Review: Innr Wifi-bulb – brengt kleur naar je huis, zonder hub

21 maart 2021 7 Minuten 0 Reacties
Innr

Een goede slimme lamp zonder hub is niet makkelijk om vinden. De lampen van Innr werken normaliter met een hub, maar het bedrijf komt nu met slimme peertjes met eigen wifi-mogelijkheden.

Eind vorig jaar kwamen diverse ‘gewone’ winkels plotseling met hun eigen slimme wifi-lampencollectie op de markt onder het eigen merk. Dat heeft Innr blijkbaar gemerkt, want het introduceert nieuwe wifi-smartlampen. De Innr E27 WiFi-producten zijn alleen in een dubbele verpakking verkrijgbaar. De witte variant kost 24,99 euro (WRB 765-2) en de kleurenvariant is 29,99 euro (WRB 785 C-2) per paar. Of je nu al meer producten van Innr in je smarthome hebt of niet, de nieuwe wifi-smartlampen hebben geen hub nodig.  Makkelijk in gebruik, zou je denken, maar die vlieger gaat niet geheel op.

De nieuwe lampen van Innr zijn een welkome toevoeging aan de line-up van het merk. De eerdere lampen van het merk maakten wel gebruik van een hub. Het is niet direct heel duidelijk zichtbaar op de verpakking, maar de nieuwe Innr Wifi-bulbs hebben geen hub nodig om toch deel uit te maken van je smarthome. Je kunt ze namelijk aansturen via een speciale app en zelfs via Google Assistent en Amazon Alexa. Kleine waarschuwing: let op dat je de juiste app gebruikt. Het gaat hier niet om de Innr-app, maar de Innr for Wifi-app is de juiste applicatie om de lampen aan het werk te krijgen zonder daarbij de hub te gebruiken.

QR-code

Het installeren gaat niet helemaal van een leien dakje. Zo moet je de QR-code scannen die op de lamp staat. Dat is natuurlijk niet handig als je het peertje net in je lamp hebt gedraaid. Weer even verwijderen dus en met de app een scan maken van de grijsgeprinte QR-code. Gelukkig kun je in de app je zaklamp aanzetten, want in gewoon daglicht kon mijn telefoon de code niet scannen. Is de code gescand, dan vraagt de app of het klopt dat je de wifi-bulb wil installeren en of je contact wilt maken.

Dat kun je doen, maar het is wel zoeken naar het goede moment. Wanneer je de lamp aan en uitdoet, knippert de Innr-lamp twee keer om aan te geven dat hij contact kan maken. Dat is heel anders dan bijvoorbeeld de peertjes van Kruidvat, die constant blijven knipperen totdat je contact hebt gemaakt via de app. De duur van de contactpoging lijkt dan ook wat klein bij de lampen van Innr. Aan de andere kant komt dat ook met een voordeel: je wordt niet gek van dat geknipper wanneer het niet lukt, en de lamp geeft wel gewoon wit licht af.

Lukt het om verbinding te krijgen, dan heb je meteen veel mogelijkheden. Zo kun je kiezen uit diverse presets, namelijk werken, lezen, familietijd, relax, regenboog, nachtlampje, haardvuur en kersenbloesem. De meeste werken met wit licht, maar bij regenboog, haardvuur en kersenbloesem komt gekleurd licht kijken, dus hierbij heb je wel de Innr Wifi Kleurenlamp (WRB 785 C-2) nodig, in plaats van de witte variant (WRB 765-2). Vooral de kersenbloesem-preset is erg mooi en geeft zachtroze licht af. Zeker nu de kersenbloesemperiode er weer aankomt, is het mooi om een witte muur op die wijze van wat kleur te voorzien.

Innr wifi-lampen

Sowieso zijn de kleuren van de lampen van deze fabrikant erg mooi. Deze lampen zijn voor 29,99 euro voor twee stuks misschien wat duurder dan die van prijsvechters als Action en Kruidvat, ze lijken fellere en diepere kleuren te tonen dan die van de concurrentie. Al hangt het er uiteraard wel vanaf welke kleur je kiest en op wat voor een muur het licht weerkaatst. De lamp schuift enorm snel naar een andere kleur, wanneer je die met je vinger kiest via de smartphone. Je ziet dus meteen resultaat en ook daarin lijken de lampen van Innr het te winnen van de goedkopere concurrentie.

