Review: Nuki Smart Lock 3.0 Pro – geen Bridge en batterijen meer nodig

04 november 2021 + 10 minuten 0 Reacties
Review Nuki Smart Lock 3.0 Pro
FWD award

Nuki introduceert vandaag twee nieuwe deursloten: de Smart Lock 3.0 en de Smart Lock 3.0 Pro. Wij hebben de afgelopen weken al uitgebreid met de meest geavanceerde variant, de Smart Lock 3.0 Pro, kunnen werken. In deze review lees je onze ervaringen.

Wat is er nieuw aan de Nuki Smart Lock 3.0 Pro?

Nuki heeft met zijn slimme deurslot al jaren een populair product in handen, maar het was weer tijd voor vernieuwing. De derde generatie van het slimme deurslot heeft logischerwijs de naam ‘Smart Lock 3.0’ meegekregen, maar dit keer zijn er twee varianten van het slot te koop. Voor diegenen die net beginnen met het smarthome en die niet teveel geld willen uitgeven is er de Smart Lock 3.0. Dit is in de basis hetzelfde slimme deurslot als de Smart Lock 2.0, maar dan volledig gemaakt van plastic en alleen in het wit verkrijgbaar. Dit slot is ook goedkoper dan zijn voorganger; je betaalt er 149 euro voor.

 

Voor diegenen die een stapje verder willen gaan en de volledige slimme ervaring willen is er de Smart Lock 3.0 Pro. Dit model is wel flink verbeterd ten opzichte van de Smart Lock 2.0. Zo heb je bij deze versie geen Bridge meer nodig om je slot op afstand te bedienen en toegang te krijgen tot onder meer de Google Assistent. De Bridge (de WiFi-module) zit namelijk in het slot zelf gebouwd. Daarnaast beschikt de Smart Lock 3.0 Pro vanuit de doos al over het Power Pack, de oplaadbare accu van Nuki. Deze is met een usb-kabel op te laden, zelfs aan de deur. Tot slot is de Pro-versie er in een witte en een zwarte variant. De prijs van dit model is 249 euro.

Beide nieuwe deursloten kunnen uitgebreid worden met accessoires. Voor beide producten is er de nieuwe Nuki Deursensor, een witte deursensor die aangeeft of de deur open of gesloten is. Nu hoor ik je al denken; die zat toch ook bij de vorige generatie? Klopt, maar blijkbaar was Nuki daar niet helemaal tevreden over want de nieuwe sensor is een stuk groter, bestaat uit twee delen (voor op het kozijn en op de deur) en moet los gekocht worden voor 39 euro. Nuki zelf geeft aan dat de reden waarom de oude sensor nooit uit de bèta-fase is gehaald, heeft te maken met de werking van de magneet. In sommige gevallen veroorzaakten andere voorwerpen in de buurt van de deur/het slot een storing in het magnetisch veld waardoor de sensor het niet deed. Dat was niet op  op te lossen met een software-update, dus vandaar de geheel nieuwe sensor. Overigens is het voor bezitters van een Smart Lock 2.0 interessant om te weten dat er een inruilprogramma komt als je een Smart Lock 3.0 (Pro) met deursensor wilt aanschaffen. Dan kun je die nieuwe deursensor namelijk gratis krijgen.

De standaard Smart Lock 3.0 kan natuurlijk ook nog uitgebreid worden met een Bridge en een Nuki Power Pack. Daarnaast zijn er de bekende accessoires, zoals het Nuki Key Pad en de Key Fob.

Design

Op het gebied van design is er weinig veranderd. Voor de goedkopere variant gebruikt Nuki wat goedkopere materialen en bij de Pro-variant is de ronding van de knop deze keer gemaakt geborsteld aluminium in plaats van mat zilver kunststof. Hoewel dat er iets chiquer uitziet is er verder voor het oog weinig verschil te ontdekken. Het is nog steeds een strak vormgegeven deurslot, maar zeker niet één van de kleinste slimme deursloten die je kunt vinden. Wel is het goed om te weten dat de Smart Lock 3.0 alleen in het wit te verkrijgen is. De Smart lock 3.0 Pro komt in het wit en zwart.

De 39 euro kostende deursensor, die we in deze review ook meenemen, is helaas alleen in het wit te koop. Tegenwoordig zijn zwarte deuren met zwarte kozijnen helemaal hip, dus wij begrijpen niet helemaal waarom er niet ook een zwarte variant aangeboden wordt. Ten opzichte van de vorige deursensor is dit model ook een stuk opvallender: het bestaat uit twee delen en niet meer één klein zwart magneetje dat tegenover het slot geplaatst wordt. Dat is wel jammer, want het is weer iets dat extra opvalt op/bij je deur.

