Smarthome Beoordeling 7.5

Review: Eufy Security Video Doorbell – heeft een aantal mooie eigenschappen

04 juli 2020 + 10 minuten 152 Reacties
Eufy

Onlangs introduceerde de Chinese fabrikant Anker zijn nieuwe deurbel, genaamd de Eufy Security Video Doorbell. Het apparaat kost 199 euro. Heeft de slimme deurbel genoeg unieke kenmerken om op te vallen op de drukke markt voor videodeurbellen? We bekijken het in deze review.

Design en functionaliteit

De Eufy Security Video Doorbell heeft een videoresolutie van 2560 bij 1920 pixels. De camera heeft een horizontale kijkhoek van 120 graden en een verticale kijkhoek van 90 graden. Met een hoogte van 14 centimeter en een breedte van 5,4 centimeter is het een fors gevaarte aan de deur, deurpost of aan de muur, maar dan weet je tenminste zeker dat mensen weten waar je bel zit. Het kunststof materiaal van de behuizing heeft een ip65-certificaat meegekregen. De videodeurbel is dus stofvrij en sproeidicht en kan dus tegen een regenbui.

Het apparaat beschikt over een ingebouwde microfoon en speaker, waardoor je dus kunt communiceren met de persoon voor de deur. Inzoomen gebeurt alleen digitaal, waardoor dat dus ten koste van de beeldkwaliteit gaat. Gelukkig beschikt de camera over een redelijk hoge resolutie, waardoor ingezoomde beelden tot een bepaalde punt er nog degelijk uitzien. Verder is er een nachtmodus aanwezig, beschikt de deurbel over wide dynamic range en is er een ingebouwde, oplaadbare accu. Het basisstation wordt standaard meegeleverd.

Dat basisstation heb je om verschillende redenen nodig. Via dat station maakt de Eufy Security Video Doorbell verbinding met je wifinetwerk. Het is precies hetzelfde station als die van de Eufycam 2 en 2C. Mocht je het basisstation al hebben, dan hebben we goed nieuws: je kunt de deurbel namelijk ook als los product kopen. Dat station wordt geleverd met 16 GB aan interne opslagruimte, wat goed moet zijn voor zo’n vijfduizend korte opnamen. Mocht je cloudopslag willen, dan is dat er: maar dat kost je wel geld.

Advertentie

Het zwarte gevaarte heeft bovenin een camera, lichtsensor en microfoon zitten. Onderop zit de knop voor de deurbel. Als je daarop drukt, dan wordt de led-cirkel blauw en hoor je een geluidje afspelen. Je weet dus zeker dat je goed gedrukt hebt. Die led-cirkel wordt ook gebruikt voor bijvoorbeeld het opladen. Is de kleur oranje, dan is die nog bezig met opladen. Onderop treffen we nog een speaker aan, waarmee de persoon voor de deur je zou kunnen horen via twee-wegaudio. Met een speciale achterkant hang je de deurbel op.

In gebruik en beeldkwaliteit

Het installeren van de Eufy Security Video Doorbell is zo gepiept. Na het opladen (dat moet je wel doen, zeker als je wil dat de accu de beloofde 180 dagen redt), kun je hem direct toevoegen aan de app. Dat is dezelfde app als die van de Eufycam 2, die we eerder aan een recensie onderworpen hebben op Smarthome Magazine. Mocht je die camera’s al hebben, dan is het helemaal een eitje het apparaat toe te voegen. Na het volgen van de stappen binnen de app kun je al snel de bel installeren. Had je nog geen HomeBase 2? Ook die installatie is zo achter de rug.

Wanneer iemand aanbelt, dan krijg je dat op verschillende manieren te horen. Zo kun je instellen dat je een notificatie op je telefoon krijgt, je hoort een deuntje afgaan bij de bel zelf en krijgt ook een deuntje te horen uit de HomeBase 2. Bovendien kun je een Amazon Alexa-apparaat instellen als een gong, waardoor je dus overal in huis in principe moet kunnen horen dat er aangebeld wordt. De geluidskwaliteit tijdens het gesprek via de deurbel is van prima kwaliteit: beide partijen verstaan elkaar en er is geen interferentie gespot.

