Review: WiZ – slimme verlichting op basis van WiFi

31 juli 2021 + 10 minuten 5 Reacties
Review Wiz lampen feature

In deze review testen we de slimme verlichting, de bewegingssensor en de afstandsbediening van WiZ. Alle producten werken op WiFi, zonder hub.

Onlangs heeft Signify bekendgemaakt zijn assortiment in de Benelux uit te breiden met de slimme verlichting van WiZ. Deze verlichting werkt, in tegenstelling tot Philips Hue, niet middels Zigbee of bluetooth maar middels WiFi. Er is dan ook geen hub vereist voor het gebruik van het WiZ ecosysteem. In deze review bekijken we een aantal producten en de app van WiZ.

Van Zigbee en een hub naar WiFi

Signify heeft met Philips Hue natuurlijk een hele sterke speler op het gebied van slimme verlichting in handen, maar de Hue-producten communiceren middels de Zigbee-standaard en hebben daardoor ook een hub nodig. Een app kan vervolgens weer met die hub communiceren om de lampen aan te sturen. WiZ maakt gebruik van WiFi en daardoor is het mogelijk direct met de lampen te verbinden, zonder dat hier een hub voor nodig is. Een app of een gekoppelde remote is voldoende.

Overigens heeft Philips Hue ook bluetooth-producten in het assortiment, maar bluetooth heeft weer als nadeel dat de bediening alleen binnen een beperkte afstand kan en bijvoorbeeld bediening buitenshuis is dus niet mogelijk. Signify heeft met de komst van WiZ nu dus Zigbee, bluetooth en WiFi als mogelijkheden voor slimme verlichting. Verder kunnen beide systemen, Hue en WiZ, veel van hetzelfde en zijn het eigenlijk verschillende ecosystemen met vooral de persoonlijke voorkeur die het verschil maakt.

WiZ ecosysteem

Het WiZ-ecosysteem is in de laatste jaren flink gegroeid. Het bedrijf heeft lichtstrips, tafellampen, wandschakelaars, slimme stekkers, witlicht lampen en lampen die kleuren weergeven in het assortiment. De nieuwste producten van WiZ beschikken niet alleen over WiFi maar ook over bluetooth 5.0 (mesh). Dit betekent dat je de lampen ook zonder werkend WiFi-netwerk kunt bedienen of ze zelfs ver in de tuin kunt plaatsen. Daarnaast beschikken de lampen over RF (radiofrequenties), zodat ze te bedienen zijn met de WiZ afstandsbediening.

In deze review kijken we naar vijf producten van WiZ, waaronder drie lampen: de E27/A67-lamp (21,99 euro) met 1.600 lumen en kleurweergave, de E27/A60 lamp (17,99 euro) met 800 lumen en kleurweergave, en de E27/ST64 filamentlamp (16,99 euro) met 600 lumen. Ook bekijken we de bewegingssensor (19,99 euro) waarmee verlichting automatisch geschakeld kan worden. De sensor werkt op WiFi en moet minimaal een jaar meegaan op een volle batterij. Alle producten kunnen worden bediend met de WiZ-app, de WiZ afstandsbediening (16,99 euro) en spraakassistenten Alexa, Siri en Google Assistant.

Design

Kijkend naar de prijzen van de WiZ-producten is het duidelijk dat het merk niet de directe concurrentie met Hue aangaat, en dat zien we ook in het design deels terug. Zo is de bewegingssensor iets groter en opvallender dan de Hue-variant en is de afstandsbediening zeer eenvoudig vormgegeven.

De twee A-lampen zijn bolvormig, waar Hue kiest voor een eigen ontwerp. Maar aangezien de lampen vaak in een armatuur verstopt zitten is dat verschil niet van groot belang. Door de bolle bovenzijde zijn ze wel iets langer dan de Hue-versies. Dit is iets om rekening mee te houden wanneer de lamp uit de armatuur kan steken, bijvoorbeeld bij een lampje op je nachtkastje. De filamentlamp is een stuk chiquer en strakker vormgegeven, wat ook niet vreemd is aangezien dit soort lampen meestal in het zicht geplaatst wordt. Wat betreft het design zien we bij WiZ dus geen bijzonderheden, afgezien van het feit dat het iets goedkoper oogt en aanvoelt dan de premium producten in de markt.