Montage

Wat betreft de installatie van de Smart Lock 3.0 en Smart Lock 3.0 Pro is er niets veranderd. Het was al eenvoudig om een slot van Nuki op de deur te bevestigen en dat is nu niet anders. De sloten passen op de meeste deuren (en deursloten), maar op de website van Nuki staat een tool waarmee je kunt controleren of het slimme slot op je deur past.

Je kunt de Smart Lock 3.0 (Pro) op twee manieren monteren. De eerste manier is een montageplaats met plakstrip, voor wanneer de cilinder niet ver genoeg uit de deur steekt. De tweede manier is een montageplaat met schroefjes, voor wanneer de cilinder ver genoeg uit de deur steekt en de montageplaat dus met schroeven op de cilinder geklemd kan worden. Beide manieren zijn eenvoudig. Er hoeven geen sleutels aangepast te worden, andere cilinders gekocht te worden of deuren vervangen te worden. In ons geval hadden we al rekening gehouden met een grotere cilinder waardoor we de montageplaat met schroeven kunnen gebruiken. Binnen enkele minuten is het slot op de deur bevestigd, en stevig ook.

Nuki-app

De Nuki-app is met de komst van de derde generatie smart Lock niet veranderd. Het slimme deurslot is via de bekende weg toe te voegen en in te stellen. Middels een paar simpele stappen wordt het deurslot toegevoegd aan de app, waarna de set-up voor zich spreekt. In de app geef je het slot een naam, koppel je je WiFi-netwerk en kun je het slot kalibreren. Kalibreren is een kwestie van de stappen volgen zodat de Nuki weet hoe jouw cilinder in elkaar steekt.

De Nuki-app is een zeer uitgebreide applicatie voor iets dat in de basis een simpel slot moet zijn. Dat heeft tot gevolg dat je even je weg moet vinden in alle opties. Je krijgt dan ook een hoop mogelijkheden om het slot slim in te zetten. Het belangrijkste onderdeel van de app is het homescreen. Hier vind je de status (ontgrendeld of gesloten) en de mogelijkheid je deur te ontgrendelen, vergrendelen of te openen. Wanneer de deursensor is gekoppeld zie je ook meteen of de deur geopend of gesloten is.

De Nuki-app beschikt over een groot aantal opties en mogelijkheden, teveel om op te noemen. We lichten er een paar uit. De Smart Actions (Auto Unlock) functie is één van de belangrijkste functies. Hiermee kun je het slot namelijk automatisch laten inspelen op de situatie. Zo kan het slot dankzij het instellen van je locatie weten of je in de buurt bent van het slot. Als dit het geval is (je kunt aangeven wat de radius is, bijv. 50 meter) dan zoekt de app naar een bluetooth-verbinding met je smartphone, en zodra je dichtbij genoeg bent wordt de deur automatisch voor je ontgrendeld of (wanneer mogelijk) geopend. Je kunt hier ook een handmatige bevestiging tussen zetten zodat de deur niet ongewenst ontgrendeld wordt. Deze functie is geheel naar eigen wens aan te passen, bijvoorbeeld door het instellen van de actie wanneer het slot gevonden is, wat er moet gebeuren zodra je de geofencinglocatie verlaat en wat de omvang van de geofence is. Ook kun je hier Smart Notifications (meldingen wanneer je in de buurt bent van het slot) en Smart Warnings (een ontgrendelde deur wanneer je weggaat) activeren. De functie werkt zeer goed, al wil de tijd dat je moet wachten voor de deur nogal wisselen.

Het beheren en uitnodigen van gebruikers is een andere handige functie. Zo kun je namelijk iemand toegang geven tot je huis, zonder dat deze persoon een sleutel heeft. Dit is handig voor je partner, die simpelweg de app hetzelfde gebruikt als jij, maar vooral handig voor mensen die even toegang nodig hebben. Denk aan de schoonmoeder die de kat eten komt geven of de loodgieter die even de kraan komt maken. Je kunt ze via de app direct uitnodigen en aangeven of de persoon toegang mag hebben op afstand, of de ze Auto Unlock-functie mogen gebruiken en of ze in tijd beperkte toegang mogen hebben. Je kunt ervoor kiezen iemand onbeperkt toegang te geven of alleen toegang tussen specifieke tijden, op specifieke dagen. Ook deze functie werkt perfect, maar de persoon die je uitnodigt moet de app van Nuki wel downloaden en ook eerst even zien te begrijpen. Een andere mogelijkheid is natuurlijk zelf de deur op afstand openen.

