Review: Lenovo P11 Pro Gen 2 – veel tablet voor een goede prijs

30 november 2022 + 10 minuten 0 Reacties
Lenovo P11 Pro Gen 2

Lenovo heeft onlangs een nieuwe versie van de populaire P11 Pro uitgebracht. Generatie twee van deze tablet heet dan ook de Lenovo P11 Pro Gen 2 en heeft diverse verbeteringen aan boord. In deze review gaan we aan de slag met de tablet.

Achter Samsung en Apple is Lenovo eigenlijk de derde grootmacht als we kijken naar de markt van de tablets. De fabrikant blinkt vaak uit op het gebied van hardware, maar laat softwarematig nog wel eens een steekje vallen. De fabrikant komt nu met een nieuwe tablet. Een nieuwe generatie van de P11 Pro die tijdens de IFA in Berlijn werd aangekondigd. De Lenovo P11 Pro Gen 2 weet in ieder geval indruk te maken op het gebied van de hardware, maar hoe zit het met de software? De Lenovo Tab P11 Pro Gen 2 is verkrijgbaar vanaf 469 euro.

Voor 469 euro krijg je een tablet die met name uit weet te blinken op het gebied van entertainment. Zo heeft dit model een 11,2″ 2,5K oled-scherm met een verversingssnelheid van 120Hz en ondersteuning voor Dolby Vision én HDR10+. Vier speakers van JBL met ondersteuning van Dolby Atmos zorgen voor het geluid. Streamingdiensten draaien gewoon in volledig HD en dankzij de aanraak-samplefrequentie van 360Hz moeten ook gamers met dit model aan de slag kunnen. Dat kan ook dankzij de snelle MediaTek Kompanio 1300T-processor. Dit is wellicht niet de meest bekende chipset, maar brengt toch serieus wat power voor gamers. Samen met 8 GB werkgeheugen, 256 GB opslaggeheugen en een batterij van 8.000 mAh lijkt de Lenovo Tab P11 Pro Gen 2 een echt entertainmentmonster te zijn.

Naast entertainment zet Lenovo ook in op productiviteit. Zo is er ondersteuning voor de Lenovo Precision Pen 3 en het 2-in-1-toetsenbord. Dat maakt deze tablet een goedkoper alternatief voor de Samsung Galaxy Tab S8-serie of de iPad Pro. Ten opzichte van de eerste generatie P11 Pro beschikt deze tweede generatie over snellere hardware, meer geheugen en nieuwe software. Vind je de naam lastig? De Lenovo P11 Pro Gen 2 wordt ook wel verkocht onder de naam Lenovo P11 Pro 2022.

Design

De Lenovo Tab P11 Pro Gen 2 is uitgerust met een stevige metalen behuizing met een glazen achterkant. Het oogt luxe, maar is daardoor wel echt een vingerafdrukmagneet. Links en rechts vind je twee speakers, voor een totaal van vier JBL-speakers met Dolby Atmos-ondersteuning. De aan/uit-knop vind je, in de horizontale stand, bovenaan links, met de volumeknoppen aan de bovenkant. De usb-aansluiting om op te laden vinden we rechts. Achterop in de hoek vinden we een camera met daaronder een flitser. Wie dat wil kan ook een simkaart plaatsen aan de linkerkant. De tablet is ondanks de metalen behuizing toch zeer licht en dun met 480 gram. De gekozen materialen met het tweekleurige ontwerp zorgen voor een stevige tablet met een premium design.

Display en geluid

De Lenovo Tab P11 Pro Gen 2 wil uitblinken op het gebied van entertainment en dus is het display en het geluid erg belangrijk. Gelukkig heeft Lenovo dat goed op orde. Het scherm van 11,2-inch is lekker helder met felle kleuren dankzij het oled-scherm. De 2k-resolutie op een dergelijk scherm is meer dan voldoende om lekker scherp van al je favoriete content te genieten en je favoriete streamingdiensten zijn in gewoon in een HD-resolutie te bekijken. Kijk je vaak films of series op een tablet? Dan zul je niet snel een model vinden met een betere beeldkwaliteit dan de Lenovo Tab P11 Pro 2nd Gen. Ondersteuning van HDR-formaten zorgt ervoor dat je veel detail in licht en donker ziet en ook bij games weet dit model uit te blinken door de uitstekende beeldkwaliteit. Let wel op eventuele achtergrondverlichting, want het oled-scherm wil soms wel een beetje spiegelen. Is het donkerder in je kamer, dan heb je daar geen last van.