Installatie

Eén van de grote voordelen van het WiZ-ecosysteem is dat je geen hub nodig hebt. De producten communiceren middels WiFi (en bluetooth) en kunnen direct aan de WiZ-app toegevoegd worden, zonder tussenkomst van een ander apparaat. De installatie is dan ook een fluitje van een cent. Het is een kwestie van de WiZ-app downloaden en je kunt aan de slag. Je hebt de keuze om dit anoniem (zonder account) te doen of een account aan te maken. Met een account worden je instellingen in de cloud opgeslagen. Vervolgens maak je een huis aan en kun je in dat huis specifieke ruimtes aanmaken. In die ruimtes kun je producten gaan toevoegen.

Bij de lampen is het een kwestie van de lamp in een fitting draaien, de lamp aanzetten en via de app laten zoeken. Dit kun je doen met meerdere lampen tegelijkertijd of per lamp. Binnen 60 seconden wordt de lamp gevonden en kun je deze een eigen naam en icoon geven. Bij de bewegingssensor en afstandsbediening dien je de knoppen te gebruiken voor installatie, maar ook dat is kinderlijk eenvoudig. Wel jammer is het feit dat er geen batterijen meegeleverd worden. Die dien je dus zelf aan te schaffen.

Instellingen

Hoewel de WiZ-app wat minder uitgebreid is qua geavanceerde instellingen dan de Hue-app kun je er nog altijd een hoop in aanpassen om de verlichting en de werking ervan naar eigen wens te zetten. Zo kun je per lamp de naam, ruimte en het icoontje aanpassen. Ook kun je de fade-in en fade-out tijd per lamp instellen en aangeven hoe de lamp reageert als de stroom uitvalt. Een leuke extra feature is dat je een schakelaar in het geheel kunt betrekken. Een keer de lamp aanzetten met de schakelaar activeert lichtmodus 1 en zet je de schakelaar twee keer snel om dan wordt modus twee geactiveerd.

De bewegingssensor kan aan één specifieke ruimte gekoppeld worden, waarna je bij het registreren van een beweging een standaard scene kunt activeren of alle lampen in de ruimte één specifieke kleur en helderheid kunt geven. Wanneer de beweging niet meer geregistreerd wordt blijven de lampen nog minimaal 5 minuten aan staan. Je kunt deze tijdsuur langer maken maar helaas niet korter. In een hal of gang zou dat mogelijk gewenst zijn. Tot slot kun je de sensor overrulen wanneer de verlichting handmatig bediend wordt. Dit betekent dat de sensor dan voor een bepaalde tijd geen actie meer onderneemt. Ook de WiZ-afstandsbediening kan aan één specifieke ruimte toegewezen worden en alleen standaard scenes van die ruimte kunnen onder één van de vier knoppen geplaatst worden. Je kunt zelf wel één standaard kleur voor alle lampen in de ruimte toevoegen maar zelf scenes maken en aan deze knoppen hangen is vooralsnog niet mogelijk. Met de remote kun je wel dimmen en de nachtmodus inschakelen. Wil je lampen in een andere ruimte bedienen dan moet je de afstandsbediening ook naar die betreffende ruimte verhuizen.

Wat betreft de algemene instellingen is er de mogelijkheid om lokale communicatie uit te zetten, bijvoorbeeld wanneer er gebruik wordt gemaakt van een onbeveiligd WiFi-netwerk. Daarnaast kun je een optie activeren om alle producten te herstellen na een stroomstoring. Tot slot is het mogelijk om gezinsleden uit te nodigen om ook de app te downloaden en de verlichting in huis te bedienen.

WiZ-app

De app van WiZ heeft volgens Signify onlangs een make-over gekregen waarbij nieuwe functies geïntroduceerd zijn. Zo kun je nu zelfs scenes samenstellen op basis van verschillende lampen en kleuren, waarna ze direct via bijvoorbeeld spraakbediening op te roepen zijn. Daarnaast is er een ‘follow te sun’ functie waarmee de verlichting in een specifieke ruimte de helderheid en kleur van de zon volgt, van helder en energiek in de ochtend tot warm en ontspannend richting de avond. Een derde nieuwe functie is het herkennen van hoe schakelaars in combinatie met lampen gebruikt worden, zodat met een of meerdere keren schakelen de lampen een specifieke scene of kleur kunnen starten. Tot slot biedt de WiZ-app de mogelijkheid om meerdere gebruikers de verlichting te laten beheren met verschillende rechten. De leden van het huishouden kunnen het toegangsrecht van de WiZ “home”-functie makkelijk met elkaar delen. Andere leden kunnen de app eenvoudig downloaden en de uitnodigingscode invoeren, zonder configuratie. Gasten kunnen dus ook de verlichting bedienen zodra ze verbonden zijn met hetzelfde WiFi-netwerk.

