Review: Nieuwe generatie Aeotec sensoren met Zigbee en Z-Wave

18 februari 2024 + 10 minuten 0 Reacties
Aeotec
FWD award

De laatste tijd is Matter het toverwoord op het gebied van smarthome, maar dat betekent zeker niet dat standaarden als Zigbee en Z-Wave vergeten zijn. Aeotec is één van de bedrijven die nog altijd inzet op deze standaarden, en in deze review kijken we naar een aantal nieuwe producten van het bedrijf.

Aeotec is al heel wat jaren actief in de markt voor smarthomes. In eerste instantie focuste het bedrijf zich op producten die gebruikmaken van het Z-Wave-protocol maar onlangs is het assortiment ook uitgebreid met Zigbee-producten. Voor Aeotec komt deze keuze met name voort uit de samenwerking met SmartThings, voor consumenten betekent het simpelweg meer keuze. In deze review kijken we naar vier sensoren die communiceren met Z-Wave en twee sensoren die communiceren met Zigbee. Alle zes de producten koppelen we aan de Homey Pro 2023.

zigbee-new
Lees ook
Smarthome 09 mei 2020

Zigbee vs Z-Wave: welk protocol is beter voor jou?

Dit zijn de sensoren

In deze review nemen we zes nieuwe sensoren van Aeotec mee; twee deur- en raamsensoren, twee waterlekkagesensoren, een temperatuur- en luchtvochtigheidsensor en een bewegingssensor.

Aeotec MultiSensor 7
(Z-Wave, gemiddeld 65 euro)

Dit is de meest geavanceerde sensor van de zes, waarmee beweging, temperatuur, licht, uv, vibraties en luchtvochtigheid geregistreerd kan worden. De sensor komt met twee batterijen en kan met een kleine standaard op de muur gemonteerd of geplakt worden.

Aeotec WaterSensor 7 Pro
(Z-Wave, gemiddeld 45 euro)

De WaterSensor 7 Pro is meer dan alleen een waterlekkagesensor. Deze sensor kan namelijk ook de luchtvochtigheid en temperatuur van de ruimte doorgeven, en geeft een alarm af als er met de sensor gesjoemeld wordt. De sensor is inzetbaar als eenvoudige lekkagesensor op de vloer kan kan ook ingezet worden om juist het niveau van het water in bijvoorbeeld een watertank te meten.

Aeotec Multipurpose Sensor
(Zigbee, gemiddeld 30 euro)

De naam van deze sensor doet wat anders vermoeden dan wat de sensor precies is. Het is immers gewoon een deur- en raamsensor, met een wat leuker uiterlijk. Daarnaast meet de sensor de temperatuur en acceleratie.

Aeotec Door / Window Sensor 7 Pro
(Z-Wave, gemiddeld 40 euro)

Dit is de meest geavanceerde deursensor van Aeotec. Het model is een stuk compacter dan zijn voorganger, beschikt over een binaire sensor input en kan zowel het tilten als het openen en sluiten van deuren en ramen detecteren. Daarnaast wordt de temperatuur van de ruimte geregistreerd.

Aeotec Water Leak Sensor
(Zigbee, gemiddeld 30 euro)

Dit is de Zigbee-variant van de watersensor, met een aantrekkelijkere prijs, wat minder mogelijkheden en een eenvoudiger design. De sensor wordt simpelweg op de vloer geplaatst en geeft een signaal af wanneer er water gedetecteerd wordt.

Aeotec aërQ Temperature & Humidity Sensor
(Z-Wave, gemiddeld 35 euro)

Wil je de luchtkwaliteit van een ruimte in de gaten houden dan is dit een ideale sensor. Deze meet namelijk de temperatuur, luchtvochtigheid, de kans op schimmel (ja, nee alarm) en het dauwpunt in de ruimte.

Design en bouwkwaliteit

We hebben de afgelopen jaren al tal van producten van Aeotec getest en over het algemeen krijg je producten die iets meer kosten maar dan ook iets meer kwaliteit uitstralen. Dat is bij deze sensoren niet anders. Ja, ze zijn grotendeels van plastic gemaakt maar over de bouwkwaliteit valt niet veel te klagen. Ze voelen stevig aan, kunnen goed gemonteerd worden en alles – van batterijen tot montagemateriaal – wordt meegeleverd. Let wel; de sensoren zijn alleen in het wit te koop.