Het geluid is best goed voor een tablet. Vier speakers op een klein apparaat als een tablet, hoor je dat nu echt? Nee, dat hoor je eigenlijk niet. Vooral het laag ontbreekt. Toch kan het volume flink opgevoerd worden. Met name als je de tablet op een tafel legt is het volume echt hard en wordt het ruimtelijk gebracht. Uiteraard gaat het om vier kleine speakers, dus er is genoeg op de geluidskwaliteit aan te merken, maar voor een tablet is het prima in orde. Wil je echt genieten van geluid? Dan sluit je gemakkelijk een bluetooth-headset aan.

Software

Waar Lenovo nog wel eens wat steken laat vallen is op het gebied van software en dan met name op de ondersteuning. Een nieuwe tablet die een enkele update krijgt is tenslotte niet meer van deze tijd. Gelukkig lijkt het softwarebeleid redelijk in orde op de Lenovo P11 Pro Gen 2. Zo staat Android 12 geïnstalleerd op de tablet en krijg je Android 13 en Android 14 ook nog. Qua beveiligingsupdates krijgt dit model drie jaar ondersteuning. Dat is wat aan de krappe kant, omdat een tablet toch vaak langer meegaat dan een smartphone. Het is in ieder geval een stap vooruit ten opzichte van eerdere Lenovo-modellen. Laten we hopen dat Lenovo eventuele problemen ook snel weet op te lossen, want uit ervaring weten we inmiddels dat problemen wel opgelost worden, maar dit soms echt enkele maanden kan duren. Het knipperen van het scherm bij de Eyecare-modus van de Yoga Tab 11 duurde enkele maanden voordat het verholpen werd.

Laten we Lenovo voorlopig het voordeel van de twijfel geven, want de ondersteuning zet wel wat stappen vooruit. Op hetzelfde niveau als de ondersteuning bij Apple en Samsung is het echter nog niet. Gelukkig is er met de software op de Lenovo P11 Pro Gen 2 niet zoveel mis. Het is een redelijk schone versie van Android 12 en komt met de Entertainment Space, zeg maar een verzameling van alle streamingdiensten. Deze dient als startpunt om te zoeken in het aanbod van al je afgesloten abonnementen op streamingdiensten. Netflix staat vooraf geïnstalleerd, maar verder is het een vrij schone software-omgeving en dat verdient een pluim. Voor kinderen is er Kids Space, een veilige omgeving vol educatieve spelletjes.

Onze versie van de Lenovo Tab P11 Pro Gen 2 kwam met de Lenovo Precision Pen 3. Deze stylus helpt met allerlei productieve taken, laat je schrijven en tekenen op het scherm of biedt allerlei handige shortcuts om tekst te kopiëren en te plakken. Rechts op het scherm verschijnt een zwevend venster waar je snel allerlei acties mee uit kunt voeren. De knop op de stylus werkt daarnaast om PowerPoint-presentaties op afstand te bedienen, maar is ook te customizen. De eerste keer verbind je deze stylus door deze bovenaan op de achterkant van de behuizing te plakken. Dit werkt geheel magnetisch en de stylus zit dan ook echt goed vast. Vervolgens wordt de stylus gevonden en krijg je een korte tutorial waar je alle functies uit kunt proberen. Het is een handige tool voor mensen die deze tablet ook zakelijk of creatief willen gebruiken. Gebruik je de tablet voornamelijk voor entertainment? Dan heb je de stylus eigenlijk niet nodig.

Lenovo P11 Pro Gen 2-1

Prestaties en in gebruik

De processor in deze tablet was een relatief onbekende voor me, maar in de praktijk is de chipset lekker vlot. De tablet reageert soepel en snel bij het openen van je favoriete apps, scrollen gaat zonder vertraging en games zijn geen enkel probleem. Ook nieuwe games zijn goed te spelen op deze tablet. Een dingetje blijft wel Face Unlock bij de tablets van Lenovo. Ik begin inmiddels te vermoeden dat het aan mijn gezicht ligt, want ook bij andere tablets van Lenovo werkt het ontgrendelen vaker niet dan wel met mijn gezicht. Heel sporadisch herkent de frontcamera mijn gezicht, maar in de meeste gevallen niet. En het maakt niet uit hoe vaak ik input lever voor de gezichtsherkenning. Mijn vrouw heeft overigens nergens last van, daar werkt het prima. Ik geef mijn baard maar de schuld.

