Review: Samsung Galaxy Tab S8 – grote tablet maakt kleine stappen

09 maart 2022 5 Minuten 3 Reacties
Samsung Galaxy Tab S8

De Samsung Galaxy Tab S8 is de goedkoopste high-end tablet die Samsung begin 2022 uitbrengt. Hoe bevalt die in de praktijk?

De Samsung Galaxy Tab S8 is onderdeel van een reeks van drie tablets. Dit gebeurt voor het eerst; normaliter zijn er om de zoveel tijd twee nieuwe tablets beschikbaar. Naast het reguliere en het plusmodel, verschijnt tevens de Galaxy Tab S8 Ultra die heel veel aandacht naar zich toetrekt. Dat is leuk en aardig en die tablet zal ongetwijfeld bevallen; maar het goedkopere model is wellicht de versie waar veel mensen voor gaan. Juist vanwege de grote prijsverschillen. Het reguliere model koop je vanaf 749 euro, terwijl de Plus minimaal 949 en de Ultra tenminste 1.149 euro kost.

In elk geval is er dit keer een mooie S Pen-upgrade. De S Pen is de stylus die Samsung levert bij duurdere tablets. De Galaxy Tab S7 kreeg te maken met een stylus die wellicht een klein beetje tegenviel, omdat er soms wat vertraging op de lijn zat tussen het moment van tappen en uitvoeren. Maar de S Pen van de Tab S8 heeft dat probleem niet (of in elk geval veel minder). Het paradepaardje van de tablet reageert veel sneller, waardoor tekenen en schrijven veel beter aanvoelen. Het is een handige extra die je bij de tablet krijgt; en dit keer is het een extraatje waar je ook echt gebruik van wil maken.

Verschillen met Galaxy Tab S7

Wat krijg je nog meer voor 749 euro? Een tablet die grotendeels lijkt op zijn voorganger, de Galaxy Tab S7. Het lcd-scherm is met 11-inch even groot, de resolutie is met 1.600 bij 2.500 pixels even hoog en de verversingssnelheid van 120 Hertz is ook identiek aan elkaar. Daarnaast bieden beide tablets ondersteuning aan voor een micro-sd-kaart, beschikt de accu over 8.000 mAh aan energie en laden beide tablets op met een snelheid van 45 watt. Gelukkig zijn er ook enkele verschillen, maar die vallen in een technische hoek waar niet iedereen wellicht meteen op let of aandacht aan geeft.

Intern is er wel íets veranderd. Zo beschikt de Samsung Galaxy Tab S8 over de recent uitgebrachte Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1-processor, is er 8 tot 12 GB aan werkgeheugen beschikbaar en rust je hem uit met 128 tot 256 GB aan interne opslagruimte. Dat is stap vooruit ten opzichte van het vorige model, die op alle vlakken minder goed scoort. De nieuwe processor is sneller, capabeler en heeft een krachtigere grafische processor, waardoor apps en games er over het algemeen beter uitzien. Tot slot is het goed om te weten dat de tablet beschikt over 5g, bluetooth 5.2 en wifi 6e.

Lcd in plaats van oled

Ondanks het feit dat de Samsung Galaxy Tab S8 een premium Android-tablet is, zien we dat Samsung wederom koos van een lcd-scherm, in plaats van een oled-display. Dat betekent dat kleuren er minder fel en rijk uitzien dan op tablets met die andere schermtechnologie. De kijkhoek is daarnaast minder breed. Desondanks valt er weinig te klagen over de beeldkwaliteit. Aanvankelijk valt het niet heel erg op dat het geen oled-paneel is. Maar je ziet het wel aan de helderheid, de levendigheid en het feit dat er van die schaduwen zijn die net onder de randen van het scherm vallen.

De audio komt uit de vier speakers die in de randen van de tablet verwerkt zijn. De speakers zijn – net als bij voorgaande modellen – afgesteld door dochteronderneming AKG. Bovendien is er ondersteuning voor Dolby Atmos, wat de kwaliteit ten goede moet komen. De audio uit het apparaat klinkt helder, gesprekken zijn verstaanbaar en laat verschillende lagen horen. Echter, verwacht geen wonderen, want daarvoor is de tablet simpelweg te klein. Geluid heeft tenslotte de ruimte nodig. Er is geen koptelefoonaansluiting, dus als je een beter audio-ervaring wil, dan zul je een speaker of koptelefoon moeten aansluiten.

Iets betere camera’s

Verder voorziet Samsung de tablet van een geüpgraded camerasysteem. Achterop zitten twee camera’s: een dertien megapixelcamera met autofocus en een zes megapixelcamera die foto’s vanuit grotere hoeken maakt. Voorop zit een enkele camera van twaalf megapixel, eveneens ultra wide. Hoewel je een tablet niet voor z’n cameramogelijkheden koopt, is het fijn om te zien dat het systeem redelijke foto’s maakt. Lichtbronnen komen verzadigd in beeld, maar kleuren en details vallen niet weg in de achtergrond. En met de juiste lichtomstandigheden kom je tevens weinig ruis tegen.

Samsung levert de tablet meteen af met Android 12. Dat is enorm fijn, omdat je daar dus niet meer op hoeft te wachten. Ook heb je recht op twee upgrades, namelijk naar Android 13 en Android 14. De beveiligingsupdate staat op 1 januari 2022. Dat is dus zeer recent; laten we hopen dat Samsung het updaten goed volhoudt. Op de tablet staan verder redelijk wat apps geïnstalleerd, die je niet allemaal kunt verwijderen. Dat is echt extreem zonde en doet echt af van het imago van een premium tablet. Tot slot is het goed om te weten dat de tablet snel reageert en logisch ingedeeld is.

Samsung Galaxy Tab 8 - conclusie

Met een prijs van 749 euro zit Samsung aan de onderkant van het high-end segment. Maar dat is nou net de plek waar de concurrentie moordend is. Je haalt heel fijne Android-tablets in huis voor 750 euro of minder en geen van de eigenschappen springen er écht uit waardoor FWD de tablet glansrijk kunnen aanbeveelt. Is het een fijne tablet? Zeker weten. Is die heel veel beter dan z’n voorganger? Dat niet per sé. Ja, de specificaties zijn flink geüpgraded en je bent drie jaar lang verzekerd van updates, maar over het algemeen maakt deze grote tablet slechts kleine stappen vooruit.

7.0
Samsung Galaxy Tab S8-2

Beoordeling
Samsung Galaxy Tab S8

Pluspunten
  • S Pen
  • Formaat
  • Specificaties
  • Android 12
Minpunten
  • Beeldscherm
  • Audiokwaliteit
  • Weinig grote verschillen
  • Hoeveelheid apps

Beoordeling Samsung Galaxy Tab S8

Met een prijs van 749 euro zit Samsung aan de onderkant van het high-end segment. Maar dat is nou net de plek waar de concurrentie moordend is. Je haalt heel fijne Android-tablets in huis voor 750 euro of minder en geen van de eigenschappen springen er écht uit waardoor FWD de tablet glansrijk kunnen aanbeveelt. Is het een fijne tablet? Zeker weten. Is die heel veel beter dan z’n voorganger? Dat niet per sé. Ja, de specificaties zijn flink geüpgraded en je bent drie jaar lang verzekerd van updates, maar over het algemeen maakt deze grote tablet slechts kleine stappen vooruit.

Prijsvergelijker Samsung Galaxy Tab S8

Reacties (3)