De Wiz-app is redelijk gebruiksvriendelijk. Niet veel toeters en bellen, en dus ook niet veel geavanceerde instellingen. De app bestaat in de basis uit vijf tabs, die zich onderin het scherm bevinden. De Huis-tab geeft je een overzicht van alle ruimten met daarin de gekoppelde lampen. Ook zie je direct of een lamp actief is en welke kleur er weergegeven wordt. Onderin het scherm kun je direct een andere scene of (middels een extra en wat onduidelijke stap) kleur kiezen,. Ook kun je de helderheid aanpassen, het nachtlampje inschakelen of de lampen in- of uitschakelen. De tab Scenes geeft je de mogelijkheid zelf scenes aan te maken. Dit doe je door de lampen in een ruimte eerst naar de specifieke kleur te zetten die je graag wilt. Daarna voeg je in de tab Scenes een scene op basis van de huidige instellingen toe. Dat is wat omslachtig en we hadden dan ook liever gezien dat je meteen bij het aanmaken van een scene de verlichting kunt aanpassen. De scenes zijn via spraak te activeren of direct via het overzicht van scenes. Helaas kun je deze zelf aangemaakte scenes nog niet via de remote of bewegingssensor activeren.

De tab Ritmes geeft je de mogelijkheid lampen gedurende dag met jouw ritme te laten meekleuren. Zo kun je de dag beginnen met wat blauwer licht waardoor je wakker wordt en kunt focussen. Later op de dag wordt het licht warmer waardoor je wat meer richting de relaxmodus gaat. Je kunt dit met maximaal vijf lichtpunten zelf instellen, maar je kunt ook de standaard ritmes van WiZ gebruiken. De tab Schema’s biedt eenvoudige manier om de verlichting in een ruimte op een specifiek moment aan of uit te zetten. Hiervoor kun je een standaard scene of kleur kiezen, maar ook hier geldt dat helaas zelf aangemaakte scenes niet gekozen kunnen worden. Ook is er een Vakantiemodus waarmee je alle ritmes en schema’s automatisch uitschakelt. Tot slot is er de tab Instellingen, waar je het huis en de ruimtes kunt beheren. Ook kun je hier de integraties met andere diensten en platformen activeren.

Review Wiz lampen filament 1

Gebruik en kwaliteit

Op de kwaliteit van de producten van WiZ is weinig aan te merken. Het mag er dan iets goedkoper uitzien en wat goedkoper aanvoelen dan Philips Hue, dat resulteert niet in mindere prestaties. De lampen geven kleuren helder en levendig weer, beschikken over voldoende helderheid (afhankelijk van de keuze van de lamp) en reageren snel op input. De sensor is wat lastiger te verstoppen maar doet wat hij moet doen zeer goed. De sensor registreert bewegingen snel en schakelt de verlichting binnen een seconde. Helaas is het aantal instellingsmogelijkheden van de sensor minimaal. Zo kun je niets aanpassen wat betreft de gevoeligheid van de sensor en ook kun je deze niet tijdelijk aanzetten, of op basis van tijd verschillende scenes/helderheden laten activeren. Ook kun je geen zelf aangemaakte scenes koppelen aan de sensor, noch aan de afstandsbediening. Dit geldt echter voor WiZ in het algemeen. Alles werkt zoals het moet werken en je hebt voldoende opties om het geheel naar eigen wens af te stellen, maar de echt geavanceerde instellingen ontbreken. Philips Hue en, vanzelfsprekend, smarthomehubs als Fibaro en Homey, zijn daarmee een stuk verder.

Een nadeeltje van de afstandsbediening is dat deze zonder houder komt. Je hangt hem dus niet even aan de muur waardoor de kans aardig groot is dat je de remote kwijtraakt. Een wandhouder hadden we er wel bij verwacht, net als de batterijen. Let er overigens ook op dat de remote direct met de lampen communiceert. Hierdoor is de afstand tussen remote en lampen maximaal 15 meter.

De WiZ-app is voorzien van aardig wat leuke features om de verlichting in huis een extra dimensie te geven. Zo kun je met ritmes de verlichting bijvoorbeeld gebruiken om je productiviteit te verhogen. Met dynamische scenes kun je de verlichting tot leven laten komen. Zo kun je de lampen groen en rood laten knipperen tijdens de kerstdagen. Hier en daar is het even zoeken naar een functie. Zo is het kiezen van een kleur vanuit het Huis-scherm nogal omslachtig (teveel stappen) en de scenes worden wel als erg grote blokken met hele kleine knoppen weergegeven waardoor het overzicht en het even snel een scene activeren niet heel handig is.