De batterij van 8.000 mAh maakte ik me enigszins zorgen over van te voren, maar dit bleek niet terecht. De accu is namelijk prima voor dagelijks gebruik. Speel je wat vaker een spel of kijk je veel video’s en gebruik je de tablets dagelijks enkele uren op deze manier? Dan moet je wel eens in de twee dagen opladen. En dat opladen gaat met een snelheid van 20W, dus je moet wel even geduld hebben. Het is vaak wel gebruikelijk bij tablets dat het opladen wat langer duurt dan op een smartphone, dus echt storend hebben we het niet ervaren. De aanwezige frontcamera van vijf megapixel is prima voor videobellen, maar verwacht hier niet teveel van. Je hebt echt daglicht nodig en ditzelfde geldt voor de hoofdcamera van dertien megapixel met flitser aan de achterzijde. We rekenen het de tablet niet te zwaar aan dat de camera’s een beetje ondermaats presteren, want deze worden bij de meeste mensen nauwelijks gebruikt.

Eigenlijk is de Lenovo Tab P11 Pro Gen 2 een hele fijne tablet in gebruik. De tablet is snel, ziet er goed uit en heeft een prima display. Voor net even wat meer geld dan een reguliere tablet koop je deze Pro-versie met goede specificaties. Voor entertainment is dit model echt een aanrader, maar ook voor productiviteit zit je bij de Lenovo Tab P11 Pro Gen 2 helemaal goed. Helemaal je laptop vervangen zal niet helemaal gaan lukken, daarvoor zal de werkervaring net wat te beperkt zijn. Als extra hulpje voor zakelijk gebruik is deze tablet echter meer dan geschikt. Het is dat Lenovo’s trackrecord op het gebied van softwarebeleid qua updates en het oplossen van bugs niet altijd even goed is, anders had dit model een topscore gehad. Je krijgt een zeer goede tablet voor een prima prijs. Hopelijk weet Lenovo ons de komende tijd te imponeren qua updates, zodat we een volgend model echt een topscore mee kunnen geven.

Conclusie

Lenovo heeft met de Tab P11 Pro Gen 2 een volwassen tablet gelanceerd. Of je nu een tablet zoekt voor entertainment of voor productiviteit met de Lenovo Precision Pen 3 en een optioneel toetsenbord, dit model kan een serieuze concurrent worden voor de Samsung Galaxy Tab S8-serie of de iPad Pro. Een uitstekend display, vlotte prestaties en een premium design voor een goede prijs. Laten we hopen dat Lenovo het softwarebeleid nog verder weet te verbeteren om echt de strijd aan te kunnen gaan met Samsung en Apple.

8.5
Lenovo Tab P11 Pro (2ndGen)

Beoordeling
Lenovo P11 Pro (2nd Gen)

Pluspunten
  • Premium design
  • Beeld en geluid zeer goed
  • Lekker vlot
  • Voor entertainment én zakelijk gebruik
Minpunten
  • Softwarebeleid bij Lenovo moet beter
  • Traag opladen

Beoordeling Lenovo P11 Pro (2nd Gen)

Lenovo heeft met de Tab P11 Pro Gen 2 een volwassen tablet gelanceerd. Of je nu een tablet zoekt voor entertainment of voor productiviteit met de Lenovo Precision Pen 3 en een optioneel toetsenbord, dit model kan een serieuze concurrent worden voor de Samsung Galaxy Tab S8-serie of de iPad Pro. Een uitstekend display, vlotte prestaties en een premium design voor een goede prijs. Laten we hopen dat Lenovo het softwarebeleid nog verder weet te verbeteren om echt de strijd aan te kunnen gaan met Samsung en Apple.

Prijsvergelijker Lenovo P11 Pro (2nd Gen)

Reacties (0)