Review: HomeWizard Wi-Fi P1 meter – Inzicht in stroom- en gasverbruik

28 oktober 2021 6 Minuten 24 Reacties
HomeWizard P1
FWD award

In deze review gaan we aan de slag met de HomeWizard Wi-Fi P1 meter. Dit apparaatje geeft op een laagdrempelige wijze inzicht in je stroom- en gasverbruik.

In deze tijden met flink oplopende energierekeningen is het goed om eens te kijken naar het eigen verbruik. Wat verbruiken we nu precies aan stroom en gas? Wat zijn de kosten? En waar kunnen we op besparen? De Homewizard Wi-Fi P1 meter biedt een goedkope oplossing om meer inzicht te krijgen in je verbruik. Je sluit dit kleine apparaatje aan op je slimme meter en via de Energy-app kan je het verbruik precies zien. De Homewizard Wi-Fi P1 meter kost 29,95 euro via de website van HomeWizard.

Chromecast voor aan je slimme meter

De HomeWizard Wi-Fi P1 meter ziet eruit als een Chromecast. Het is een kleine dongle met een ouderwets telefoonstekkertje eraan. Deze sluit je aan op de P1-poort van je slimme meter. Alle slimme meters beschikken over een P1-poort, maar soms moet je wellicht even zoeken waar die precies verstopt zit. Een slimme meter met SMR 5.0 of hoger geeft genoeg stroom aan de Wi-Fi P1 meter. Onze slimme meter beschikt echter over SMR 4.0 en dan heb je een micro-usb-adapter nodig die je in het stopcontact moet steken. De SMR-versie kun je gewoon aflezen op de behuizing van je slimme meter.

Installeren is een fluitje van een cent. Download de Energy-app (iOS en Android), voeg de HomeWizard Wi-Fi P1 meter toe, druk op de ronde knop op de meter, verbind met wifi (alleen 2.4 Ghz), volg de stappen en binnen een minuut is de P1-meter van HomeWizard toegevoegd. Vervolgens krijg je inzicht in je stroom- en gasverbruik via de Energy-app. De P1-meter geeft inzicht in stroomafname en terug levering en gas bij normaal en daltarief. Via handige grafieken kan je vergelijken met voorgaande dagen, weken of maanden. Qua stroom heb je ook live inzicht in wat je op dit moment verbruikt. Zo schakel je gemakkelijk een apparaat aan of uit en wordt dit verbruik direct inzichtelijk gemaakt. Zo schrokken wij hier nogal van zes spotjes in de keuken waar het verbruik vele malen hoger van was dan wat wij dachten. Voor gas heb je geen live-weergave, maar moet je een half uurtje geduld hebben voordat dit inzichtelijk wordt gemaakt. Uiteindelijk kun je dus goed zien wie er te lang onder de douche heeft gestaan. Je kunt meerdere familieleden toevoegen in de app, dus het hele gezin kan meekijken naar het verbruik.

Pak je energierekening er even bij en vul je huidige tarieven in. Zo krijg je ook direct te zien wat het je allemaal gaat kosten. En met de stijgende energieprijzen is dat altijd handig meegenomen. Zo kan je direct kijken wat de grootverbruikers in huis zijn. Wellicht vind je nog mogelijkheden om te besparen. Dat is natuurlijk het grootste doel van een dergelijk apparaatje. Inzicht krijgen in je verbruik en vervolgens verschillende apparaten, lampen of zelfs hele kamers of verdiepingen in- of uitschakelen om te kijken waar de grootverbruikers zich bevinden.

Beschik je over zonnepanelen? De P1-meter laat zien wat je van het net verbruikt, hoeveel je terug levert aan het net en het netto verbruik van de woning. Voor het werkelijke thuisgebruik kan je de P1-meter combineren met de Wi-Fi kWh-meter van HomeWizard voor bij je zonnepanelen.

