De 5 beste emulatiehandhelds van dit moment (lente 2024)

17 maart 2024 3 Minuten 2 Reacties
emulatiehandheld-ayn-odin2-retroready

Met een emulatiehandheld kun je games van weleer spelen. De markt is behoorlijk groot, dus wat zijn nu goede opties? We bieden er vijf aan.

Een emulatiehandheld is wat anders dan bijvoorbeeld een Nintendo Switch of Steam Deck. Op dit soort handhelds kun je games van vroeger, maar ook allerlei fanprojecten of indiespellen spelen. Emulatiehandhelds kunnen draaien op Linux, Android of Windows en zijn meestal voorzien van een front end. Dat is software die alle games netjes verpakt en presenteert per categorie, zodat je snel vindt wat je kunt spelen. Deze handhelds heb je in allerlei soorten, maten en prijzen en met dit overzicht presenteren we vijf goede opties.

Powkiddy RGB10MAX3

De Powkiddy RGB10MAX10 is een goede optie voor mensen met kleinere handen of kinderen. Achterop zitten kleine heuveltjes waar je je vingers op kunt laten rusten, die zorgen voor een goede grip. Dit systeem draait op JelOS (gebaseerd op Linux) en kan games aan tot aan de Sega Dreamcast. Nintendo 64- en PSP-games laten zich minder lekker spelen, maar alles daaronder werkt nagenoeg perfect. Verder bevalt het 5 inch lcd-scherm enorm en zijn we te spreken over de Nintendo Switch-achtige analoge knuppeltjes op deze handheld van ongeveer 100 euro.

Game Kiddy Pixel

De Game Kiddy Pixel is een minihandheld van groots formaat. Dit is een emulatiemachine die je heel gemakkelijk met één hand kunt bedienen, die de dingen geheel op z’n eigen manier doet. Met een prijs van iets meer dan 100 euro betaal je wel veel als je kijkt naar de emulatieprestaties (tot aan de PlayStation werkt alles goed), maar dat bedrag is verklaarbaar. Niet alleen de softwareomgeving is uniek, ook betaal je voor de materialen. Dit is een volledig metalen handheld, die best tegen een stootje kan. De beste minihandheld tot nu toe.

Retroid Pocket 4 Pro

Gaan we qua prijs iets omhoog, dan komen we uit bij wat we ‘de ultieme midranger’ noemen. De Retroid Pocket 4 Pro kan games emuleren tot aan PlayStation 2 en Nintendo GameCube, en doet dat met flink wat stijl. Iets minder met souplesse, aangezien je die games niet in een verhoogde resolutie of framerate kunt spelen zonder tegen gestotter en gehik aan te lopen. Daarnaast voelen de analoge pookjes ook niet heel lekker aan, maar daarmee hebben we ook wel alle problemen benoemd. Voor ongeveer 200 euro haal je deze Android-handheld in huis.

Anbernic RG35XX H

Voor iets minder dan 90 euro haal je de Anbernic RG35XX H in huis. Ook dit Linux-apparaatje is een favoriet op de redactie, en wel om meerdere redenen. De plastic behuizing maakt hem niet zwaar, terwijl de analoge knuppels zorgen voor een fijne bediening van 3d-games. Daarnaast is het apparaatje compact, heeft het een prima lcd-scherm en kun je hier games tot aan de Sega Dreamcast op spelen. Helaas staat hier standaard geen Garlic OS op (een systeem dat de community ontwikkeld heeft), maar met een beetje handigheid flash je dat zelf op een kaartje.

Odin 2 Max

De allerbeste emulatiehandheld van dit moment, die echt bedoeld is voor retro gaming, is de Odin 2 Max. Daar betaal je ook flink voor. Zelf hebben we er 450 euro voor neergelegd, omdat we het project steunden via Indiegogo. De machine is in potentie krachtig genoeg voor het emuleren van Nintendo Switch-games (al raden we dat niet aan); en alles daaronder werkt zoals dat zou moeten werken. Dankzij het Android-besturingssysteem heb je meer dan genoeg apps en opties tot je beschikking, om hier een fijne hardware- en software-ervaring uit te halen.

Reacties (2)