Review: Tedee – een elegant, slim slot voor aan de voordeur

26 juni 2021 + 10 minuten 0 Reacties
tedee
FWD award

Tedee is een fabrikant van een slim slot met dezelfde naam. Dat kan een beetje verwarrend zijn; maar gelukkig is het slot dat zelf niet.

Het slimme slot van Tedee, dat dezelfde naam draagt, is een slim slot dat je als het ware op je voordeurslot monteert. De draai- en drukknop zit dus op je deur. In tegenstelling tot de sloten van bijvoorbeeld Yale, hoef je geen sleutel in het sleutelgat te laten zitten. De Tedee werkt namelijk met een speciaal cilinder, die je meegeleverd krijgt op het moment dat je zo’n unit bestelt. De klantenservice neemt dan met je door hoe je deur en huidige slot eruitziet en bepaalt aan de hand daarvan welk cilinder het beste bij jouw slot past. Dat pakket krijg je vervolgens opgestuurd.

Een los slot heeft een adviesprijs van 279 euro, terwijl het cilinder ook nog eens 70 euro kost. Je kunt de producten los aanschaffen, wanneer je al de juiste cilinder hebt, en anders in een pakket kopen. Daarnaast is er ook een internetbridge beschikbaar. De Tedee werkt standaard via bluetooth. Maar wanneer je de internetmodule koopt, voor een prijs van 99,99 euro, dan open je een wereld aan mogelijkheden. Met zo’n bridge erbij kun je je slot ook bedienen wanneer je niet thuis bent en ben je in staat Google Assistent of Apple HomeKit te koppelen.

De Tedee

De Tedee is een slim, compact slot voor aan de binnenkant van je voordeur. Om het slot goed te kunnen gebruiken, dien je het cilinder te vervangen. Dat cilinder is een los product met een speciale aansluiting, waar je het slimme slot zo op kunt klikken. Daardoor krijg je wel te maken met een nieuwe set sleutels, maar gelukkig levert de fabrikant drie stuks mee. En als je wil, dan zit er een speciale pas bij om er nog wat bij te maken. Mocht je het installeren moeilijk vinden, dan kan het bedrijf ook nog een slotenmaker naar je sturen.

Het installeren is echter zo gepiept, maar bij Ć©Ć©n stap moet je goed opletten. Allereerst haal je het cilinder eruit door gewoon Ć©Ć©n schroef los te maken (op de voorplaat, onder het schot) en de oude cilinder eruit te halen. Je stopt het nieuwe cilinder erin en kunt eigenlijk meteen het slot installeren. Dit is het punt dat je heel goed moet opletten en de afbeelding in de handleiding goed moet bekijken. Bij ons ging dit namelijk mis, waardoor een bepaalde functie niet goed werkte. Maar na opnieuw installeren verdwenen alle problemen als sneeuw voor de zon.

Het slimme slot hangt daarna gelukkig stevig aan de deur. Je kunt hem met moeite bewegen en dat straalt vertrouwen uit. Het installeren kost slechts enkele minuten. En het mooie is: omdat er geen sleutel aan de binnenkant zit, heb je altijd nog een back-upfunctie voor wanneer het fout gaat en je jezelf buitengesloten hebt wanneer het slot niet (goed) reageert op commando’s. In het slot zit overigens een kleine accu, die je even de tijd moet geven om op te laden. Maar de belofte is dat je hem vervolgens maandenlang moet kunnen gebruiken.

Dat opladen, daar is ook over nagedacht. Op de Tedee zit namelijk een micro-usb-poort. In die poort gaat een lange usb-kabel, met een magnetische kop. Dat betekent dat je het slot kunt opladen wanneer je niet thuis bent. Omdat het slot altijd heen en weer draait voor het openen en sluiten van de deur en de kop van de kabel magnetisch is, trekt de kop zich vanzelf los wanneer er ook maar een beetje druk op komt te staan. Zo weet je zeker dat je slot opgeladen wordt en dat er geen schade toegebracht wordt wanneer de deur toch opengaat.

