De beste tablets van dit moment – winter 2023/2024

29 december 2023 + 10 minuten 1 Reacties
Lenovo P11 Pro Gen 2-1

Ben jij op zoek naar een nieuwe tablet tijdens de kerstvakantie? In dit artikel zetten we de beste tablets voor de koude wintermaanden voor je op een rijtje.

De beste tablets op een rijtje. Of je nu thuis werkt of op kantoor, een tablet voor erbij of eentje om op te werken is geen overbodige luxe. Of je hem nu gebruikt als extra beeldscherm, als middel om snel even iets op te zoeken of een videogesprek te onderhouden terwijl je ondertussen iets anders op je laptop doet — een tablet past heel vaak wel bij je werkzaamheden. Maar laten we ook niet vergeten dat die dingen ook een hoge entertainmentwaarde hebben: films kijken, games spelen, foto’s laten zien, het kan natuurlijk allemaal.

Het is geen geheim dat het behoorlijk rustig is op de markt voor tablets. Daarom is het geen goed idee om alleen naar de beste tablets van de afgelopen paar weken of maanden te kijken. In dit overzicht zie je daarom de beste tablets die momenteel beschikbaar zijn. Een mix van de nieuwste tablets en modellen die al een tijdje op de markt zijn, maar nog altijd een goede koop zijn. Gelukkig blijven bedrijven als Samsung, Lenovo én Apple zo nu en dan nieuwe tablets uitbrengen. Of je nu op zoek bent naar een gewone tablet of eentje om op te werken, met dit overzicht ben je sowieso geholpen de komende tijd.

We kiezen niet zomaar een paar beste tablets uit, natuurlijk. Wanneer een tablet in deze lijst staat, dan zijn er verschillende doorslaggevende factoren geweest. We houden rekening met verschillende dingen, zoals een prijs-kwaliteitsverhouding en meer aspecten. Zo staat er ongetwijfeld een tablet tussen die je kunt betalen of eentje waar je wat aan hebt wanneer de prijs geen issue is. De volgorde is overigens willekeurig bepaald.

Dit artikel wordt continu bijgewerkt om je een overzicht te geven van de beste tablets van het moment. De laatste update is gedaan in november 2023.

Android vs. iPadOS vs. Windows

Of je nu kiest voor Android, iOS of Windows, je krijgt te maken met traditionele tablets, convertibles en hybrides. iOS biedt op dit moment, in de vorm van iPadOS, geen convertibles aan, maar voor Android en Windows geldt dat wel. Technisch gezien heb je voor een Android-convertible het Chrome OS nodig (en dus een Chromebook), maar aangezien dat systeem ook Android-apps ondersteunt kunnen we het voor het gemak op één hoop gooien. Uiteindelijk is de keuze voor het systeem heel persoonlijk. Wel koop je voor sommige tablets een los toetsenbordje erbij, waardoor je toch ook een beetje die laptopervaring kunt nabootsen.

Momenteel zijn er verschillende besturingssystemen in omloop. Android-gebruikers krijgen veelal te maken Android 13, terwijl Android 12 langzaam uitgefaseerd wordt. Tablets lopen toch altijd een beetje achter de smartphones aan, waar Android 14 inmiddels uitgerold wordt. iPads draaien sinds enige tijd op iPadOS 17, mits je natuurlijk een moderne variant hebt. iPadOS is de tabletvariant van iOS, het besturingssysteem dat we op de iPhones terugvinden. De iPads die we in dit artikel noemen zijn allemaal voorzien van iPadOS 17. Maar er zijn ook wat iPads die achter het net vissen. Nieuwe Windows-tablets worden inmiddels met Windows 11 verkocht.

Als je de verschillende platformen naast elkaar legt, dan zie je ongetwijfeld veel verschillen. Zo lijken Android en iOS sterker op elkaar dan in vergelijking met Windows. Maar er zijn ook meer dan genoeg overeenkomsten, waardoor het goed mogelijk is dat je alle drie de besturingssystemen lekker vindt werken. Zo gebruik je op elk platform applicaties voor hetgeen je wil doen, is er een navigatiebalk waar je je apps op terugvindt en zijn er allerlei softwaremogelijkheden die je dag een stuk aangenamer kunnen maken. Door hierboven op de linkjes te klikken, lees je meer over allerlei mogelijkheden.