Het Nuki Smart Lock kan ook met de hand bediend worden, zodat je niet altijd een smartphone hoeft te zoeken. Zo kun je de knop op de cilinder zelf instellen om bepaalde acties uit te voeren. Eenmaal drukken is bijvoorbeeld de ‘Intelligent’-functie. Het slot opent of sluit dan automatisch, afhankelijk van de status. Tweemaal drukken kan de Lock ‘n’ Go-functie activeren zodat de deur opent en na 20 seconden weer sluit. Mocht het slot niks doen, dan kun je altijd de cilinder zelf nog draaien om de deur te openen. Tot slot is er ook een nachtmodus, waarmee je zelf bepaalt op welke tijden het slot vergrendeld wordt en in de energiebespaarmodus gezet wordt. Tijdens de nachtmodus kun je de Auto Unlock-functie laten uitschakelen.

Smarthome-integratie

De smarthome-integratie is een heel sterk punt van Nuki, en dat al voor langere tijd. Het bedrijf doet zijn uiterste best om zijn slimme deursloten te laten samenwerken met grote platformen en belangrijke producten van andere fabrikanten. Je kunt er dus echt alle kanten mee op. Zo kan de Smart Lock 3.0 (Pro) vanuit de doos direct gekoppeld worden aan Apple HomeKit. Wil je Google Assistant of Amazon Alexa gebruiken dan heb je de Bridge of de Smart Lock 3.0 Pro nodig.

Koppeling aan smarthome-platformen is ook mogelijk. Zo zijn de slimme deursloten eenvoudig te integreren met onder meer Homey, Fibaro, Home Assistant en Homee. Op deze manier kun je de sloten een actief onderdeel van je slimme huis maken en laten samenwerken met andere apparaten in huis. Direct communicatie met slimme deurbellen kan ook. Zo heeft Nuki de mogelijkheid om het slot te koppelen met deurbellen van Doorbird, Ring en Gigaset. En als je een smartwatch hebt dan is de kans groot dat je jouw voordeur ook vanaf je pols kunt openen. Kortom, op het gebied van smarthome-integratie zijn er maar weinig merken die Nuki dit nadoen.

Overigens is er wel een puntje van aandacht wanneer je een smarthome-platform zoals Homey of Home Assistant gebruikt. Dan is de relatief dure deursensor van Nuki eigenlijk overbodig. Met die platformen kun je namelijk uitlezen wat de status van de deur is wanneer je zelf een goedkope deursensor plaatst. Die sensor kan dan ook nog eens kleiner zijn en een andere kleur hebben. Op basis van de informatie van die sensor stuur je via het smarthome-platform commando’s naar het Nuki deurslot. Werk je puur en alleen via de Nuki-app? Dan is de sensor van Nuki zelf vereist.

Gebruik

Over het gebruik van de Nuki Smart Lock 3.0 Pro kunnen we niet anders dan enthousiast zijn. Datgene dat al goed was aan de tweede generatie van het slimme deurslot zit ook in de derde generatie, maar datgene dat beter of anders kon is nu aangepast. Het grootste voordeel is de ingebouwde WiFi-module waardoor de Bridge niet meer nodig is. Dat scheelt weer een extra apparaat dat in de buurt van de deur in het stopcontact gestoken moet worden. Dat gezegd hebbende betekent dit wel dat je WiFi-bereik bij de deur voldoende moet zijn, iets om van te voren te controleren. De bediening is verder kinderlijk eenvoudig, maar lees je even goed in over de mogelijkheden die je hebt. Niet alles is voor iedereen even interessant, maar door de vele mogelijkheden kan het slot wel geheel naar eigen wens aangepast worden. Dat geldt overigens ook voor de smarthome-integratie. Daarmee kun je alle kanten op. Wij hebben het slot gekoppeld aan Homey, waardoor het een actief onderdeel van ons slimme huis is. Daarnaast hebben we de Doorbird deurbel direct aan Nuki gekoppeld zodat je vanuit de Doorbird-app de deur direct kunt openen.