Qua design zien we weinig bijzonderheden, behalve dat Aeotec met de Zigbee-sensoren een wat speelsere uitstraling wil creëren. De Z-Wave-varianten ogen wat professioneler en zijn ook iets duurder, met meer mogelijkheden. En belangrijk om te vermelden is dat de Multisensor 7 gevoed kan worden met de meegeleverde usb-kabel, indien gewenst.

Installatie

Voor de installatie van de Zigbee- en Z-Wave-sensoren zijn twee zaken vereist; een smarthomehub die ondersteuning biedt voor Zigbee en/of Z-Wave, en een Z-Wave- en/of Zigbee-netwerk dat groot en stabiel genoeg is. Dat laatste betekent dus dat je verschillende Zigbee- of Z-Wave-routers (stroom gevoed) hebt die het netwerk groot en stabiel maken, waardoor de sensoren goed bereikbaar zijn en snel kunnen communiceren. De sensoren zijn allemaal door batterijen gevoed (tenzij je de Multisensor aan usb hangt) dus ze hebben een goed netwerk om zich heen nodig.

Voor onze test gebruiken we de Homey Pro (Early 2023). Deze smarthomehub beschikt over zowel Zigbee- als Z-Wave-antennes en komt met een app (plug-in) voor Aeotec die door het bedrijf zelf onderhouden wordt. Dat betekent dat de (nieuwste) producten van het bedrijf toegevoegd kunnen worden en mogelijke problemen snel opgelost worden.

De installatie van de sensoren uit deze review was dan ook een fluitje van een cent. Ons Z-Wave-netwerk is heel groot en stabiel waardoor we de Z-Wave-sensoren op vrijwel elke locatie in huis konden plaatsen. Het Zigbee-netwerk is wat kleiner (vooral begane grond) maar zelfs die sensoren communiceren door heel het huis prima met de hub. Over het bereik dus helemaal niets te klagen. Let wel dat je voor de Z-Wave-sensoren dichtbij de smarthomehub moet staan om ze toe te voegen.

Het koppelen van de sensoren met de Homey Pro is een kwestie van de Aeotec-app installeren op de hub, het gewenste product zoeken binnen die app en de stappen in het koppelingsproces volgen. Binnen een minuut is een sensor gekoppeld en binnen 5 minuten wordt alle data correct en snel weergegeven. Perfect dus.

Gebruik

Hierboven heb ik het al kort even aangegeven, maar het bereik van de nieuwe sensoren is zeer goed te noemen. De Z-Wave-varianten gebruiken de Z-Wave Plus-chip die de Homey Pro (Early 2023) ook gebruikt, wat het bereik en de batterijduur ten goede komt. Maar ook de Zigbee-sensoren konden we door het hele huis plaatsen, terwijl de paar Zigbee-apparaten die we hebben allemaal in en rond de keuken geplaatst zijn.

Eenmaal geïnstalleerd en gemonteerd communiceren alle sensoren perfect met de smarthomehub. Data van het openen van een deur, het detecteren van water of een beweging of een temperatuurverandering komt snel door. De data zelf lijkt – als we het vergelijken met de data van andere sensoren in huis – vrij nauwkeurig te zijn. Het gaat echter in veel gevallen in de veranderingen van die data, waarop flows aangestuurd worden, dus heel nauwkeurig hoeft het ook niet te zijn. Dat geldt echter wel voor het openen van een deur/raam of het detecteren van water. Op deze vlakken doen de sensoren precies wat ze moeten doen, zonder foutmarge.

Bijna alle sensoren beschikken over meerdere instellingsmogelijkheden. Deze kunnen via het apparaat zelf, via de interface van de hub benaderd en aangepast worden. Welke instellingen mogelijk zijn hangt af van de sensoren, maar wordt de temperatuur gemeten dan kun je bijvoorbeeld de off-set aangeven en het rapportage-interval aanpassen. Hetzelfde geldt voor de luchtvochtigheid. De Multisensor is het meest uitgebreide apparaat wat dit betreft, met tientallen instellingen om het gebruik compleet naar eigen wens aan te passen. Zo kun je voor elke sensor van het apparaat de offset, de upper limit, de lower limit, de recovery limit, de threshold en de led-indicaties aanpassen. Er zijn zelfs instellingen om directe associaties met andere apparaten te maken, zonder tussenkomst van een hub. De mogelijkheden voor de geoefende gebruiker zijn eindeloos.