Wensen, verwachtingen en voorkeuren

Ondanks het feit dat er gewoonweg maatstaven zijn die ervoor zorgen dat een tablet wel of niet in de onderstaande lijst opgenomen wordt, betekent dat niet dat persoonlijke wensen, verwachtingen en voorkeuren een doorslaggevende rol kunnen spelen. Je verwacht nou eenmaal iets van een tablet, dus moet die zo’n rol ook kunnen vervullen. Mocht je bijvoorbeeld al in een ecosysteem zitten en werkt alles naar behoren, dan kan het zijn dat je het zelf fijn vindt om bij Android, iOS of juist bij Windows te blijven. Dan is dat jouw wens.

Er zijn ook situaties waarin we je kunnen aanraden een oudere tablet te nemen, ook al zijn er inmiddels moderne varianten beschikbaar met veel betere hardware. Het ligt er maar net aan wat je wil en wat je wil uitgeven. Soms gaan oudere modellen nog meer dan prima mee, zeker omdat processors van het jaar ervoor nog steeds krachtig en snel zijn. Soms kan het wel goed zijn om de nieuwste hardware in huis te halen. Soms zitten daar exclusieve functies op en anders ben je natuurlijk verzekerd van tenminste twee jaar aan software-updates, alhoewel dat laatste gelukkig steeds verder toeneemt waardoor je langer voorzien wordt van updates. Drie jaar of langer lijkt inmiddels gelukkig de standaard en dat zien we graag nog verder oplopen. Een tablet kan met gemak meer dan drie jaar mee.

Voordat je dus overgaat op de aankoop, doe je er goed aan te kijken naar wat je zoekt, echt wilt of nodig hebt. Je kunt een convertible Windows-tablet kopen met de nieuwste generatie i7-processor, maar heb je dat ook echt nodig? Of is een i5-processor ook voldoende? Je hebt uiteindelijk ook helemaal zelf in de hand wat je uitgeeft aan zo’n tablet, dus wees bewust van wat nodig is en dat doe je door te kijken naar wat je ermee wil doen. Probeer waar mogelijk tablets met elkaar te vergelijken door reviews door te nemen.

De beste tablets van dit moment

Hieronder vind je het overzicht van de beste tablets van dit moment. De lijst is in willekeurige volgorde opgesteld. Het bovenste model is dus niet automatisch de beste en de onderste zeker niet de slechtste. Ook spreken we hier geen voorkeuren uit voor Android, iOS of Windows. De prijzen voor de producten nemen we voornamelijk mee als het in het voordeel werkt voor de tablet.

Nokia T10

Dat tablets (vooral met Android) niet duur hoeven te zijn, bewijst Nokia met de Nokia T10. Daar hoort wel een scherpe kanttekening bij, want veel goedkoper dan dit moet het niet worden. De tablet ligt lekker in de hand en heeft een prima beeldkwaliteit voor deze prijs. Goed om te weten: hij beschikt over de benodigde certificaten voor Netflix in HD. Naast het feit dat er voldoende accucapaciteit is en het toestel geleverd wordt met een kale Android-versie, is het ook goed om te zien dat Nokia drie jaar aan updates garandeert. Het design is echter gedateerd en zowel de speakers als de camera zijn van lage kwaliteit. Ook laadt de Nokia T10 langzaam op — maar dat zijn zaken die in de lijn der verwachting liggen. Ideaal voor een tweede tablet in huis of voor de kinderen. Er is namelijk ook een speciale Kids Edition van deze tablet verkrijgbaar.

OnePlus Pad

Keert OnePlus terug naar de roots door heel veel waar voor het geld te bieden? Het lijkt er wel op. De OnePlus Pad is de eerste tablet van fabrikant OnePlus en het is meteen een hit. Razendsnelle hardware wordt gecombineerd met een lcd-scherm van 11,61-inch met resolutie van 2.800 bij 2.000 pixels. Deze tablet komt helemaal tot z’n recht met je favoriete entertainment. Niet alleen films en series, maar ook games zijn geen enkel probleem.

De OnePlus Pad kan alles aan. Niet alleen privé, maar ook voor productiviteit dankzij de optioneel verkrijgbare stylus en magnetisch toetsenbord. Je krijgt drie grote Android-updates en vier jaar beveiligingsupdates bij deze tablet, dus je kunt even vooruit. Ook de fraaie kleur Halo Green valt op.

