Apple brengt iOS 17 en iPadOS 17 voor iPhone en iPad uit

05 juni 2023 4 Minuten 0 Reacties
iOS 17 1

Apple heeft tijdens WWDC 2023 de nieuwste generatie van het besturingssysteem voor de iPhone en iPad aangekondigd. De nieuwe versies gaan onder de naam iOS 17 en iPadOS 17. Lees verder voor alle vernieuwingen en verbeteringen.

Apple brengt met iOS 17 en iPadOS 17 tal van nieuwigheden naar de iPhone en iPad. In de komende maanden worden de eerste betaversies van de software verwacht. De uiteindelijke release staat gepland voor het najaar van 2023.

iOS 17

Wat is er nieuw in iOS 17? Veel zaken zijn vernieuwd en we lichten de belangrijkste verbeteringen en vernieuwingen uit.

 • StandBy. Een van de belangrijkste vernieuwingen is StandBy. Dit is een modus waarmee de iPhone in landscapdemodus naast je bed gezet kan worden, natuurlijk op een speciale standaard van Apple zelf. Deze modus toont alle belangrijke informatie zoals een slimme wekker zou doen, waaronder je afspraken, de tijd, het weer, muziek en gekoppelde smarthome-apparaten. Met de iPhone 14 Pro of nieuwer kan de iPhone het Always On-display gebruiken en dus altijd aanstaan. De helderheid wordt automatisch aangepast aan de omgeving.
 • Telefoon-app. Ook de telefoon-app van de iPhone is flink verbeterd. Zo kun je middels Live Voicemail zelf bepalen of een gesprek moet worden opgenomen. En als iemand een voicemail inspreekt krijg je live te zien – in de vorm van een transcriptie – wat er ingesproken wordt.
 • Berichten-app. In de Berichten-app wordt het eenvoudiger om berichten te zoeken. Ook krijg je de beschikking over een Check-in-functie waarmee je snel kunt aangeven veilig thuisgekomen te zijn.
 • FaceTime-app. Middels FaceTime krijg je vanaf de nieuwste iOS-versie de mogelijkheid een videobericht op te nemen en naar iemand te versturen.
 • Journal-app. Deze nieuwe app is als het ware een dagboek waarmee je jouw dag compleet vast kunt leggen. Je kunt foto’s of activiteiten toevoegen en reminders instellen om je eraan te herinneren je dagboek bij te werken.
 • Siri. Siri is weer verbeterd en opvallend is dat je vanaf iOS 17 het woordje ‘Hey’ kunt weglaten. ‘Siri’ is voldoende om de spraakassistent te starten.
 • Transformer language model. Dit is een nieuwe autocorrectie die gebruikmaakt van artificial intelligence. Correcties moeten dus nauwkeuriger en beter worden.
 • AirDrop. De functie voor het uitwisselen van bestanden is vernieuwd waardoor je nu middels NameDrop snel contactgegevens met een andere iPhone kunt uitwisselen. Hiervoor hoef je twee iPhones alleen maar bij elkaar te houden. Zelfs foto’s kunnen op deze manier uitgewisseld worden en de download wordt niet meer onderbroken als je afstand neemt.
 • Posters. Contacten kun je tegenwoordig een eigen vormgeving meegeven, bijvoorbeeld met foto’s. Wanneer je de betreffende persoon belt of gebeld wordt, verschijnt de poster van dat contact op je scherm.

iPadOS 17

Wat is er nieuw in iPadOS 17? Veel zaken zijn vernieuwd en we lichten de belangrijkste verbeteringen en vernieuwingen uit.

 • Widgets. De widgets op het scherm van de iPad zijn vanaf iOS 17 interactief. Dit betekent dat je zaken kunt bedienen en aanpassen vanuit deze widgets, bijvoorbeeld het pauzeren van de muziek of iets aanpassen aan jouw to do-lijst.
 • Toegangsscherm. Het toegangsscherm kan vanaf nu, net als op de iPhone, naar eigen wens aangepast worden. Zo kun je het lettertype van de klok aanpassen, dynamische wallpapers toevoegen en Live Activities plaatsen.
 • Gezondheid-app. Deze app kennen we al van de iPhone maar deze komt nu ook naar de iPad. Dit maakt het volgens Apple eenvoudiger om grafieken en data te bekijken. Natuurlijk is alle data gesynchroniseerd met de iPhone.
 • PDF’s. Met iOS 17 wordt het eenvoudiger om PDF-bestanden te bewerken, bijvoorbeeld voor het toevoegen van een aantekening of handtekening. Daarnaast krijgt de Notities-app ondersteuning voor PDF-bestanden.
 • Stage Manager. Deze functie wordt verbeterd met onder meer de mogelijkheid om de ingebouwde camera van een aangesloten scherm te gebruiken.
 • iOS 17. iPadOS 17 krijgt diverse nieuwe features die ook voor iOS 17 aangekondigd zijn, waaronder Live Voicemail, de nieuwe autocorrectie en de verbeterde versie van AirDrop, inclusief NameDrop.

Beschikbaarheid

Zowel iOS 17 als iPadOS 17 wordt binnenkort beschikbaar gemaakt voor beta-testers. Zij kunnen reeds met de software aan de slag. De uiteindelijke release voor jouw iPhone en iPad staat gepland voor het najaar.

Reacties (0)