Naast presets zijn er ook routines te kiezen, zoals werken (waarin de lampen die je selecteert op de preset werken gaan) of ‘van huis gaan’, waarbij de lampen uitgaan. Wil je dat ook aan Google Home middels routines hangen, dan kan dat. Echter kan dat niet binnen de Innr for Wifi-app. Die app verwijst je hiervoor door naar de Google Home-app, maar geeft daarbij wel wat leuke tips, zoals ‘Hey Google, dim de lampen in de slaapkamer’ of ‘Hey Google, zet de plafondlamp op rood’. Maar ook een routine, zoals: ‘Hey Google, activeer Goedenacht’ kun je gebruiken in combinatie met deze lampen. Hetzelfde geldt voor Alexa.

Integratie met Google

Echter missen we in de Google Home-app de optie om niet de Innr-app maar de Innr for Wifi-app te koppelen. Het lijkt er dus op dat de slimme Innr-lampen alleen via Google Home kunnen worden aangestuurd als deze via de Philips Hue-bridge zijn aangesloten. Wel is er een actie binnen de Google Assistent genaamd Innr. Ook missen we de Innr for Wifi-app in IFTTT, waardoor deze zo makkelijk instelbare lampen wel wat tegenvallen in integraties met andere platforms. Het zou goed zijn als Innr zorgt dat ook de Innr for Wifi-app volop wordt ondersteund door andere platforms om de slimme lampen slim te kunnen inzetten in je slimme huis.

De app is eenvoudig maar doet precies wat hij moet doen. Het design is modern en duidelijk, waardoor je meteen weet wat je moet doen om bijvoorbeeld één van de 16 miljoen verschillende kleurmogelijkheden van de kleurenpeertjes te kiezen. Als een lamp eenmaal geactiveerd is in de app en je haalt hem bijvoorbeeld even uit de lampenkap, dan kun je hem er gerust dagen later weer in draaien: de app kent hem nog steeds. Hoewel het dus even hannesen is om de app en de lamp contact te laten maken, lijkt de link erg stevig wanneer die er eenmaal is.

Slimme lampen

Naast de presets en routines die je zelf kunt aantikken in de app, kun je de lamp ook op een bepaalde tijd aan- en uitzetten. Er is dus geen aparte tijdschakelaar nodig, want je geeft in de app precies aan wanneer je de lamp wilt inschakelen en hoe laat hij weer uit moet. Handig als je vaak tot (te) laat aan het werk bent en je bijvoorbeeld een reminder kunt gebruiken dat je naar bed moet gaan. Maar uiteraard, als de overheid het weer toelaat, ook een goede manier om potentiële inbrekers voor de gek te houden en te doen alsof je thuis bent door lampen aan en uit te laten gaan.

Conclusie

We zijn erg te spreken over de app van de Innr-lampen, maar de installatie via die QR-code lijkt wat onhandig. Als de QR-codes los in of op de doos waren geprint, dan zou dat aanzienlijk beter werken. Het is fijn om een lamp te hebben van goede kwaliteit, zonder dat je daarbij een hub nodig hebt. Zo kom je iets dichterbij de kwaliteit van Philips Hue, dat lange tijd alleenheerser is geweest op het gebied van premium slimme lampen.

7.8
Wifi bulb

Beoordeling
Innr Wifi-bulb

Pluspunten
  • Goede lichtkwaliteit
  • Een veelheid aan diepe kleuren
  • Geen hub nodig
  • Mooie verpakking
  • Duidelijke, heldere app
Minpunten
  • Niet zo handig installeren met QR-code op product
  • Niet duidelijk waarom er geen connectie wordt gemaakt, als dit niet gebeurt

Beoordeling Innr Wifi-bulb

We zijn erg te spreken over de app van de Innr-lampen, maar de installatie via die QR-code lijkt wat onhandig. Als de QR-codes los in of op de doos waren geprint, dan zou dat aanzienlijk beter werken. Het is fijn om een lamp te hebben van goede kwaliteit, zonder dat je daarbij een hub nodig hebt. Zo kom je iets dichterbij de kwaliteit van Philips Hue, dat lange tijd alleenheerser is geweest op het gebied van premium slimme lampen.

Prijsvergelijker Innr Wifi-bulb

Reacties (0)