Lenovo Tab P11 Pro Gen 2

De Lenovo P11 Pro Gen 2 is één van de beste tablets van vorig jaar. De ideale mix van entertainment, creativiteit en zakelijk gebruik komen samen in een tablet voor het hele gezin. Een fantastische display, uitstekend geluid, snelle specificaties en de optionele Lenovo Precision Pen 3 en toetsenbord zorgen voor een veelzijdige tablet. Een fijne bijkomstigheid is de luxe metalen behuizing. Het zwakke punt van Lenovo is vaak het softwarebeleid, maar ook daar heeft het bedrijf stappen gemaakt.

Lenovo heeft met de Tab P11 Pro Gen 2 een volwassen tablet gelanceerd. Of je nu een tablet zoekt voor entertainment of voor productiviteit met de Lenovo Precision Pen 3 en een optioneel toetsenbord, dit model kan een serieuze concurrent worden voor de Samsung Galaxy Tab S8-serie of de iPad Pro. Een uitstekend display, vlotte prestaties en een premium design voor een goede prijs. Laten we hopen dat Lenovo het softwarebeleid nog verder weet te verbeteren om echt de strijd aan te kunnen gaan met Samsung en Apple.

Lees ook de review van de Lenovo Tab P11 Pro Gen 2.

8.5
Lenovo Tab P11 Pro (2ndGen)

Beoordeling
Lenovo P11 Pro (2nd Gen)

Pluspunten
  • Premium design
  • Beeld en geluid zeer goed
  • Lekker vlot
  • Voor entertainment én zakelijk gebruik
Minpunten
  • Softwarebeleid bij Lenovo moet beter
  • Traag opladen

Beoordeling Lenovo P11 Pro (2nd Gen)

Lenovo heeft met de Tab P11 Pro Gen 2 een volwassen tablet gelanceerd. Of je nu een tablet zoekt voor entertainment of voor productiviteit met de Lenovo Precision Pen 3 en een optioneel toetsenbord, dit model kan een serieuze concurrent worden voor de Samsung Galaxy Tab S8-serie of de iPad Pro. Een uitstekend display, vlotte prestaties en een premium design voor een goede prijs. Laten we hopen dat Lenovo het softwarebeleid nog verder weet te verbeteren om echt de strijd aan te kunnen gaan met Samsung en Apple.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Lenovo P11 Pro (2nd Gen)

Microsoft Surface Go 4

Is het een tablet? Of misschien toch een laptop? Microsoft heeft het zelf over een 2-in-1 apparaat. De Microsoft Surface Go 4 is nog maar net uitgebracht en is één van de weinige opties die je hebt wanneer je zoekt naar een tablet met Windows 11. Productiviteit, duurzaamheid en flexibiliteit zijn de kernwoorden van dit nieuwe model, dat voornamelijk in een zakelijke omgeving tot z’n recht zal komen dankzij ondersteuning voor de Surface Pen, Surface Go-toetsenborden en diverse zakelijke software van Microsoft.

De Microsoft Surface Go 4 heeft een PixelSense-scherm van 10,5-inch met een resolutie van 1.920 bij 1.280 pixels, een Intel Processor N200, 8 GB werkgeheugen en is verkrijgbaar in verschillende configuraties qua opslaggeheugen. De batterij gaat 12,5 uur mee bij normaal gebruik.

Apple iPad (2022)

Geen Apple iPad (2023) dit jaar, dus dan nemen we de tiende generatie van de reguliere iPad mee, ook wel iPad 2022 genoemd. De nieuwste iPad is uitgerust met een Liquid Retina-scherm van 10,9-inch met een resolutie van 2.360 bij 1.640 pixels. Een grote vernieuwing dit keer is het ontbreken van de homeknop. Inloggen kan nu met TouchID via de bovenkant van het apparaat op de aan/uit-knop. De selfiecamera is daardoor ook verplaatst naar de verticale kant van het apparaat.