Zoals je mag verwachten beschikt de Eufy Security Video Doorbell over bewegingsdetectie. Die functioneert naar behoren. Je kunt instellen dat je alleen notificaties krijgt wanneer er een persoon langsloopt of voor elke beweging. Daar kun je in beide gevallen mee experimenteren door bijvoorbeeld de activiteitenzone aan te passen (die flexibel in te stellen is) en de gevoeligheid te verhogen of te verlagen. Gelukkig kun je hem ook uitschakelen als je zelfs bij de minimale instellingen constant een notificatie krijgt; er zijn dus genoeg opties voor.

Wanneer je een notificatie krijgt vanuit de app, dan kun je verschillende dingen doen. Je veegt de notificatie gewoon weg, opent hem en antwoordt degene voor de deur of speelt een vooraf opgenomen boodschap af. Vooral dat laatste is superhandig en een redelijk unieke functie voor deze deurbel (Hallo, Nest Hello). Zo weet je dus ook dat de postbode het pakketje neerzet wanneer je geen tijd hebt om op te nemen, aangezien je dus kunt inspreken dat het oké is om dat pakket even in de hoek naast de deur te plaatsen, bijvoorbeeld.

Wanneer er beweging gedetecteerd of door iemand aangebeld wordt, krijg je meteen een notificatie op je smartphone. Vervolgens kun je die openen als je dat wil en krijg je toegang tot de gemaakte video. Je kunt er dan voor kiezen die lokaal op te slaan; je hebt hier dus géén clouddienst voor nodig. Dat is een groot voordeel ten opzichte van andere slimme deurbellen in huis. Want het systeem werkt dus gewoon zonder extra investering. Het nadeel is hier dat je weinig ruimte hebt (tot 16 GB) en er geen accu als back-up aanwezig is.

We zijn zeer te spreken over de beeldkwaliteit van de camera. De beelden ogen scherp, kleurrijk en gedetailleerd. Dat komt onder meer door digitale wide dynamic range: beeldtechnologie die ervoor zorgt dat bepaalde delen niet snel overbelicht raken en dat details ook goed zichtbaar blijven op donkere plekken. Het contrast oogt daardoor er fijn. Het maakt overigens voor het detailniveau weinig uit of het nou overdag of ’s nachts is: je ziet altijd goed wat er gebeurt. De beelden zijn helaas wel gebold, wat met geen mogelijkheid weg te krijgen is.

Applicatie

De deurbel gebruik je in combinatie met een prima app die beschikt over een duidelijke indeling. Wanneer je de app opent, dan krijg je meteen de camera’s te zien die je toegevoegd hebt aan de HomeBase 2. Ook staat het basisstation in het overzicht. In alle gevallen kun je dus direct bij de instellingen van de verschillende apparaten, evenals de live feeds van de camera’s. Als je de feed geopend hebt, staan er onderin allerlei functies, zoals een standaardantwoord geven, een screenshot maken, opnemen en praten.

De instellingenpagina van de Eufy Security Video Doorbell is gelukkig ook overzichtelijk. Als je iets zoekt, dan heb je het eigenlijk zo gevonden door de duidelijke kopjes. Zo kun je onder meer de deurbelontvanger instellen, het energieverbruik van je deurbel aanpassen, instellen hoe hard de geluiden klinken en zelf dus een snel antwoord instellen. Ook kun je hier met een druk op de knop de camera van de deurbel uitschakelen. Kortom: als je een optie zoekt, dan staat die hier tussen. Vind je hem niet, dan heeft de bel die optie niet.