Voor de overige specificaties, zie de website van het bedrijf.

De slimme functies

De Tedee is op verschillende manieren te openen. Zo kan het slot opengaan wanneer je aan komt lopen. Dan moet je wel altijd je bluetooth-, wifi- en locatie-instellingen activeren, natuurlijk. Maar als dat gebeurt, dan is dat tof. In dit geval hangt het slot aan een deur binnen een (kleine) flat. Er is een gezamenlijke voordeur (die nog steeds geopend wordt door de Nuki Opener) die leidt naar een trappengang. Op het moment dat ondergetekende komt aanlopen in die gang, dan gaat de voordeur vanzelf open. Dat blijft toch een magisch moment.

Het kan tot vijftien seconden duren voordat het slot opengedraaid wordt. Soms moet je dus even wachten, maar in dit geval is het prima te doen. Dergelijke functionaliteit werkt alleen als je op bluetoothafstand bent. Daarnaast kun je de deur voortaan ook openen met de gratis app, beschikbaar voor Android en iOS, en met de meegeleverde sleutels. Zit je lekker op de bank en zie je dat er iemand voor de deur staat? Dan kun je bijvoorbeeld aan de Google Assistent vragen of die de deur voor je opent. Je moet dan nog wel even een pincode instellen.

Binnen de app kun je tevens instellen dat het slot zichzelf ook op slot draait. Dat kan na een paar seconden of tot dertig minuten nadat de deur opengegaan is. Het automatisch ontgrendelen en vergrendelen kan ook geheel uitgeschakeld worden, mocht je dat een prettig idee vinden. Op de Tedee zit overigens nog een gewone drukknop, waarmee je de deur snel opent of sluit. En anders kun je gewoon aan de draaiknop draaien, alsof het een sleutel is. Daarmee is Tedee Ć©Ć©n van de meest toegankelijke en uitgebreide slimme sloten van dit moment.

Het slimme slot stelt je in staat digitale sleutels aan te maken voor de mensen die je vertrouwt. Zij kunnen dan gewoon naar binnen wanneer je niet thuis bent, mits ze de app installeren op hun telefoon. Je kunt die toegang ook weer terugtrekken, indien nodig. Of je leent Ć©Ć©n van de drie meegeleverde sleutels uit, voor wanneer iemand niet helemaal begrijpt hoe het werkt. Binnen de activiteitenfeed kun je zien wanneer de deur geopend en gesloten werd en wie daar verantwoordelijk voor was. Dit is even handig als overzichtelijk.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Yale Linus kun je niet zien of de deur nog openstaat. De Linus maakt daarvoor gebruik van DoorSense. Naast de deur hangt dan een magneet die helpt bij het vastleggen of de deur daadwerkelijk gesloten is. Binnen de app kun je alleen zien wanneer het slot open of dicht is en of het dagschot ingetrokken is. Het kan zijn dat het slot niet op slot gedraaid, maar de deur wel gesloten is. Mocht je dan niet thuis zijn, dan weet je dus niet zeker of de voordeur daadwerkelijk gesloten is of niet en dat kan stress opleveren.

Tedee-applicatie

Tedee biedt gelukkig een zeer overzichtelijke en handige applicatie aan. Tijdens de installatie zijn we wel wat onduidelijkheden tegengekomen, maar door goed te lezen en het boekje erbij te pakken (en voor de transparantie: we hadden ook de klantenservice aan de lijn), is niets echter zo onduidelijk dat het installeren niet lukt. Sterker nog: als je de app en het slot meteen goed instelt, dan merk je dat je hem bar weinig gebruikt verder. Helemaal wanneer je instelt dat het slot opengaat wanneer je aan komt lopen. Dat is echt goed geregeld dus.