Alle data die via de sensoren binnenkomt in Homey is eenvoudig te gebruiken in flows (scenario’s) zoals we verderop tonen. Welke sensor voor jou geschikt is, is puur afhankelijk van welke data je nodig hebt en welke sensor die het beste voor je kan verzorgen.

Voorbeeldflows

In onderstaande afbeeldingen tonen we de (basic) mogelijkheden binnen Homey die met de data van de sensoren kunt doen. Natuurlijk zijn de mogelijkheden hierin eindeloos, afhankelijk van de triggers en acties die je kunt toevoegen.

Met onderstaande flows schakelen we de verlichting op basis van de deursensor (Multipurpose Sensor) die op de deur van de werkkamer bevestigd is. Ook sturen we notificaties voor de temperatuur en batterij.

Onderstaande flow is voor de deursensor die op de trap voor de vliering bevestigd is. Gaat het luik open of dicht, dan wordt deze flow uitgevoerd.

Onderstaande flow is voor de aërQ-sensor die we op de kinderkamer geplaatst hebben. De flow voorziet vooral in notificaties bij extreme veranderingen maar we gebruiken de data over de luchtvochtigheid ook om het dakraam te openen, natuurlijk ook kijkend naar de temperatuur- en luchtvochtigheidverschillen binnenshuis en buitenshuis.

Onderstaande flow is voor het toilet, waarmee we nooit in het donker komen te zitten en het licht ook uitgaat als er niemand op het toilet aanwezig is. Hiervoor gebruiken we de bewegingsmelder van de Multisensor 7.

Daarnaast hebben we nog twee waterlekkagesensoren die we in onderstaande flows verwerkt hebben. Vanzelfsprekend laten we notificaties versturen als er water gedetecteerd wordt, en wanneer de temperatuur over extreme waarden gaat. Maar, je kunt hier natuurlijk alles aan koppelen, bijvoorbeeld het laten knipperen van de verlichting.

Conclusie

De nieuwe Zigbee- en Z-Wave-sensoren van Aeotec zijn zeker niet de goedkoopste sensoren op de markt, maar de sensoren bieden precies wat er beloofd wordt. Het bedrijf heeft een uitgebreid assortiment met voor elke situatie wel sensoren of actoren met een goede bouwkwaliteit en vooral ook een goede compatibiliteit met tal van platformen en hubs. Nu Zigbee aan het assortiment toegevoegd is, is er nog meer keuze voor de eindgebruiker.

De sensoren van Aeotec bieden nauwkeurige data, veel data (afhankelijk van de sensor), een groot bereik, stabiele verbindingen en een hoop instellingsmogelijkheden om het gebruik naar eigen wens aan te passen. De installatie is eenvoudig en de batterijduur is (op papier) meer dan goed. De geoefende smarthomegebruiker die met Zigbee en/of Z-wave aan de slag wil kan zijn hart ophalen met de producten van Aeotec. Wat ons betreft allemaal aanraders.

9.5
Aeotec
FWD award

Beoordeling
Aeotec sensoren

Pluspunten
  • Groot assortiment (voor ieder wat wils)
  • Groot bereik
  • Eenvoudige installatie
  • Nauwkeurige en snelle data
  • Compatibiliteit met platformen
  • Inclusief montagematerialen en batterijen
Minpunten
  • Niet goedkoop
  • Alleen in het wit

Beoordeling Aeotec sensoren

De nieuwe Zigbee- en Z-Wave-sensoren van Aeotec zijn zeker niet de goedkoopste sensoren op de markt, maar de sensoren bieden precies wat er beloofd wordt. Het bedrijf heeft een uitgebreid assortiment met voor elke situatie wel sensoren of actoren met een goede bouwkwaliteit en vooral ook een goede compatibiliteit met tal van platformen en hubs. Nu Zigbee aan het assortiment toegevoegd is, is er nog meer keuze voor de eindgebruiker.

De sensoren van Aeotec bieden nauwkeurige data, veel data (afhankelijk van de sensor), een groot bereik, stabiele verbindingen en een hoop instellingsmogelijkheden om het gebruik naar eigen wens aan te passen. De installatie is eenvoudig en de batterijduur is (op papier) meer dan goed. De geoefende smarthomegebruiker die met Zigbee en/of Z-wave aan de slag wil kan zijn hart ophalen met de producten van Aeotec. Wat ons betreft allemaal aanraders.

Reacties (0)