Music Emotion Audio Beoordeling 8.5

Review: Marantz MODEL 50 en CD 50n – Een ongehoord lekker stel

13 februari 2024 7 Minuten 0 Reacties
Marantz Model 50
FWD award

Een volledig analoge versterker op de markt brengen is niet meer vanzelfsprekend. Tenzij je een partner voorziet die een premium cd-speler, muziekstreamer en DAC aan boord heeft. Dat is precies wat Marantz gedaan heeft met de MODEL 50 en CD 50n. Samen vormen ze een lekker stel, apart zijn ze perfect om van te genieten.

De Marantz MODEL 50 is een volledig analoge klasse AB geïntegreerde amp met een vermogen van 2 x 70 watt. De in oktober 2023 gelanceerde nieuwkomer is gebaseerd op het platform van de MODEL 40n, een alles-in-één-versterker met streaming en HDMI. Hij wordt door Marantz opgevoerd als de ideale partner voor de Marantz CD 50n. Vooral als je muziek wil maken met digitale bronnen, want naar digitale in- en uitgangen op de MODEL 50 is het tevergeefs zoeken. Enerzijds omdat de Japanners vasthouden aan de warmte en de dynamiek die kenmerkend zijn voor een analoge versterker. Anderzijds om het risico op storing door complexe digitale schakelingen uit te sluiten.

De MODEL 50 biedt zes analoge ingangen, waaronder een om een platenspeler aan te sluiten op een hoogwaardige moving magnet phono-versterker. Hiermee is hij geschikt voor alle mogelijke broncomponenten. Met 70 watt per kanaal beschikt de Model 50 over flink wat power. Die kracht heeft hij te danken aan de dubbele vermogensversterking en de door Marantz ontwikkelde HDAM-technologie, voluit Hyper-Dynamic Amplifier Module. Door zijn versterkingsgedeelte kan de MODEL 50 veeleisende speakers aansturen en behoudt hij in alle omstandigheden de controle. Dit resulteert in een uitzonderlijk lage vervormingsgraad, een hoge nauwkeurigheid en detaillering, transparantie en vooral veel muzikaliteit.

Marantz MODEL 50
Wat Geïntegreerde versterker
Vermogen 2 x 70 watt (8 Ohm)
Ingangen phono, 5 x cinch, power-amp in
Uitgangen sub-out, pre-out, line-out
Afmetingen 44,2 x 43,1 x 13 cm
Gewicht 14,2 kg
Marantz CD 50n
Wat Netwerk en cd-speler
Streaming HEOS-app, AirPlay 2, Spotify Connect, DLNA, Bluetooth
Ingangen HDMI-ARC, USB, USB klasse B, optisch, coaxiaal
Uitgangen 2 x cinch (variabel en vast), optisch, coaxiaal
Afmetingen 44,2 x 42,4 x 13 cm
Gewicht 10,3 kg

HDAM

De Marantz MODEL 50 en de CD 50n kosten elk 1.800 euro. Een meer dan redelijke prijs waarmee Marantz de MODEL 50 en de CD 50n heel toegankelijk maakt. Voor deze prijs krijg je een bijzonder goed klinkende set. Uiteraard zijn de MODEL 50 en de CD 50n afzonderlijk te koop en kunnen ze probleemloos gecombineerd worden met andere Modellen uit de uitgebreide Marantz-familie en zelfs daarbuiten. Samen vormen ze echter een perfect koppel. Hou er rekening mee dat de Model 50 een puur analoge versterker is en dat alle digitale in- en uitgangen via de CD 50n moeten lopen.

Tijdloze stijl

Het is duidelijk dat de MODEL 50 ontworpen is om in alle opzichten modern en tijdloos tegelijk te zijn. Het is een stoere verschijning, direct herkenbaar als een Marantz. Met het iconische patrijspoortdisplay en andere kenmerken van het Marantz-erfgoed. Met gevoel voor symmetrie en een warme uitstraling, maar ook oerdegelijk gebouwd. En zoals we het van Marantz gewend zijn, is de MODEL 50 beschikbaar in zwart of zilverkleur.

De bediening van al dat fraais is kinderspel. Op het front van de MODEL 50 zit een eenvoudige selectieknop. Mocht het nodig zijn, vind je op dat front ook nog klassieke regelaars voor bass, treble en balance.

Marantz CD 50n

De Marantz CD 50n positioneert zich tussen de uitstekende Marantz SACD 30n en de eenvoudigere, pure cd-speler CD 60. Op deze manier vult hij een gat in het productassortiment. Perfect voor muziekliefhebbers zonder SACD’s die wel hun muziek draadloos willen kunnen streamen. De CD 50n is gebaseerd op hetzelfde platform als de SACD 30n. Het is niet alleen een cd-speler maar ook een netwerkaudiospeler en DAC.

De CD 50n kan vlot overweg met alle mogelijke digitale muziekbronnen. Daarvoor heeft hij een ESS Sabre DAC-chip aan boord die afgestemd is op de Marantz Musical Digital Filtering die mede zorgt voor de typische Marantz-sound.

HEOS en meer

De eerder aangestipte veelzijdigheid van de Marantz CD 50n blijkt uit de beschikbare streamingfaciliteiten. Met behulp van het HEOS-muziekstreamingplatform liggen TIDAL, Deezer, Amazon Music HD, Soundcloud en TuneIn-internetradio voor het grijpen. Eigen muziekbestanden afspelen kan in hoge resolutie, want de CD 50n ondersteunt tot PCM 192 kHz / 24-bit en DSD 128. Via USB zelfs tot PCM 384 kHz / 32-bit en DSD 256. Muziek streamen kan ook vanaf mobiele apparaten dankzij Bluetooth, Spotify Connect en AirPlay 2. Liefhebbers van home entertainment kunnen via HDMI-ARC een tv aansluiten op de CD 50n.

