ultra 2

De Arlo Ultra 2 is ongetwijfeld de beste beveiligingscamera voor consumenten van dit moment met heel veel opties en mogelijkheden en een uitstekende beeld- en geluidskwaliteit. De hoge aanschafprijs en het dure abonnement zorgen ervoor dat deze semiprofessionele camera zeker niet voor iedereen even geschikt is. Er zijn diverse alternatieven beschikbaar voor een lagere prijs en eventueel zonder abonnement, maar zo goed als de Arlo Ultra 2 zijn de alternatieven niet. Kwaliteit komt dus met een flinke prijs bij de Arlo Ultra 2.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Arlo Ultra 2

Energie

Onder de categorie vallen diverse slimme producten. Van slimme thermostaten tot sensoren en meters die inzicht geven in het verbruik of helpen het energieverbruik binnen de perken te houden. Qua slimme thermostaten was het een erg rustig jaar, maar we hebben verschillende sensoren getest op verschillende vlakken. Toch kiezen we voor een product dat inzicht geeft in je energieverbruik. Door de stijgende energierekeningen is inzage in de kosten natuurlijk van essentieel belang. Misschien kan je nog ergens op besparen?

We kiezen dan ook voor de HomeWizard Wi-Fi P1 meter. Deze sluit je gemakkelijk aan op je slimme meter, waarna je via de app inzage krijgt in stroom- en gasverbruik. Je kunt in realtime meekijken, waardoor je al je apparaten in huis om en om kunt in- en uitschakelen om direct te zien wat de grootverbruikers zijn. Het heeft ons in ieder geval een flink aantal besparingen opgeleverd.

8.5
HomeWizard P1 product
FWD award

Beoordeling
HomeWizard Wi-Fi P1 meter

Pluspunten
 • Inzicht in stroom- en gasverbruik
 • Zeer betaalbaar
 • Makkelijk te installeren
 • Doet precies wat het moet doen
Minpunten
 • Adapter nodig bij oudere slimme meters
 • Abonnement nodig voor geavanceerde functies

Beoordeling HomeWizard Wi-Fi P1 meter

De HomeWizard Wi-Fi P1 meter biedt een laagdrempelige oplossing om meer inzicht in je energierekening te krijgen. Het aansluiten is een fluitje van een cent en de Energy-app is gemakkelijk en overzichtelijk in gebruik. Het apparaatje zet je aan tot besparen, omdat je direct het resultaat van apparaten in- of uitschakelen op je smartphone kunt zien. Voor 29,95 euro is de HomeWizard Wi-Fi P1 meter een absolute meerwaarde in deze tijd van hoge energierekeningen.

Lees de volledige review

Beeld en geluid

Ook in 2021 hebben we weer diverse slimme speakers en slimme displays gezien. Zowel Google als Amazon brachten diverse nieuwe producten uit, terwijl ook derde partijen kwamen met slimme speakers met Google Assistant, Amazon Alexa of zelfs Siri aan boord. In Nederland komen we dan al snel uit bij een product met Google Assistant. Deze spreekt gewoon Nederlands en is volop verkrijgbaar in diverse producten.

We kiezen dan ook voor de nieuwe Google Nest Hub 2. Deze lijkt sterk op de eerste generatie, maar komt stiekem toch met een flink aantal verbeteringen zoals beter geluid, ondersteuning voor Thread en helemaal nieuw: Sleep Sensing. Het is ongekend knap hoe goed de Soli-radar, wat dus helemaal geen camera is, weet hoe jij geslapen hebt en dit weet weer te geven in diverse statistieken. Het klopt vrijwel altijd. De Google Nest Hub 2 is wat ons betreft de winnaar in de categorie Beeld en Geluid van 2021.

8.5
Google Nest Hub 2-2
FWD award

Beoordeling
Google Nest Hub 2

Pluspunten
 • Beste slimme display van het moment
 • Sleep Sensing werkt nauwkeurig
 • Veelzijdig
 • Compact en strak design
 • Prima beeld- en audiokwaliteit
 • Google Assistant werkt goed
Minpunten
 • Bladeren door interface vaak nog traag
 • Sleep Sensing wordt betaalde functie
 • Als dedicated muziekspeaker nog te mager
 • Slaapdata wordt in de cloud opgeslagen