Apple heeft verder de camera’s flink verbeterd. Aan de achterzijde kun je video’s schieten in een 4k-resolutie en ook slowmotion in 240 fps. Uiteraard is ook de chip weer een stukje sneller. De A14 Bionic, bekend van iPhone 12, vinden we in deze nieuwste iPad. Ook heel fijn, opladen kan eindelijk met usb-c. Ook is er een variant te koop waar een simkaart in kan. De prijs is helaas wel wat hoger dan bij voorgaande generaties.

Lees ook de aankondiging van de iPad 2022.

Samsung Galaxy Tab S9 FE en FE+

In oktober kregen we niet één, maar twee nieuwe Galaxy S9 FE-tablets. Zo is er een reguliere versie met 10,9-inch lcd-scherm en een FE+-versie met 12,4-inch lcd-scherm. Verschil is er ook qua geheugen. Kies uit 6 GB + 128 GB of 8 GB + 256 GB bij de Tab S9 FE en uit 8 GB + 128 GB of 12 GB + 256 GB bij de Galaxy Tab S9 FE+. De batterij heeft een capaciteit van respectievelijk 8.000 mAh en 10.090 mAh. Qua camera’s is er een 8MP achtercamera en 12MP Ultra-Wide Camera aan de voorkant. De Tab S9 FE+ doet er nog een extra 8MP camera aan de achterkant bij. Voor de rest zijn de specificaties identiek met een octa-core processor, Android 13, Wi-Fi 6, bluetooth 5.3, IP68-classificatie en de S Pen (stylus). Ook zijn er dubbele luidsprekers met Dolby Atmos-ondersteuning.

Het zijn zeer rijk uitgeruste tablets met het beste van twee werelden. Aan de ene kant neemt het eigenschappen en functies over van de high-end Galaxy Tab S9-serie, maar aan de andere kant voor een veel vriendelijkere prijs. Natuurlijk lever je wel iets in op de bouwkwaliteit, maar voor de meeste mensen is de Galaxy Tab S9FE de betere keuze. Zoek je nou echt naar een model voor productiviteit? Dan kijk je eerder naar de echte high-end modellen.

Apple iPad Air (2022)

De iPad Air 2022, ook wel iPad Air 5 genoemd, heeft diverse eigenschappen van de veel duurdere iPad Pro overgenomen. Zo vinden we ook hier de razendsnelle M1 met acht kernen die je tevens ook kent uit de Macbooks. Je mag dus behoorlijke prestaties verwachten van het apparaat en volgens Apple is deze tablet zelfs sneller dan de gemiddelde Windows-laptop. Dat maakt dit model geschikt voor werk en privé, ook met ondersteuning voor de Apple Pencil 2 en Apple’s Magic Keyboard.

De nieuwe iPad Air 2022 is uitgerust met een 10.9-inch retina liquid display met een resolutie van 2.360 bij 1.640 pixels. Uiteraard is de kenmerkende 12 megapixel ultra wide-camera weer terug inclusief Center Stage voor videogesprekken. Ook is er gelukkig een usb-c-poort. De iPad Air combineert het beste van de goedkopere iPad en de veel duurdere iPad Pro. Ook is er een 5g-model. Prijzig is deze nieuwe tablet van Apple wel. Prijzen starten vanaf 698,50 euro.

Lees ook de aankondiging van de iPad Air 2022.

Xiaomi Redmi Pad

De Xiaomi Redmi Pad is een bescheiden tablet. De Chinese fabrikant heeft hem voorzien van een premium uiterlijk van degelijk materiaal en een lekker groot scherm van 10,6-inch. De beeld- en geluidskwaliteit bevallen (over het algemeen), maar verwacht geen spetterende beelden. Andere pluspunten zijn het comfort waarmee je hem vasthoudt en de prima accuduur. Hoewel de tablet al een riante opslag heeft, is het tevens fijn om te zien dat je de ruimte kunt uitbreiden met een micro-sd-kaart. De processor gooit wat roet in het eten als je wat zwaardere taken uitvoert en de speakers kunnen nog wel eens kraken. Verder duurt het opladen lang en moet je echt even wennen aan de MIUI-software (als nieuwe gebruiker).

Meer lezen

In dit overzicht van de beste tablets zul je ongetwijfeld een goed model kunnen vinden die echt bij je past. Wil je toch nog meer lezen? Je kunt al onze reviews van door ons geteste tablets, maar ook smartphones, lezen in het volgende overzicht.

Reacties (1)