De Powermanager is nog interessant apart te vermelden. Zo zijn er twee modi die vooraf ingesteld zijn. Met Optimale batterijlevensduur (een belangrijk punt van de Eufy Security Video Doorbell) is de maximale videolengte twintig seconden. Wordt hetzelfde object nog een keer gezien, dan wordt er géén opname gemaakt. Als je Optimale bewaking kiest dan zijn video’s zestig seconden lang en probeert het systeem elke gebeurtenis vast te leggen. Dit gaat ten koste van de accu. En dan heb je nog de modus waarbij zelf de parameters bepaalt.

Advertentie

Integraties

Qua smarthome-integraties hoef je niet heel veel te verwachten. Er is een stabiele koppeling met HomeKit van Apple, maar de integraties met Amazon Alexa en Google Assistent laten nog wat te wensen over. We zijn tegen verschillende problemen aangelopen. Het Eufy-account koppelen lukt nog wel, maar vervolgens krijgen we de beelden niet te zien op een smart display, zoals de Nest Hub wanneer we daarom vragen. Handmatig de beelden opvragen door dat via het touchscreen te regelen, werkt dan weer wel.

Conclusie

Als we de Eufy Security Video Doorbell naast andere deurbellen leggen, dan vallen een aantal dingen op. Zo is de kijkhoek niet heel hoog of breed en kun je bijvoorbeeld niet goed zien of er een pakket voor de deur geplaatst is (dat doen Nest en Ring al iets beter). Daarnaast is de beeldkwaliteit van hoog niveau, is het fijn dat je ook geautomatiseerde berichten kunt afspelen en klinkt de audio prima wanneer je met iemand communiceert die aanbelt terwijl je zelf niet thuis bent. We zijn geen problemen met wifi tegengekomen.

Bovendien heeft de Eufy Security Video Doorbell als troef in handen dat beelden meteen lokaal opgeslagen worden. Wordt je deurbel gestolen? Dat is heel vervelend, maar je weet dan wel dat niemand bij je beelden kan. Je bent ook niet verplicht een cloudabonnement voor een opslagdienst af te nemen, maar het bedrijf biedt die wel aan tegen betaling. Er is dan geen gratis versie beschikbaar. De integratie met bijvoorbeeld Google Assistent werkt nog wat krakkemikkig, maar het is wel duidelijk wat Eufy ermee hoopt te bereiken. Hopelijk wordt dit snel beter.

Verder is het heel mooi dat er meerdere opties voor de gong zijn in huis. Je kunt daar bijvoorbeeld je Amazon Echo-device voor gebruiken, maar ook de HomeBase 2. Dat apparaat wordt zo ineens heel handig. Niet alleen is het een hub voor je Eufy-apparaten, ook is het dus een alarmsysteem en een gong voor je deurbel. Als je al geïnvesteerd hebt in dit merk, dan is het fijn om te weten dat de functionaliteit uitgebreid wordt. Verder is er weinig sprake van smarthome-integraties en is het jammer dat alleen een 2,4GHz-netwerk ondersteund wordt.

7.5
eufy-video-doorbell

Beoordeling
Eufy Security Video Doorbell

Pluspunten
  • Eigen boodschap inspreken
  • Gedetailleerde en kleurrijke beelden
  • Geen cloudopslagdienst vereist
  • Overzichtelijke app
Minpunten
  • Weinig en magere smarthome-integraties
  • Kijkhoek niet heel groot
  • Beelden ogen bol
  • Alleen 2,4 GHz

Beoordeling Eufy Security Video Doorbell

Als we de Eufy Security Video Doorbell naast andere deurbellen leggen, dan vallen een aantal dingen op. Zo is de kijkhoek niet heel hoog of breed en kun je bijvoorbeeld niet goed zien of er een pakket voor de deur geplaatst is (dat doen Nest en Ring al iets beter). Daarnaast is de beeldkwaliteit van hoog niveau, is het fijn dat je ook geautomatiseerde berichten kunt afspelen en klinkt de audio prima wanneer je met iemand communiceert die aanbelt terwijl je zelf niet thuis bent. We zijn geen problemen met wifi tegengekomen.

Prijsvergelijker Eufy Security Video Doorbell

Reacties (152)