Energy-app en Energy+

De app van HomeWizard maakt in handige grafieken zichtbaar wat het verbruik precies is. Stroom kan je op ieder moment zien met de live-weergave en het stroom- en gasverbruik ook per dag, per week en per maand. Die informatie komt allemaal rechtstreeks vanuit je slimme meter, dus betrouwbaarder kan haast niet. Wil je nog meer inzicht krijgen? Dan kan je een abonnement op Energy+ overwegen. Dit kan gewoon vanuit de Energy-app. Een abonnement kost 99 cent per maand (iedere maand opzegbaar) en geeft je extra mogelijkheden. Zo maakt dit abonnement het sluipverbruik inzichtelijk, blijft je energiegeschiedenis langer dan 12 maanden opgeslagen en kan je dus ook jaren met elkaar vergelijken, krijg je een notificatie bij afwijkend stroom- of gasverbruik en kan je de data van de grafieken exporteren in .csv om te bekijken in Excel. Is het de moeite waard? Dat is voor iedereen verschillend. Voor 99 cent per maand word je er in ieder geval niet arm van. Wij vonden inzage in het sluipverbruik in ieder geval interessant genoeg om het een maandje te proberen en dat viel niet tegen.

Alternatieven en de open .api

De HomeWizard P1 meter is natuurlijk niet de enige manier om inzichtelijk te maken wat je verbruik precies is. Je hebt verschillende andere mogelijkheden zoals de Smappee voor je gas- en waterverbruik of de Plugwise Smile P1 (V3) die we vorig jaar bekeken hebben. Met name met die laatste kunnen we de HomeWizard Wi-Fi P1 meter goed vergelijken, want de mogelijkheden zijn vrijwel identiek. En dan is de prijs van 29,95 euro van de HomeWizard P1 toch een stukje voordeliger dan de 100 euro van de Plugwise. Uiteraard kan je ook zelf aan de slag met Raspberry Pi’s, maar dat is voor de gewone consument niet haalbaar. De HomeWizard Wi-Fi P1 meter werkt juist zo gemakkelijk dat iedereen het kan aansluiten en gebruiken, ongeacht kennis of ervaring met smarthome. App downloaden, P1-meter inpluggen, stappen volgen en klaar.

Wil je toch wat meer uit de HomeWizard P1 halen? Dan kan je dit kleine apparaatje integreren binnen andere platformen. De .api is opengesteld (activeer via de Energy-app) en dat heeft ook gezorgd voor integratie met Homey. Zo kan je zelf je eigen flows maken of een koppeling maken met andere slimme producten. De Flow-kaarten kun je vinden op de website van Homey en deze P1 meter moet perfect integreren binnen Homey Energy. Ook is er een koppeling te maken met bijvoorbeeld Home Assistant.

Conclusie

De HomeWizard Wi-Fi P1 meter biedt een laagdrempelige oplossing om meer inzicht in je energierekening te krijgen. Het aansluiten is een fluitje van een cent en de Energy-app is gemakkelijk en overzichtelijk in gebruik. Het apparaatje zet je aan tot besparen, omdat je direct het resultaat van apparaten in- of uitschakelen op je smartphone kunt zien. Voor 29,95 euro is de HomeWizard Wi-Fi P1 meter een absolute meerwaarde in deze tijd van hoge energierekeningen.

8.5
HomeWizard P1 product
FWD award

Beoordeling
HomeWizard Wi-Fi P1 meter

Pluspunten
  • Inzicht in stroom- en gasverbruik
  • Zeer betaalbaar
  • Makkelijk te installeren
  • Doet precies wat het moet doen
Minpunten
  • Adapter nodig bij oudere slimme meters
  • Abonnement nodig voor geavanceerde functies

Beoordeling HomeWizard Wi-Fi P1 meter

De HomeWizard Wi-Fi P1 meter biedt een laagdrempelige oplossing om meer inzicht in je energierekening te krijgen. Het aansluiten is een fluitje van een cent en de Energy-app is gemakkelijk en overzichtelijk in gebruik. Het apparaatje zet je aan tot besparen, omdat je direct het resultaat van apparaten in- of uitschakelen op je smartphone kunt zien. Voor 29,95 euro is de HomeWizard Wi-Fi P1 meter een absolute meerwaarde in deze tijd van hoge energierekeningen.

Reacties (24)