Zoals gezegd kan de Nuki Smart Lock 3.0 (Pro) uitgerust worden met de nieuwe Nuki Deursensor. Deze bestaat uit twee delen: een klein deel voor op de deur en een iets groter deel voor op het kozijn. Hiermee kun je zien of de deur geopend of gesloten is. Deze informatie kan vervolgens gebruikt worden om de deur automatisch te laten vergrendelen als deze gesloten is. Ook kun je meldingen ontvangen wanneer de deur geopend of gesloten wordt. Nu werkt dat allemaal prima, en de deursensor blijkt zeer betrouwbaar, maar toch denken we met weemoed terug aan die hele kleine, zwarte deursensor die eigenlijk precies hetzelfde deed, er strakker uitzag en met het slot geleverd werd.

Al met al doet het Nuki Smart Lock precies wat er beloofd wordt. Je hebt tal van instellingsmogelijkheden om het slot naar eigen wens af te stellen en kunt eenvoudig toegang delen met andere gebruikers. Het gebruik van het slot spreekt voor zich, mits je goed de tijd neemt om de app te leren kennen en de mogelijkheden te ontdekken. De Smart Lock 3.0 Pro komt met een Power Pack, dat eenvoudig via usb op te laden is. Dit kan aan de deur, bijvoorbeeld met een powerbank, maar eenvoudiger is het Power Pack een nachtje aan je computer hangen. De Smart Lock 3.0 komt met vier AA-batterijen die het mechanisme aansturen. Dat mechanisme is overigens gehorig, net als bij de vorige generatie Smart Lock, maar het lijkt iets minder geworden te zijn. Het is lastig vergelijken maar de motor van de derde generatie Smart Lock lijkt wat soepeler, en dus minder lawaaierig te lopen. De batterijduur is overigens prima. Met Power Pack kun je ongeveer 3-4 maanden vooruit, afhankelijk van het gebruik. Bovendien krijg je tijdig een melding om de batterij te vervangen of op te laden.

Nuki Power Pack review 4
Lees ook

Review: Nuki Power Pack – een accu voor je slimme slot

Conclusie

Als we alles bij elkaar nemen en de prijs van 249 euro erbij pakken dan kunnen we niets anders dan de Nuki Smart Lock 3.0 Pro een echte aanrader noemen. Nuki heeft de derde generatie één belangrijk voordeel gegeven ten opzichte van de tweede generatie: ingebouwd WiFi, waardoor de Bridge vervalt. Daarnaast is het handig (en voordeliger voor jou als eindgebruiker) dat het Power Pack nu standaard meegeleverd wordt. Verder zijn er niet veel spannende verbeteringen te ontdekken, maar Nuki had het principe van een slim deurslot dan ook al aardig onder de knie. De installatie is eenvoudig, de montage gaat snel (en is geschikt voor bijna elke deur) en qua gebruik heb je mogelijkheden te over om het slot naar eigen wens in te stellen. De smarthome-integratie is een groot pluspunt, de ietwat dure, grote en alleen witte deursensor een klein minpuntje. Voor 39 euro verwachten we sowieso een zwarte variant, Nuki.

9.0
Nuki Smart Lock 3.0 Pro pers
FWD award

Beoordeling
Nuki Smart Lock 3.0 Pro

Pluspunten
  • Eenvoudige montage en installatie
  • Geen Bridge meer nodig
  • Opties in overvloed
  • Smarthome-integratie
  • Betrouwbaar en gebruiksvriendelijk
Minpunten
  • Deursensor is duur, wit en fors
  • Inlezen in de mogelijkheden noodzakelijk

Beoordeling Nuki Smart Lock 3.0 Pro

Als we alles bij elkaar nemen en de prijs van 249 euro erbij pakken dan kunnen we niets anders dan de Nuki Smart Lock 3.0 Pro een echte aanrader noemen. Nuki heeft de derde generatie één belangrijk voordeel gegeven ten opzichte van de tweede generatie: ingebouwd WiFi, waardoor de Bridge vervalt. Daarnaast is het handig (en voordeliger voor jou als eindgebruiker) dat het Power Pack nu standaard meegeleverd wordt. Verder zijn er niet veel spannende verbeteringen te ontdekken, maar Nuki had het principe van een slim deurslot dan ook al aardig onder de knie. De installatie is eenvoudig, de montage gaat snel (en is geschikt voor bijna elke deur) en qua gebruik heb je mogelijkheden te over om het slot naar eigen wens in te stellen. De smarthome-integratie is een groot pluspunt, de ietwat dure, grote en alleen witte deursensor een klein minpuntje. Voor 39 euro verwachten we sowieso een zwarte variant, Nuki.

Prijsvergelijker Nuki Smart Lock 3.0 Pro

Reacties (0)