Beoordeling Google Nest Hub 2

De Google Nest Hub 2 is net als zijn voorganger een ideaal, compact scherm waarmee je media kunt consumeren, je slimme producten in huis kunt bedienen, persoonlijke informatie kan bekijken en toegang krijgt tot alles dat de Google Assistant maar te bieden heeft. Het nieuwe model voegt daar het analyseren van je slaap aan toe, plus wat kleinigheden als een iets beter geluid, iets betere spraakherkenning en ondersteuning voor gebaren. Is het een wereld van verschil? Nee. De gebaren zijn leuk maar nog vrij basic en gevoelig voor misinterpretaties, de audiokwaliteit is nog niet goed genoeg om als dedicated muziekspeaker te gebruiken,  en de betere spraakherkenning merk je vooral als je wat verder weg van de hub staat. Sleep Sensing is echter wel een toegevoegde waarde en biedt zeer nauwkeurige resultaten, zelfs al ligt er iemand naast je. Let wel dat je hier vanaf volgend jaar waarschijnlijk 10 euro in de maand voor dient te betalen. Ook moet de ondersteuning voor Thread benoemd worden, al heb je daar nu nog niets aan. Als je Sleep Sensing niet nodig denkt te hebben en Thread nog te ver weg is voor je, dan kun je net zo goed voor de eerste generatie Nest Hub gaan, zolang deze nog te koop is. Natuurlijk moet ook de privacy even aangehaald worden: de Sleep Sensing functie kan uitgezet worden, net als de microfoons, maar weet wel dat wanneer ingeschakeld de resultaten van de slaapanalyse op de servers van Google staan. Alles bij elkaar genomen is de Nest Hub 2 nog altijd het beste slimme display dat je momenteel kunt kopen.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Google Nest Hub 2

Huishoudelijk en overig

Huishoudelijk is natuurlijk nogal een breed begrip, dus we trekken het in dit geval ook heel breed. Van robotstofzuigers tot slimme gordijnen en van een slimme tandenborstels tot wijnklimaatkasten. Ook slimme producten voor dieren kwamen we vaak tegen. En wat dacht je van de sterke toename in populariteit van luchtreinigers? Ben je het niet eens met de categorie huishoudelijk? Laten we de categorie dan gewoon huishoudelijk en overig noemen. Dat vinden we ook helemaal prima.

In deze tijd ontkomen we niet aan producten om de luchtkwaliteit in huis zo optimaal mogelijk te houden. Daarom kiezen we voor de Dyson Pure Humidify+Cool als beste product in de categorie Huishoudelijk en overig. Dit is een 3-in-1-apparaat dat kan ventileren (koelen), reinigen en bevochtigen. Deze luchtreiniger zorgt voor verkoeling in de zomer en een goede luchtvochtigheid in de winkel. Daarnaast, en dat is misschien nog wel het belangrijkste, bewaakt het de luchtkwaliteit en reinigt het waar nodig. De app geeft je volop inzage in de luchtkwaliteit. De Dyson Pure Humidify+Cool is een dure aankoop, maar zorgt dankzij de HEPA-filters wel voor schone lucht in huis.

8.5
Dyson Pure Humidify+Cool

Beoordeling
Dyson Pure Humidify+Cool

Pluspunten
 • Handige inzage in alle data over luchtkwaliteit
 • Gebruiksvriendelijke app
 • Strak en hoogwaardig design
 • 3-in-1
 • Luchtvochtigheid snel op niveau
 • Groot waterreservoir
Minpunten
 • Niet goedkoop
 • Luchtbevochtiging maakt meer geluid
 • Luchtvochtigheidsensor niet te ijken
 • Smarthome-integratie is mager

Beoordeling Dyson Pure Humidify+Cool

De Pure Cool+Humidify voegt een handige functie aan de Pure Cool toe: het bevochtigen van lucht. Ook op dit vlak stelt de Dyson niet teleur. Het apparaat weet een droog binnenklimaat snel te bevochtigen en de luchtvochtigheid ook op peil te houden. Het reservoir is groot genoeg voor een volledige dag of twee nachten en de bediening is zeer eenvoudig. Fluisterstil is het apparaat niet want door het bevochtigen maakt de Pure Cool+Humidify wat meer geluid dan zijn goedkopere broertje. Of je daar last van hebt is echt persoonlijk. Ook lijkt de luchtvochtigheidsensor van de Dyson iets te hoog afgesteld, maar daar zul je niet direct veel last van hebben. Een mogelijkheid om de sensor te ijken (aan te passen) was welkom geweest. Tot slot is de Pure Cool+Humidify eenvoudig te gebruiken, biedt de app je een handig overzicht van alle data over je binnenklimaat en zijn er voldoende instellingsmogelijkheden om het apparaat op jouw wensen af te stellen. Met een prijs van 699 euro is de Pure Cool+Humidify zeker niet goedkoop, maar als je een 3-in-1-apparaat zoekt dat op alle vlakken goed presteert en het hele jaar door functioneel is, en als je houdt van het design van Dyson dan is de Pure Cool+Humidify zeker het overwegen waard.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Dyson Pure Humidify+Cool

Meer lezen?

Wil je alle reviews van 2021 op het gebied van smarthome nog even rustig nalezen? Kijk dan eens bij Reviews. Daar vind je al onze geschreven reviews, ook van eerdere jaren. Op zoek naar achtergrondartikelen over smarthome? Kijk dan eens bij Tips.

Reacties (0)