Smarthome-integratie

Op het gebied van smarthome-integratie heeft WiZ niet bespaard. Het bedrijf heeft als doel dat iedereen de verlichting via elk platform moet kunnen bedienen. Er is dus brede ondersteuning voor diensten en platformen, waaronder Google Home/Assistant, Amazon Alexa, Apple Siri (Shortcuts), IFTTT, Samsung SmartThings en de in Nederland wat minder bekende Conrad Connect en Enki. Ondersteuning voor HomeKit is nog niet aanwezig. Wij hebben de WiZ-producten aan zowel Google Home als IFTTT verbonden en kunnen de producten zonder problemen via deze platformen bedienen.

Conclusie

Alles bij elkaar genomen kunnen we concluderen dat het WiZ-ecosysteem zich duidelijk onderscheidt van het Philips Hue-ecosysteem. De WiZ-producten zijn een stuk goedkoper en hebben geen hub nodig om te werken. Daarnaast is de licht- en kleurkwaliteit van de lampen vergelijkbaar met die van Hue én kun je WiZ integreren met diverse smarthome-platformen en -diensten. Ideaal dus. Aan de andere kant lever je wel in op design en brouwkwaliteit, al zul je hier niet bij alle producten iets van merken. Waar je wel wat van merkt is de minder gebruiksvriendelijke app. Sommige opties, zoals het activeren van scenes of het kiezen van een specifieke kleur, zijn lastig te vinden waardoor de bediening hier en daar omslachtig aanvoelt. Diverse geavanceerde functies, zoals de gevoeligheid van de bewegingssensor of tijdafhankelijke werking van sensoren, zien we bij WiZ helemaal niet terug. Ook had WiZ de batterijen voor de sensor en remote wel mee mogen leveren, en ook een wandhouder voor de afstandsbediening was welkom geweest.

Hoewel WiZ dus een prima werkend en betaalbaar systeem voor slimme verlichting is, is het wel een stapje lager dan Philips Hue. Houd er daarnaast rekening mee dat je geen lampen of accessoires van andere merken aan de WiZ-app kunt toevoegen, waar dat bij Philips Hue wel kan. Ook biedt WiZ vooralsnog geen ondersteuning voor HomeKit. Kortom, WiZ is een betaalbaar alternatief voor Philips Hue en voornamelijk geschikt voor diegenen die het graag simpel houden en ook het liefst alles van één merk kopen.

7.5
WiZ verlichting

Beoordeling
WiZ slimme verlichting

Pluspunten
  • Goede prijs-kwaliteitverhouding
  • Prima licht- en kleurkwaliteit
  • Geen hub nodig
  • Eenvoudige en snelle installatie
  • Uitgebreide smarthome-integratie
Minpunten
  • Gesloten systeem, geen lampen van andere merken
  • App-bediening is hier en daar omslachtig
  • Geen batterijen of wandhouder meegeleverd
  • Design en bouwkwaliteit niet super

Beoordeling WiZ slimme verlichting

Alles bij elkaar genomen kunnen we concluderen dat het WiZ-ecosysteem zich duidelijk onderscheidt van het Philips Hue-ecosysteem. De WiZ-producten zijn een stuk goedkoper en hebben geen hub nodig om te werken. Daarnaast is de licht- en kleurkwaliteit van de lampen vergelijkbaar met die van Hue én kun je WiZ integreren met diverse smarthome-platformen en -diensten. Ideaal dus. Aan de andere kant lever je wel in op design en brouwkwaliteit, al zul je hier niet bij alle producten iets van merken. Waar je wel wat van merkt is de minder gebruiksvriendelijke app. Sommige opties, zoals het activeren van scenes of het kiezen van een specifieke kleur, zijn lastig te vinden waardoor de bediening hier en daar omslachtig aanvoelt. Diverse geavanceerde functies, zoals de gevoeligheid van de bewegingssensor of tijdafhankelijke werking van sensoren, zien we bij WiZ helemaal niet terug. Ook had WiZ de batterijen voor de sensor en remote wel mee mogen leveren, en ook een wandhouder voor de afstandsbediening was welkom geweest.

Hoewel WiZ dus een prima werkend en betaalbaar systeem voor slimme verlichting is, is het wel een stapje lager dan Philips Hue. Houd er daarnaast rekening mee dat je geen lampen of accessoires van andere merken aan de WiZ-app kunt toevoegen, waar dat bij Philips Hue wel kan. Ook biedt WiZ vooralsnog geen ondersteuning voor HomeKit. Kortom, WiZ is een betaalbaar alternatief voor Philips Hue en voornamelijk geschikt voor diegenen die het graag simpel houden en ook het liefst alles van één merk kopen.

Prijsvergelijker WiZ slimme verlichting

Reacties (5)