Binnen de app bekijk je de status van de deur, kun je digitale sleutels aanmaken en terugtrekken en zie je een overzicht van alle momenten waarop het slot gebruikt is. Een digitale sleutel stel je in als een permanente sleutel of een sleutel met een tijdsbeperking (de toegang wordt dan na verloop van tijd ingetrokken). Iemand toevoegen wordt gedaan op basis van een e-mailadres. Diegene krijgt dan een mail met tekst en uitleg. Verder gebruik je de app voor het batterijniveau, de kalibratie en het inzien van allerlei algemene informatie.

De app van Tedee is zeer gebruiksvriendelijk en overzichtelijk. Wanneer je de app opent, selecteer je het slot dat je wil openen. Vervolgens druk je op de groene knop om een deur te openen en op de rode knop om een slot weer dicht te draaien. Onderop zie je drie opties staan: het slot, de instellingen en de feed voor activiteiten. Meer heb je ook eigenlijk niet nodig. De ervaring voelt heel kernachtig, doch uitgebreid aan. En dat is een fijn balans voor een product waarmee je je huis toevertrouwt. Meer opties betekenen meer dingen die fout kunnen gaan.

Beveiliging en integraties

Qua beveiliging en veiligheid zit het ook goed. Je kunt dus op elk moment zelf bepalen wie wel of geen toegang heeft tot je huis. Ook zie je gewoon precies – op welk tijdstip – iemand het slot open- of dichtgedraaid heeft. De basis voor de algehele beveiliging is TLS 1.3, een versleutelingsprotocol dat in augustus 2018 gepubliceerd werd. Dit is nog altijd de meest recente versie van het protocol, dat een aantal onveilige algoritmes uit versie 1.2 gehaald heeft. Daarnaast is de handshake vereenvoudigd tussen de apparaten die met elkaar communiceren.

Het slimme slot van Tedee werkt bovendien samen met Google Assistent, Amazon Alexa en Apple HomeKit. Voor de recensie hebben we alleen de integratie met de Google Assistent getest. Daarmee hebben we moeiteloos de deur op slot kunnen doen en van het slot kunnen halen. Je kunt het slot bovendien meenemen in je slimme routines met de assistent, waardoor je dus met Ć©Ć©n commando veel dingen in huis regelt. Zo kun je in de avond de gordijnen dichtdoen, de lampen uitschakelen Ć©n het slot omdraaien, terwijl je lekker op de bank hangt.

Conclusie

Het slimme slot van Tedee is zo’n zeldzaam goed product dat precies werkt zoals geadverteerd. Natuurlijk zijn er kleine dingen die beter kunnen, zoals een ietwat duidelijkere installatie. Ook kun je niet zien of de deur daadwerkelijk dicht zit of niet, zoals dat wel met de Yale Linus kan. Maar voor de rest werkt het slot perfect, zijn we geen gekke problemen tegengekomen en straalt het strakke slot veel vertrouwen uit. De Tedee is bovendien, dankzij het design, erg toegankelijk. Ook is het fijn dat je altijd nog eigen sleutels als back-up kunt gebruiken.

9.0
tedee-slot
FWD award

Beoordeling
Tedee

Pluspunten
  • Werkt zoals geadverteerd
  • Beveiliging en integraties
  • Strak, toegankelijk design
  • Lange batterijduur
  • Eigen sleutels als back-up
Minpunten
  • Je kunt niet zien of de deur dicht zit
  • Installatie mag iets duidelijker

Beoordeling Tedee

Het slimme slot van Tedee is zo'n zeldzaam goed product dat precies werkt zoals geadverteerd. Natuurlijk zijn er kleine dingen die beter kunnen, zoals een ietwat duidelijkere installatie. Ook kun je niet zien of de deur daadwerkelijk dicht zit of niet, zoals dat wel met de Yale Linus kan. Maar voor de rest werkt het slot perfect, zijn we geen gekke problemen tegengekomen en straalt het strakke slot veel vertrouwen uit. De Tedee is bovendien, dankzij het design, erg toegankelijk. Ook is het fijn dat je altijd nog eigen sleutels als back-up kunt gebruiken.

Reacties (0)