Dankzij de ingebouwde digitale pre-amp van de CD 50n kun je met behulp van HEOS of de bijgeleverde afstandsbediening het uitgangsvolume regelen, zodat je de volumeregeling van de eindversterker omzeilt.

De CD 50n past ook qua uiterlijk perfect bij de MODEL 50. Al is het kleine patrijspoortvormige display hier vervangen door een groot en helder display. De CD 50n is uiteraard ook leverbaar in zwarte en zilverkleurige uitvoering.

Jean-Marie Reynaud

Ik trok naar Alpha High End in Brasschaat om de Marantz MODEL 50 en CD 50n uitvoerig te beluisteren in een set met CANTABILE Jubilé-speakers van Jean-Marie Reynaud, kortweg JMR. De speakers van het Franse merk dat in 2017 zijn 50-jarig jubileum vierde, worden sinds kort in België verdeeld door Alpha High End.

De JMR CANTABILE Jubilé is een vrij compacte vloerstaande speaker met een sober en tijdloos ontwerp. Hij wordt gekenmerkt door zijn slanke behuizing met bovenop een tweeter in een eigen behuizing. Een speaker die beslist de nodige aandacht verdient.

Luisteren

In een aparte luisterruimte, onderuitgezakt in een comfortabele canapé, gewapend met mijn favoriete playlists en koffie, heb ik de beide modellen van Marantz urenlang en ongestoord beluisterd. Van Joël Grare, Anouar Brahem, Markusphilippe en Michel Jonasz tot Prince, Kenichi Tsunoda Big Band, Brendan Perry, Yello en vele anderen, allen passeerden ze de revue.

Eerlijk gezegd, werd ik een beetje overrompeld door de Marantz MODEL 50 en de CD 50n. Vooral met de prijskaartjes in het achterhoofd. Ik werd meegesleurd in een heerlijk ontspannende, muzikale belevenis. Toegegeven, de JMR CANTABILE Jubilé-speakers leveren een aanzienlijke bijdrage aan het muzikale feestje. Enerzijds halen de speakers het best mogelijke uit dit lekkere stelletje van Marantz. Anderzijds toont de MODEL 50 aan hoe gemakkelijk hij de JMR-speakers kan aansturen. Dit is gewoon genieten van ‘de Marantz-sound’.

Een eigen sound

Een echte definitie voor ‘de Marantz-sound’ bestaat niet. De sound van Marantz kan best omschreven worden als warm en meeslepend. Met veel detaillering, ruimtelijkheid en dynamiek. Een sound die wereldwijd behoorlijk veel muziekliefhebbers weet te bekoren. Met dank aan de Sound Masters van Marantz die er nauwgezet op toezien dat alle componenten van Marantz in hun prijsklasse de best mogelijke muzikaliteit garanderen. Is er dan geen verschil tussen een Marantz PM6007 van 499 euro en een Marantz PM-10 van 10.000 euro? Uiteraard, maar ze hebben wel hetzelfde karakter.

Conclusie

Met de MODEL 50 en CD 50n maakt Marantz een duidelijk statement: Marantz voelt zich thuis in alle segmenten, van instap tot high-end. De MODEL 50 en CD 50n situeren zich ergens in het midden. Het lag dan ook in de lijn der verwachtingen dat beide Modellen me bijzonder wisten te bekoren. Qua prijs-kwaliteitsverhouding is deze combinatie een absolute topper, haast onklopbaar zelfs. Maar het is vooral de ongehoord goede muzikaliteit waarmee dit koppel uitpakt die me volledig ingepakt heeft.

Redacteur: Edouard Hendrix

Marantz MODEL 50
€ 1.800,-  www.marantz.com
Beoordeling 4,5

Marantz CD 50n
€ 1.800,-  www.marantz.com
Beoordeling 4,0

8.5
Marantz_MODEL50_B

Beoordeling
Marantz Model 50 en CD 50n

Pluspunten
  • Perfect koppel met Marantz CD 50n (MODEL 50)
  • Een volwaardige Marantz, ondanks bescheiden prijskaartje (MODEL 50)
  • Bijzonder muzikale versterker (MODEL 50)
  • Perfect koppel met Marantz MODEL 50 (CD 50n)
  • Een volwaardige Marantz, ondanks bescheiden prijskaartje (CD 50n)
  • Bijzonder veelzijdige muziekspeler (CD 50n)
Minpunten
  • Geen digitale in- of uitgangen (MODEL 50)
  • Speelt geen SACD's (CD 50n)

Beoordeling Marantz Model 50 en CD 50n

Met de MODEL 50 en CD 50n maakt Marantz een duidelijk statement: Marantz voelt zich thuis in alle segmenten, van instap tot high-end. De MODEL 50 en CD 50n situeren zich ergens in het midden. Het lag dan ook in de lijn der verwachtingen dat beide Modellen me bijzonder wisten te bekoren. Qua prijs-kwaliteitsverhouding is deze combinatie een absolute topper, haast onklopbaar zelfs. Maar het is vooral de ongehoord goede muzikaliteit waarmee dit koppel uitpakt die me volledig ingepakt heeft.

Reacties (0)